search

UNDERCOVER

Το Χρηματιστήριο, η διόρθωση, η πολιτική αβεβαιότητα, η διεθνής συγκυρία, οι προοπτικές εξομάλυνσης και οι προσδοκίες από Τράπεζες, Ενέργεια, Πετρέλαια και «Βαριά χαρτιά» *Ολοκληρώθηκε επιτυχώς ο οικονομικός και νομικός έλεγχος της Τέρνα Ενεργειακής από την First Sentier – Το deal έκλεισε, οι ανακοινώσεις το αργότερο σε 20 μέρες και το τίμημα μεταξύ 22-22,5 ευρώ – Θα γίνει Δημόσια πρόταση *Βασικός μέτοχος μεγάλης και προβεβλημένης εισηγμένης ψάχνει να πουλήσει «πακέτο» σε Άραβες – Η εντολή με άκρα μυστικότητα σε 2 funds να διερευνήσουν πιθανό αγοραστή *Το κόλπο των εργολάβων με τις αλλαγές μελετών: Πώς ένα χτυπημένο και ζημιωμένο έργο μετατρέπεται σε κερδοφόρο *Η κυρία (του κυρίου) με εξειδίκευση στις διαιτησίες – Ο επώνυμος σύζυγος και οι ξενοδοχειακές εργολαβίες *Το «μαύρο» εικοσάρικο στην Κύπρο, ο εργολάβος, το big deal, η offshore και οι μέτοχοι – Αφού πρώτα έκανε την αρπαχτή, τώρα ο εισηγμένος ψάχνεται να προβεί σε αντιστροφή της πράξης!

Όλα όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες σε επιχειρήσεις, τράπεζες, χρηματιστήριο, ανεξάρτητες αρχές, πολιτικά γραφεία και εξωθεσμικά κέντρα για να μην μένεις στο σκοτάδι!

Μετά από μία έντονη ανοδική κίνηση και αποκατάσταση τιμών, τόσο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη όσο και μεμονωμένων μετοχών, παρατηρείται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις μια διορθωτική κίνηση στην αγορά, η οποία εκ πρώτης θα μπορούσε να αποδοθεί και σε ρευστοποίηση βραχυπρόθεσμων κερδών!

Ωστόσο εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς υποστηρίζουν ότι η διορθωτική κίνηση, που ευελπιστείται να είναι πρόσκαιρη και προσωρινή, εν μέρει θα πρέπει να αποδοθεί στην εμπόλεμη διεθνή συγκυρία και τις διακυμάνσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο, που οδηγούνται από το ζεστό στο κρύο και αντιστρόφως, αλλά εν πολλοίς η διόρθωση που διαφαίνεται και έγινε αισθητή κυρίως στη συνεδρίαση της Τετάρτης, αποδίδεται στην εγχώρια αρνητική εξέλιξη όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό, στην πολιτική αβεβαιότητα που έχει προκληθεί με αφορμή την σκανδαλολογία και το δήθεν ζήτημα των αναπόδεικτων (όπως παραδέχτηκε και συνομολόγησε ο Γιάννης Ματζουράκης) «υποκλοπών» αλλά και την οξεία σύγκρουση κυβέρνησης – συμφερόντων που προκλήθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη!

Η κοινή γνώμη την ώρα τούτη έχει γίνει αποδέκτης μιας αμείλικτης σύγκρουσης μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και εξωθεσμικών συμφερόντων, τα οποία φέρεται να αποσκοπούν στην αποκαθήλωση του πρωθυπουργού ακόμη και από την ηγεσία του κόμματος της ΝΔ και την δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας, 2 ή και 3 κομμάτων, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής – μαριονέτα, όπου οι ολιγάρχες θα κινούν τα νήματα!

Υπό αυτό το πρίσμα, με το εγχώριο πολιτικό σκηνικό να είναι ασαφές, ομιχλώδες και ευμετάβλητο, αλλά και την διεθνή συγκυρία τεταμένη εν μέσω οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, ευλόγως η αγορά παρουσιάζει νευρικότητα, μολονότι μια σειρά στοιχείων και νέων δεδομένων δημιουργούν θετικές προσδοκίες!

Κατ αρχήν σε διεθνές επίπεδο παρατηρείται μια επαναπροσέγγιση Αμερικής – Κίνας, που θεωρείται κρίσιμη και καθοριστική για την έκβαση των διεθνών εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα!

Την ίδια ώρα ασκούνται συντονισμένες πιέσεις στην Λαγκάρντ από πλήθος οικονομικών, τραπεζικών και πολιτικών κέντρων όσον αφορά την πολιτική των επιτοκίων!

Ταυτοχρόνως ο Πρόεδρος Πούτιν έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση και εξαναγκάζεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι για «την τιμή των όπλων» θα συνεχίσει τους κάθε μορφής λεονταρισμούς!

Και οι επαφές και συζητήσεις μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στην Κωνσταντινούπολη πιστοποιούν το γεγονός αυτό! Ότι επιδιώκεται ο τερματισμός του πολέμου.

Επιπροσθέτως οι πρόσφατες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά με την παρέμβαση Μακρόν, ευνοούν την εξισορρόπηση της κατάστασης και πιστώνονται στα θετικά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά!

Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι Τράπεζες έχουν ανακτήσει και πάλι την πρωτοκαθεδρία, η Ενέργεια και τα Πετρέλαια αποτελούν τους πρωταγωνιστές των καιρών, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται την προσεχή εβδομάδα τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ και της Μότορ Όιλ που αναμένονται ιδιαίτερα θετικά!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα «βαριά χαρτιά» του Χρηματιστηρίου, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Jumbo, που παρά την διόρθωση εμφανίζουν πολύ θετικές προοπτικές και εμφανίζουν μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον!

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς ο οικονομικός και νομικός έλεγχος της Τέρνα Ενεργειακής από την First Sentier! Το deal έκλεισε, οι ανακοινώσεις το αργότερο σε 20 μέρες και το τίμημα μεταξύ 22-22,5 ευρώ! Θα γίνει Δημόσια πρόταση!

Στην τελική ευθεία και λίγο πριν τις ανακοινώσεις εισέρχεται το περίφημο deal της Τέρνα Ενεργειακής με την First Sentier που λογικά εντός των επόμενων ημερών και πριν από το τέλος Νοεμβρίου ή το αργότερο κατά το πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου θα δημοσιοποιηθεί!

Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές, ο οικονομικός και νομικός έλεγχος που βρισκόταν σε εξέλιξη ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με αποτέλεσμα το deal να προχωράει βάσει του αρχικού σχεδιασμού και έτσι να κλείνει ο κύκλος μιας κορυφαίας εξαγοράς στον χώρο της Ενέργειας που έρχεται να καταδείξει τη δυναμική της εν λόγω επιχείρησης αλλά και όλου του κλάδου των συγκεκριμένων εταιριών (περιλαμβανομένων των εταιριών Πετρελαίου) στην Ελλάδα καθώς και την απτή εμπιστοσύνη των ισχυρότερων funds στον κόσμο προς την ελληνική οικονομία και την ελληνική κυβέρνηση!

Όπως αναφέρουν έγκυροι κύκλοι, τραπεζικοί και επιχειρηματικοί, το deal έκλεισε και μένει μόνο να φανεί στην πράξη εάν τελικά το τίμημα ανά μετοχή θα κινείται στα πλαίσια των 22-22,5 ευρώ όπως ακούγεται, καθώς και αν η συμφωνία με τους βασικούς μετόχους της Τέρνα Ενεργειακής θα πραγματοποιηθεί τελικά σε μία ή σε δύο φάσεις!

Καθώς φημολογείται ότι ένα δεύτερο πακέτο μετοχών θα πραγματοποιηθεί σε επόμενη χρονική στιγμή με τιμή εκ των προτέρων ορισμένη (φημολογείται 27 ευρώ!!!).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το βέβαιον είναι ότι θα υπάρξει δημόσια πρόταση, οπότε τα συμφέροντα του επενδυτικού κοινού είναι απολύτως διασφαλισμένα, δεδομένου ότι τόσο η Διοίκηση, όσο και οι βασικοί μέτοχοι της Τέρνα Ενεργειακής σέβονται απόλυτα το ευρύ επενδυτικό κοινό του οποίου τα δικαιώματα σπεύδουν να κατοχυρώσουν!

Βασικός μέτοχος μεγάλης και προβεβλημένης εισηγμένης ψάχνει να πουλήσει «πακέτο» σε Άραβες! Η εντολή με άκρα μυστικότητα σε 2 funds να διερευνήσουν πιθανό αγοραστή, σε Σ. Αραβία, Εμιράτα και αλλού!

Φημολογείται ότι, βασικός μέτοχος εισηγμένης επιχείρησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει δώσει εντολή σε δύο funds να διερευνήσουν το ενδεχόμενο εξεύρεσης αγοραστή που θα αποκτήσει ένα προς πώληση μεγάλο πακέτο μετοχών!

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι διαχειριστές των funds, (που δραστηριοποιούνται ενεργά στη χώρα μας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα), έχουν ήδη πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με ιδιωτικά αλλά και κρατικά κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να δείξουν ενδιαφέρον, για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλης εισηγμένης, που διαθέτει προοπτικές και σοβαρά επενδυτικά σχέδια!

Μέχρι στιγμής πάντως, παρά το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον από τους ξένους, δεν έχει υπάρξει κάτι απτό, ούτε ο πωλητής βιάζεται ή έχει οικονομική ανάγκη να πουλήσει για λόγους ρευστότητας.

Οπότε η έκβαση της υπόθεσης συνδέεται αναπόφευκτα με τις χρηματιστηριακές εξελίξεις και την έκβαση του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης και της ανόδου του πληθωρισμού …

Το κόλπο των εργολάβων με τις αλλαγές μελετών! Πώς ένα χτυπημένο και ζημιωμένο έργο μετατρέπεται σε κερδοφόρο!

Ένα είναι το μεγάλο κόλπο των εργολάβων: «Χτυπάνε» ένα έργο, που δημοπρατείται είτε ως δημόσιο είτε ως παραχώρηση.

Για παράδειγμα, ένα έργο που μπορεί να αφορά οδικό άξονα, αεροδρόμιο ή ακόμη και λιμενικό ή κτιριακό!

Και μόλις διαπιστώσουν ότι το έργο «δεν βγαίνει» οικονομικά, ότι οι υπολογισμοί που είχαν κάνει ήταν λάθος, τότε μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο: Αλλάζουν τις μελέτες!

Και μέσα από την αλλαγή μελετών «κόβουν και ράβουν» την παραχώρηση ή το δημόσιο έργο πάνω στα δικά τους μέτρα!

Αν είναι, για παράδειγμα, εξειδικευμένοι στα κτιριακά, τα αυξάνουν, μειώνοντας κάτι άλλο.

Αν είναι εξειδικευμένοι στα μηχανολογικά ή στις ασφαλτοστρώσεις, τις αυξάνουν αφαιρώντας ό,τι για εκείνους είναι κοστοβόρο!

Έτσι πάει η δουλειά! Για να καταλαβαίνετε… Και να καταλαβαίνουν και αυτοί ότι… ξέρουμε και… βλέπουμε!

Επειδή  είναι της μόδας επιμένουμε: Η κυρία (του κυρίου) με εξειδίκευση στις διαιτησίες! Ο επώνυμος σύζυγος και οι ξενοδοχειακές εργολαβίες!

Επειδή εσχάτως όλοι μιλούν για διαιτησίες, που έχουν γίνει πολύ της μόδας.

Και όπου κερδισμένοι είναι πάντα οι ιδιώτες με μόνιμο χαμένο το Κράτος, επιμένουμε:

Ποια κυρία (του επωνύμου κυρίου) «παίζει μπάλα» με μεγάλες εκκρεμείς επιχειρηματικές υποθέσεις, έχοντας αποκτήσει εξειδίκευση στις διαιτησίες;

Ποιος ο ρόλος του επώνυμου συζύγου; Ποια η παρέμβαση του στο σύστημα; Και υπό ποια ιδιότητα;

Αληθεύει ότι εσχάτως έχει αναλάβει ξενοδοχειακή εργολαβία συγγράφοντας πονήματα προς διευκόλυνση μεγαλομπαταξήδων;

Και εντέλει, αληθεύει ότι οι αποφάσεις και οι ετυμηγορίες είναι τελείως διαφορετικές και εκ διαμέτρου αντίθετες, όταν οι τακτικές διαδικασίες πραγματοποιούνται στην Αθήνα και όχι στον τόπο καταγωγής του ενός εκ των εμπλεκομένων; Γιατί άραγε;

Το «μαύρο» εικοσάρικο στην Κύπρο, ο εργολάβος, το big deal, η offshore και οι μέτοχοι! Αφού πρώτα έκανε την αρπαχτή, τώρα ο εισηγμένος ψάχνεται να προβεί σε αντιστροφή της πράξης!

Πρόκειται για μεγάλο επιχειρηματικό ντηλ πολλών (εκατοντάδων; ) εκατομμυρίων ευρώ!

Ο εισηγμένος εργολάβος φέρεται να πήρε, από τον ολιγάρχη, στην απέξω, διά μέσω εξ’ αγχιστείας συγγενικού προσώπου, χωρίς δηλαδή το ποσόν αυτό να εμπεριέχεται στην επίσημη συμφωνία, 20 εκατ. ευρώ!!!

Τα οποία κατευθύνθηκαν σε εξωχώρια εταιρία, πιθανότατα στην Κύπρο!

Ποιος είναι; Τι έχουν να πουν γι‘ αυτό οι μέτοχοι της εισηγμένης;

Πώς η δυσώδης αυτή υπόθεση επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τις κυρώσεις στους Ρώσους μεγιστάνες και τους επικείμενους σε βάθος ελέγχους;

Και αληθεύει ότι η εργολαβάρα (παλιά καραβάνα) βρήκε την ευκαιρία, αφού πρώτα έκανε την αρπαχτή, να επιχειρήσει αντιστροφή της πράξης;

Και το χρήμα έβαλε στην τσέπη, αφήνοντας στον άσο τους μετόχους, αλλά και το αντικείμενο της πώλησης επιδιώκει να πάρει πίσω!!!

Ελλάς το μεγαλείο σου…

Διαβάστε ακόμη: