Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα. Στον απόηχο της νέας αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ, της διπλής αλλά όχι της επιθυμητής τρίτης αναβάθμισης από τη Moody’s, της συνέντευξης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ και των πολλών αρνητικών επιπτώσεων των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία, αλλά και την επάνοδο του Χρηματιστηρίου σε θετική τροχιά, εισερχόμαστε σε μία κρίσιμη εβδομάδα, όπου όλα τα προαναφερόμενα και όσα οικονομικά και πολιτικά γεγονότα σχετίζονται, θα αρχίσουν να “μεταφράζονται” στην κοινωνία και στην οικονομία.

Άσχετο 1: Ας μην βιαστούμε να βγάλουμε ψεύτη τον Τζουμάκα για τον Λαλιώτη!

Μπορεί να λέει γραφικότητες γενικότερα ο Στέφανος Τζουμάκας αλλά ίσως για τον Λαλιώτη να μην έχει και άδικο. Αν σκεφτούμε ότι το 2015 στο ΠΑΣΟΚ ήταν ο Βενιζέλος που κανείς δεν τον πήγαινε και που ο ΓΑΠ έκανε ότι μπορούσε για να κόψει από το ΠΑΣΟΚ με το ΚΙΔΗΣΟ αν θυμάστε… Οπότε ας μην βιαστούμε να τον βγάλουμε ψεύτη…

Άσχετο 2: Θα χάσει στον δεύτερο γύρο την Θεσσαλονίκη η ΝΔ!

Είναι πλέον γνωστό, ότι η ΝΔ θα έχει απώλειες στις περιφέρειες και στους δήμους. Θα χαθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης στο δεύτερο γύρο και θα ηττηθεί η επιλογή της ΝΔ Ζέρβας. Κρατήστε το…

Για να ξέρετε…1) Μένει μέχρι να φύγει ο Κικίλιας

Ο Κικίλιας μένει μέχρι να φύγει, αν δεν το καταλάβατε. Και θα φύγει σε ουδέτερο χρόνο αργότερα με κανονικό ανασχηματισμό που θα γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές .Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να δεχτεί ότι τον άδειασε μπροστά σε όλη την Ελλάδα, ένας υπουργός του. Μέχρι τότε, αν δειτε τον Κικίλια μέσα σε σύσκεψη για τις πλημμύρες εμένα να μου γράψετε…

Για να ξέρετε…2) Σύντομα θα μας αφήσει και ο Φλωρίδης!

Όπως κοντά είναι να μας αφήσει και ο Φλωρίδης, παρά την αμοιβαία εκτίμηση που υπάρχει με τον πρωθυπουργό. Όμως, δεν μπορεί να τον αδειάζει δημοσίως και να επιλέγει να φέρει μία διάταξη (σωστή κατά τ’ αλλα) χωρίς να έχει συνεννοηθεί στο υπουργικό συμβούλιο).

Για να ξέρετε …3) Μοίρασε σκούφους, κουβέρτες και γάντια πριν τη συνέντευξη τύπου ο Μητσοτάκης…

O Mητσοτάκης λίγο πριν την συνέντευξη τύπου μοίρασε κουβέρτες, σκούφους και γάντια στους δημοσιογράφους καθώς ο χώρος είχε πολύ δυνατό κλιματισμό και κάποιοι κρύωναν. Ευτυχώς που τοπήρα σαν αστείο και δεν τα φόρεσαν γιατί θα είχαμε διπλά γέλια…

Για να καταλαβαίνετε…1) Οι λοχαγίνες του Κασσελάκη!

Ο Κασσελάκης λοιπόν, θα κερδίσει την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ και οι κυρίες Αυλωνίτου, Αυγέρη και Τζάκρη θα γίνουν οι λοχαγινες του. Θα κάνουν ότι θέλουν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ οι τρελές εκτός κλουβιού…

Για να καταλαβαίνετε…. 2) Ο ανασχηματισμός, οι Αλαφούζοι και ο Κικίλιας

Ανασχηματισμός γιοκ για τον Μητσοτάκη. Το ξέκοψε πολύ εμφατικά. Την ώρα που η Καθημερινή τού έλεγε ξεκάθαρα ότι αν δεν κάνει ανασχηματισμό, θα φθαρεί άμεσα ο ίδιος… Όπως μου λένε οι Αλαφούζοι θέλουν να φάνε τον Κικίλια άμεσα… Ομως και ο Μητσοτάκης δεν θέλει να μπαίνουν στα χωράφια του τόσο πολύ οι εκδότες…

Για να καταλαβαίνετε…3) Τι πάει καλά; Το Airbnb! Ε, αυτό θα φορολογήσω…

1,5 δις ευρώ ήτοι 400 εκατ. ευρώ το χρόνο περιμένουν στην κυβέρνηση να πιάσουν την τετραετία με το φόρο φυσικών καταστροφών στα ξενοδοχεία και τα Airbnb. Συν τα λεφτά από τα ευρωπαϊκά ταμεία… Σου λέει τι πάει καλά στην Ελλάδα, ε αυτό θα φορολογήσω…

Μου λένε ότι…. Ο Μητσοτάκης κρατάει αποστάσεις από τον Αγοραστό!

Αποστάσεις κρατάει από τον Αγοραστό ο Μητσοτάκης και αυτό προκύπτει και από την συνέντευξη που έδωσε. Είπε ότι περιμένει το πόρισμα της Δικαιοσύνης για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Προφανώς κάτι ξέρει…

Για να καταλαβαίνετε… 4) ΔΕΘ χωρίς μπουζούκια και ξενύχτια …δεν λέει!

Επενδυτική βαθμίδα: Ακόμα το σκορ είναι στο 1-1, χρειαζόμαστε ακόμα δύο…γκολ, για το 3 – 1, από Standard & Poor’s και Fitch

*** Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα με την επενδυτική βαθμίδα, γιατί είτε από άγνοια είτε από υπερβάλλοντα ενθουσιασμό, παρασυρόμαστε και δεν λαμβάνουμε υπόψη βασικές προϋποθέσεις, προκειμένου να μας τιμολογούν οι ξένες αγορές ως επιλέξιμη οικονομία. Όπως γνωρίζετε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε τη χώρα μας το βράδυ της Παρασκευής, αλλά δεν έδωσε την ποθητή επενδυτική. Ειδικότερα, η Moody’s αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στο Ba1 από Ba3 με σταθερές προοπτικές, με την Ελλάδα πλέον να απέχει μία βαθμίδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (Baa3). Τι χρειάζεται από εδώ και στο εξής και μέχρι το τέλος του χρόνου; Με το σκορ στο 1 – 1, αφού η DBRS μας αναβάθμισε και η Moody’s όχι ακόμα, αναμένουμε με αγωνία τις αποφάσεις των δύο άλλων οίκων αξιολόγησης, από τους τέσσερις αναγνωρισμένους, οι οποίοι αποφασίζουν για το εάν η ελληνική οικονομία θα λάβει τελικά την επενδυτική βαθμίδα. Μέχρι τον Δεκέμβριο, λοιπόν, θα ανακοινωθούν οι αξιολογήσεις από τους υπόλοιπους δύο οίκους: Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Αυτό που ίσως αγνοούν ορισμένοι ή σκόπιμα το παραγνωρίζουν είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον οι 3 από αυτούς τους 4 οίκους, να της δώσουν την επενδυτική βαθμίδα. Γιατί μόνο τότε θα αντιμετωπίζονται ως επενδυτικά επιλέξιμα χρηματοοικονομικά προϊόντα, τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία θα τιμολογούνται με σαφώς χαμηλότερα των σημερινών επιτόκια, δίνοντας έτσι γερές ανάσες και στο κόστος δανεισμού μας. Με απλά λόγια και για να μην μπερδεύεστε στις όποιες αποφάσεις σας ή απόψεις σα, χρειαζόμαστε δύο ακόμα γκολ, δύο νίκες, τόσο από την S&P, όσο και από τον οίκο Fitch, για να ανακτήσει κανονικά η χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα και να καρπωθεί τα σχετικά οφέλη.

Ο Στουρνάρας περιέγραψε τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ για τα επιτόκια – Στις κυβερνήσεις πλέον το μπαλάκι

*** Όλα τα πράγματα έχουν τον τρόπο τους στο πως λέγονται κάθε φορά, ώστε να γίνονται αποδεκτά και από τις δύο πλευρές του ακροατηρίου. Ειδικά αν είσαι κεντρικός τραπεζίτης, θα πρέπει και το…σπίτι σου (την ΕΚΤ) να στηρίξεις και στην κυβέρνηση της χώρας σου να στείλεις ευκρινή μηνύματα, τα οποία στη συνέχεια θα…εκλαϊκευτούν, για να γίνουν αντιληπτά και από ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Μετρ του είδους έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος από την Ισπανία φρόντισε να είναι ιδιαίτερα σαφής για δύο πράγματα, για τα επιτόκια και το αν έπρεπε ή όχι να αυξηθούν και πάλι και για το που μετατίθεται πλέον η ευθύνη εκτόνωσης των πληγών που επέφεραν οι απανωτές αυξήσεις. Με απλά λόγια, εξήγησε ότι «η νομισματική πολιτική έχει κάνει το καθήκον της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού» και ότι «τώρα εναπόκειται στη δημοσιονομική πολιτική να μειώσει λίγο την πίεση». Το μπαλάκι δηλαδή από εδώ και στο εξής περνάει σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, με την σαφή υπόδειξη ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους στη χαλάρωση των τιμών καταναλωτή, αφού το κόστος δανεισμού έφτασε σε επίπεδο που μπορεί κάλλιστα να είναι η κορυφή. Προσέξτε τώρα τι μας είπε ο κεντρικός μας τραπεζίτης και κάντε τη… μετάφραση τους: «Μια πιο περιοριστική δημοσιονομική στάση δεν θα ήταν μόνο ένα ευπρόσδεκτο στρατηγικό συμπλήρωμα της πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά θα βοηθούσε επίσης στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δημόσιου χρέους και στη χαλάρωση του δεσμού με τις τράπεζες» (…;;;) ανέφερε, με την επισήμανση ότι «υπάρχουν συνέργειες που πρέπει να καρπωθούμε». Τόσο για τον “δεσμό με τις τράπεζες”, όσο και για τις “συνέργειες”, θα επανέλθω σύντομα με διευκρινιστικά σχόλια, για να αντιληφθούμε όλοι τα επερχόμενα. Θυμίζω ότι και ο Γάλλος ομόλογος του κ. Στουρνάρα ζήτησε εφεξής ένα «πιο κατάλληλο μείγμα πολιτικής», ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναστείλουν τα μέτρα βοήθειας που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση.

Υ.Γ: Ο ίδιος είπε ότι τουλάχιστον η αρχική του επιλογή ήταν να διατηρηθούν σταθερά τα επιτόκια. «Θα προτιμούσα να κρατήσω τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα», αλλά, «αλλά υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ και των δύο αποτελεσμάτων – αύξηση και κράτημα – οπότε είμαι εντάξει με την απόφαση που πήραμε». Δηλαδή, να υποθέσω ότι ψήφισε κατά ή συμβιβάστηκε τελικά;…

Περί φορολογίας των τόκων των ομολόγων και η διαφορά της φορολογίας εισοδήματος από την υπεραξία τους

*** Από όσα ειπώθηκαν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, ξεχωρίζω ένα θέμα επίμαχο, προκειμένου να γίνει κατανοητό τι ισχύει τελικά με το εισόδημα που προέρχεται από τους τόκους ομολόγων και το εισόδημα που προέρχεται από την υπεραξία ενός ομολόγου, όταν αυτό φυσικά ρευστοποιηθεί. Μέχρι τώρα, εισοδήματα προερχόμενα από τόκους ομολόγων φορολογούνται μεν, αλλά με ευνοϊκό τρόπο και αυτοτελώς με συντελεστή 15%. Αυτό το εισόδημα, όμως, δεν προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα της χρονιάς και συνεπώς δεν θα φορολογηθεί με την αντίστοιχη κλίμακα φόρου εισοδήματος. Το εισόδημα, όμως, που θα αποκομίσει ο ομολογιούχος επενδυτής από την υπεραξία ενός τίτλου, όταν τον πουλήσει σε τιμή μεγαλύτερη από αυτή που τον αγόρασε. Σε αυτή την περίπτωση, θα υπόκειται σε παρακράτηση με συντελεστή 20%. Αυτό που έχει σημασία, πάντως, να επισημανθεί είναι ότι με την κατάργηση της φορολογικής επιβάρυνσης του 15%, τα κρατικά ομόλογα γίνονται ακόμη πιο ελκυστικά, καθώς ήδη, όχι μόνο είναι ευθέως ανταγωνιστικά με τις προθεσμιακές καταθέσεις, αλλά έχουν πολύ μεγαλύτερα επιτόκια. Για να δούμε πως θα αντιδράσουν στην πράξη τώρα οι τράπεζες, ειδικά μετά την νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, γεγονός που τους ανατρέπει σχεδιασμούς και καθιστά αγκάθι και το θέμα πληρωμής δόσεων υφιστάμενων δανείων και το θέμα των χορηγήσεων, μειώνοντας δραστικά το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Ενδιαφέρουν

*** Η αντίδραση του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή έφερε χαμόγελα και μηνύματα αισιοδοξίας στην αγορά. Η σημερινή συμπεριφορά ίσως δώσει και το στίγμα των περαιτέρω κινήσεων θεσμικών κυρίως χαρτοφυλακίων και θα δείξει αν τη θέλουν ακόμα και για πόσο σε ανοδική πορεία.

*** Οι ρευστοποιήσεις, πάντα υπάρχουν και πολλές φορές αποτελούν και δείγμα υγείας μιας αγοράς, όταν δεν επιφέρουν πανικό και δίνουν την ευκαιρία τοποθετήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, όταν ένας θεσμικός, π.χ. έχει την Πειραιώς θέση από το ένα (1) ευρώ μέχρι και τα 2, φαντάζεστε ότι κάποια στιγμή θα πάρει τουλάχιστον ένα μέρος των μεγάλων του κερδών – δεν είναι…. φιλανθρωπικό ίδρυμα.

*** Ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί στις 27 του τρέχοντος μηνός, από την αρχή η δίκη για την μεγάλη υπόθεση απάτης της Folli Follie, με τη δικογραφία να βάζει στο στόχαστρο τη διοίκηση της εταιρείας, για παραποίηση οικονομικών στοιχείων και χειραγώγηση της μετοχής της, ενέργεια που κόστισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

*** Η αναγγελθείσα υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών, φέρνει πλατιά χαμόγελα στις ασφαλιστικές εταιρείες. Αλλά, πριν την “μεγάλη μπίζνα”, όπως τη χαρακτηρίζουν οι κακεντρεχείς, θα πρέπει πρώτα να αποπληρώσουν τεράστια ποσά αποζημιώσεων για τις ζημιές από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, σωστά; Ο Επόπτης, η Τράπεζα Ελλάδος, χρειάζεται να έχει αυξημένη επαγρύπνηση…

*** Προσωρινός διευθύνων στην Αναπτυξιακή Τράπεζα ο Γιώργος Ζαββός. Σκέφτομαι τι θα απογίνουν όσοι στήριξαν και λιβάνιζαν νυχθημερόν την απελθούσα διευθύνουσα…

*** Έλεγα να πάω σήμερα στο Λουτράκι, για να ξεσκάσω από τη μιζέρια της Αθήνας και να ρίξω δυο μπιλιές, αλλά, δεν ξέρω, θα ανοίξει το καζίνο σήμερα, θα τα καταφέρει να πείσει πιστωτές και Ντζανάτο της Επιτροπής Παιγνίων;

*** Δεν ξέρω πόσοι προλάβατε να διαβάσετε το ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ θέμα της Παρασκευής στο Radar.gr, για το ενδιαφέρον των Ινδών για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που θέλουν να δημιουργήσουν τον δικό τους “δρόμο του μεταξιού” προς την Ευρώπη, η οποία θέλει να μειώσει όσο γίνεται περισσότερο τον αντίστοιχο της Κίνας. Πάντως, η “απάντηση” του κινέζου πρέσβη στη χώρα μας ήταν άμεση, με άρθρο του στη “Καθημερινή της Κυριακής”. Αποσπάσματα αύριο και συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων για τον ΟΛΘ, που πολύ καλά γνωρίζετε ότι έχουν και διεθνείς πολιτικές και γεωστρατηγικές προεκτάσεις.

*** Κασσελάκης Vs Αχτσιόγλου την άλλη Κυριακή, με όλα τα αποτελέσματα ανοιχτά, αλλά και μικρό προβάδισμα στις εκτιμήσεις υπέρ του πρώτου, που μπορεί να γίνει και μεγαλύτερο. Αξιοπρεπέστατος ο Φάμελλος, αλλά είναι διαφορετικό να έχεις ισχυρό αρχηγό, ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης, βοηθάει το πολίτευμα και κάνει καλύτερη την κάθε κυβέρνηση.

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Καλή εβδομάδα, δημιουργική και κυρίως χωρίς τις ωδίνες των προηγούμενων. Δε σας είπα τίποτα για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ; Μη βιάζεστε, στον μονόλογο δεν απαντάς αμέσως, τον…αναλύεις με ενάργεια, για να είσαι σίγουρος και να σημειώνεις. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: