Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Η ώρα Γκρίνουιτς ήταν κακή πολιτικά χθες, λόγω της πρωτοφανούς αλγεινής συμπεριφοράς του βρετανού πρωθυπουργού, σε βάρος του Έλληνα ομολόγου του, με αιτία και αφορμή τις ελληνικές θέσεις για τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα. Αλλά, ευτυχώς ήταν καλή ώρα για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις της.

Οι δύο όψεις του Λονδίνου: Θετικά μηνύματα από το road show, αλλά προσβολή Σούνακ σε βάρος Μητσοτάκη/Ελλάδας

*** Τα νέα που έρχονται από το Λονδίνο, για τις επαφές, τις παρουσιάσεις που είχαν με δεκάδες θεσμικούς επενδυτές οι 37 εισηγμένες ελληνικές εοιχειρήσεις και για τις πρώτες συμφωνίες, είναι ευχάριστα, αν και μένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη. Ούτε χθες, ούτε σήμερα, ούτε αύριο, αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο και υπομονή. Καμία τοποθέτηση δεν γίνεται…αυθημερόν, ακόμα και αν είναι χρυσός, προηγούνται εισηγήσεις και επενδυτικές επιτροπές, βαθμολογίες οικονομίας, “ιερή εξέταση” οικονομικής κατάστασης και προοπτικών εταιρείας και στη συνέχεια δίνεται η εντολή. Άλλωστε, οι ξένοι θα περιμένουν και την απόφαση της FITCH την ερχόμενη Παρασκευή, αν και θεωρείται από όλους δεδομένη η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον τρίτο εγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, η όλη εικόνα που μεταφέρεται από τους συμμετέχοντες, είναι κάτι παραπάνω από θετική.

*** Η μεγάλη απρέπεια, στα όρια της εθνικής προσβολής, από τον Βρετανό πρωθυπουργό Σούνακ, σε βάρος του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σκίασε όμως και βάρυνε το καλό κλίμα. Καθώς και απρόβλεπτο ήταν και ασυνήθιστο μεταξύ ηγετών, συνιστώντας ξαφνικά ισχυρό διπλωματικό επεισόδιο, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να μην δώσει συνέχεια στην προσβλητική συμπεριφορά του Σούνακ και να κρατήσει σχετικά ήπιους τόνους προς τα έξω. Το κατά πόσο βέβαια η επίσημη ελληνική διπλωματία και το Γραφείο του Πρωθυπουργού θα επιλέξουν άλλες, μακριά από τη δημοσιότητα, αντιδράσεις, μένει να φανεί, καθώς δεν έχει υπάρξει παρόμοιο γεγονός μεταξύ χωρών με παραδοσιακές φιλικές σχέσεις. Σε κάθε περίπτωση, η καταδίκη της προσβλητικής συμπεριφοράς Σούνακ και από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, δείχνει το μέγεθός της από τη μία και την εθνική συσπέιρωση από την άλλη, ειδικά για το θέμα των γλυπτώβν τπου Παρθενώνα. όλο αυτό, πάντως, καλό είναι να μας γίνει και ένα μάθημα. Δεν επαιτούμε την προσωρινή επιστροφή τους, παρά μόνο ζητάμε την οριστική επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων του Παρθενώνα, που ακόμα και σήμερα αισχρά εκμεταλλεύεται κάθε βρετανική κυβέρνηση.

Μετά τον Πολάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης απέκτησε και δεύτερο δάσκαλο, τον …Νίκο Κοτζιά

O Στέφανος Κασσελάκης πήγε και έφαγε μαζί με τον Νίκο Κοτζιά και πλέον θεωρεί ότι αναπλήρωσε τη φυγή όλων αυτών που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και από την άλλη, ο Κοτζιάς τι ζήλεψε στον Κασσελάκη και τον έκανε συνομιλητή του; Τις ανύπαρκτες πολιτικές του θέσεις;

Τέλος πάντως, οι δύο τους συμφώνησαν να προχωρήσουν μαζί και μάλλον ο Κοτζιάς θα παίξει το ρόλο του δασκάλου του μικρού.

Καταλαβαίνετε, πως θα πολιτευτεί ένα παιδί που έχει ως δασκάλους τον Κοτζιά και τον Πολάκη…

Πλέον την ατζέντα στον ΣΥΡΙΖΑ την ορίζουν τα πρωινάδικα

Δημοσιογράφος σε πρωινή εκπομπή έκλεισε συνάντηση μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του τράπερ τραγουδιστή Σνικ.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η συνάντηση έμεινε στην ιστορία αφού κανένας δεν ήξερε τον άλλο.

Ο τράπερ του έλεγε ότι είσαι δυνατός και παίζει να σε ψηφίσω, ο άλλος του έλεγε ότι στηρίζει την ομάδα Παρις Σαν Ζερμεν με τα χρώματα της οποίας είχε ντυθεί ο τράπερ.

Συνεννόηση μπουζούκι… Απορώ πως δεν του είπε να τον κατεβάσει στις ευρωεκλογές.

Σε τεντωμένο σκοινί ο Λιανός στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Μου λένε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδεχόμενο ο Γιάννης Λιανός της Επιτροπής Ανταγωνισμού να μην συνεχίσει να είναι εκεί.

Μου λένε, επίσης, ότι ο Μητσοτάκης θέλει να κάνει μεγάλες αλλαγές στο τομέα αυτό για να δείξει ότι “κάτι γίνεται” με το θέμα των καρτέλ, του ανταγωνισμού και των τιμών…

Και η Μαρέβα στο Λονδίνο με τον Μητσοτάκη

Στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο βρέθηκε και η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη που συναντήθηκε με αρκετούς απόδημους, πήρε μέρος σε γκαλά που έγιναν μετά το roadshow και γενικά ήταν μαζί σε όλο το πρόγραμμα Μητσοτάκη.

Παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς βουλευτές της ΝΔ Μάκης Βορίδης και η στάση του στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο Βορίδης έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλούς δεξιούς μέσα στην κυβέρνηση και την ΚΟ να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τους ομόφυλους.

Και σιγά σιγά αρχίζουν τα στόματα και μιλάνε.

Βάσει αυτού έχει δημιουργήσει έναν προβληματισμό στο Μαξίμου και κάποιοι τον βλέπουν με μισό μάτι διότι θεωρούν ότι παίζει προσωπικό παιχνίδι στα δεξιά της ΝΔ…

Μεγαλώνει η λίστα αυτών που θεωρούν λάθος την επίσκεψη Ερντογάν

Μεγαλώνει, επίσης, η ομάδα των ανθρώπων που λένε ότι ίσως είναι λάθος τελικά ο ερχομός του Ερντογαν στην Ελλάδα.

Ίσως, θα έπρεπε να είμαστε φειδωλοί ως προς την ελληνοτουρκική προσέγγιση αυτή την περίοδο…

Ασφαλώς, υπέρ αυτής της σχολής είναι ο Γ.Γεραπετρίτης… Και δεν ξέρουμε που θα βγάλει…

Συνεχίζει τα ταξίδια ο Μητσοτάκης

Δεν πειράζει, πάμε για άλλα. Το Λονδίνο μπορεί να μην έκατσε, όμως, πήγε καλά το Βερολίνο και το Παρίσι.

Ο Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα θα βρεθεί και στο Αμπου Ντάμπι. Not bad at all.

Τράπεζες: Παραμένει πάνω από 60% των κεφαλαίων τους ο αναβαλλόμενος φόρος – Βασική αιτία μη διανομής μερίσματος – Τα υψηλά κέρδη ευκαιρία μείωσής του

*** Η κερδοφορία των ελληνικών συστημικών τραπεζών επανήλθε από πέρυσι σε υψηλά επίπεδα, αφήνοντας πίσω της μία ανεπιθύμητη και αντιπαραγωγική κατάσταση ζημιών πολλών ετών, σαφώς επιβλαβή για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Οι λόγοι είναι γνωστοί και κυρίως οφείλονται στο ότι απαλλάχθηκαν από το μεγαλύτερο ποσοστό των προβληματικών δανείων και ταυτόχρονα ωφελούνται τα μάλα από την απότομη και συνεχή αύξηση των επιτοκίων και τα εξ αυτών μεγάλα έσοδα τους. Σχεδόν αμέσως μετά την εμφάνιση κερδοφορίας, άρχισε μια μεγάλη συζήτηση, η οποία διαρκεί βεβαίως ακόμα, για το αν έπρεπε να διανεμηθούν μερίσματα στους μετόχους τους, αλλά και μπόνους (!) στις διοικήσεις τους, γιατί “πέτυχαν να επαναφέρουν τις τράπεζες σε κερδοφόρο τροχιά”. Κανείς δεν αμφισβητεί τις προσπάθειες εξυγίανσης που κατέβαλαν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. Αλλά, όταν ακόμα χρωστάς, όταν πάνω από τα μισά κεφάλαιά σου αντιπροσωπεύουν τον οφειλόμενο αναβαλλόμενο φόρο, πως είναι δυνατόν με το καλημέρα να θέτεις θέμα και μερίσματος – το οποίο έχει στέρεα επιχειρήματα – και μπόνους; Σήμερα και μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου του 2023, που ανήλθαν σε 2.9 δισ. ευρώ για τις 4 συστημικές τράπεζες, ο αναβαλλόμενος φόρος αντιστοιχεί σε πάνω από 60% των κεφαλαίων των τραπεζών, ενώ στο πρώτο εξάμηνο της ίδιας χρονιάς βρισκόταν πάνω από το 65%. Όπως γίνεται αντιληπτό, εύλογα το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ έθεσε βέτο ουσιαστικά και για τα δύο αυτά διεκδικούμενα αιτήματα των τραπεζών και των διοικήσεών τους, καθώς το πολύ υψηλό ποσοστό που αντιπροσωπεύει ο αναβαλλόμενος φόρος επί των κεφαλαίων τους, συνιστά πρόβλημα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Κάτι που δεν ισχύει για τις κυπριακές τράπεζες και για αυτό το λόγο δεν υπήρξε η ίδια άρνηση. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να τονιστεί ότι ναι μεν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αναβαλλόμενους φόρους, αλλά πουθενά αυτός δεν υπερβαίνει το 10% των κεφαλαίων τους. Ουσιαστικά, οι εποπτικές αρχές προτρέπουν τις διοικήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών να ενισχύσουν περαιτέρω τους κεφαλαιακούς τους δείκτες, τώρα που η κερδοφορία τους είναι υψηλή και τους το επιτρέπει ώστε να πέσει σε πρώτη φάση το ποσοστό του αναβαλλόμενου φόρου κοντά στο 50%. Θυμίζω ότι για την πλήρη απόσβεση.

Σοβαρές αντιδράσεις για πληρωμές με μετρητά μέχρι 500 ευρώ και από επιχειρηματίες

*** Σε δύο εκδηλώσεις που βρέθηκα τις τελευταίες ημέρες, στις οποίες μετείχαν επιχειρηματίες, μεγάλων και μεσαίων ή μικρότερων εταιρειών και επαγγελματίες, πέραν των περισσότερων συζητήσεων που αφορούσαν το φορολογικό νομοσχέδιο, σε όσες συζητήσεις ήμουν παρών, η καταδίκη του μέτρου της πληρωμής με μετρητά μέχρι 500 ευρώ ήταν ομόθυμη! Ναι, από τον επιχειρηματικό κόσμο, που κατά συντριπτικό ποσοστό κάνει τις συναλλαγές του ηλεκτρονικά. Φυσιολογικά αναρωτήθηκα γιατί συμβαίνει αυτό και εξέφρασα σε αρκετούς την απορία μου. Η απάντηση, δεν ήταν μία, όπως φαντάζεστε, αλλά η κατάληξη όλων κατέτεινε στο ότι “η κυβέρνηση για άλλη μια φορά κάνει τα χατίρια των τραπεζών, αυτές θα αυξήσουν κατακόρυφα τα έσοδά τους”! Μάλιστα! Και η συνέχεια: “Όταν δηλώνουμε τα πάντα, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να κυνηγάει το κράτος ακόμα και μικροσυναλλαγές, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο, ανέλεγκτες, υποθέσεις τεράστιας φοροδιαφυγής. Το μαύρο χρήμα, δεν είναι των 500, 1.000 και 2.000 ευρώ, ας μην κοροϊδευόμαστε”. Ξανά μάλιστα και τα συμπεράσματα δικά σας.

Ενδιαφέρουν

*** Πάλι χειραγωγήθηκε η αγορά στις δημοπρασίες και από αρνητικό κλείσιμο στην κανονική διάρκεια, βρέθηκε στο +0,53% και με τζίρο 121 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 37 εκατ. έγιναν στις δημοπρασίες, συμπεριλαμβανομένων και των 9 περίπου εκατ. ευρώ των πακέτων στο ίδιο διάστημα. Δηλαδή, τι είχες Γιάννη…

*** Από το Λονδίνο ο επηρεασμός είναι ελάχιστος έως μηδενικός, μην ακούτε επιθυμίες και τις εκλαμβάνετε για πραγματικότητα. Αργότερα, μπορεί και τότε θα είναι εμφανείς σε όλους οι θετικές συνέπειες.

*** Όλο και πιο χαμηλά η Εθνική, όπως είχα…μαντέψει. Αν κρατήσει τα 6 ευρώ, θα είναι επιτυχία. Βέβαια, μέχρι την Παρασκευή, πιθανά να υπάρξουν αναταράξεις, με πιθανά όλα τα σενάρια. Με απώλειες και η Eurobank, σε αντίθεση με Πειραιώς και Alpha Bank.

*** Η ευχάριστη έκπληξη προήλθε από την Optima, η οποία μετά από πολυήμερη συσσώρευση, βρέθηκε στα 7,86 ευρώ, με άνοδο 6,65%. Ενδιαφέρουσα η συνέχεια και ευχάριστη η αγωνία μικρών και μεγάλων, ιδιωτών και θεσμικών και φυσικά επιχειρηματιών που πήραν μεγάλα πακέτα.

*** Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για χρηματοδοτικά ταμεία για τους μικρομεσαίους όταν το Ταμείο Ανάκαμψης προορίζεται για μεγαλύτερες επιχειρήσεις, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την απονομή των βραβείων «Βιώσιμης – Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας». Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να τιμωρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και πρόσθεσε και την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό «γιατί, όταν επιχειρείς, δεν είναι σίγουρη η επιτυχία, όποτε δεν μπορεί το επιχειρείν να μπερδεύεται με το επιτυχείν». Ενδιαφέρουσα άποψη…

*** Μου λένε ότι η Εκκλησία, θα βγει μπροστά, πολύ μπροστά για το θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων και με ανακοίνωση που ετοιμάζεται, θα θεωρήσει το θέμα, αν η κυβέρνηση καταθέσει το επίμαχο νομοσχέδιο, ως casus belli! Σε αυτή την περίπτωση, πως θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός, ο Βορίδης, πλειάδα βουλευτών ειδικά της επαρχίας, ο Πατέλης, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης και τα υπόλοιπα κόμματα (ή και κοινοβουλευτικές ομάδες, πλέον) του δημοκρατικού τόξου;

*** Δύο δημοσκοπήσεις τρέχουν αυτές τις ημέρες για λογαριασμό της κυβέρνησης από την “ομάδα Λιβάνιου” και μία για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες, προκειμένου να καταγραφεί η πολιτική κατάσταση μετά την αποχώρηση των 11 από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

*** “Έχουμε ισχυρή συμμαχία του Νότου, στην οποία πρωτοστατεί και ο δικός μας Γιάννης Στουρνάρας, οπότε μην απορείτε για την έλευση της Unicredit, ούτε για πιθανό ερχομό και άλλης τράπεζας του ευρωπαϊκού νότου”. Αυτή την απάντηση πήρα από κορυφαίο στέλεχος συστημικής μας τράπεζας, σε ένα… γενικό μου ερώτημα, περί των τραπεζικών εξελίξεων, υφιστάμενων και…αναμενόμενων.

*** Για καλό ή για κακό είναι δεν ξέρω, ο καιρός (μεταφορικά και πραγματικά) θα δείξει. Προαιρετική πλέον η εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου στα νέα κτίρια. Από την άλλη, ο Μυτιληναίος προειδοποιεί ότι δεν φτάνουν οι ΑΠΕ, για να λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα, χρειάζεται μείγμα πολιτικής, με απαραίτητο για χρόνια το φυσικό αέριο…

*** Επικίνδυνα παιχνίδια στην Frigoglass, τα οποία θα έπρεπε να απασχολήσουν και τις εποπτικές αρχές.

*** Απώλειες για Ιντρακόμ και Κέκροπα. Προφανώς στην πρώτη είναι φυσιολογικές οι ρευστοποιήσεις ιδιαίτερα σημαντικών αποδόσεων και σε σύντομο χρονικό διάστημα μάλιστα. Στη δεύτερη το ίδιο πράττουν και όσοι ακολούθησαν αυτούς που κινούν τα νήματα στο χαρτί.

*** Πολλές…αγάπες, ακόμα και από όσους τον χλεύαζαν βλέπω τελευταία για τον Δημήτρη Κούτρα, βασικό μέτοχο πλέον της Δομικής Κρήτης. Ίσως να… φταίει το ότι κάποιοι ανακάλυψαν τώρα ότι έχει ανοίξει γραφεία στην Αθήνα η συμπαθής κρητική εταιρεία, όταν από τη στήλη το μάθατε πριν μήνες.

*** Ερωτηματικό προς ενοικίαση: Ποιος από όλο το συγγένειο κάνει κουμάντο τώρα στον Ικτίνο; Υπερβολές όσα ακούγονται…

ΚΟΥΙΖ Ι: Περίεργα πράγματα…Πως και γιατί, δύο γνωστοί επιχειρηματίες που διαθέτουν και media, στηρίζουν σχεδόν ανοιχτά τους “6+6”, ίσως (αναγκαστικά) και τον Τσακαλώτο; (τον οποίο από λάθος ο Στέφανος Μάνος ονόμασε…Τσιριμώκο);

ΚΟΥΙΖ ΙΙ: Πόσοι και ποιοι από τους συμβούλους του Σταϊκούρα παρέμειναν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, μετά την ανάληψη του Μεταφορών και Υποδομών; Μήπως εκεί βρίσκεται η… αναταραχή (sic) εσχάτως σε κάποιους ορόφους, με ευρύτερες επιπτώσεις σε πολλά ακανθώδη θέματα;

Αυτά κυρίες μου και κύριοι και για σήμερα. Ήλιος μεν, αλλά με δόντια. Και οι βροχούλες καλές και απαραίτητες είναι, αρκεί να μην είναι καταρρακτώδεις. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: