Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα

*** Οι σχέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) ποτέ δεν ήταν φανερά τουλάχιστον εχθρικές, αλλά και ποτέ δεν βρίσκονταν στο καλύτερό τους επίπεδο, τέτοιο που να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι υπάρχει σε όλα τα θέματα αγαστή συνεργασία. Για να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε την πραγματική διάσταση και κυρίως τις αιτίες που γεννούν αυτή την ιδιότυπη και υφέρπουσα αντιπαλότητα, θα πρέπει να πάει αρκετά πίσω το κοντέρ του χρόνου και να λάβει υπόψη του προσωπικές σχέσεις και επιδιώξεις. Μία εικόνα, που φυσικά δεν ήταν η πρώτη, πήραμε όλοι όταν τέθηκε το θέμα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων και η μεν Τράπεζα Ελλάδος πρότεινε τη δική της φόρμα, ενώ ο τότε αρμόδιος για το θέμα υφυπουργός, Γιώργος Ζαββός, σε πλήρη συνεννόηση με τις περισσότερες διοικήσεις των τραπεζών, φυσικά και με τις ευλογίες της ΕΕΤ, πρότεινε το σχέδιο “Ηρακλής”, το οποίο και κατίσχυσε της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος. Λέγεται μάλιστα, χωρίς φυσικά ποτέ να επιβεβαιωθεί, ότι με αφορμή αυτό το μείζον θέμα υπήρξε η πρώτη μεγάλη ρήξη στις μέχρι τότε άριστες σχέσεις του προέδρου της ΕΕΤ, Βασίλη Ράπανου και του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. Κόντρες και μάλιστα πέραν της συνήθους έντασης, υπήρξαν κατά το ίδιο επίμαχο διάστημα και με άλλα κορυφαία τραπεζικά στελέχη, προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, διαταράσσοντας τις σχέσεις μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και των τραπεζών, που αναζητούσαν απεγνωσμένα σωσίβιο για τα κόκκινα δάνεια, χωρίς να ματώσουν άλλο οι ισολογισμοί τους. Στο παρασκήνιο δε λέγεται ότι ειπώθηκαν τότε, “πολύ βαριά… γαλλικά”, τα οποία έχουν στιγματίσει τις περαιτέρω σχέσεις συγκεκριμένων προσώπων…

Ενοχλεί ορισμένους τραπεζίτες η διάσωση – και η ανάδειξη σε ισχυρό πέμπτο πόλο- της Attica bank!

*** Η άλλη ανομολόγητη και αθέατη για τους περισσότερους μεγάλη κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών, ΕΕΤ και ΤτΕ, εξελίχθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας διάσωσης της Attica Bank, μέχρι και την πιο πρόσφατη εξέλιξη της, με την έλευση της Thrivest των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου και την συνένωση της προοπτικά με την Παγκρήτια τράπεζα και το ελληνικό δίκτυο της HSBC. Η δημιουργία ενός πέμπτου ισχυρού τραπεζικού πόλου, ο οποίος μάλιστα έχει αναφορές και ρίζες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, που τις έχουν ξεχάσει οι συστημικές τράπεζες και δεν μπορούν καν να πλησιάσουν στα δανειοδοτικά προγράμματά τους, σαφώς δεν αποτελεί επιθυμητή κατάσταση και εξέλιξη για αυτές. Κάποια μάλιστα μεγαλοστελέχη συστημικών τραπεζών, μιλούν με υποτιμητικό τρόπο για το όλο εγχείρημα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θεωρώντας “πιο βολική” την περίπτωση της Optima Bank, που βρίσκεται και σε διαδικασία εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο. Το θέμα είναι, όμως, ότι ο νέος στρατηγικός του ενιαίου σε λίγο τραπεζικού σχήματος, δεν έχει κακές σχέσεις με τις συστημικές τράπεζες, αντιθέτως διατηρεί άριστες σχέσεις, άλλωστε μέσω αυτών έχει φέρει στη χώρα πολύ μεγάλες καταθέσεις και δεν επιθυμεί καμία κόντρα ή ρήξη. Άλλωστε, ήταν, είναι και θα παραμείνει “εκτός πεδιάς” σε αυτό το θέμα, το οποίο ούτε δημιούργησε ούτε θέλει να εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις που δεν τον αφορούν!

Η ανακοίνωση της ΕΕΤ και η δημόσια ανάδειξη του θέματος! Στο 5,60% το spread όταν στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο 1,58%!

*** Η μεγάλη απόκλιση των επιτοκίων καταθέσεων, με τα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών, αποτελεί τώρα το νέο πεδίο σύγκρουσης των δύο πλευρών και μάλιστα σε δημόσια θέα. Η εκτενής ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που θέτει τον δάκτυλον επί των τύπων των ήλων και εκθέτει τις τράπεζες ανοιχτά, ανάγκασε την ΕΕΤ να προχωρήσει στην έκδοση ανακοίνωσης, με την οποία προσπαθεί να εξηγήσει, τη μία λίγο επιθετικά, την άλλη απολογητικά, το γιατί υπάρχει τέτοια μεγάλη απόκλιση, πάνω από 5% μεταξύ των επιτοκίων, που τον Απρίλιο αυξήθηκε σε 5.6%! Το θέμα είναι ότι οι τράπεζες σωρεύουν κέρδη άκοπα, έχοντας ως άλλοθι τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά αυτή η αφαίμαξη δεν έχει προηγούμενο σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Η αγορά και οι καταθέτες γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει και κυρίως γνωρίζουν αριθμητική. Και φυσικά διερωτώνται, για ποιο λόγο μόνο στην Ελλάδα, το spread μεταξύ νέων δανείων και νέων καταθέσεων βρίσκεται στο 5,60%, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη βρίσκεται στο 1,58%, δηλαδή 3,5 φορές υψηλότερα;

ΕΧΑΕ: Καλές οι διαπιστώσεις του Κοντόπουλου, αλλά από έργο…

*** Στους 14 περίπου μήνες προσδιόρισε ο CEO της EXAE, Γιάννος Κοντόπουλος, ότι το ΧΑ θα αναβαθμιστεί και θα επανέλθει στις αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές, θέμα για το οποίο είχαμε αναφερθεί μόλις προ ημερών. Προϋπόθεση βέβαια και μάλιστα βασική, αποτελεί το να έχει προηγηθεί η λήψη της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας. Τα σημαντικότερα, όμως, που αφορούν στην ίδια τη διοίκηση της ΕΧΑΕ, έχουν σχέση με το ξεκαθάρισμα των εισηγμένων εταιρειών, που δεν πληρούν τα κριτήρια, αλλά ταυτόχρονα και η αύξηση του αριθμού των εισηγμένων εταιρειών. Προτεραιότητα προφανώς θα πρέπει να δοθεί από τη διοίκηση Γιώργου Χατζηνικολάου και Κοντόπουλου, στο πως θα ενισχυθούν, θα αυξηθούν και θα προβληθούν συνάμα οι εισηγμένες υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες θα πρέπει να έχουν και την ανάλογη σημαντική διασπορά μετοχών, κριτήριο βασικό σε αναπτυγμένες αγορές. Το θέμα είναι τι κινήσεις έχει κάνει μέχρι τώρα η ΕΧΑΕ μέχρι σήμερα και αν και ποιες ενέργειες προγραμματίζει κατά τους επόμενους μήνες και μέχρι τη λήξη τουλάχιστον του τρέχοντος έτους. Γιατί η αίσθηση που κυριαρχεί στην αγορά είναι ότι ελάχιστα πράγματα έχει κάνει μέχρι τώρα και οι όποιες επιτυχίες του Χρηματιστηρίου και των εισηγμένων εταιρειών οφείλονται σε δικές τους ενέργειες περισσότερο, παρά στις ενέργειες του Κοντόπουλου.

Τουρισμός: Κάτι δεν πάει καλά – Ρεκόρ ακυρώσεων κρατήσεων – Θεαματική μείωση και σε Airbnb καταλύματα

*** Ο τουρισμός και τα υπερπολύτιμα έσοδά του για τη χώρα μας, αποτελούν για κάθε κυβέρνηση τον τομέα που χρήζει της μεγαλύτερης δυνατής προσοχής, από τον προγραμματισμό, τις παρουσιάσεις σε ξένες πρωτεύουσες, τη διαφήμιση του τουριστικού μας προϊόντος και την προστασία του βεβαίως από αθέμιτες πρακτικές και υπερβάλλουσες συμπεριφορές κάθε είδους. Η εφετινή σεζόν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και πολλοί έκαναν λόγο για νέο ρεκόρ προσέλευσης τουριστών, με στόχο βεβαίως την επίτευξη ανάλογων εσόδων. Πλην, όμως, εδώ και δύο μήνες τα νέα δεν είναι ευχάριστα, δυστυχώς. Αρχικά θεωρήθηκε ως τυχαίο γεγονός, μικρής σχετικά χρονικής διάρκειας και έκτασης. Αλλά, οι συνεχιζόμενες μέχρι και σήμερα αθρόες ακυρώσεις κρατήσεων, έχουν σημάνει συναγερμό, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο (και μάλιστα με υπηρεσιακή κυβέρνηση, τέτοια περίοδο), όσο και σε επίπεδο τουριστικής βιομηχανίας και των εκπροσώπων της.

*** Οι αιτίες είναι πολλές, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου. Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις τιμών σε πληθώρα προϊόντων, το υψηλό κόστος των μεταφορικών, οι αυξήσεις στα πακέτα, ακόμα και στα all inclusive που παραδοσιακά συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά και οι αυξημένες τιμές των διαμερισμάτων και κατοικιών airbnb, έχουν καταφέρει πλήγματα στις κρατήσεις, αλλά και μεγάλο αριθμό ακυρώσεων, ακόμα και σε προορισμούς υψηλών εισοδημάτων. Οι χώρες που αυτή την περίοδο δείχνουν να επωφελούνται από αυτή την κατάσταση είναι πρωτίστως η Τουρκία, με την συνεχόμενη και μεγάλη υποτίμηση του νομίσματός της, να την καθιστά πολύ φθηνότερη της ελληνικής αγοράς, σε ποσοστό άνω του 30%. Αλλά και η Αλβανία, που συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις ακτές της, τις οποίες οργανώνει πλέον πολύ καλύτερα, προσδοκώντας πολύ μεγαλύτερα οφέλη τα επόμενα χρόνια.

Ο ΟΤΕ, οι ίδιες μετοχές, ο Τσαμάζ και η συμπεριφορά στο ταμπλό

*** Τα…περίεργα συνεχίζονται με τη μετοχή του ΟΤΕ. Όπως μου επισήμανε χρηματιστηριακός παράγων, κάθε φορά που κάνει δηλώσεις ο CEO του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, η μετοχή πέφτει! Δεν το είχα παρατηρήσει, αλλά όπως μου…ανέλυσε ο συνομιλητής μου, αυτό το γεγονός έχει τις αιτίες του. Κατ΄αρχήν, παίζουν ρόλο τα 7 περίπου εκατομμύρια ιδίων μετοχών , οι οποίες θα διαγραφούν. Αυτό έχει ξανασυμβεί, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό της Deutsche Telekom και να αναγκαστεί στη συνέχεια να ρευστοποιήσει, προκειμένου να κρατήσει σταθερό το ποσοστό της. Να ένας λόγος, λοιπόν, που πέφτει η μετοχή του ΟΤΕ. Προσθέστε τώρα και το γεγονός ότι και ο ίδιος ο Τσαμάζ κατέχει σημαντικό αριθμό μετοχών της εταιρείας που διοικεί, οπότε καθίσταται και αυτός “υποπτος”, για όσους βλέπουν μακρύτερα της μιας συνεδρίασης. Οι απαντήσεις μάλλον σύντομα θα υπάρξουν.

Ενδιαφέρουν

*** Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, πέρα από την επανάληψη του road show στο Λονδίνο, έχουν προγραμματιστεί τρία road shows που αφορούν τις εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (13 Ιουνίου στη Γενεύη, 22 Ιουνίου στο Παρίσι και 31 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη.

*** Πολλές οι αναβαθμίσεις για τη μετοχή της Alpha Bank. Η Axia Ventures ανεβάζει στα 2 ευρώ την τιμή στόχο της μετοχής της (+30%), η Goldman στα 1,95 ευρώ (+27%), η Deutsche Bank στο 1,70 (+11%) και η Citigroup στα 1,75 (+14%).

*** Αξίζει να σημειωθεί πως ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει περίπου 70% από τις αρχές του έτους. Μιλάμε για πολύ μεγάλες αποδόσεις, ασύγκριτες τουλάχιστον στην Ευρώπη

*** Την ερχόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ αυξάνει κατά 0,25% το πιθανότερο τα επιτόκιά της. Την ίδια ημέρα έχουμε το debate των αρχηγών των κομμάτων. Λέτε να ασχοληθούν με το γεγονός ότι το κόστος του χρήματος ακριβαίνει κι άλλο, δυσκολεύοντας τη ζωή όλων μας; Και ότι οι οικονομίες της ευρωζώνης έχουν εισέλθει ουσιαστικά οι περισσότερες σε ύφεση;;

*** Μία ημέρα πριν, δηλαδή την μεθαύριο Τετάρτη, συνεδριάζει η Fed και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα τα αφήσει αμετάβλητα, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας είναι γεγονός στις ΗΠΑ.

*** Νέο οδικό έργο 7 εκατ. ευρώ για τη Δομική Κρήτης του Γιώργου Συνατσάκη. Όσο για τη συμφωνία συνεργασίας με τον Δημήτρη Κούτρα, όλο τελειώνει, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια θέματα ακόμα προς επίλυση, πριν τις τελικές υπογραφές. Το μοίρασμα πάντως των δραστηριοτήτων, όπως μου μεταφέρουν, έχει ήδη συμφωνηθεί.

*** Φήμες (πάλι) για πρόταση ξένου fund προς τη Βιοκαρπέτ. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει, αλλά ο ευρύτερος κλάδος της φαίνεται ότι ζήτηση και από μεγάλα εγχώρια μαγαζιά.

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Να έχετε όλες και όλοι σας μία καλή και αποδοτική εβδομάδα. Υπομονή, 13 και σήμερα έμειναν μέχρι τις νέες εκλογές. Την καλημέρα μου!