Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

4 μήνες μετά τις εκλογές και η ανύπαρκτη αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει ούτε μία επίκαιρη ερώτηση στον Μητσοτάκη

Θελει και αντιπολίτευση η μούρη τους… ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ 4 μήνες τώρα από τις εθνικές εκλογές και το σχηματισμό της νέας Βουλής έχουν κάνει μηδέν επίκαιρες ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό.

Μάλλον το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει μία ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ η αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου δεν έχει κάνει καμία.

Παρόλα αυτά Ανδρουλάκης-Φάμμελος προσπάθησαν να την πουν στον Μητσοτάκη και να το χαρακτηρίσουν “τουρίστα της Βουλής”…

Καμία δόση της χρηματοδότησης στους Σπαρτιάτες όσο εκκρεμούν δικαστήρια

Το πιθανότερο σενάριο είναι τελικά οι Σπαρτιάτες να χάσουν την χρηματοδότηση και να μην γίνει καμία πληρωμή από την στιγμή που εκκρεμούν δύο δικαστήρια.

Το ποινικό για την σχέση στελεχών με τον Η. Κασιδιάρη και το Ανώτατο Εκλογοδικείο για την κρυφή ηγεσία.

Γι’ αυτό μην εκπλαγείτε αν συνεδριάσει κάποια στιγμή η Επιτροπή Δεοντολογίας και θέσει το κόμμα υπό περιορισμό όσον αφορά την κτήση της κρατικής επιδότησης…

«Τρακαρισμένος» ο Κασσελάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό

Από τον τρόπο που ο Κασσελάκης μίλησε στον Μητσοτάκη στο χθεσινό τους ραντεβού στην Βουλή, εύκολα τεκμαίρεται ότι ο άνθρωπος είχε περάσει μία ώρα μόνος του κάνοντας ασκήσεις θάρρους.

Ήταν εμφανώς τρακαρισμένος και όταν πήρε μπροστά την είπε στον Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο της ψήφου των αποδήμων το οποίο θυμίζουμε το κόμμα του ΔΕΝ είχε ψηφίσει..

Ήθελε να ισχύει το εκλέγεσθε των αποδήμων αλλά αυτοί ΔΕΝ είχαν ψηφίσει ούτε το εκλέγειν… Αυτά για την ιστορία…

Έρχεται γυναίκα στη θέση του γραμματέα της Νέα Δημοκρατίας

Για το νέο γραμματέα της ΝΔ, οι προτάσεις είναι πολλές και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε γυναίκα στην θέση που αφήνει ο Παύλος Μαρινάκης.

Οι αποφάσεις θα αργήσουν να παρθούν, ο Μητσοτάκης θέλει την εισηγηση όλων με την σχετική επεξήγηση δίπλα αλλά όπως ακούω 3 είναι οι μεγαλοκοπέλες που έχουν πάρει προτεραιότητα.

Η Ζέττα Μακρή, η Μαρία Συρεγγέλα και με λιγότερες πιθανότητες η Ζωή Ράπτη.

Ο Κασσελάκης θυμήθηκε τους ελεύθερους επαγγελματίες και ξέχασε όσα τους έκανε ο Τσίπρας όσο κυβερνούσε

Ξαφνικά, ο Κασσελάκης θυμήθηκε τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αυτούς που ο μέντοράς του Αλέξης Τσίπρας τους “χτυπούσε” για χρόνια σαν χταπόδια με μεγάλους φόρους, με μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές, με ΕΝΦΙΑ και πολλά άλλα που δεν έχουν σημασία.

Ε λοιπόν, αυτός ο τύπος σαν ένα δεύτερος Τσίπρας έκανε την νύχτα μέρη και τόνισε ότι οι επαγγελματίες πλήττονται από την ΝΔ και ότι αυτός μέχρι 10.000 δεν θα τους φορολογήσει…

Τι να πώ όποιος έχει μνήμη, γνωρίζει…

Παραμένει στη «ζώνη του λυκόφωτος» η οικονομία της Ευρωζώνης – Ο δομικός πληθωρισμός κρατάει σε εγρήγορση την ΕΚΤ

*** Η παρατεταμένη στασιμότητα, την οποία διέρχεται η ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία ουσιαστικά εμφανίζει και στοιχεία έντονων ή μέτριων υφεσιακών φαινομένων, επιβεβαιώθηκε και από τα επίσημα στοιχεία του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου στην Ε.Ε. Η αντίστροφη πορεία άρχισε, ως γνωστόν, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η διακοπή της τροφοδοσίας εκατοντάδων βιομηχανιών, χιλιάδων επιχειρήσεων και εκατομμυρίων νοικοκυριών με ρωσικό φυσικό αέριο και αργότερα και με πετρέλαιο, ανέτρεψε τις κατακτήσεις δεκαετιών και έφερε το πισωγύρισμα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ΕΚΤ, προκειμένου να ανακόψει τον καλπάζοντα πληθωρισμό, προχώρησε σε συνεχόμενες, άνευ προηγουμένου αυξήσεις των επιτοκίων της, αλλά αυτή η επιλογή εκτόξευσε τις δαπάνες κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικά τα πρόσφατα στοιχεία που προκύπτουν από τους δείκτες PMI, όπου καθοριστικοί τομείς με πρώτους την μεταποίηση και τις υπηρεσίες βρίσκονται ακόμα σε τροχιά απωλειών, με τις μελλοντικές προβλέψεις να μην είναι καθόλου αισιόδοξες. Πάνω στην ώρα ήρθαν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ, που καταδεικνύουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει πληγωμένη και ότι θα χρειαστεί άγνωστος ακόμα χρόνος για να επουλώσει τις πληγές της.

***Τα στοιχεία για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, δεν ήταν και τα καλύτερα. Το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, όταν είχε ξεπεράσει τις προσδοκίες των οικονομολόγων, σημειώνοντας άνοδο 0,6%. Στη δε Γερμανία, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε ελαφρά, ενισχύοντας τους φόβους για περαιτέρω επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Η οικονομία της Ισπανίας τώρα, συνέχισε να αναπτύσσεται αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η Ιταλία παρέμεινε στάσιμη. Το ΑΕΠ της Ιρλανδίας υποχώρησε κατά 1,8%, επηρεάζοντας τη συνολική εικόνα συρρίκνωσης της Ευρωζώνης κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σε αυτό το παρατεταμένο οικονομικό τέλμα, Ο πληθωρισμός, υπό αυτές τις συνθήκες συνεχόμενων περιορισμών και υπανάπτυξης, κάποια στιγμή θα υποχωρούσε, όπως συνέβη τον Οκτώβριο, πέφτοντας κάτω από το 3% για πρώτη φορά ύστερα από δύο και πλέον χρόνια. Οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 2,9%, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, έναντι αντίστοιχης αύξησης 4,3% τον Σεπτέμβριο. Αλλά, κανείς δεν περιμένει από την ΕΚΤ να μειώσει σε ορατό χρόνο τα επιτόκια της. Και αυτό γιατί ο δομικός πληθωρισμός (από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές Τροφίμων και Ενέργειας) συνεχίζει να υποχωρεί με βήμα σημειωτόν, στο 4,2% τον Σεπτέμβριο από 4,5% τον Σεπτέμβριο, γεγονός που δίνει “δικαιώματα” ειδικά στην σκληρή πτέρυγα των μελών της κεντρικής ευρωτράπεζας.

Η κόντρα Σκρέκα-Επιτροπής Ανταγωνισμού και το μπαλάκι των ανευθυνο-υπεύθυνων, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει πάλι

*** Την ώρα που ο πληθωρισμός στη χώρα μας πήρε πάλι την ανηφόρα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ε.Ε., γινόμαστε όλοι μας μάρτυρες ενός πρωτοφανούς κωμικοτραγικού έργου, με πρωταγωνιστές τους άμεσα υπεύθυνους, πολιτικά και θεσμικά και με συνήθη και μόνιμα θύματα τους καταναλωτές, που εξακολουθούν να βιώνουν το μαρτύριο της ακρίβειας, σε προϊόντα, υπηρεσίες και ενέργεια. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, καταγγέλλει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για απουσία ελέγχων στα τρόφιμα! Και δηλώνει ότι «ή υπάρχει πρόβλημα ή δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν χρειάζεται να λέει τίποτε. Αρα για να έχουμε πρόβλημα και να είμαστε οι πιο ακριβοί κάτι συμβαίνει, γιατί δεν το ελέγχει;». Με απλά λόγια ο υπουργός, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η Επιτροπή, την κατηγορεί ότι αυτή φταίει για την ακρίβεια! Και τι απαντά ο πρόεδρός της, Ιωάννης Λιανός, στην επίθεση του υπουργού;

– Πρώτον, ότι η Επιτροπή «δεν είναι αγορανομία. Μπορούμε να επιβάλλουμε πρόστιμα μόνο εάν έχει στοιχειοθετηθεί αντιανταγωνιστική σύμπραξη (π.χ. καρτέλ) ή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (επιχείρηση με πλέον του 40% της αγοράς)», όταν ολοκληρωθούν οι υποθέσεις, που «χρειάζονται αρκετοί μήνες ή έτη»! Σας θυμίζω εδώ τους ελέγχους στις τράπεζες προ τετραετίας περίπου, αν θυμάμαι καλά.

– Δεύτερον, προσέξτε τη συνέχεια της απάντησης του κ. Λιανού, ο οποίος αναφέρει επί λέξη ότι «για όλες τις άλλες περιπτώσεις ακρίβειας αρμόδιο είναι το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΙΜΕΑ, η οποία έχει την αρμοδιότητα να εφαρμόζει τις διατάξεις για τα περιθώρια κέρδους»! Και φυσικά υπερασπίζεται το σπίτι του, λέγοντας ότι «οι έλεγχοι που κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην αγορά και ειδικά σε αγορές τροφίμων είναι συνεχείς. Είμαστε η πρώτη αρχή ανταγωνισμού στην Ευρώπη σε αριθμό επιτόπιων ελέγχων/ελεγχόμενων εταιρειών τόσο το 2023 όσο και τα τελευταία 4 έτη (και στα τρόφιμα)». Δεν παραλείπει βέβαια να δηλώσει συναινετικός, αναφέροντας ότι «μέσω συνεργασίας, στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της Επ Ανταγωνισμού και των αρμοδιοτήτων του καθενός, μπορούμε να φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους καταναλωτές σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η μετάθεση ευθυνών δεν είναι σοβαρή λύση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

– Τέλος, ο κ. Λιανός δε θα μπορούσε αφήσει χωρίς αναφορά το θέμα των προσλήψεων προσωπικού, σημειώνοντας πως η Επιτροπή θα μπορούσε να κάνει περισσότερα, εάν είχε περισσότερο προσωπικό και καταγγέλλει το εξής: «Έχουμε 24 ειδικούς επιστήμονες νομικούς και 31 οικονομολόγους (μετρώντας και τους προϊσταμένους) που χειρίζονται όλες τις υποθέσεις μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, όταν προβλέπονται τουλάχιστον 67 νομικοί και 60 οικονομολόγοι στον οργανισμό μας (+ 24 προϊστάμενοι), και εν συνόλω 230 οργανικές θέσεις. Συνολικά, κάτω του 35% των οργανικών μας θέσεων. Εδώ και 3 έτη έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από την Πολιτεία να επισπευσθούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προσλήψεων, οι οποίες έχουν εγκριθεί το 2021 και 2022 για επιπλέον 20 άτομα και δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει». Μάλιστα.

Τώρα, μόλις πάτε στο ράφι και μετά στο ταμείο, να φέρεται στο νου σας όλα όσα αναφέραμε (και είναι πολύ λίγα) για τον καυγά των ανευθυνο-υπεύθυνων. Το… πάπλωμα, άλλωστε όλοι εσείς και όλοι μας πληρώνομαι…

Επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα – Μαγνήτης εγχώριων και ξένων ομίλων

*** Η μετάβαση από τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας στην πράσινη ενέργεια, μέσω των ΑΠΕ, αποτελεί και για τη χώρα μας μείζον θέμα. Ειδικότερα δε, μετά την πληθώρα επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, παρά τις δυσκολίες που εμφανίζει το σύστημα υποδοχής, εν τη απουσία των δυνατοτήτων αποθήκευσης, ήρθε νομοτελειακά η σειρά των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ). Η ανακοίνωση του Εθνικού Προγράμματος, ειδικά για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και την ΕΔΕΥΕΠ, έτυχε κατά το μεγαλύτερό του μέρος ευνοϊκής αποδοχής από την αγορά, τους άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενους επενδυτές, αλλά με κάποια επιφυλακτικότητα τουλάχιστον από τους κατοίκους των περιοχών, που κατ΄αρχήν έχουν προταθεί ή επιλεγεί ορισμένες εξ αυτών. Το Εθνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει τις περιοχές των ελληνικών θαλασσών που φαίνονται κατάλληλες για να υποδεχθούν ΥΑΠ. Μετά τη δημόσια ανακοίνωσή του, το Πρόγραμμα θα υποβληθεί σε στρατηγική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θα εγκριθεί με ΚΥΑ.

*** Αναλυτικότερα τώρα, σύμφωνα με τον προκαταρκτικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, ο στόχος για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα (ΥΑΠ) είναι 1.900 MW το 2030 και 6.200 MW το 2035. Ο στόχος για το 2050 είναι 17.300 MW. H επίτευξη αυτών των στόχων, όμως, απαιτεί σημαντικές επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ. Χρειάζονται κεφάλαια πάνω από 6 δισ. ευρώ μέχρι να καλυφθεί ο στόχος του 2030 και πάνω από 28 δισ. ευρώ μέχρι την κάλυψη του στόχου του 2050. Οι επενδύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα έχουν υψηλή ελληνική προστιθέμενη αξία, της τάξης σχεδόν του 67%. Και όπως πολύ σωστά αναφέρουν οι ειδικότεροι επί του θέματος, για να μεγιστοποιηθούν τα αναπτυξιακά οφέλη για την Ελλάδα, η ανάπτυξη των ΥΑΠ πρέπει να συνοδευτεί με την ανάπτυξη μιας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας που θα εμπλέκει παραδοσιακούς και νέους τομείς της οικονομίας μας, όπως ναυπηγεία, λιμάνια, βιομηχανίες καλωδίων, τσιμέντου και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, βιομηχανίες μετάλλων και μεταλλικών κατασκευών, μεταφορές, ναυτιλία, υπηρεσίες κλπ. Η αποτελεσματική εφαρμογή στην πράξη του Εθνικού Προγράμματος για τα ΥΑΠ συνιστά ευκαιρία για την πολιτεία και την κοινωνία, αρκεί, πέραν όλων των άλλων προϋποθέσεων, να υπάρξει έγκαιρη και πλήρης ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών που εμπλέκονται αναγκαστικά στον όλο σχεδιασμό, καθώς και των επιστημονικών φορέων, με στόχο την προστασία των θαλασσών μας και του πλούτου που τις συνοδεύει.

Ενδιαφέρουν

*** Καχεκτική παραμένει η χρηματιστηριακή αγορά, χωρίς σαφή κατεύθυνση ακόμα και με τους πωλητές να μην ησυχάζουν. Προφανώς, στοκάρουν κέρδη, αν και με μειωμένους πλέον ρυθμούς, αφού το “απόθεμα” που σας έχω πει πολύ έγκαιρα, κάποια στιγμή περιορίζεται, αν δεν τελειώνει.

*** Ο τζίρος στα χαμηλά επίπεδα των 58 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης με θετικό, αλλά ισχνό πρόσημο, που διασώθηκε από ΟΠΑΠ, JAMBO, EUROBANK, CENERGY, Εθνική.

*** Χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης το εξής σπάνιο φαινόμενο: Όλη η δεκάδα μετοχών με το μεγαλύτερο τζίρο, κατέγραψε απώλειες!

*** Η Fed, όπως αναμενόταν, άφησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, Αλλά ο Πάουελ, δηλώνοντας ότι οι κινήσεις είναι πολύ προσεκτικές, δεν απέκλεισε νέες πιθανές αυξήσεις. Αντιλαμβάνεστε, ότι ναι μεν οι αγορές προσωρινά παίρνουν ανάσα και ένα θετικό μήνυμα, από την άλλη όμως οι όποιες κινήσεις εφεξής θα είναι συντηρητικές και υπό τη δαμόκλειο σπάθη νέας αύξησης του δολαριακού κόστους χρήματος.

***Πλησιάζουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου των τραπεζών και η αγορά τα αναμένει με εύγλωττη ανυπομονησία. Όλων φυσικά, αλλά περισσότερο των Εθνικής και Alpha Bank, λόγω… προξενιών και μελλοντικών γάμων, εν συνεχεία της Πειραιώς και της Eurobank.

*** Διαπιστώνω ότι συνεχίζονται οι αναίτιοι (;) πυροβολισμοί, σε αρκετά χαρτιά που φυσιολογικά δεν έχουν κανένα λόγο να πιέζονται. Μεταξύ αυτών και η Aegean, με πρόσχημα την αιματηρή σύρραξη στη Μ. Ανατολή. Όλοι, όμως, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί της εταιρείας έχουν το αδιαχώρητο, όπως μαθαίνω. Στις 16 του μηνός η εταιρεία θα ανακοινώσει το εννεάμηνό της, οπότε θα δούμε ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι και ποια εταιρεία είναι φθηνή ή ακριβή…

*** Τα μεγέθη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στο εννεάμηνο τα είδατε φαντάζομαι. Επέλεξα, όμως, να ξεχωρίσω τα παρακάτω οικονομικά στοιχεία, που λίγες εταιρείες νομίζω διαθέτουν: Η καθαρή δανειακή θέση (δανειακές υποχρεώσεις μείον ταμειακά διαθέσιμα μείον δεσμευμένες καταθέσεις σχετιζόμενες με δανειακές υποχρεώσεις) την 30/09/2023 διαμορφώθηκε σε € 844,4 εκατ. έναντι € 669,3 εκατ. την 31/12/2022, σε συνέχεια των επενδύσεων αλλά και των επιστροφών αξίας στους μετόχους (μέρισμα).Όσον αφορά την ρευστότητα, το ποσό χρηματικών διαθεσίμων που δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε περιορισμό χρήσης ή δέσμευσης πέραν των δεσμεύσεων που συνδέονται με τον δανεισμό ανέρχεται σε 402,2 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας την αδιάλειπτη εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος.

*** Τι…έπαθε ξαφνικά (;) η Δομική και κατέγραψε υψηλό έτους στα 3,50 ευρώ. Σας έχω ξαναπεί ότι ο καθένας μόνος του δεν έχει μέλλον, με ότι κι ανα αυτό σημαίνει στην προκειμένη περίπτωση.

*** Σας έχω προϊδεάσει για τα δύο εκκολαπτόμενα deal σε τρόφιμα και έργα, αλλά όπως με ενημερώνουν, ο πόλεμος στη Γάζα και ο κίνδυνος εμπλοκής και άλλων γειτονικών χωρών (που εν μέρει ήδη συνέβη), τα μεταθέτουν αναγκαστικά.

*** Τελευταίο και καλύτερο: Καλά ο Ξηρουχάκης, έχει τις δικές του ευθύνες για την απόκρυψη, επί μια εβδομάδα παρακαλώ, της τιμής του 1,33 ανά μετοχή που έδωσε για την Alpha Bank η UniCredit. Ο προϊστάμενος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, δεν έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη; Πάλι καλά που μέχρι στιγμής δεν έχει κινηθεί κάποιος επενδυτής, θεσμικός ή ιδιώτης, εναντίον όλων των εμπλεκομένων.

ΚΟΥΙΖ: Σε ποια ανεξάρτητη αρχή, όχι μόνο το ξενύχτησαν την Κυριακή το βράδυ, αλλά οι στιχομυθίες που διήρκησαν όλη νύχτα, είναι για πρώτο νούμερο επιθεώρησης;

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: