Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Σήμερα θα γνωρίζουμε τους νέους μετόχους που αποκτά η Εθνική τράπεζα, από τη διάθεση συνολικά και εκτός απροόπτου του 22% από το ΤΧΣ. Και από αύριο οι νέοι συσχετισμοί και υπολογισμοί. Κατά τα λοιπά, οι ξένοι φαίνεται ότι πιστεύουν περισσότερο από μας στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.

Απάντηση επί των απαντήσεων-διαψεύσεων των εταιρειών ΚΛΜ και Κέκροπα, στο δημοσίευμα μας

Τα πράγματα είναι απλά, μην μπερδεύεστε με τις λέξεις.

Πουθενά στο εν λόγω κείμενο δεν αναφέρεται η λέξη “συγχώνευση”, αλλά το δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά σε “… σχέδιο της συνένωσης δυνάμεων των δύο επιχειρηματιών και στα ακίνητα… με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτουν είτε από κοινού, όπως συμβαίνει στον Κέκροπα είτε κατά μόνας όπως στην Intracom Properties…”.

Η λέξη συγχώνευση “εφευρέθηκε” από δημοσιεύματα είτε από παραδρομή και συνήθη χρηματιστηριακή φρασεολογία είτε από υπερβάλλουσα σπουδή.

Άλλωστε, ούτε στις ανακοινώσεις των δύο εταιρειών γίνεται λόγος για αναφορά του δημοσιεύματος σε συγχώνευση, απλώς αναπαράγεται ο τίτλος του.

Για τον οποίο μπορεί να μας αποδοθεί ευθύνη, επειδή απουσίαζε η λέξη “ακινήτων”, αυτή να τη δεχτούμε.

Αν οι πληροφορίες μας κατέτειναν πράγματι ότι επίκειται συγχώνευση των δύο εταιρειών, να είστε σίγουροι ότι δε θα… ντρεπόμασταν να το αναφέρουμε και στον τίτλο και στο κείμενο που ακολούθησε.

Επι της ουσίας, πάντως, η πηγή μας επιμένει ότι υπάρχει σχετική συζήτηση, πάντα για αξιοποίηση των ακινήτων των δύο εταιρειών και τίποτε περισσότερο.

Αυτά, προς άρση κάθε παρανόησης και…διάψευσης ανύπαρκτου ψεύδους.

200 ευρώ θα είναι το επίδομα που θα πάρουν ευάλωτες ομάδες τα Χριστούγεννα

Το έκτακτο επίδομα ή επιταγή ακρίβειας είχε αφήσει εδώ και καιρό ότι θα δοθεί ο Πρωθυπουργός όταν κάποια στιγμή είπε ότι τα market pass θα έχουν ημερομηνία λήξης.

Είχε αφήσει ανοικτό το έκτακτο επίδομα. Ο προϋπολογισμός εκτελείται ορθά οπότε 300 εκατ. ευρώ είναι στο τραπέζι για παροχές.

Κερδισμένο το ΚΚΕ από την εξεταστική για τα Τέμπη – Χαμένοι το ΠΑΣΟΚ και ο Σπρίτζης

Το γεγονός ότι η ΝΔ στήριξε την εξεταστική επιτροπή του ΚΚΕ που ουσιαστικά θα εξετάσει όλη την περίοδο από το 1997 μέχρι σήμερα για τις ευθύνες του ΟΣΕ σχετικά με τα Τέμπη, έχει φέρει σε κακή θέση το ΠΑΣΟΚ καθώς εκεί παρατηρήθηκαν πολλές αβλεψίες αλλά φέρνει σε άσχημη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ όπου με την θητεία Σπίρτζη ήρθαν όλοι αυτοί οι ανεκδιήγητοι τύποι που έγιναν σταθμάρχες…

Θα δείτε ότι τις λιγότερες ευθύνες θα έχει η ΝΔ ενώ παντελώς κερδισμένο θα είναι το ΚΚΕ που δεν κυβέρνησε ποτέ!

Αποχώρησε ο Βούτσης και η σύζυγος από ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμη 52 στελέχη, αυτή τη φορά από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Βόρειας Αθήνας, αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη.

Πρόκειται για στελέχη που αντιτίθενται στις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη και προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των αποχωρησάντων.

Ανάμεσα στα στελέχη που κατακεραυνώνουν, αποχωρώντας, την πολιτική Κασσελάκη συγκαταλέγεται και η Αγγελική Παπάζογλου, σύζυγος του Νίκου Βούτση, ο οποίος έχει ήδη αποχωρήσει.

Ανεβάζει μετοχές ο Κυρανάκης στο Μαξίμου ενώ «χάνει» στηρίγματα ο Άδωνις Γεωργιάδης

Το χρηματιστήριο των κυβέρνησης αυτό δείχνει.

Ο μεν πρώτος διότι το χειρίζεται πολύ καλά απέναντι στην ευνοημένη ομάδα των συμβολαιογράφων και ο δεύτερος χάνει διότι η φράση για τα Τέμπη έφερε νεύρα και στον Μητσοτάκη…

Έχει βρει το νόημα της ζωής η Δήμητρα Ματσούκα στο πρόσωπο του Πέτρου Κόκκαλη

Παντρεύεται ο Πέτρος Κόκκαλης την Δήμητρα Ματσούκα για την οποία έχει πει στον κύκλο του ότι είναι πολύ ερωτευμένος ενώ και η Δήμητρα θεωρεί ότι έχει βρει τον έρωτα της ζωής της στο πρόσωπο του ευρωβουλευτή…

ΚΟΥΙΖ: Ποια γυναίκα πρωτοκλασάτου υπουργού γλέντησε τα γενέθλιά της από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ στο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη στο Κολωνάκι; Όπως μου είπαν το εστιατόριο γέμισε γυναίκες μόνο που ήρθαν να ευχηθούν και να αφήσουν τα δώρα τους! Και επι τη ευκαιρία είδαν και μία έκθεση ζωγραφικής!

ΚΟΥΙΖ 2: Ποιος κυβερνητικός παράγων ακούστηκε να χαρακτηρίζει τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασελάκη “και επικίνδυνο, γιατί φέρνει άλλον αέρα και έχει απήχηση στο νέο κόσμο, αλλά και χορηγό μας, με αυτά που είπε για τα 37 δισ. ευρώ”;

Οι αισιόδοξες προβλέψεις της Κομισιόν για την τριετία 2023-2025 και τα φορολογικά υπερ-έσοδα στο 10μηνο

*** Η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σίγουρα στην καλύτερη δυνατή στιγμή της, καθώς υποφέρει από τον υψηλό πληθωρισμό, την ακρίβεια και τα υψηλά επιτόκια. Αλλά, καθόλου δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλεται και η οποία αποδίδει καρπούς, όσο και αν αυτό το γεγονός σκιάζεται πολλές φορές από τις δυσκολίες χιλιάδων νοικοκυριών, μικρών επιχειρήσεων και φυσικά δανειοληπτών. Έχουμε δηλαδή με απλά λόγια το φαινόμενο να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά όχι και όλοι οι πολίτες. Για να δούμε, όμως, τι προ-βλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα για τα έτη 2023, 2024 και 2025. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λοιπόν, στις φθινοπωρινές οικονομικές της προβλέψεις για την Ελλάδα, που δημοσιοποίησε χθες, εκτιμά ότι η ανάπτυξη της εφέτος θα καταγράψει το 2,4%, το 2024 θα έχει μικρή μείωση στο 2,3% και το 2025 θα βρεθεί στο 2,2%, πάντα όμως πάνω από τον μέσο όρο και της ευρωζώνης και της Ε.Ε. συνολικά. Και στηρίζει αυτές τις προβλέψεις της τόσο στα οφέλη από την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και στην “ανθεκτική” αγορά εργασίας. Η Κομισιόν περιμένει επίσης πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ για φέτος, 2,5% για το 2024 και 2,6% για το 2025. Για τον πληθωρισμό εκτιμά ότι, ειδικά ο ονομαστικός, θα διαμορφωθεί στο 4,3% το 2023 και να μετριαστεί σε περίπου 2,1% ως το 2025. Βέβαια, όπως συμβαίνει πάντα, οι δημοσιονομικές προβλέψεις για κάθε χώρα υπόκεινται σε κινδύνους. Όσον αφορά στη χώρα μας, επισημαίνεται με έμφαση ότι οι αρνητικοί κίνδυνοι πηγάζουν από εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, κυρίως τις δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Δημόσιας Περιουσίας (ΕΤΑΔ), πράγμα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τη νέα διοίκησή της.

*** Για να έρθουμε τώρα στα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που αναφέρονται στο δεκάμηνο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται εκρηκτική υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα 6,08 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 867 εκατ. ευρώ κρατικά έσοδα έναντι του στόχου και αυτό χωρίς να έχουν εισπραχθεί το τίμημα της Εγνατίας Οδού ύψους 1.496 εκατ. ευρώ, και η τρίτη δόση των 1,718 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. , μειωμένες οι κρατικές δαπάνες στο δεκάμηνο. Τα δε φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 2,5 δισ. ευρώ. Συμπεράσματα πολλά. Πρώτον, ευχέρεια της κυβέρνησης για νέες ενισχύσεις των χαμηλών κυρίως εισοδημάτων. Δεύτερον, αν δεν βελτιωθούν δραστικά τα προβλεπόμενα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τότε θα καταλήξουμε σε ότι αναγκάστηκε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ επί διακυβέρνησής του, χαντακώνοντας τους μικρομεσαίους, για να αφήσει το περίφημο μαξιλάρι των 37 δισ., ενώ η συμφωνία με τους θεσμούς ήταν στα 17 δισ. ευρώ. Μαθήματα, για να μην έχουμε νέα παθήματα μελλοντικά…

Η Copenhagen Offshore Partners (COP) ήρθε για τα θαλάσσια αιολικά – Πρώτες άδειες σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και όμιλο Κοπελούζου

*** Το μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον που συγκεντρώνει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μεγάλων θαλάσσιων αιολικών πάρκων, παίρνει σταδιακά σάρκα και οστά. Ήδη, η δανέζικη Copenhagen Offshore Partners (COP), εγκαινίασε τα γραφεία της στην Αθήνα και αναμένει τις γρήγορες αποφάσεις της χώρας μας για να δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. «Το κάλεσμα που έχει απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση στις ξένες εταιρείες υπεράκτιων αιολικών γίνεται πράξη, αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον ολοένα και αυξάνεται», δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου και τόνισε πως η COP ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει επενδύσεις και να δημιουργήσει έναν κόμβο ο οποίος θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της εταιρείας σε όλο τον κόσμο. “Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους, πρωταγωνιστές στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών, όπως η COP, πρόσθεσε και ανακοίνωσε πως θα κατατεθεί άρθρο στη Βουλή, που θα προβλέπει ότι ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο 2 GW για τη σύνδεση υπεράκτιων αιολικών έργων με τμήματα του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Σημειωτέων ότι η COP έχει μεγάλη παρουσία και δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο και τώρα στο κέντρο του ενδιαφέροντος τους βρίσκεται και η Ελλάδα, στην οποία έχει ανοίξει το πριν από έναν χρόνο το ένα από τα δύο hubs της στην Αθήνα – το άλλο είναι στο Βιετνάμ.

*** Στο ίδιο πάντα θέμα, των θαλάσσιων αιολικών πάρκων είχαμε χθες και την πρώτη πράξη του τεράστιου αυτού εγχειρήματος Άδειες έρευνας. Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη και της υφυπουργού, Αλεξάνδρας Σδούκου, επέδωσε και επίσημα τις πρώτες άδειες έρευνας, τριετούς διάρκειας, για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ», θυγατρικής εταιρείας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και στην εταιρεία «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1» του ομίλου Κοπελούζου. Οι άδειες αφορούν τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων υπεράκτιων αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος έως 600 MW. Η αρχή έγινε, ζητούμενο φυσικά να υπάρξει και η ανάλογη συνέχεια.

Η Τράπεζα Ελλάδος εισέρχεται σε νέα εποχή, με νέα πρόσωπα δίπλα στον Γιάννη Στουρνάρα

*** Η αποχώρηση του Σπύρου Παντελιά, του παντοδύναμου Επόπτη, από την Τράπεζα Ελλάδος, συνοδεύτηκε, όπως συνήθως συμβαίνει στη χώρα μας, από σειρά φημών για το πως και το γιατί, όπως και για τη χρονική στιγμή που συνέβη. Τι για ανάμειξη των…Αμερικάνων, πρώην υποψηφίων για τη θέση του στρατηγικού επενδυτή, τι για διαφωνίες χειρισμού λεπτών υποθέσεων και άλλα τινά δεν ακούστηκαν στην αγορά. Η αλήθεια, όμως, δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά τα ευφάνταστα. Όπως όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί, έτσι και η κεντρική μας τράπεζα πρέπει να εισέλθει με γρήγορα βήματα στη νέα απαιτητική εποχή. Ο κ. Παντελιάς εξέφρασε μια ολόκληρη εποχή και η συμβολή του στην εξυγίανση των τραπεζών ήταν τεράστια και αναγνωρισμένη και από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και προσωπικά τον Γιάννη Στουρνάρα και από τις διοικήσεις όλων των τραπεζών. Αναγκαστικά, νομοτελειακά, ήρθε η ώρα να παραδώσει σε νεότερους, που εμφορούνται από φρέσκες ιδέες και έχουν διαφορετικό στυλ management. Πλέον, η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Τσικριπής θα έχουν την ευθύνη και για τα εσωτερικά θέματα της τράπεζας και για όσα έχουν σχέση με τον SSM. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία και από μας στους νεότερους και καλή ξεκούραση στον κ. Παντελιά.

Ενδιαφέρουν

*** Σήμερα…ξυρίζουν τους νέους γαμπρούς της Εθνικής τράπεζας και θα μάθουμε ποιοι και με τι τιμή πήραν ποσοστά. Χθεσινοβραδινές πληροφορίες συνέκλιναν στο ότι μπορεί να υπάρχουν προσφορές στην υψηλότερη τιμή, ήτοι στα 5,44 ευρώ, αλλά οι μεγάλοι και σοβαροί ξένοι παίκτες κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, πέριξ των 5,30 ευρώ, ίσως και λίγο πιο πάνω. Για να δούμε, τι θα δούμε στη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αποεπένδυση. Τουλάχιστον να μάθουμε τι ποσοστό μένει σε ελληνικά χέρια είτε άμεσα είτε έμμεσα…

*** Χθες η συνεδρίαση κύλησε ομαλά σε γενικές γραμμές, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρή άνοδο, έστω και με μικρή πίεση και με τζίρο στα 97 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 8,5 εκατ. σε πακέτα, με μεγαλύτερο αυτό των 500.000 της Intrakat.

*** Ηρέμησαν και οι τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές τους να καλύπτουν περίπου το 1/3 του συνολικού τζίρου. Η Πειραιώς τα μεγαλύτερα κέρδη (+1,06%), πιο πίσω η Alpha Bank (+0,54%), η Eurobank αμετάβλητη και η Εθνική με απώλειες 0,86% στα 5,75 ευρώ. Ερώτημα για σήμερα, αν θα επέλθει κάθοδος, λόγω κλεισίματος του βιβλίου προσφορών ή αν η μετοχή θα κρατηθεί.

*** Και για να μην ξεχνάμε και τις άλλες δύο τράπεζες, η μεν Optima κράτησε έστω και δύσκολα τα 7 ευρώ και τώρα δείχνει σημάδια αντίδρασης, η δε Attica Bank συντηρείται πέριξ των τρεχόντων επιπέδων. Θετικά, όμως, τα αποτελέσματα εννεαμήνου, δείχνουν ότι γίνεται καλή δουλειά από τη διοίκησή της.

*** Και εφοπλιστικό ενδιαφέρον για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Χαρακτηριστική η περίπτωση εφοπλιστή, που έμεινε πλέον με λίγες άδειες ΑΠΕ, αλλά σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία πρέπει να ανανεωθούν, που επιθυμεί διακαώς να εισέλθει στο νέο αυτό φιλόδοξο εγχείρημα στο χώρο της ενέργειας. Συνεπώς, στόχος όσων εφοπλιστών ενδιαφέρονται, είναι τα μεγάλα projects των offshore αιολικών, μόνο που χρειάζονται και έμπειρους εταίρους, οπότε εκεί αρχίζουν οι δυσκολίες…

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. “Μεγάλη” Πέμπτη η σημερινή για την Εθνική (“μας”, κάποτε) τράπεζα, με τη διαφορά ότι η…ανάσταση θα γίνει αυθημερόν. Αλλά η ζωή και η οικονομία έχει και άλλα σημαντικά πράγματα, οπότε χαρείτε τα, όσο ακόμα ο καιρός προσφέρεται. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: