Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι, τέσσερις και σήμερα έμειναν για την κάλπη, οπότε σιγά σιγά να ετοιμάζεστε.

Και οι αναποφάσιστοι, να λάβουν τις…αποφάσεις τους, παρακαλώ…

Η Ε.Ε. σε δοκιμασία, παρά τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης – Επιτόκια, δομικός πληθωρισμός και τραπεζική κρίση τεστάρουν τις αντοχές της

*** Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και οι φόβοι ότι θα συνεχιστούν οι πτωχεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ, οι πληθωριστικές πιέσεις που παραμένουν και εξακολουθούν να δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα σε όλο τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό, οι προς αναγκαστική αναθεώρηση οικονομικές προβλέψεις και οι διαφωνίες για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Αυτές είναι οι κύριες ανησυχίες της Ευρωζώνης, που καθιστούν αβέβαιο το αύριο, παρά τα όποια θετικά σημάδια, τα οποία επιβεβαιώνει και η εαρινή έκθεση της Κομισιόν, με αγκάθι και μεγάλο αστερίσκο τη επιμονή του δομικού πληθωρισμού. Το πλέον αισιόδοξο, βέβαια είναι ότι, σύμφωνα με τους συντάκτες της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν, απομακρύνονται οι φόβοι για ύφεση, τουλάχιστον σε επίπεδο προβλέψεων, μένοντας να επιβεβαιωθούν κατά το προσεχές διάστημα των επόμενων τριών μηνών.

*** Η Κομισιόν, λοιπόν, αναβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της ΕΕ σε 1% το 2023, από 0,8% στις χειμερινές ενδιάμεσες προβλέψεις και 1,7% το 2024 (1,6% το χειμώνα). Αντίστοιχα, για την Ευρωζώνη το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί σε 1,1% και 1,6% το 2023 και το 2024. Καθώς όμως ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει την πορεία αυστηροποίησης εξαιτίας των αναταράξεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Με απλά λόγια, δηλαδή, οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν, ακόμα και αν αυξήσουν το κόστος και δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση σε πιστώσεις, αν μειώσουν τις επενδύσεις, ιδίως στον στεγαστικό τομέα. Σημειώνω βέβαια το θετικό γεγονός ότι στην προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στην ΕΕ και κατά 0,1% στην Ευρωζώνη το α’ τρίμηνο του 2023, με τους δείκτες να υποδηλώνουν συνεχή ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο.

*** Και πάμε τώρα στα του πληθωρισμού. Στις εαρινές προβλέψεις, ο ονομαστικός πληθωρισμός έχει επίσης αναθεωρηθεί προς τα πάνω σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, 5,8% το 2023 και 2,8% το 2024 στην Ευρωζώνη. Ο δομικός, όμως, πληθωρισμός ( πλην ενέργειας και επεξεργασμένων τροφίμων) αποδεικνύεται ακόμα πιο επίμονος. Σε ετήσια βάση, ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το 2023 ορίζεται κατά μέσο όρο στο 6,1%, πριν υποχωρήσει στο 3,2% το 2024, παραμένοντας πάνω από τον ονομαστικό πληθωρισμό και στα δύο έτη! Τον Μάρτιο δε, έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 7,6%, αν και προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά. Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι ο πιο επίμονος δομικός πληθωρισμός, θα συνεχίσει να περιορίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, επιβάλλοντας ως “απάντηση” νέες αυξήσεις επιτοκίων, γεγονός που θα έχει ευρείες και απρόβλεπτες μακροοικονομικές επιπτώσεις.

*** Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη; Απλούστατα, ότι το πρόβλημα κάθε άλλο παρά αντιμετωπίστηκε καθώς και ότι η πίεση στην τσέπη του καταναλωτή, του Ευρωπαίου αλλά φυσικά και του Έλληνα, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, πολύ περισσότερο που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και στις μεταφορές παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Και φυσικά, δεν…φταίει η αύξηση μισθών, όπως πολλοί αναλυτές και κοινοτικοί παράγοντες σπεύδουν να ενοχοποιήσουν, όταν μιλάμε για πενιχρές αυξήσεις, που δεν είναι αστείο να λέγεται ότι καλύπτουν τον κυκεώνα των ανατιμήσεων.

Άσχετο: Για πολύ μυημένους

« Τέσσερα, πέντε, έξι, ένα, δύο, τρία, κάνει επικύψεις, η χοντρή κυρία»!

Μετά τις εκλογές τα δύσκολα: Αξιολόγηση στις 24 Μαΐου, νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλαγές στις αναθέσεις έργων

*** Οι εκλογές γίνονται την Κυριακή, 21 Μαΐου, αλλά μετά… “ξυρίζουν το γαμπρό”. Τα δύσκολα, το ποιες παροχές κόβονται, ποια μέτρα έρχονται για να ξαναγεμίσουν τα ταμεία και πώς θα ξεκινήσει η δημοσιονομική προσαρμογή από το 2024, θα τα ακούσουμε μετά. Στις 24 Μαΐου, δηλαδή τρεις μέρες μετά την πρώτη κάλπη, ανακοινώνεται η έκθεση αξιολόγησης της χώρας μας, βάσει του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Εκεί εκτιμάται μετά βεβαιότητας ότι θα φανεί ξεκάθαρα ο προβληματισμός για τις παροχές και την εκτόξευση των δαπανών. Ακολούθως, έρχεται η ανακοίνωση του πορίσματος της 2ης μεταπρογραμματικής εποπτείας, στην οποία αναμένεται να διατυπωθεί ανοιχτά ο προβληματισμός των Βρυξελλών για τον τρόπο που προχωρούν οι αναθέσεις έργων. Προσθέτω ότι η νέα κυβέρνηση θα στείλει το τελικό πολυετές πλάνο – πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο όμως θα είναι δεσμευτικό και όχι έκθεση ιδεών, όπως αυτό που στείλαμε για να…βγούμε από την υποχρέωση. Σημειώνω ακόμα ότι οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν αναμένεται να αναθεωρηθούν για όλες τις χώρες τον Οκτώβριο και θα βρουν την κυβέρνηση με δεσμευτικές (;) εξαγγελίες από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τις οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να προσαρμόσει, με ότι κι αν αυτό σημαίνει για μία νέα κυβέρνηση, πολύ περισσότερο αν ηχήσουν και ευρωπαϊκά καμπανάκια για μία πιθανή νέα κρίση χρέους. Αφήστε που στις Βρυξέλλες υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον τρόπο που διοχετεύονται τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Για αυτό σας λέω, τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά μας…

Έκρηξη χρεών των αμερικανικών νοικοκυριών

*** Και στην πέραν του Ατλαντικού οικονομική υπερδύναμη, τι γίνεται; Εντάξει, για το πρόβλημα της αύξησης του χρέους, θα βρεθεί μία κάποια λύση, έστω κι αν κοστίσει, μέχρι να συμφωνήσουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι. Για τις περιφερειακές τράπεζες δίνεται μάχη να μην ξεσπάσει νέα κρίση. Στην κοινωνία, όμως, τι γίνεται; Ιδού: Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν τα χρέη των αμερικανικών νοικοκυριών, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσίευσε η New York Fed. Παρά την σημαντική υποχώρηση στα ενυπόθηκα δάνεια και την αγορά νέων κατοικιών, λόγω της εκτίναξης του κόστους του δανεισμού από την αύξηση των επιτοκίων της Fed, ο συνολικός όγκος των χρεών των αμερικανικών νοικοκυριών απογειώθηκε στα 17,05 τρισ. δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Καταγράφεται μάλιστα έκρηξη των χρεών προς τις πιστωτικές κάρτες, που για το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 986 δισ. δολάρια, ήτοι πολύ πάνω από τα επίπεδα προ της πανδημίας, με αποτέλεσμα πλέον να φτάνουν συνολικά περίπου το 1 τρισ. δολάρια. Ποσό που επίσης αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για το δείκτη.

Κρατάει το ράλι στα ακίνητα, την ώρα που ο κλάδος στην Ευρώπη χτυπάει κόκκινο

*** Έντονο διατηρείται το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων για επενδύσεις στην ελληνική αγορά των ακινήτων παρά το ράλι των τιμών. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων παραμένουν θετικές, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία, ενώ τα στοιχεία της ΑΑΔΕ καταγράφουν αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων. Από 1-1-2023 έχουν υποβληθεί περισσότερες από 117.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές και οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί αγγίζουν τα 170 εκατ. ευρώ. Οι γονικές παροχές και δωρεές είναι ιδιαίτερα αυξημένες, λόγω του υψηλού αφορολογήτου ορίου των 800.000 ευρώ που ισχύει για τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας. Η ΤτΕ εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα, το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμένει έντονο ειδικά για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό ότι η κεντρική μας τράπεζα επισημαίνει ότι οι αγορές οικιστικών ακινήτων σε πολλές χώρες της ΕΕ βρίσκονται ήδη σε πορεία σημαντικής διόρθωσης ως προς τις τιμές, τις αποδόσεις και τον αριθμό των συναλλαγών. Έχει δηλαδή ήδη χτυπήσει κόκκινο! Κάτι που η στήλη έχει καταγράψει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, προειδοποιώντας για μεγάλη “φούσκα”, που μπορεί να φέρει ακόμα και απότομη πτώση τιμών.

Ενδιαφέρουν

*** Όσοι μεγαλομέτοχοι εισηγμένων εταιρειών ερίζουν μεταξύ τους (και μη νομίζετε ότι είναι λίγοι), μην πάρουν ως παράδειγμα την Κλουκίνας-Λάππας και συνεχίσουν τα…μαχαιρώματα. Δεν υπάρχουν πολλοί…Σωκράτηδες. Υπάρχουν περιπτώσεις που ούτε καν φαντάζεστε.

*** Σε μεγάλες περιπέτειες έχουν εισέλθει πάρα πολλές επιχειρήσεις, λόγω δανείων που συνήψαν από τον Μάρτιο και μέχρι τον Ιούνιο του 2022, δηλαδή, πριν ξεκινήσει η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα κόστη έχουν ξεφύγει κυριολεκτικά και το πρόβλημα μεταφέρεται φυσικά στις τράπεζες, μη βλέπετε που δεν ομολογείται, για να μην προκληθούν ασύμμετρες συνέπειες και σε άλλα επίπεδα, αν με εννοείται. Και επίκεινται και νέες αυξήσεις, ενώ τα όποια μέτρα στήριξης ουσιαστικά έχουν τελειώσει…

*** Εδώ σε θέλω… Πατέλη μου και Σκυλακάκη. Γιατί οι Βρυξέλλες έχουν ήδη πει «όχι» στο αίτημα να ενταχθούν τα κονδύλια του Repower EU για την ενέργεια στο Ταμείο Ανάκαμψης;

ΚΟΥΙΖ

Ποια εταιρεία, παραδοσιακής ναυτιλιακής οικογένειας, λέγεται ότι ζήτησε από ξένο σύμβουλο να τσεκάρει δύο περιπτώσεις εγχώριων τραπεζών; Προφανώς, όχι για να προχωρήσει σε…καταθέσεις. Η ίδια πληροφορία αναφέρει ότι προφορικά και ανεπίσημα έχει ενημερωθεί και το ΤΧΣ…

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!