Όσο ο χρόνος «κλείνει» και πλησιάζει η στιγμή της Προεδρικής εκλογής στις αρχές του νέου έτους, τόσο η ονοματολογία αναπτύσσεται δραματικά, είτε λόγω σκοπιμοτήτων, είτε λόγω διαρροών!

Το γεγονός είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνειδητοποιήσει πόσο λανθασμένη ήταν η επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία έφτασε στο σημείο να γιορτάζει – πανηγυρίζει σε γκέι μπαρ παρέα με Σκέρτσο και Πατέλη την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομοφυλοφίλων, προκαλώντας την συντηρητική βάση της κοινωνίας και της ΝΔ, αλλά και τον κομματικό μηχανισμό και τα ιστορικά – παραδοσιακά στελέχη της Κεντροδεξιάς παράταξης!

Υπό το πρίσμα αυτό, αλλά και με νωπό το μήνυμα των Ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός επιδιώκει μια προσχηματική στροφή προς τα δεξιά προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις ως προς το Πασοκικό ή Ποταμίσιο σύγχρονο νέο κόμμα της ΝΔ, που από το 2019 και εντεύθεν έχει αποτινάξει και παραμερίσει οτιδήποτε θεωρείται «Δεξιό» ή «Πατριωτικό»!

Ήδη η επιλογή Τζιτζικώστα για την Κομισιόν θεωρείται πως βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση!

Ενώ εσχάτως μετά από επιλεκτικές διαρροές αναδείχθηκε από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ η «πληροφορία» ότι το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Νίκο Δένδια, μια ισχυρή προσωπικότητα της παράταξης που θεωρείται από την πλειονότητα του κόμματος και της κοινωνίας ως ο «φυσικός διάδοχος» του Κυρ. Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία και στην ηγέτης του κόμματος!

Οι «πιο μυημένοι», στην είδηση αυτή αντιλήφθηκαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέραν του αμιγώς νεοδημοκρατικού «ανοίγματος», στην ουσία μετά τον Τζιτζικώστα που τον έστειλε στις Βρυξέλλες, επιδιώκει να ξεφορτωθεί από εσωκομματικό αντίπαλο τον πιο ισχυρό παίκτη με τον οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα βρισκόταν αντιμέτωπος σε επόμενη χρονική στιγμή, πιθανόν σύντομη βάσει των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων που φέρουν την ΝΔ σε ποσοστά χαμηλότερα και από τις Ευρωεκλογές, που τότε είχαν δικαιολογηθεί ως δήθεν «χαλαρή ψήφος»; Σήμερα τι είναι;

Ωστόσο οι καλά γνωρίζοντες θεωρούν ότι η διαρροή για πρόταση προς τον Ν. Δένδια για την προεδρία της Δημοκρατίας θεωρούν ότι πρόκειται για μια «μπλόφα» του Μαξίμου, το οποίο δεν προτίθεται πραγματικά να αναδείξει ως Ανώτατο Πολιτειακό παράγοντα, έναν εσωκομματικό αντίπαλο, ο οποίος εκτός των άλλων έχει τις δικές του θέσεις για τα εθνικά θέματα, διαφοροποιημένες από εκείνες του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Και ήδη στο Μαξίμου έγινε αντιληπτό ότι η διαρροή για τον Δένδια, προκάλεσε την συσπείρωση γύρω του, πέραν των γνωστών επιχειρηματικών συμφερόντων, πλήθος κομματικών στελεχών, βουλευτών και νταραβεριτζήδων!

Από την άλλη πλευρά, από το στρατόπεδο Δένδια δεν προκύπτει ότι ο ισχυρός πολιτικός άνδρας προτίθεται να συνταξιοδοτηθεί από την ενεργό πολιτική μόλις στα 64 χρόνια του!

Την ίδια ώρα, η Γιάννα Αγγελοπούλου φέρεται να επιδιώκει παντί τρόπο να αποσπάσει την συγκατάθεση Μητσοτάκη για την προεδρία, προσπαθώντας να χτίσει – ανεπιτυχώς- νέο προφίλ, της απλής γυναίκας της διπλανής πόρτας που δήθεν συχνάζει στα ταβερνάκια της γειτονιάς και άλλες τέτοιες ιστορίες για μικρά παιδιά!

Μια τυχόν υποψηφιότητα της Γιάννας είναι βέβαιον ότι θα προκαλούσε τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην βάση της κοινωνίας, όχι μόνο της Νεοδημοκρατικής, καθώς η επιλογή της «ισχυρής κυρίας» των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης που αποτέλεσαν προπομπό για την δεκαετία των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, μιας εκπροσώπου της κακώς εννοούμενης πλουτοκρατίας, δήθεν παραδοσιακής αλλά εξόχως νεοπλουτίστικης μέσω τέτοιων συμπεριφορών, προσβάλει στον μέγιστο βαθμό τον μέσο Έλληνα πολίτη!

Υπό αυτή την έννοια και υπό το άγρυπνο βλέμμα των βαρόνων της ΝΔ που δεν έχουν κρύψει τις φιλοδοξίες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να σκεφτεί σοφά και ώριμα το πρόσωπο του νέου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας!

Τα περί Τασούλα και Πικραμένου ως «κοινής αποδοχής» τα ακούω βερεσέ, μόνο ως κινήσεις απελπισίας ή απόγνωσης …

Τα σαπάκια των 500 εκατ. του Καμένου, η έρευνα της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο με τα 5 αεροσκάφη P-3B και η «Παρθενοπιπίτσα», το κολλητάρι του προέδρου των ΑΝΕΛ, η «σιγανοπαπαδιά» έμπορος όπλων, όλων των καιρών και των καταστάσεων!

Τα σαπάκια των 500 εκατ. του Καμένου, η έρευνα της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο με τα 5 αεροσκάφη P-3B και η «Παρθενοπιπίτσα», το κολλητάρι του προέδρου των ΑΝΕΛ, η «σιγανοπαπαδιά» έμπορος όπλων, όλων των καιρών και των καταστάσεων!

Eπειδή όπως διαβάζω στον έγκυρο Τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο, η Δικαιοσύνη μετά από 9 ολόκληρα χρόνια «χτύπησε την πόρτα» στον τότε Υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για τα περίφημα σαπάκια των 500 εκατ. δολαρίων, για το διαβόητο σκάνδαλο δηλαδή της αναβάθμισης 5 πεπαλαιωμένων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P- 3B Orion του πολεμικού ναυτικού, θα έχει ενδιαφέρον να αποκαλυφθεί και να δει το φως της δημοσιότητας, ποιος νταραβεριτζής οπλικών συστημάτων που παριστάνει την «Παρθενοπιπίτσα» ήταν κολλητάρι του προέδρου των ΑΝΕΛ και κατά πόσον είναι αναμεμειγμένος στην καταλήστευση της περιουσίας του ελληνικού λαού!

Κατά τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Εισαγγελία διερευνά την σκανδαλώδη αναβάθμιση των 5 αεροσκαφών P- 3B με απευθείας ανάθεση, η οποία αναβάθμιση έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει ολοκληρωθεί αλλά ως τώρα παραμένει κενό γράμμα!

Οι αρχές της Δικαιοσύνης έχουν βάλει στο μικροσκόπιο συγκεκριμένα πρόσωπα, πολιτικά και ιδιώτες που φέρεται να διαμεσολάβησαν, γνωστούς εμπόρους όπλων όλων των καιρών και όλων των καταστάσεων, που τυχόν κρύβονται πίσω από τις προμήθειες αυτές που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο και μάλιστα σε μια εποχή κατά την οποία η χώρα μαστιζόταν από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια!

Πέραν των δημοσίων προσώπων που λόγω ιδιότητας και κυβερνητικών θέσεων ελέγχονται ή θα ελεγχθούν και που προφανώς εκλήθησαν ήδη ή θα κληθούν από τους ανακριτές, εκείνο που έχει τη μέγιστη σημασία είναι να αποκαλυφθεί ΠΟΙΟΣ ήταν την εποχή εκείνη ο ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΣ συνομιλητής του Πάνου Καμμένου στα εξοπλιστικά και κατά ποσόν είχε εμπλοκή στα σαπάκια των 500 εκατ., μια προμήθεια που ο επίσημος εκπρόσωπος της Lockheed Ντένις Πλέσσας είχε χαρακτηρίσει ως ασύμφορη για την Ελλάδα!

Ποιος λοιπόν κρυβόταν από πίσω; Ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός; Ποιος παριστάνει σήμερα ότι «δεν ξέρω, δεν είδα» ενώ η πιάτσα βοά ότι ο εν λόγω υπήρξε ο ιθύνων νους και ο μυστικός καθοδηγητής της συγκεκριμένης προμήθειας σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και του ελληνικού λαού!

Ποιος είναι ο έμπορος όπλων, γνωστός ιντριγκαδόρος, μια επώνυμη σιγανοπαπαδιά, που πολλοί υποστηρίζουν ότι σύντομα θα βρεθεί πίσω από τα …σίδερα;

«Ξεκρέμαστο» άφησε ο Πρωθυπουργός τον Μανουσάκη – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κάλυψε τις αστοχίες του προέδρου του ΑΔΜΗΕ που πήγε να τινάξει στον αέρα την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου!

«Αυτό που προέχει είναι να κλείσουν οι οικονομικές εκκρεμότητες, αφήνοντας τα δύσκολα γεωπολιτικά σε μεταγενέστερη φάση» λένε ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες, ενόψει της αυριανής σύσκεψης στη Λευκωσία, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη.

Την γραμμή αυτή έδωσε και η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξη του στην ΔΕΘ, ότι «αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, το έργο θα γίνει και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν».

Ο Πρωθυπουργός δεν κάλυψε τις αστοχίες του Προέδρου του ΑΔΜΗΕ κου Μανουσάκη, αφού η δυστοκία στα οικονομικά και η αρνητική στάση των Κυπρίων οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις εκβιαστικές κινήσεις Μανουσάκη και τις απειλές του περί αγωγών στα μέλη της ΡΑΕΚ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν αρνούνται το κλίμα καχυποψίας της Λευκωσίας των εκβιαστικών διλημμάτων Μανουσάκη. Λένε όμως πως τώρα το παιχνίδι πήρε πάνω της η ελληνική κυβέρνηση δια του ΥΠΕΝ και το κλίμα θα βελτιωθεί.

Από τη Παρασκευή, οπότε και ανακοινώθηκε η πρόσκληση από τη κυπριακή πλευρά, δεν είχαν γίνει οι διμερείς προπαρασκευαστικές επαφές πάνω στα τεχνικά θέματα, που πάντα προηγούνται τέτοιων συναντήσεων. Οι συζητήσεις θα γίνουν σήμερα.

Είναι πλέον πασιφανές ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου βρίσκεται στη πιο κρίσιμη καμπή από τότε που ξεκίνησε το σχέδιο, με την αυριανή σύσκεψη να αποκτά το χαρακτήρα μιας ύστατης προσπάθειας να αποφευχθεί το ναυάγιο.

Η προθεσμία για την έκδοση δύο αποφάσεων από την κυπριακή ρυθμιστική ενέργειας (ΡΑΕΚ) για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου που έληγε χθες Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου (με σιωπηρή παράταση μέσα στο Σαββατοκύριακο), δεν τηρήθηκε.

Το φιλόδοξο οικονομικό και γεωπολιτικό πρότζεκτ των 2 δις καρκινοβατεί πληρώνοντας την ‘βοναπαρτική’ και απαξιωτική-εκβιαστική στάση του Προέδρου του ΑΔΜΗΕ κου Μανουσάκη προς του Κυπρίους με τις απειλές περί αγωγών προς τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής (ΡΑΕΚ).

Η εχθρική στάση Μανουσάκη προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις αλλά και μεγάλη καχυποψία στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Για το λόγο αυτό, αντί να διευθετηθούν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες στους προβλεπόμενους χρόνους, παρατείνεται η αβεβαιότητα για την «τύχη» του έργου, η οποία πλέον παραπέμπεται σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο έπειτα από πρωτοβουλία της Λευκωσίας, αύριο Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών και η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), της εταιρείας Nexans και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οργή στο Μάξιμου για τον αμετροεπή πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ

Η Αθήνα προσπαθεί να συμμαζέψει τα …ασυμμάζευτα του Μανουσάκη

Τί θα γίνει όμως αύριο, από τη στιγμή που στις 2 Σεπτεμβρίου είχε συμφωνηθεί τόσο ο «οδικός χάρτης» για την άρση του υφιστάμενου αδιεξόδου, όσο και τα χρονικά ορόσημα αυτών των κινήσεων;

Το ζητούμενο της αυριανής σύσκεψης θα είναι η αλλαγή στη φόρμουλα άντλησης εσόδων και όχι η ανάκτηση. Υπενθυμίζεται ότι η φόρμουλα που αποφασίστηκε την προηγούμενη Δευτέρα ήταν η άντληση 25 εκατ. ετησίως από το κυπριακό ταμείο εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων, δηλαδή συνολικά 125 εκατ. ευρώ.

«Θα συμμετάσχουμε στη σύσκεψη, για να αποκαταστήσουμε το κλίμα που έχει διαταραχθεί από τις απειλές και τους εκβιασμούς του κου Μανουσάκη», μας λένε κυβερνητικά στελέχη.

Για το λόγο αυτό, πλέον οι διαβουλεύσεις εδώ και καιρό γίνονται επί της ουσίας κατεξοχήν σε πολιτικό επίπεδο, και όχι σε τεχνοκρατικό. Η Αθήνα έχει βάλει τον αμετροεπή Μανουσάκη στο περιθώριο. Η ανάκτηση εσόδου (και) από την Κύπρο κατά την κατασκευαστική περίοδο του έργου είναι ένα από τα βασικά, αν όχι το βασικότερο ζήτημα.

Σε αντίθετη περίπτωση, το έργο δεν θα μπορεί να προσελκύσει ούτε επενδυτές, αλλά ούτε χρηματοδότηση και εδώ ήταν που τα είχε κάνει θάλασσα ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ.

Ο ΥΠΕΝ Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε πως «Έχουμε δείξει πλεόνασμα καλής θέλησης σε αυτό το θέμα για να βοηθήσουμε να μην χαθεί το έργο και έχουμε ευθύνη απέναντι στον Έλληνα καταναλωτή και φορολογούμενο».

Οι Έλληνες καταναλωτές, για το 37% των εσόδων του έργου που τους αναλογεί έχουν ήδη αναλάβει αυτό το βάρος.

Προς ώρας μόνον, εκλείπει ο κίνδυνος του οριστικού ναυαγίου, καθώς στη συνάντηση θα συμμετέχει σε υψηλό επίπεδο και εκπρόσωπος της κατασκευάστριας του καλωδίου, της γαλλικής Nexans.

Great Sea Interconnector: Αποφάσεις στο τέλος του μηνός για το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου

Η κομισιόν και η χρηματοδότηση

Η συμμετοχή της Nexans στη σύσκεψη υποδηλώνει πως τουλάχιστον έως τότε το έργο δεν θα έχει παγώσει παρά το γεγονός ότι τυπικά είναι στη διακριτική ευχέρεια της γαλλικής εταιρείας το αν θα αναστείλει ή όχι τις εργασίες κατασκευής του καλωδίου – με δεδομένο ότι σήμερα θα εκπνεύσει άκαρπη η σχετική προθεσμία.

Το πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί αφορά στην ανάληψη του γεωπολιτικού ρίσκου (δηλαδή την αποζημίωση των έως τότε δαπανών), στην περίπτωση που τουρκικές αντιδράσεις καθυστερήσουν επί μακρόν την κατασκευή του έργου. Για μία μικρή ενεργειακή αγορά, όπως η κυπριακή, η αποζημίωση θα «μεταφραζόταν» σε σημαντική επιβάρυνση για τους καταναλωτές.

Για το λόγο αυτό η Λευκωσία καθυστερεί στο ζήτημα της ανάκτησης εσόδου, χωρίς από την άλλη πλευρά να εμφανίζεται διατεθειμένη να αποχωρήσει το έργο. Απειλητικές και εκβιαστικές ενέργειες όμως, όπως αυτή του κου Μανουσάκη, τορπιλίζουν κάθε καλή διάθεση για το έργο.

Φυσικά η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει την πολιτική ευθύνη να οδηγήσει το πρότζεκτ σε ναυάγιο – εξ ου και η συναίνεση για τη νέα σύσκεψη της επόμενης Τρίτης και ο πλήρης παραγκωνισμός του κου Μανουσάκη.

Κρίσιμο μέγεθος είναι η Nexans, καθώς αν και η διασύνδεση αποτελεί σημαντικό ποσοστό στο ανεκτέλεστό της, δεν μπορεί να αφήνει την κατασκευή της να χρονίζει επί μακρόν.

Υπάρχει ο κίνδυνος, η Κομισιόν να αποσύρει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ.

Η διάσωση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αποτελεί κύριο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς χωρίς τους κοινοτικούς πόρους το πρότζεκτ είναι απίθανο να υλοποιηθεί.

Είναι ασαφές τι άλλαξε στις μέρες που μεσολάβησαν από τη συμφωνία της Δευτέρας μέχρι και χθες, ώστε αντί να συνεδριάσει ως αναμένονταν το υπουργικό συμβούλιο που θα την ενέκρινε, η κυπριακή πλευρά ανακοίνωσε τη σύγκλιση σύσκεψης για αύριο 10 Σεπτεμβρίου.

Κυπριακά δημοσιεύματα που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι στόχος της Λευκωσίας είναι να αποκαταστήσει κλίμα εμπιστοσύνης και να λάβει διαβεβαιώσεις για όλα τα ζητήματα, πολιτικά και οικονομικά, ότι θα ζητήσει να πληροφορηθεί από την ίδια την Nexans πώς έχει η κατάσταση και αν πράγματι προκύπτει θέμα με την υλοποίηση του συμβολαίου με το καλώδιο, και φυσικά θα θέσει και το γεωπολιτικό.

Σημάδια συγκρατημένης αισιοδοξίας στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Το γεωπολιτικό κόστος

Από τη Λευκωσία λένε πως η Κύπρος «δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι οι κύπριοι καταναλωτές, σε περίπτωση μιας πιθανής εμπλοκής, θα καταβάλλουν κόστη στον ΑΔΜΗΕ και τον εκβιαστή Μανουσάκη ως αποζημίωση για ένα έργο που δεν θα γίνει, επειδή δεν το σαμποτάρει η Άγκυρα».

Αναφέρονται φυσικά στους εκβιασμούς Μανουσάκη να μπορεί σε περίπτωση κινδύνου και λόγους ανωτέρας βίας, να ανακτήσει τις δαπάνες που θα έχουν μέχρι τότε γίνει, και να μη χάσει τα λεφτά του αν υπάρξει εμπλοκή της Τουρκίας κατά την πόντιση του καλωδίου σε κάποια θαλάσσια περιοχή.

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη γνωρίζει καλά ότι ο κίνδυνος να υπονομεύσει η Τουρκία τη διασύνδεση είναι μεγάλος και δεν θέλει να σηκώσει σε μια τέτοια περίπτωση το πολιτικό βάρος οι κύπριοι καταναλωτές να αναλάβουν την αποζημίωση αναστολής για ένα έργο το οποίο δεν θα υλοποιηθεί. Η κυπριακή πλευρά συζητεί με την ελληνική να αναλάβει εκείνη το 100% του γεωπολιτικού κινδύνου στην υλοποίηση της διασύνδεσης, κάτι προφανώς που δεν μπορεί να δεχτεί η Αθήνα.

«Βεβαίως εάν υπάρχει θέμα με μια απλή πόντιση θαλάσσιου καλωδίου, τότε τι θα συμβεί ενόψει των επόμενων ερευνών για υδρογονάνθρακες στη Κυπριακή ΑΟΖ, όταν θα υπάρξει ζήτημα με την υφαλοκρηπίδα» αναρωτιέται κορυφαία κυβερνητική πηγή στην Αθήνα.

«Η Λευκωσία, η οποία έχει ανοικτά όλα τα σοβαρά ενεργειακά θέματα – από το φιάσκο για το τερματικό στο Βασιλικό και την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων μέχρι την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα- δεν θα βρει εύκολα λύση.

Το πολιτικό κόστος που θα υποστεί, εφόσον τελικά κάνει πίσω με το καλώδιο, θα είναι μεγάλο» μας λέει σοβαρός αναλυτής στην Αθήνα, καθώς θα συνεχιστεί η ενεργειακή της απομόνωση.

Από αυτή την ανεπιθύμητη εξέλιξη δεν θα μείνει «αλώβητη» ούτε η ελληνική πλευρά.

Τελεσίγραφο της κομισιόν στη Λευκωσία για τη διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ

Εσωτερικές αντιδράσεις στην Κύπρο

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δέχεται κριτική εκ των έσω, ακόμη και από πολιτικούς φορείς που τη στηρίζουν, όπως μερίδα της βάσης του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), κρίνοντας από τα όσα είπε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος.

Σε ανακοίνωση, ο ΔΗΣΥ προτρέπει την κυβέρνηση σε στενή συνεργασία και συνεννόηση με την Ελλάδα πάνω σε ένα πλαίσιο πλήρους διαφάνειας, προκειμένου να φέρει σε πέρας τα τελευταία βήματα που από τη μια θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και από την άλλη θα επιτρέπουν στην Κύπρο να αξιοποιήσει αυτή την εξαιρετικά σημαντική προοπτική.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η «Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, επιβεβαιώνοντας τη θετική της στάση σε σχέση με το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, καλεί την κυβέρνηση να λάβει χωρίς άλλη καθυστέρηση τις αποφάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση ενός έργου εξαιρετικής γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που κόμματα που στηρίζουν τη κυβέρνηση, παίρνουν αποστάσεις από τη στάση της και ασκούν κριτική, όπως είχε συμβεί προ μερικών εβδομάδων με το Νίκο Παπαδόπουλο, πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο οποίος είχε μιλήσει για τοπικά μονοπώλια και συμφέροντα που θησαυρίζουν από την ηλεκτρική ενέργεια και γι’ αυτό δεν θέλουν τη διασύνδεση.

Άκαρπη η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Γιάννη Βαρδινογιάννη πριν την ΔΕΘ

Άκαρπη η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Γιάννη Βαρδινογιάννη πριν την ΔΕΘ – Δεν γεφυρώθηκε το χάσμα από την αιφνιδιαστική φορολόγηση των «υπερκερδών» της Motor Oil – Ο Γιάννης Αλαφούζος προνομιακός καναλάρχης του Μαξίμου!

Για όσους δεν το γνωρίζουν, μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων Κυριάκου Μητσοτάκη– Γιάννη Βαρδινογιάννη (Τζιγγερ) που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, λίγο πριν την ΔΕΘ, απέβη άκαρπη!

Η συγκεκριμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κορυφαίο Έλληνα επιχειρηματία δεν είχε την κατάληξη που αναμενόταν και το χάσμα που προκλήθηκε με την αιφνιδιαστική φορολόγηση των «υπερκερδών» της Motor Oil, δεν γεφυρώθηκε!

Αν και οι μυημένοι στα άδυτα των σχέσεων κεντρικής εξουσίας- ισχυρών οικονομικών συμφερόντων υποστηρίζουν ότι αργά ή γρήγορα οι δυο πλευρές θα τα βρουν καθώς τα μεγάλα επιχειρηματικά μαγαζιά, όπως ο όμιλος της οικογένειας Βαρδινογιάννη, έχουν συνεχείς και ανοιχτές εκκρεμότητες με το Κράτος, τους Οργανισμούς και τους μηχανισμούς!

Το «ναυάγιο» πάντως της συνάντησης Μητσοτάκη – Βαρδινογιάννη, σε συνδυασμό με τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τους λοιπούς καναλάρχες, αναδεικνύει τον Γιάννη Αλαφούζο ως τον προνομιακό συνομιλητή του Μαξίμου στον χώρο των τηλεοπτικών σταθμών και βασικό υπερασπιστή της πολιτικής Μητσοτάκη!

Δύο (2) κουίζ (για πολύ μυημένους): 1. Για ποιον προβεβλημένο υπουργό με πασοκικές καταβολές φημολογείται στην πιάτσα ότι έχει «κλειδώσει» ως …υπαρχηγός του Νίκου Δένδια;

Για ποιον προβεβλημένο υπουργό με πασοκικές καταβολές φημολογείται στην πιάτσα ότι έχει «κλειδώσει» ως …υπαρχηγός του Νίκου Δένδια;

Για ποιον εν ενεργεία προβεβλημένο υπουργό με πασοκικές καταβολές φημολογείται εντόνως στην πολιτική και επιχειρηματική πιάτσα ότι «έχει κλειδώσει» ως υπαρχηγός του Ν. Δένδια τόσο στο εσωκομματικό παιχνίδι, όσο και στην περίπτωση που ο Υπ. Εθν. Άμυνας καταστεί αρχηγός της ΝΔ ή ακόμη και πρωθυπουργός!

Ένας χαμός γίνεται μεταξύ ισχυρών παικτών του παρασκηνίου για το ποιος θα πάρει μέσα από τις διαγωνιστικές διαδικασίες τα πάρκινγκ στην Ζαλοκώστα (κλειστό) και την Κριεζώτου (ανοιχτό)!

Ένας χαμός μεταξύ ισχυρών παικτών των επιχειρήσεων και του παρασκηνίου μαθαίνω ότι γίνεται σχετικά με τα δύο πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας σε σημεία φιλέτα, που θα βγουν με διαγωνιστικές διαδικασίες! Πρόκειται για το κλειστό πάρκινγκ στην Ζαλοκώστα και το ανοιχτό στην Κριεζώτου! Οι ενδιαφερόμενοι πολλοί, γνωστοί και δυνατοί σε όλα τα επίπεδα!

Διαβάστε ακόμη: