Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, μάλλον μόλις άρχισαν και δεν είναι άσχετες με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και από την “S&P”. Η έκπληξη ήρθε από την Alpha Bank, ενώ πάμε και για άλλες εκπλήξεις, όχι μόνο… εισαγόμενες, με πρώτο «μέτωπο» την Εθνική τράπεζα. Αλλά, εκπλήξεις κατά τις πληροφορίες θα έχουμε και από άλλα επιχειρηματικά μέτωπα – τυχερών παιγνίων, λιμανιών, τροφίμων, ενέργειας κλπ. Και σε πολιτικό επίπεδο, εσωτερικού ενδιαφέροντος, δεν πρόκειται να πλήξουμε καθόλου!

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει κληρονομικό χάρισμα και προβλέπει το μέλλον του Κασσελάλη

O Άδωνις είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να μην την βγάλει μέχρι τις επερχόμενες ευρωεκλογές που είναι τον Ιούνιο του 2024.

Εδώ μπορεί να μην την βγάλει ούτε το χρόνο που διανύουμε… Τα πράγματα είναι σε εκρηκτική φάση, όλα είναι πιθανά.

Ακόμα και να πάρει τα πράγματα του και να φύγει από την χώρα…

Το ντέρμπι στο στάδιο Καραϊσκάκης ξεσκεπάζει για μία ακόμη φορά την ανυπαρξία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Οι ευθύνες του Γιάννη Οικονόμου, υπουργού Προστασίας του Πολίτη, για το ντέρμπι στο Καραισκάκης έχουν έρθει και πάλι στο προσκήνιο.

Πως είναι δυνατόν, να περνάνε μέσα σε ελληνικό γήπεδο τόσες κροτίδες, βεγγαλικά και καπνογόνα και να μην πιάνεται έστω ένας υπεύθυνος…

Η Αστυνομία τι έκανε; Απλά έλεγχε εισιτήρια;

Τα άθλια οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και ο επιχειρηματίας που τους έκλεισε την πόρτα

Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε άθλια κατάσταση μου λένε διάφορα πουλάκια πέριξ της Κουμουνδούρου.

Μάλιστα, πήραν τηλέφωνο από το λογιστήριο στην γραμματεία ενός επιχειρηματία που στήριζε το κόμμα επί Τσίπρα και ζήτησαν μία βοήθεια…

Ο επιχειρηματίας, όμως, είχε διαμηνύσει ότι δεν δίνει μία.

Δεν πιστεύει τον Κασσελάκη και θα βοηθούσε μόνο εάν έβγαινε η Αχτσιόγλου.

Τώρα οι πόρτες έκλεισαν ερμητικά. Από που θα βρουν λεφτά;

Θα τσοντάρει ο Στέφανος ή ο Κασσελάκης;

Σενάρια δημιουργίας αριστερού πολιτικού πόλου γύρω από τον Πέτρο Κόκκαλη

Υπάρχει μία σκέψη να συνασπιστούν όλοι της αριστερής πτέρυγας γύρω από τον Πέτρο Κόκκαλη.

Γιατί; Καταρχάς γιατί είναι ο μόνος που έχει παραδάκι.

Δεύτερον, μπορεί να μαζέψει το κύκλο των ευρωβουλευτών και των στελεχών με ανώτερη παιδεία και να το μετουσιώσει σε πολιτική κίνηση.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι η Ομπρέλα θέλει να βγάλει μπροστά την Αχτσιόγλου, η οποία, όμως, δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει;

Θα φύγει νωρίς ή μετά τις ευρωεκλογές; Ή θα μιλήσει με τον Πέτρο Κόκκαλη και θα συνασπιστούν;

Το ΤΧΣ «τρέχει» να προλάβει τις εξελίξεις στις τράπεζες – Πρώτη έκπληξη από Alpha Bank και Unicredit – Έπονται και άλλες, μετά την 7η Νοεμβρίου

*** Ο αιφνιδιασμός της αγοράς, όχι όμως και της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν απόλυτος! Η Alpha Bank και η Unicredit, με όχημα τις θυγατρικές τους στη Ρουμανία, σκοπεύουν να έρθουν “εις γάμου κοινωνίαν” και στην Ελλάδα, με τους ιταλούς να διατυπώνουν επισήμως το ενδιαφέρον τους για το ποσοστό 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ελληνική συστημική τράπεζα. Η εξέλιξη αυτή, εφόσον ολοκληρωθεί, καθώς απαιτείται αναγκαστική διαγωνιστική διαδικασία από το Ταμείο, αποτελεί την πλέον επιθυμητή για την κυβέρνηση, αλλά και για την ΤτΕ, καθώς η απόκτηση ποσοστών στις εγχώριες τράπεζες από ξένους τραπεζικούς ομίλους, αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση, για πολλούς και ευκόλως εξηγήσιμους λόγους. Η UniCredit, υπέβαλε χθες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αυτόκλητη δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση 211.138.299 κοινών μετοχών, που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 9% της Alpha Bank, δια της πώλησης πακέτου μετοχών. Ειδικότερα, η Unicredit προτείνει η συναλλαγή να δομηθεί ως προσυμφωνημένη συναλλαγή (πακέτο μετοχών) και οι μετοχές να πωληθούν και να μεταβιβαστούν μέσω αμοιβαίως συμφωνημένης σύμβασης αγοράς μετοχών που θα περιλαμβάνει τις συνήθεις εγγυοδοτικές δηλώσεις. Η UniCredit έχει δηλώσει ότι διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για να πληρώσει για την απόκτηση των μετοχών σε μετρητά. Το ΤΧΣ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διορισμού Συμβούλου Διάθεσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων λίγων ημερών. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Στρατηγική Αποεπένδυσης του ΤΧΣ, σε περίπτωση αυτόκλητης πρότασης (αποδεκτής για την απόκτηση συμμετοχής άνω του 5%) από καλόπιστο δυνητικό επενδυτή, θα πρέπει να ακολουθείται ανταγωνιστική διαδικασία, ανοικτή σε τρίτα μέρη, σύμφωνα με τη Στρατηγικής Αποεπένδυσης του Ταμείου.

*** Περιχαρής, φυσικά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, που ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχθεί ως οικοδεσπότης τα μέλη της ΕΚΤ, για την ειδική συνεδρίαση αναγγελίας του ψηφιακού ευρώ, υπερθεμάτισε και με το δίκιο του για την εξέλιξη αυτή, δηλώνοντας τα ακόλουθα. «Η Τράπεζα της Ελλάδος καλωσορίζει τη συμφωνία UniCredit και Alpha Bank, την πρώτη σημαντική στρατηγική συμφωνία μεταξύ μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας και μιας συστημικής ελληνικής τράπεζας, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Η συμφωνία αυτή αντανακλά την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή άλλωστε πιστοποιήθηκε από τέσσερις οίκους αξιολόγησης μέχρι τώρα, οι οποίοι χορήγησαν επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αντανακλά επίσης και τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αξίζουν συγχαρητήρια στις δύο τράπεζες, UniCredit και Alpha Βank, για τη συστηματική δουλειά που έκαναν, ώστε να καταλήξουν σε αυτήν τη σημαντική συμφωνία, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Ιταλία αλλά όλη την ευρωζώνη».

Λιμάνι Βόλου: Οι περίεργες διαδρομές της Goldair, το πλήγμα του ΤΑΙΠΕΔ και ο «ξένοιαστος» Σαββίδης

*** Αυτά που συμβαίνουν γύρω από την τύχη του διαγωνισμού για το λιμάνι του Βόλου, μετά την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, αλλά και…επιλαχόντα προτιμητέου επενδυτή, ο οποίος κυνηγάει την υπόθεση σε κάθε επίπεδο, αν και απείχε παρασάγγας η πρότασή του από την πρώτη, θέτουν σοβαρά ερωτήματα προς πολλές κατευθύνσεις. Αυτά, πρωτίστως αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, που με πανηγυρικό τόνο είχε ανακοινώσει τον ΟΛΘ του Ιβάν Σαββίδη ως προτιμητέο επενδυτή, μετά τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Αλλά, αφορούν και τον δεύτερο επιλαχόντα προτιμητέο επενδυτή, τον όμιλο, καλύτερα κοινοπραξία της Goldair, που προσφεύγει εναντίον του διαγωνισμού. Η εκ των υστέρων καταγγελία αφορά σε «εσωτερική πληροφόρηση», καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κοινό μέλος στα Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΛΘ του Σαββίδη. Το γεγονός αυτό, όμως, το γνώριζε πριν υποβάλλει την προσφορά της η επιλαχούσα κοινοπραξία, οπότε δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα τόσο για την επιλογή της για να συμμετάσχει, χωρίς να προβάλλει κωλύματα, όσο και για την πολιτική της να κυνηγήσει την υπόθεση, μετά την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ. Οι προσφυγές εκτιμάται ότι μπορεί να κρατήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και άνω των πέντε ετών, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση της πώλησης να μετατίθεται σε χρόνο αόριστο.

*** Κατ΄αρχήν, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν, η προσφυγή της κοινοπραξίας «Goldair Cargo – Goldair Handling» για την αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης ποσοστού 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, έχει απορριφθεί. Συνεπώς, αναμένεται η εκδίκαση της κύριας προσφυγής (στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων – ΕΑΑΔΗΣΥ) τον επόμενο μήνα το πιθανότερο, με την κοινοπραξία να επικαλείται το προαναφερθέν θέμα εσωτερικής πληροφόρησης. Θυμίζω ότι στον διαγωνισμό επικράτησε με προσφορά 51 εκατ. ευρώ ο ΟΛΘ του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ενώ η κοινοπραξία που προσέφυγε στη δικαιοσύνη είχε κάνει προσφορά μόλις 26 εκατ. ευρώ. Η όλη υπόθεση, πάντως, έχει θέσει υπό κρίση και εν αμφιβόλω ορισμένες αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς το να προσφεύγει ο δεύτερος ενδιαφερόμενος και με χαώδη διαφορά από τον πρώτο ως προς το προσφερόμενο τίμημα, δεν έχει εξ όσων ενθυμούμαι προηγούμενο, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Για αυτό και στη Θεσσαλονίκη, όταν αναφέρονται στο θέμα κάνουν λόγο για “ξένοιαστο Σαββίδη”! Και αυτό είναι πρόβλημα και μάλιστα πολύ σοβαρό από μόνο του, με δεδομένο ότι το Ταμείο έχει πολλά assets ακόμα του Δημοσίου προς αξιοποίηση…

Ενδιαφέρουν

*** Δεν…άκουσε, δεν είδε η χρηματιστηριακή αγορά ούτε για την αναβάθμιση από την “S&P”, ούτε και για το deal Alpha Bank-Unicredit. Ισχνός τζίρος, αφού από τα 95,88 εκατ. ευρώ, τα 46,29 προήλθαν από πακέτα. Είπαμε, το…έργο δεν είναι εύκολο και τα θετικά νέα θέλουν τον χρόνο ωρίμανσής τους.

*** Το πιθανότερο σήμερα θα υπάρξει άρση της χθεσινής αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής της Alpha Bank, καθώς έγιναν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις, δόθηκαν οι αμοιβαίες εξελίξεις και προφανώς “κάτι” θα ειπώθηκε και για την τιμή, που θα χρειαστεί να… ζυμωθεί φυσικά και στη συνέχεια.

*** Αν εξαιρεθεί η μετοχή της Jumbo, οι άλλες μετοχές της δεκάδας ανόδου είναι όλες της μικρής και πολύ μικρής κεφαλαιοποίησης. Παίζεται συστηματικά ο Κέκροπας, μετά την απόφαση των μετόχων του (Περιστέρης, Κόκκαλης, Alpha Bank – και εδώ μέσα είναι!) να αφήσουν πίσω τις όποιες δικαστικές διεκδικήσεις και να προχωρήσουν στην αξιοποίηση όσων εκτάσεων διαθέτει νόμιμα η εταιρεία.

*** Στην παγκόσμια ελίτ των 100 κορυφαίων εταιρειών καθαρής ενέργειας εντάχθηκε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η μόνη ελληνική εταιρεία που συμπεριλαμβάνεται στον Δείκτη Clean Energy Index της Standard & Poor’s. Ο δείκτης αυτός παγκοσμίως θεωρείται ο βασικός για να επενδύσει κάποιος στην καθαρή ενέργεια, εμπεριέχοντας κολοσσούς όπως οι Vestas, Iberdrola, First Solar, Enphase Energy κ.λπ. από όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Νότια και Βόρεια Αμερική, Ασία) και είναι ο δείκτης που λειτουργεί ως κριτήριο αξιολόγησης για τους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές που ενδιαφέρονται για εταιρείες καθαρής ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7 ETFs (Exchange Traded Funds – Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια), που παρακολουθούν και επενδύουν σε εταιρείες του δείκτη μόνο. Το μεγαλύτερο που διαχειρίζεται η Blackrock έχει μέγεθος πάνω από 3 δισ. ευρώ και αφορά αποκλειστικά στις εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στον εν λόγω δείκτη.

*** Σε…κλοιό ο Ξηρουχάκης του ΤΧΣ. Νέα μέλη στο Ταμείο ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης, έμπιστος του Χατζηδάκη και η Ελένη Λουρή, πρώην υποδιοικητής της ΤτΕ. Προβλέπω να κόβονται απότομα κάποιες…καλές συνήθειες του αγαπητού Ηλία.

*** Μεγάλη η μάχη, ως γνωστόν, εξ αρχής για τη σύμβαση του ΒΟΑΚ. Μέσα σε όλο το άγριο παρασκήνιο, εμπλέκονται τώρα και οι νεοεκλεγέντες, περιφερειάρχης και δήμαρχοι περιοχών που θα διέρχεται ο νέος οδικός άξονας. Θυμίζω ότι οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για απόφαση πριν το τέλος Οκτωβρίου. Χλωμό το βλέπω, με όσα μαθαίνω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

*** Έχετε αναρωτηθεί πόσο σημαντικά οφέλη αποκομίζουν οι τράπεζες, από την επενδυτική βαθμίδα; Μόνο και μόνο από το γεγονός ότι τα ομόλογά τους αναβαθμίζονται στην investment grade, τις αποδεσμεύει από αποκλεισμούς και ανοίγει τις πόρτες για πρόσβαση σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΚΤ, με “ελεύθερη” εγγύηση τα ομόλογά τους. Η αναλυτική…μετάφραση, σε επόμενα σχόλια.

*** Και μαζί και χώρια. Ταιριάζει γάντι στις κινήσεις Κόκκαλη και Λασκαρίδη, για την παραμονή τους ή όχι στο καζίνο της Πάρνηθας και μελλοντικά του Αμαρουσίου. Νεότερα προσεχώς και αφού μπει στην επιθυμητή τροχιά η Intralot…

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Ωραίο φθινόπωρο, απολαύστε το όσοι-όσες και όσο μπορείτε, πριν έρθει ο χειμώνας, όπως ήρθε πρόωρα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν και για ορισμένους “συντρόφους” μοιάζει με…άνοιξη, τώρα που μόλις άνοιξε η πόρτα. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: