Καλή σας ημέρα κυρίες και κύριοι…

Η περίεργη επίθεση στον Πατούλη για τις φωτιές!

Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση που συγκεκριμένο φιλελεύθερο εκδοτικό συγκρότημα τα έβαλε με τον Γιώργο Πατούλη σχετικά με τις φωτιές.

Λες και τις έβαλε αυτός ή διαχειρίζεται την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική…

Δεν ξέρω αλλά κάτι μου μυρίζει… Ή το συγκρότημα πήρε εντολή από κάποιον τρίτο ή ο Πατούλης αρνήθηκε σε κάποιον κάτι…. Δεν εξηγείται αλλιώς…

Το νέο πολιτικό στέλεχος της Κεραμέως, ο προεκλογικός πρωταγωνιστικός ρόλος και οι ιθαγένειες…

Μου λένε για ένα νέο παλικάρι (που πρωταγωνίστησε προεκλογικά στην καμπάνια της νέας υπουργού) εκεί στον υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος έχει να διευθετήσει ένα πλήθος φακέλων με υποθέσεις που χρειάζονται την απόφασή του. Και μου λένε και για πιέσεις ξένων για να προχωρήσει τις προσωπικές υποθέσεις τους. Μήπως άραγε πρόκειται για ιθαγένειες; Δεν ξέρω αν είναι ενήμερη η υπουργός Νίκη Κεραμέως αλλά είναι ευαίσθητο θέμα και πρέπει να γνωρίζει τι κάνουν οι συνεργάτες που έφερε στο υπουργείο…!

Το διπλό χτύπημα της Καθημερινής σε Σταϊκούρα και Κεφαλογιάννη!

Μου δημιούργησε πολλές σκέψεις το διπλό χτύπημα του ομίλου της Καθημερινής στους υπουργούς Σταϊκούρα και την Όλγα Κεφαλογιάννη.

Για το μεν πρώτο ότι άφησε τα διόδια ανοιχτά ενώ η φωτιά μαινόταν δίπλα και για την δεύτερη ότι απέφυγε να πάει στην Ρόδο τις πρώτες μέρες της φωτιάς και έτσι δεν έφυγαν εύκολα οι τουρίστες…

Μήπως ήταν μήνυμα από το Μαξίμου; Μήπως ήταν χτύπημα από συνεργάτη του Μαξίμου προς τους υπουργούς;

Περί Αχτσιόγλου και Πολάκη!

Γράψαμε πρώτοι ότι η Αχτσιόγλου θα διαγράψει τον Παύλο Πολάκη μόλις γίνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και κάτι τύποι με μάστερ στο copy paste, ιδιαίτερα “διαβαστεροί” πήραν και το έκαναν δική τους πρόβλεψη…

Το deal Μητσοτάκη – Αρναουτάκη στην Κρήτη και οι αντιρρήσεις Αυγενάκη!

Κάτι μου λέει ότι στην Κρήτη η στήριξη της ΝΔ προς τον Σταύρο Αρναουτάκη δεν έγινε χωρίς αντιρρήσεις. Εξηγούμαι…

Όπως έμαθα από την αρχή αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο ήταν ο Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος προφανώς ήθελε να προωθήσει δικό του πρόσωπο.

Όμως, το deal Μητσοτάκη-Αρναουτάκη είχε κλείσει πολύ νωρίς, ένα χρόνο πριν καθώς στη ΝΔ γνωρίζανε ότι δεν μπορούν να τον κοντράρουν αυτόν τον τύπο.

Πάντως, ασχέτως της υπόθεσης Περιφέρεια, ο Λευτέρης είναι από τους πιο σκληρούς υποστηρικτές της υποψηφιότητας Καραμαλάκη στο δήμο Ηρακλείου…

Ο «Νέστωρ» Αλέκος Παπαδόπουλος και οι φιλορωσικές θέσεις

Είπαμε είναι γέρος, σοφός και “Νέστορας” ο Αλέκος Παπαδόπουλος ειδικά στα οικονομικά η άποψή του είναι σεβαστή αλλά δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα υποστήριζε θέσεις ρωσοπληκτικών και ψεκασμένων γύρω από τα ρωσικά Beriev που θα μας έδινε ο Πούτιν… Όλα έχουν και τα όρια τους…

Υπουργός που ήθελε να αλλάξει Διοικητή Οργανισμού «έφαγε πόρτα» από το Μαξίμου!

Έμαθα εχθές ότι υπουργός θέλησε να ρωτήσει το πρωθυπουργικό μέγαρο αν μπορεί να αλλάξει συγκεκριμένο διοικητή οργανισμού και η απάντηση που πήρε ήταν αρνητική. Τον θέλουν στο Μαξίμου και δεν μπορεί να αλλάξει…

Ε.Ε: Οι Βόρειοι κατάργησαν τα διμερή δημοσιονομικά συμβόλαια – Κακά μαντάτα φέρνει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

*** Απασχολημένοι όλοι και δικαίως με τις καταστροφικές πυρκαγιές, ή δεν μαθαίνουμε καν το τι συμβαίνει σε άλλους χώρους που μας αφορούν άμεσα ή δεν προλαβαίνουμε να δώσουμε την ανάλογη σημασία. Αυτά, βεβαίως, αφορούν κυρίως εμάς τους απλούς πολίτες. Αλλά, δε μπορεί να αποτελούν δικαιολογία και πιθανόν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα στελέχη της κυβέρνησης και δη τα πλέον υπεύθυνα. Όχι μόνο για την (μη) αντίδρασή τους εκεί που έπρεπε, αλλά και για την ορθή ενημέρωση των ελλήνων πολιτών. Αναφέρομαι πρωτίστως στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ειδικότερα στο υπουργείο Εθνικής οικονομίας και Οικονομικών, που ουσιαστικά αποσιώπησαν αυτό που συνέβη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με μία απόφαση, που πλήττει κυρίως τις χώρες που έχουν μεγάλο δημόσιο χρέος. Τι συνέβη; Οι βόρειες χώρες απέρριψαν τα «διμερή δημοσιονομικά συμβόλαια», επιβάλλοντας προσεχώς αυξημένη λιτότητα (άλλοι, την ονομάζουν ήδη άγρια, εφάμιλλη αυτής που ήδη έχουμε υποστεί και τη γνωρίζουμε πολύ καλά). Σήμερα, ελάχιστοι αντιλαμβάνονται τι έρχεται πανευρωπαϊκά, αλλά όλοι θα το αντιληφθούν όταν θα ανακοινωθεί το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας των χωρών-μελών της ΕΕ, το ερχόμενο φθινόπωρο. Μέχρι τότε και αφού επιστρέψουμε όλοι από την ανάπαυλα των διακοπών και τις μέρες ξεκούρασης, θα έχουμε πολλά να πούμε και να μ(π)άθουμε.

Η Ευρωζώνη μετράει πληγές και απώλειες, αλλά η ΕΚΤ επιμένει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ετοιμάζεται την Πέμπτη για ακόμη μια αύξηση των επιτοκίων της, παρά το γεγονός ότι οι δείκτες των επιχειρήσεων δείχνουν ότι η ύφεση βαθαίνει ολοένα και περισσότερο και παρά το ότι η επίδραση των επιπτώσεών τους στην οικονομία δεν έχει ακόμα φανεί ούτε κατά το ήμισυ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι καταγράφεται περαιτέρω επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που, αν μη τι άλλο, αυξάνουν τους φόβους μεγαλύτερων υφεσιακών φαινομένων στην ευρωζώνη. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, ο προκαταρκτικός σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ο γνωστός PMI) των επιχειρήσεων της ευρωζώνης, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 μηνών. Αναλυτικότερα ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 51,1 από 52,0, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης μεταποίησης στο 42,7 από 43,4, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Και δεν μιλάμε μόνο για στοιχεία που αφορούν στις πιο αδύναμες οικονομίες, όπως ίσως θα υπέθετε κάποιος, αλλά για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου υπηρεσίες και μεταποίηση σημείωσαν χειρότερες των προβλεπόμενων επιδόσεις. Είναι προφανές ότι τα τεράστια επιτόκια της ΕΚΤ, επηρεάζουν πλέον όχι μόνο τους υπερχρεωμένους, ούτως ή άλλως το τελευταία χρόνια καταναλωτές, αλλά και εισοδηματικά στρώματα, που μέχρι πρότινος εθεωρούντο απρόσβλητα στην κρίση. Ιδιαιτέρως, όμως, προβληματίζει η συνεχιζόμενη καθίζηση της βιομηχανικής παραγωγής σε προ πανδημίας επίπεδα, αλλά και το γεγονός ότι η επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών εξαπλώνεται από τη μεταποίηση και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Και αυτό, παρ’ ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, αγγίζοντας το 5,5%, αλλά, από την άλλη, ο δομικός δείκτης από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές τροφίμων και ενέργειας παραμένει ακόμη πολύ υψηλά (6,8%).

*** Παρά τα καμπανάκια της ύφεσης, η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα προχωρήσει αύριο σε ακόμη μια αύξηση του βασικού της επιτοκίου, κατά 0,25%, στο 3,75%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών, αν και είναι προφανές ότι ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων έχει αρχίσει να επηρεάζει τις πιστωτικές συνθήκες στην ευρωζώνη. Ο ίδιος ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, ο Φίλιπ Λέιν, δηλώνει ότι οι όγκοι των πιστώσεων στην ευρωζώνη έχουν μειωθεί κάθετα και αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Από την άλλη και ξένοι οίκοι βλέπουν τα προβλήματα και διατυπώνουν αρνητικές εκτιμήσεις για τους προσεχείς μήνες. Η Bank of America τονίζει ότι το μάξιμουμ των επιπτώσεων της σύσφιγξης των ορών δανεισμού στην οικονομία θα εκδηλωθεί στα τέλη του 2023 και κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2024. Διόλου τυχαία η Βarclays προβλέπει οικονομική στασιμότητα στην ευρωζώνη που θα ξεκινήσει από το τρέχον εξάμηνο και θα συνεχιστεί για αρκετά ακόμη τρίμηνα.

Βίοι αντίθετοι: Η Fed χρηματοδοτεί, η ΕΚΤ μαζεύει όλη τη ρευστότητα που είχε χορηγήσει

*** Για τις διαφορετικές, πολλές φορές εκ διαμέτρου αντίθετες, πολιτικές που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες την ΗΠΑ και της Ε.Ε., έχουμε αρκετές φορές αναφερθεί. Αλλά, αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, είναι αξιοσημείωτο από όποια σκοπιά και αν το δεις. Στην Ευρωζώνη, οι τράπεζες υποχρεώθηκαν μέσα στον Ιούνιο να αποπληρώσουν περί τα 480 δις ευρώ στην ΕΚΤ από τα προγράμματα TLTROs και όσες δεν κατάφεραν να τα επιστρέψουν και μένουν στα χαρτοφυλάκιά τους, τους κοστίζουν ακριβά. Πέραν, όμως, της επιστροφής των εκατοντάδων δισ ευρώ των TLTROs, αποσύρεται ταυτόχρονα πολύ μεγάλη ρευστότητα από τις τράπεζες, με την διακοπή του APP, την σταδιακή απόσυρση του PEPP και με την συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων, φυσικά. Αντιθέτως, στις ΗΠΑ η Fed έχοντας υποβάλλει το τραπεζικό σύστημα σε ανάλογη νομισματική σύσφιξη, έχει ανοίξει παράλληλα ένα κανάλι έκτακτης χρηματοδότησης στις τράπεζες που βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας. Ήδη το κανάλι αυτό έχει «ρίξει» μερικές εκατοντάδες δις δολ. στις τράπεζες, τα οποία εκατοντάδες συνεχώς αυξάνονται… Με άμεσο και μετρήσιμο, μέχρι στιγμής, στόχο, να αποφευχθεί η κατάρρευση και άλλων μικρομεσαίων και περιφερειακών τραπεζών.

Πάνω από 1 δισ. ευρώ αποπλήρωσαν οι μικρομεσαίοι, για να γλυτώσουν τόκους – Πρόβλημα, όμως, η επόμενη ημέρα

*** Τραπεζικό στέλεχος, που ζει εκ των έσω την συμπεριφορά δανεισμένων επιχειρήσεων, μιλώντας στη στήλη, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, για το φαινόμενο των πρόωρων αποπληρωμών δανείων, όχι μόνο από μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και πολλές μεσαίου και μικρότερου μεγέθους. Και αυτό γιατί, ναι μεν από τη μία γλυτώνουν ένα σεβαστό ποσό από τόκους – ενισχύοντας έτσι και τα έσοδα των τραπεζών σε αυτή τη φάση – αλλά από την άλλη κινδυνεύουν να βρεθούν σε δύσκολη θέση το επόμενο διάστημα, έχοντας μειώσει δραστικά ή και μηδενίσει σχεδόν τη ρευστότητά τους και τις όποιες αποταμιεύσεις του. Τι θα κάνουν, που θα προσφύγουν στην πολύ πιθανή περίπτωση να χρειαστούν κεφάλαια, από κίνησης, μέχρι αναπτυξιακά-επενδυτικά, που θα τους αποφέρουν μεγαλύτερα έσοδα; Σύμφωνα με την ΤτΕ τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αποπληρωμές πιστώσεων με κυμαινόμενο επιτόκιο από κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν τη σημαντική ρευστότητα που συγκέντρωσαν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να περιορίσουν το κόστος δανεισμού και να προλάβουν την ενσωμάτωση των επιτοκιακών αυξήσεων. Αλλά, αποταμιεύσεις και όποια πλεονάζουσα ρευστότητα διαθέτουν, επιστρατεύουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προχωρούν σε έκτακτες αποπληρωμές, για να μειώσουν το αυξημένο κόστος χρήματος, λόγω των υψηλών επιτοκίων. Εκτιμάται μάλιστα ότι κατά το πρώτο 6μηνο, οι αποπληρωμές δανείων, κυρίως οι έκτακτες, των ΜμΕ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Δηλώνουν…γραφεία τα πολυτελή εξοχικά τους στα εκτός σχεδίου ακίνητα και αποφεύγουν τους περιορισμούς των 4 στρεμμάτων!

*** Μόλις προ ημερών σας έγραφα για το ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ρύθμιση για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, ώστε να δοθεί λύση (μία ακόμα) σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Στόχος, βέβαια, πέραν της ικανοποίησης χιλιάδων ιδιοκτητών, η αύξηση των εσόδων, δια της νομιμοποίησης παράνομων κτισμάτων. Αυτό, δηλαδή, που κάνει διαχρονικά η Πολιτεία δια όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων της και αρμόδιων φορέων της. Με αφορμή, όμως, τις καταστροφικές πυρκαγιές, λέγαμε ότι θα ήταν φρόνιμο και λογικό η κυβέρνηση, να μη βιαστεί τουλάχιστον να προχωρήσει σε μία τέτοια νομοθετική ρύθμιση, πριν εξετάσει σε βάθος την όλη κατάσταση. Όποιοι βέβαια χτίζουν μέσα σε δασική έκταση, είτε ένα μικρό σπίτι είτε μια βίλα είναι το ίδιο εγκληματίες κατά της φύσης. Προσέξτε, όμως, το εξής καταπληκτικό που συμβαίνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Όσοι έχουν σε εκτός σχεδίου περιοχή ακίνητα, δεσμεύονται από τον ισχύοντα νόμο για το πόσα μέτρα θα χτίσουν, σε ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων. Και για το λόγο αυτό, προκειμένου να χτίσουν τις βίλες τους και τα μεγάλα εξοχικά τους, στήθηκε μια ολόκληρη…βιομηχανία παράκαμψης της νομοθεσίας. Πολύ απλά: Δηλώνουν ότι χτίζουν… γραφεία και πολλαπλασιάζουν νομότυπα την επιφάνεια οικοδόμησης!!! Και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Τόσο απλά. Και οι αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας, τι κάνουν; Μα, προφανώς τα στραβά μάτια ή όπως εύστοχα ανέφερε μία από τις πηγές μου, “έχουν το ένα ανοιχτό, για να βλέπουν το…τίμημά τους”. Και όσοι νομίζετε ότι αυτή η κατάσταση επικρατεί μόνο στην Αράχοβα, κάνετε λάθος. Μιλάμε, για πραγματική και τάχιστη μεταδιδόμενη…πανδημία, σε όλη τη χώρα…

Ενδιαφέρουν

*** Στο νομοσχέδιο για την «ενίσχυση εισοδήματος» που ψηφίζεται στη Βουλή, στην τροπολογία που περιλαμβάνει την ένταξη ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπουργείο Οικονομικών, εισάγεται και διάταξη εκποίησης μετοχών του ΔΑΑ (30%) που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ με δικαίωμα προτίμησης για το 10% από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP που ελέγχει ήδη το 40% και το μάνατζμεντ (άλλο ένα 5% έχει ο όμιλος Κοπελούζου). Το υπόλοιπο 20% εκποιείται με δημόσια εγγραφή. Στο Δημόσιο, μέσω του Υπερταμείου, θα παραμένει ένα 25% που θα ασκεί πλήρη δικαιώματα μετόχου και θα ορίζει μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας. Πόσα; Δεν έχει σημασία, μειοψηφία θα είναι, άλλοι θα αποφασίζουν… Τουλάχιστον, το τίμημα να είναι ικανοποιητικό και να μην έχουμε περιπέτειες του παρελθόντος.

*** ΕΤΑΔ, ΤΕΕ και ΤΜΕΔΕ υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, για συμβουλευτική υποστήριξη και εξειδικευμένες υπηρεσίες για τη βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ. Μάλιστα, αρκεί να μην είναι τόσο…εξειδικευμένες, όπως αυτές στην Attica Bank, σε ότι αφορά στο ΤΜΕΔΕ. Γιατί, δεν μπορεί να μην ήξερε, την προεδρία είχε. Και αν εξαπατήθηκε, όπως διαρρέεται, ιδού ο εισαγγελέας. Ότι χρειάζεται πράγματι η βέλτιστη διαχείριση και εκμετάλλευση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ, είναι ηλίου φαεινότερο, με όσα έχουν διαδραματιστεί τα τελευταία χρόνια με τα της διοίκησής της.

*** Με αφορμή και αιτία τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη σχεδόν τη χώρα και του γεγονότος ότι κάποιοι θυμήθηκαν και τις δασικές υπηρεσίες και τα δασαρχεία, ένα ερώτημα προς…ενοικίαση έχω: ποιοι πέρασαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2019, για να μείνω μόνο στα έργα και τις ημέρες αυτής της κυβέρνησης, ως συνέχεια της προηγούμενης; Γιατί μένουν στο απυρόβλητο των ευθυνών;

*** Νέα σενάρια στον κατασκευαστικό κλάδο. Δεν είναι και εξωπραγματικά, αλλά ακόμα και να γίνουν, δεν θα είναι…αύριο, αλλά μεθαύριο. Εδώ θα είμαστε να τις καταγράφουμε.

*** Επιχείρησα να μάθω, αν και τι συμβαίνει με τη ΒΙΣ, που άρχισε πάλι να τρέχει. Οι πρώτες πληροφορίες, δεν ήταν διαφωτιστικές, αλλά… κάπου παραπέμπουν. Περισσότερα, δεν έχω “προσώρας”, που λέει συχνά και εύστοχα ένας συνάδελφος.

*** Αρχίζουν από αύριο τα αποκαλυπτήρια του τραπεζικού τομέα και των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου. Προς το παρόν, στο ταμπλό είναι συγκρατημένες οι κινήσεις και λογικά έτσι πρέπει να είναι.

Διαβάστε περισσότερα