Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Ξεκινάω την στήλη με 2 πολύ σοβαρές περιπτώσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από επώνυμους επιχειρηματίες με τις οποίες ασχολείται η Ανεξάρτητη Αρχή η οποία υπό τον εξαιρετικό δικαστικό κ. Βουρλιώτη παράγει πραγματικά πολύτιμο έργο κατά της διαφθοράς!

Μου λένε λοιπόν οι πηγές μου, που είναι πάντα έγκυρες και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ότι για πολύ γνωστό και προβεβλημένο επιχειρηματία που ενασχολείται με πλήθος δραστηριοτήτων έχει σχηματισθεί ογκωδέστατος φάκελος!

Ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή μετά την πρώτη σχετική έρευνα από τους υπηρεσιακούς που έχουν χρεωθεί την υπόθεση, την έστειλε στον ΣΔΟΕ προκειμένου να εμπλουτιστούν τα ευρήματα.

Οι πληροφορίες λένε πως μόλις επιστραφεί ο φάκελος από την φορολογική ελεγκτική αρχή, θα σταλεί στον Εισαγγελέα για τα περαιτέρω!

Ο γνωστός επιχειρηματίας βεβαίως, όπως ήταν αναμενόμενο, προσπαθεί να την μπλοκάρει με παρεμβάσεις άνωθεν! Αυτά προς το παρόν! Την υπόθεση την παρακολουθούμε και θα σας ενημερώνουμε …

Ξέπλυμα: Υπόθεση Νο2

Η Αρχή για το ξέπλυμα έχει κάνει φύλλο και φτερό τις δραστηριότητες, τους τραπεζικούς λογαριασμούς και όλες τις συναλλαγές, προσωπικές και εταιρικές, ανερχόμενου και επιθετικού επιχειρηματία, που επίσης ενασχολείται με πλήθος ιδιότυπων δραστηριοτήτων!

Οι υπηρεσιακοί που ενασχολούνται με την υπόθεση ανακάλυψαν «σημεία και τέρατα», σε βαθμό που ενεργοποιήθηκαν άμεσα όλες οι διαδικασίες και ήδη δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του επιχειρηματία, καθώς επίσης και το υπερπολυτελές σκάφος που διατηρούσε!

Επιπροσθέτως από την έρευνα προκύπτει ότι σε πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων χρησιμοποιούσε «μπροστινούς»!

Για γέλια και για κλάματα: οι κασέτες μαϊμού με τους 2 υπουργούς! Ο ένας τα παίρνει και ο άλλος τον παίρνει! Ντροπή!

Για γέλια και για κλάματα είναι όλες αυτές οι ευφάνταστες ιστορίες που κυκλοφορούν στην πιάτσα από τους γνωστούς – αγνώστους νταραβεριτζήδες ότι δήθεν κυκλοφορούν κασέτες με οπτικό και ηχητικό περιεχόμενο για δύο υπουργούς, εκ των οποίων ο ένας δήθεν πήγαινε στη Λάρισα να τα αρπάξει (φάκελο με λεφτά) και ο άλλος σε ξενοδοχείο των Νοτίων Προαστείων για να τον (!!!) αρπάξει!

Όπως αντιλαμβάνεστε το επίπεδο της πολιτικής ζωής έχει πέσει πολύ χαμηλά σε βαθμό που ο κάθε μυθομανής και μυθοπλάστης, μπορεί να κατασκευάζει απίθανες ιστορίες και να τις διαρρέει ως αληθινές και να γίνεται πιστευτός!

Αφού έκαναν ότι έκαναν, τώρα λένε στον Μητσοτάκη ότι τα εις βάρος τους αποδεικτικά στοιχεία που του είχαν προσκομίσει ήταν ψευδεπίγραφα, κίβδηλα!

Δυστυχώς η κατάσταση έχει παραγίνει.

Και μέσα στην αναμπουμπούλα του Μαξίμου και του περιβάλλοντος του, πολλοί βγήκαν από πάνω!

Αφού πρώτα έκαναν ότι έκαναν (ξέρουν πολύ καλά τι έκαναν και τι είπαν και σε ποιον) τώρα έρχονται και λένε ότι τα στοιχεία με τα οποία ενημερώνονταν ο πρωθυπουργός ήταν ψευδεπίγραφα, κίβδηλα!!!

Το ζήτημα είναι ένα: καταλαβαίνει ο πρωθυπουργός ποια είναι η αλήθεια ή όχι;

Γιατί δεν τον έχω τον Κυριάκο για άνθρωπο που χάφτει αυτά που του λένε εκ των υστέρων …

Η ΕΚΤ μαζεύει τη ρευστότητα – 300 δισ. θα επιστρέψουν οι τράπεζες αυτή την εβδομάδα

*** Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζει την αντίστροφη της πρωτοφανούς ροής χρήματος που διοχέτευσε στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια. Την επόμενη εβδομάδα οι τράπεζες της Ευρωζώνης καλούνται να αποπληρώσουν δάνεια αξίας σχεδόν 300 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, ένα ποσό που αποτελεί το μεγαλύτερο στα 22 χρόνια ύπαρξης του ευρώ. Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ εντάσσεται στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη εδώ και δεκαετίες.

*** Οι τράπεζες θα πρέπει, λοιπόν, να βγάλουν από τα ταμεία τους 296 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ένα μέρος από τη συνολική χρηματοδότηση που έλαβαν, ύψους 2,1 τρισ. ευρώ, στο πλαίσιο των ενεργειών μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs) όταν θα έχουν την πρώτη ευκαιρία να το κάνουν στις 23 Νοεμβρίου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα από τις αποπληρωμές αφορά στις χώρες της περιφέρειας, οι οποίες θα δουν μεγαλύτερο ποσοστό των κρατικών τους ομολόγων να επανέρχεται στην αγορά, τα οποία είχαν δεσμευτεί από την ΕΚΤ ως εγγύηση για τα δάνεια TLTROs.

*** Πρόκειται για την πρώτη ημερομηνία εθελοντικών αποπληρωμών αυτή στις 23 Νοέμβρη και ενδέχεται κάποιες τράπεζες να επιλέξουν την επόμενη στις 21 Δεκεμβρίου, ούτως ώστε να έχουν καλύτερη εικόνα για την κατάσταση του ισολογισμού τους πριν τα τελικά αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης. Η ΕΚΤ βέβαια έδωσε έξτρα κίνητρο στις τράπεζες να πληρώσουν τώρα αυτά τα δάνεια, γιατί οι επόμενες δόσεις θα είναι με άλλη, ακριβότερη τιμολόγηση. Όσοι έχουν γεμάτο ταμείο, είναι προφανές ότι θα σπεύσουν… Άλλωστε, στις 15 Δεκεμβρίου, θα υπάρξει απόφαση και για το άλλο πακέτο χρηματοδότησης της ΕΚΤ, το APP (Αγορά Περιουσιακών Στοιχείων) των 3,3 τρισ. ευρώ.

Ο “Ηρακλής” και το…ρόπαλο των 18,5 δισ. της Eurostat

*** Ψύχραιμος (δεν μπορεί να κάνει και διαφορετικά, άλλωστε) εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με το αν τελικά η Eurostat θα προχωρήσει ή όχι στην εγγραφή του συνόλου ή μέρους των κρατικών εγγυήσεων του “Ηρακλή” στο δημόσιο χρέος, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 18,5 δισ. ευρώ. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί πιθανότατα πριν τα Χριστούγεννα, δίνοντας ένα τέλος στην διελκυστίνδα μεταξύ υπουργείου, τραπεζών και φυσικά των Servicers. Όλοι περιμένουν την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που θα κρίνει οριστικά το ζήτημα και θα δώσει ένα τέλος στις εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις διαφόρων τμημάτων του Ανώτατου Δικαστηρίου.

*** Θυμίζω, πάντως ότι τον “Ηρακλή” τον έχουν εγκρίνει η ΕΚΤ, η Κομισιόν, ο ESM, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εγχωρίως, είχαμε την διαφοροποίηση και την μη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδας, που προωθούσε άλλο σχέδιο και μόλις προ ημερών ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας έρριξε τα καρφιά του κατά των αδυναμιών του όλου σχεδίου, που πιστώθηκε στον τότε υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό, σήμερα Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Κοινή Γεωργική Πολιτική: 13,4 δισ. για την Ελλάδα – Απουσιάζουν ζωτικοί τομείς από το ελληνικό σχέδιο

*** Δεν έτυχε της ανάλογης σημασίας η απόφαση αυτή, που αφορά στην ελληνική γεωργία, γεγονός που φανερώνει την νοοτροπία όλων των κομμάτων και του Τύπου βεβαίως, που θυμούνται την γεωργική παραγωγή και τους γεωργούς μας είτε στις… λαϊκές αγορές είτε όταν βγαίνουν τα τρακτέρ στους δρόμους. Μόλις προχθές, λοιπόν, εγκρίθηκαν από την Κομισιόν, τα στρατηγικά σχέδια Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Λιθουανίας, ύψους 30,5 δισ. ευρώ, 13,4 δισ. ευρώ και 3,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή συνολικού ύψους 47,8 δισ. ευρώ. Από τα κονδύλια για τις τρεις αυτές χώρες, πάνω από 14 δισ. ευρώ θα διατεθούν για περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους και οικολογικά προγράμματα και 1,6 δισ. ευρώ για τους νέους γεωργούς.

*** Το σχέδιο της Ελλάδας θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής γεωργίας, μέσω στοχευμένης εισοδηματικής στήριξης και πρόσθετης αναδιανεμητικής ενίσχυσης. Το ελληνικό σχέδιο αποσκοπεί επίσης στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργίας και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων. Απουσιάζουν, όμως, σημαντικές μέριμνες και πρόνοιες από το ελληνικό σχέδιο, όπως η βιολογική γεωργία, η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων κ.λπ.

*** Για όσους ενδιαφέρονται, η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), θα ξεκινήσει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2023, με στόχο να συμβάλλει στη μετάβαση προς έναν βιώσιμο, ανθεκτικό και σύγχρονο ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα, που θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της ενιαίας αγοράς και σε αρκετούς τομείς να είναι και εξαγωγικός. Τώρα, να σας πω ότι λαμβάνει υπόψη και την επισιτιστική κρίση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μάλλον θα σας παραπλανήσω συνειδητά και δεν το θέλω. Σημειώστε μόνο ότι η ΚΓΠ προβλέπει χρηματοδότηση 270 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2023-2027.

Το τέλος της “αυτοκρατορίας Αρβανιτίδη” – Επίκεινται 19 πλειοδοτικοί διαγωνισμοί!

*** Προ ετών τα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδη και οι συγγενικές εταιρείες τους κυριαρχούσαν στη Βόρεια Ελλάδα, κατέχοντας τα μεγαλύτερα μερίδια και θέτοντας ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού, ακόμα και ισχυρούς ανταγωνιστές, με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια και ευρωστία. Άλλαξαν, όμως, τα δεδομένα, η κακοδιαχείριση και άλλα λάθη στρατηγικής έφεραν τα μεγάλα προβλήματα και στη συνέχεια το τέλος ουσιαστικά μίας επιχειρηματικής ιστορίας με πολλά θετικά και αρνητικά δρώμενα, που θα χρειαζόταν…μυθιστόρημα για να τα καταγράψεις.

*** Ούτε ένας ούτε δύο και τρείς πλειστηριασμοί, αλλά 19 (!) δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, που αφορούν στην εταιρεία “Μαρία ΑΒΕΕ”, θα γίνουν μέσα στον Ιανουάριο, που περιλαμβάνουν κτιριακές εγκαταστάσεις, οικόπεδα, μηχανήματα και διάφορα υλικά κατασκευής, μεταφορικά μέσα κλπ. Τα ακίνητα και ότι άλλο περιλαμβάνει η τμηματική εκποίηση της υποθηκευμένης περιουσίας των πρώην σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδη, βρίσκονται σε περιοχές, όπως η Χαλκιδική (σε πολλά σημεία), η Πιερία, η Βέροια, η Θεσσαλονίκη, το Άργος Ορεστικό Καστοριάς, η Θάσος κ.λπ.

*** Όσοι ενδιαφερθούν για ένα ή περισσότερα ακίνητα (κτίρια και εκτάσεις), θα πρέπει να έχουν εγγυητική, ισόποση (!!!) του τιμήματος που θα προσφέρουν, ενώ ο ειδικός διαχειριστής προειδοποιεί ότι οι έλεγχοι νομιμότητας, πραγματικής έκτασης (και όχι καταπατημένης, εννοείτε), φορολογικοί έλεγχοι, έλεγχοι πολεοδομίας κ.λπ. είναι αποκλειστική ευθύνη των ενδιαφερομένων! Τα έξοδα δηλαδή κάθε ελέγχου, θα είναι του εκάστοτε πλειοδότη, που οφείλει, αν δεν θέλει να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων, να τους πραγματοποιήσει πριν υποβάλει την οποιαδήποτε προσφορά. Μάλιστα…

Γίνονται έλεγχοι στα πρατήρια καυσίμων και κάθε πότε;

*** Πολλές οι καταγγελίες και ακόμα περισσότερα τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες οδηγών ότι τα βενζινάδικα κάνουν ότι θέλουν είτε νοθεύοντας το καύσιμο – γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τον κινητήρα του οχήματος και φυσικά μεγάλη οικονομική ζημία – είτε κλέβοντας το δημόσιο, μέσω παράνομων μεθόδων και απόκρυψης ποσοτήτων, ξεφεύγοντας από το σύστημα εισροών-εκροών της ΑΑΔΕ. Δεν γίνεται, ειδικά σε τέτοιες περιόδους οικονομικής κρίσης, που ο καταναλωτής δεν ξέρει τι να πρωτοπληρώσει, να γίνεται σάκος του μποξ του κάθε επιτήδειου, που χωρίς ουσιαστικό ή κανέναν έλεγχο όχι μόνο κερδοσκοπεί, αλλά θέτει σε κίνδυνο, ακόμα και ζωές. Οι αρμόδιοι, τι λένε άραγε, δηλώνουν…αναρμόδιοι ή αρκούνται στα “καλάθια”;

Το…ισοζύγιο πλουσίων και φτωχών, γίνεται ολοένα και πιο ετεροβαρές

*** Συμβαίνει όχι μόνο διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα φυσικά. Οι πλούσιοι, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι και η διαπίστωση φυσικά δεν είναι κανενός είδους λαϊκισμός, μη σπεύσουν ορισμένοι. Οι αριθμοί, δεν κάνουν ποτέ λάθος. Ακόμα ένα στοιχείο, στα καθ ημάς, που δείχνει ότι δεν πάμε καλά – πέραν της επίσημης παραδοχής ότι η ανάπτυξη του 2023 θα είναι ακόμα μικρότερη της αρχικά προβλεφθείσας – αποτελούν τα επίσημα στοιχεία από την “Εργάνη”: στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου φέτος δημιουργήθηκαν 67.202 λιγότερες θέσεις εργασίας, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Αλλά και τα στοιχεία της συντηρητικής ΕΛΣΤΑΤ για την ακρίβεια, δείχνει ποιους πλήττει περισσότερο ο πληθωρισμός, όταν ο βασικός μισθός παραμένει καθηλωμένος πέριξ των 700 ευρώ.

*** Αλήθεια, ποιοι άραγε θησαυρίζουν στη χώρα μας αυτές τις πολύ δύσκολες έως τραγικές για πολλούς περιόδους; Μπορεί ο καθένας να έχει στο μυαλό του 5-10 ονόματα, αλλά γιατί δεν τα μαθαίνουμε πλέον επίσημα, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες; Κάποτε, από το 1980 και μετέπειτα, το υπουργείο Οικονομικών, θα το θυμάστε οι παλαιότεροι, έδινε λίστα, πίνακα στη δημοσιότητα με τα ονόματα των φορολογούμενων, που είχαν τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Προφανώς, δε…χρειάζεται να γνωρίζουμε ποιοι αυξάνουν τους λογαριασμούς τους με εκατομμύρια, αρκεί απλώς να ξέρουμε ότι συμβαίνει και πέραν τούτου ουδέν… (Άραγε, εκείνη η Διεύθυνση Μεγάλου Πλούτου υπάρχει ακόμα και με τι ασχολείται, αν υφίσταται;).

ΚΟΥΙΖ

Σε ποιες τιμές, άραγε, δηλώνονται ότι αλλάζουν χέρια μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία καθώς και μεγάλα ή και σχετικά μικρότερα ακίνητα, που προορίζονται για ξενοδοχειακά καταλύματα; Τεράστια φοροδιαφυγή, μου αναφέρουν οι γνωρίζοντες την συγκεκριμένη πιάτσα…

*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Η αγροτιά σας χαιρετά κι ας την έχουμε “γραμμένη” και συνήθως υποτιμούμε τον αγρότη – από αυτόν σιτιζόμαστε όλοι. Την καλημέρα μου!