Καλημέρα κυρίες και κύριοι!
Δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί ή συνειδητοποιήσει, αλλά ζούμε εποχές που παραπέμπουν στην περίοδο του «Ψυχρού πολέμου», χωρίς Χρουστσόφ αλλά με Πούτιν!
Και τις Ηνωμένες Πολιτείες πρώτη φορά μετά την κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, εδώ και πάνω από 30 χρόνια, να εμπλέκονται τόσο εμφανώς στις εσωτερικές εξελίξεις των ευρωπαϊκών χωρών!
Δεν μακρηγορώ, ούτε μπαίνω σε βαθυστόχαστες αναλύσεις! Δεν είναι άλλωστε αυτή η φυσιογνωμία της στήλης!
Θέλω απλά να πω, γιατί πιστέψτε με έχει βαρύνουσα σημασία, ότι οι Αμερικανοί σε χώρες όπως η Ελλάδα θα διαδραματίσουν με τις παρεμβάσεις τους καθοριστικό ρόλο όσον αφορά την διαμόρφωση του επιχειρηματικού τοπίου!
Ήδη οι εξελίξεις στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – και όχι μόνο- επιβεβαιώνουν την λογική αυτή του Αμερικανικού παράγοντα, ο οποίος διαμορφώνει την ώρα τούτη νέους συσχετισμούς δυνάμεων και ισορροπιών στη χώρα μας!
Υπό αυτό το πρίσμα, ακούω από εξαιρετικά αξιόπιστες υπερατλαντικές πηγές, που δεν με έχουν ξεγελάσει ούτε παραπλανήσει τα τελευταία 20 χρόνια, ότι οι Αμερικανοί θα προκαλέσουν δράσεις στη χώρα μας, κινήσεις και ενέργειες που θα δρομολογήσουν κατευθύνσεις στο επιχειρηματικό παιχνίδι!
Ότι δηλαδή «έρχονται» για να «καθορίσουν» τις εξελίξεις! Και αναμφίβολα η πληροφορία αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλούς αποδέκτες!
Η σύγκλιση των άκρων, με φόντο την εξόντωση του κοινού εχθρού και το διπλό παιχνίδι των «πρακτόρων» που προστατεύουν το πιο δυνατό τους «όπλο»!
Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει και αυτό, αλλά ζούμε στην εποχή της σύγκλισης των άκρων!
Για παράδειγμα, συστήματα υπόγεια που πολεμούσαν λυσσαλέα μεταξύ τους, υπονόμευε η μια πλευρά την άλλη και επιδίωκε την εξόντωση της, ξαφνικά έχουν συμπράξει κατά του «κοινού εχθρού»!
Tο βέβαιον είναι ότι η σύμπραξη και σύμπλευση αυτή, μόνο προσωρινή μπορεί να είναι!
Καθώς η μία πλευρά, η δήθεν ερευνητική, των «πρακτόρων» δηλαδή, μολονότι φέρεται να συμπράττει με την απέναντι πλευρά σε κοινά σχέδια, projects και στόχους, εντούτοις συνεχίζει να λειτουργεί υπόγεια και υποχθόνια, παρέχοντας κάλυψη και προστασία σε «πρόσωπο καθοριστικό» που αποτελεί και το πιο «δυνατό της όπλο»!
Σε απλά λόγια «θολώνει τα νερά», παριστάνει τον σύμμαχο και από πίσω, ύπουλα και υπόγεια ως συνήθως, ετοιμάζει το «χτύπημα»!
Εγώ προειδοποίησα ως όφειλα! Και αμαρτίαν ουκ έχω…
Κάποιον μεγαλοσχήμονα νέας κοπής «ψάχνουν» συστήματα από το εξωτερικό!
Μου ήρθε μια πληροφορία, πάλι από κέντρο πληροφόρησης εκτός Ελλάδος! Και την παραθέτω με επιφύλαξη!
Ότι «συστήματα» του εξωτερικού, «ψάχνουν» τον βίο και την πολιτεία αλλά και τις δουλειές μεγαλοσχήμονα «νέας κοπής» και νέας εποχής!
Ο οποίος εκτός των άλλων φέρεται να νταραβερίζεται και να προβοκάρει!
Το ενδιαφέρον των ξένων συστημάτων για τον εν λόγω, ακούγεται για πρώτη φορά, δεν έχει ξαναπαίξει στο παρελθόν, οπότε ευλόγως δημιουργεί προβληματισμό και εγείρει ερωτήματα!
Ένα είναι βέβαιον, όπως εξελίσσεται η κατάσταση: δεν θα πλήξουμε!
Άσχετο 1
Να ξέρουν οι κάθε λογής «αχάριστοι» που μετά από πέραν των ορίων στήριξη, «πρόδωσαν» φιλίες συμπράττοντας με εχθρούς, ότι η ζωή κάνει κύκλους! Και εδώ είμαστε! Θα δοθεί η ευκαιρία να τα πούμε από την καλή και την ανάποδη!
Άσχετο 2
Να ξέρετε ότι όταν έρθει η ώρα, θα μιλήσουμε εκτενώς για τα κάθε τύπου σοβαροφανή ΡΙΧΤΑΔΙΚΑ της πιάτσας! Στον ίδιο κόσμο ζούμε όλοι, άλλωστε!
Διάσκεψη ΟΗΕ για το κλίμα/COP27: Μεγάλα λόγια ενώ ο πλανήτης αργοπεθαίνει
*** Θα αναφερθώ σε ένα θέμα που πολύ λίγο δυστυχώς απασχολεί τον κόσμο και λιγότερο, ακόμα δυστυχέστερα τα Μέσα Ενημέρωσης, πλην ελαχίστων (καταγραφικών συνήθως αναφορών) εξαιρέσεων. Στην 27η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που διεξάγεται στην Αίγυπτο αυτές τις μέρες, θα παραστούν σχεδόν όλοι οι ηγέτες του πλανήτη, αν και αρχικά αρκετοί εξ αυτών είχαν δηλώσει “απασχολημένοι”.
*** Άραγε, τι σπουδαιότερο μπορεί να υπάρχει από την συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος, από την ολοένα αυξανόμενη ρύπανση και τον περιβαλλοντικό όλεθρο που πλησιάζει με ταχύτητα; Συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει από έρευνες επιστημόνων και διεθνών οργανισμών, αλλά και από τις τεράστιες αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες, που τις διαπιστώνουν επώδυνα τις περισσότερες φορές και οι απλοί πολίτες αυτής της γης.
*** Ένα πολύ μικρό απόσπασμα μόνο από την ομιλία, σε δραματικούς τόνους του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στη Διάσκεψη: “Δίνουμε τη μάχη της ζωής μας και χάνουμε…ο πλανήτης μας πλησιάζει ταχέως σε σημεία καμπής, που θα κάνουν το κλιματικο χάος μη αναστρέψιμο. Βρισκόμαστε σε μία λεωφόρο για την κλιματική αλλαγή, με το πόδι μας κολλημένο στο γκάζι”. Πολλά θα ειπωθούν από τους ηγέτες, αλλά πολύ λίγα θα γίνουν και πάλι…
*** Καμία ουσιαστική και τολμηρή πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της επερχόμενης καταστροφής, μεταξύ των ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών με τις αναπτυσσόμενες χώρες-θύματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τις δραστηριότητές τους, ώστε να περιοριστεί τουλάχιστον η ρυπογόνος χρήση των υδρογονανθράκων και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. “Μπορούμε να υπογράψουμε ένα σύμφωνο αλληλεγγύης για το κλίμα ή ένα σύμφωνο συλλογικής αυτοκτονίας”, η έκκληση-προειδοποίηση αγωνίας του Γκουτέρες.
*** Την ώρα που συχνοί σφοδροί καύσωνες από τη μία και φονικές πλημμύρες από την άλλη πλήττουν τη γη, με αφορμή περισσότερο και λιγότερο ως αιτία τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση που επέφερε στο χώρο της ενέργειας, της τροφοδοσίας ειδικά των φτωχών χωρών με σιτηρά και την κρίση ακρίβειας, την ίδια ώρα εγκαταλείπονται στόχοι που είχαν τεθεί για περιορισμό ρυπογόνων βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα είναι αυξημένη κατά 1,15 βαθμούς Κελσίου φέτος, σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ.
*** Κατά τα λοιπά, σε Ελλάδα και Ευρώπη – αν και πλέον δεν υπάρχουν “σύνορα” στις κλιματικές επιπτώσεις – οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις επιδίδονται σε έναν αγώνα εντυπωσιασμού και συνάμα αναποτελεσματικό στις περισσότερες περιπτώσεις, με την υιοθέτηση κανόνων ESG, όχι γιατί νοιάζονται τόσο για το κλίμα, αλλά γιατί έχουν τεθεί και ισχύουν ως ένα βαθμό ανάλογες ρήτρες από τις τράπεζες για το δανεισμό τους, ενώ και οι οίκοι αξιολόγησης και τα μεγάλα funds έχουν κάνει κάποια μικρά αντίστοιχα βήματα. Βέβαια, στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων που το ESG το θεωρεί περίπου ως…ανέκδοτο, δυστυχώς.
Γερμανοί, Βρετανοί και Βορειοευρωπαίοι γενικώς, καταφθάνουν στην Ελλάδα για να ξεχειμωνιάσουν!
*** Το καλοκαίρι πέρασε, οι παραλίες άδειασαν από ξένους τουρίστες, αλλά πολλά καταλύματα – ξενοδοχεία, κατοικίες, πανσιόν, ακόμα και μικρά διαμερίσματα που συνήθως λειτουργούν μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, φαίνεται ότι σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν επιλεγεί από Βορειοευρωπαίους πολίτες, συνήθως συνταξιούχους, αλλά όχι μόνο, για τη χειμερινή τους διαβίωση. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την ενεργειακή κρίση που βιώνει η Ευρώπη στο σύνολό της, αλλά ειδικότερα χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Πολωνία, η Ολλανδία και η Σουηδία, γενικότερα όλες οι χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, που πλήττονται από το πανάκριβο κόστος ενέργειας, ειδικά της θέρμανσης κατά τον βαρύ χειμώνα που έρχεται.
*** Αυτό το διάστημα ειδικότερα στα νησιά του Ιονίου – Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Κέρκυρα, Κύθηρα – συντελείται μία πρωτοφανής κατάσταση, καθώς τα μεγάλα συνταξιοδοτικά funds των προαναφερόμενων χωρών σπεύδουν τόσο για ενοικιάσεις υπαρχόντων καταλυμάτων, όσο και για αγορές κατοικιών και διαμερισμάτων, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη μεγάλη ζήτηση μελών τους. Μεγάλος αριθμός συνταξιούχων, δηλαδή, που θέλουν κυριολεκτικά να ξεχειμωνιάσουν στη χώρα μας, καθώς και τα κόστη ενέργειας τον χειμώνα θα είναι δυσβάσταχτα και ο φόβος ότι δεν θα υπάρχει καν τρόπος θέρμανσης των κατοικιών τους ή για ελάχιστες ώρες.
Η Κομισιόν αλλάζει τους κανόνες βραχυχρόνιας μίσθωσης
*** Άσχετο ή όχι με τα προαναφερόμενα, η Κομισιόν αποφάσισε να παρέμβει στο καθεστώς που διέπει τη βραχυχρόνια μίσθωση και τις υποχρεώσεις των πλατφορμών και των εκμισθωτών. Η αλματώδης αύξηση των ενοικίων και η πρωτοφανής έλλειψη διαμερισμάτων για ενοικίαση, έχει σημάνει συναγερμό στις εθνικές κυβερνήσεις, που προσέφυγαν (όχι όλες) στην Κομισιόν, ζητώντας να μπει ένα τέλος στο χάος που επικρατεί στον τομέα αυτό, δημιουργώντας ταυτόχρονα και εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που στερείται ίδιας κατοικίας, κυρίως στους νέους ηλικιακά ανθρώπους, σε νέα ζευγάρια, αλλά και σε οικογένειες.
*** Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, που εγκρίθηκε ήδη, οι εκμισθωτές θα πρέπει να παρέχουν πολύ πιο αναλυτικές πληροφορίες από τις σημερινές, για τα ακίνητα-διαμερίσματα που προσφέρουν για βραχυχρόνια μίσθωση, μαζί με προσωπικά τους στοιχεία, ενώ πλέον θα λαμβάνουν και έναν μοναδικό αριθμό καταχώρισης. Οι πλατφόρμες από την πλευρά τους, θα πρέπει να προβάλλουν αυτό τον μοναδικό αριθμό των εκμισθωτών στις πλατφόρμες τους (μάλλον με μία μικρή χρέωση), αλλά και να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στα ακίνητα των εκμισθωτών τους. Επιπλέον, μία φορά τον μήνα, θα πρέπει να κοινοποιούν με αυτοποιημένο τρόπο στις δημόσιες αρχές τα δεδομένα των διανυκτερεύσεων, τον αριθμό των μισθωτών. Οι δημόσιες αρχές, θα μπορούν να καταργούν τον μοναδικό αριθμό καταχώρησης αν αποδειχθεί (προφανώς από παράπονα ή καταγγελίες πελατών) ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση των εκμισθωτών με τους νέους κανόνες. Καιρός είναι να μπει μία τάξη σε αυτό το άναρχο τοπίο, που έχει δημιουργήσει σοβαρά στεγαστικά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στους χιλιάδες φοιτητές και οικογένειες που λήγουν τα συμβόλαιά τους και βρίσκονται σε αναζήτηση νέας στέγης, με συνήθως πανάκριβο ενοίκιο.
Οι αμείλικτοι αριθμοί και η γάγγραινα κόκκινων δανείων και υποθηκευμένων ακινήτων
*** Μπορεί να έχουμε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μπορεί να μπαλώνουμε το πρόβλημα των απλησίαστων λογαριασμών ενέργειας, μπορεί το διογκούμενο πρόβλημα της ακρίβειας να το…ξεγελάμε με το περιβόητο “καλάθι”… Αλλά θα πρέπει να μάθουμε ως κοινωνία ότι υπάρχει μία οδυνηρή κατάσταση-απότοκο και κληροδότημα της χρεοκοπίας της χώρας μας, που έχει σχέση με τι άλλο, τα κόκκινα δάνεια, που τα δώσαμε στα funds και στους servicers και πιστέψαμε ότι “καθαρίσαμε”.
*** Δυστυχώς, όμως, αποδεικνύεται ότι απλώς μεταθέσαμε ένα πρόβλημα και το ξορκίσαμε για λίγο, αλλά οι επιπτώσεις του είναι εδώ, είναι παρούσες και ολοένα και περισσότερο θα τις βρίσκουμε μπροστά μας ως μεγάλη πρόκληση, που δεν βρήκε τη λύση του. Πέραν του πρωταρχικού ζητήματος, που έχει να κάνει με αυτό καθαυτό το χρηματικό μέρος των δανείων, που επιδιώκουν οι διαχειριστές να πάρουν πίσω ει δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος του, υπάρχει το συνεπακόλουθο, ίσως μεγαλύτερο ακόμα πρόβλημα των ακινήτων που είναι συνδεδεμένα με τα κόκκινα δάνεια ως εγγύηση.
*** Ούτε λίγο ούτε πολύ, πάνω από 720.000 ακίνητα, που η αξία τους υπερβαίνει σύμφωνα με υπολογισμούς τα 42 δισ. ευρώ, βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των funds, τα οποία κάποια στιγμή θα βγουν στην αγορά. Ένα τέτοιο στοκ αποθεμάτων, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν μπορεί να εξαντληθεί ούτε σε ένα ούτε σε δύο χρόνια, όποια πολιτική και αν επιλεγεί, θα ακολουθεί τράπεζες (γιατί το πρόβλημα τις αφορά, φυσικά), funds, servicers και κοινωνία για πολλά ακόμα χρόνια.
*** Υπάρχει, όμως, ένα ακόμα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, προερχόμενο από το 2008 και εντεύθεν. Πάνω από 4,3 εκατομμύρια πολιτών έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε Εφορία, ΕΦΚΑ, funds και τράπεζες. Πρόβλημα που φυσικά δεν λύνεται με τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν ειδικά οι τράπεζες και τα funds, καθώς οι ρυθμίσεις που προτείνουν δεν είναι βιώσιμες, είναι εκτός πραγματικότητας. Και αυτό φαίνεται και από όσους δανειολήπτες συναίνεσαν αρχικά, αλλά εν συνεχεία αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν και σταμάτησαν να πληρώνουν. Οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις, δυστυχώς, δεν μπόρεσαν μέχρι και σήμερα να επιβάλλουν (γιατί μόνον έτσι μπορεί να δοθεί αξιόπιστη και οριστική λύση) μία συνολική ρύθμιση, ταλανιζόμενες από ατολμία, πιέσεις ένθεν και ένθεν και κυρίως από τη γραφειοκρατική αντίληψη των Βρυξελλών και την εχθρική στάση των δανειστών.
SSM: Έδωσε παράταση στις τράπεζες για αλλαγές στα business plan τους
*** Παράταση μερικών ημερών έδωσε σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο SSM, ικανοποιώντας σχετικά αιτήματα, προκειμένου να κάνουν τις αναγκαίες διορθώσεις των επικαιροποιημένων επιχειρησιακών στόχων 2022-23, που υπέβαλαν την 31η Οκτωβρίου. Η κίνηση αυτή κατέστη αναγκαία, μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ, που τροποποίησε τον υπολογισμό του επιτοκίου δανεισμού, μέσω TLTROs, εξομοιώνοντας το κόστος δανεισμού με το επιτόκιο που εισπράττουν οι τράπεζες από την κατάθεση στο ευρωσύστημα της πλεονάζουσας ρευστότητας. Οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, μάλλον λίγα πράγματα έχουν να διορθώσουν στα business plan τους και αυτό γιατί ήταν ιδιαίτερες προσεκτικές στη σύνταξή τους.
ΚΟΥΙΖ
Μου λένε ότι η πλευρά της Μαριάννας Λάτση “είναι πυρ και μανία με κάποιες από τις επιλογές του μάνατζμεντ της Lamda”. Και σε αυτή την αιτία αποδίδουν την απουσία της από τα λαμπρά εγκαίνια, παρουσία του πρωθυπουργού, το γραφείο του οποίου είχαν ενημερώσει οι άνθρωποί της, προς άρση παρεξηγήσεων. Αληθεύει;
*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Στους μετέχοντες της σημερινής απεργίας, τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς. Την καλημέρα μου!