Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι.

Υπό έλεγχο η νέα τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ- Ελβετία- Ευρώπη! Αποκατάσταση ισορροπίας στις αγορές! Το αίσιο τέλος της υπόθεσης Attica bank και η επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στην Μόσχα, δημιουργούν καλύτερο κλίμα στο Χρηματιστήριο!

Η νέα τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ και Ελβετία-Ευρώπη, παρά το ότι έχει επιφέρει σοβαρά πλήγματα, δείχνει ότι οι διαστάσεις της ελέγχονται έστω και δύσκολα, γεγονός που ηρέμησε και τις χρηματαγορές, με τα διεθνή χρηματιστήρια να επανέρχονται σε θετική τροχιά, όπως φυσικά και το δικό μας. Η αναταραχή, βέβαια θα διατηρηθεί στις αγορές, δεν τελειώνει σήμερα ή αύριο το πρωί, αλλά η αγορά ζει και αναπνέει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το αίσιο τέλος που είχε η υπόθεση της Attica Bank, με την είσοδο τελικά των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου στην επικείμενη αύξηση ως στρατηγικών επενδυτών. Ταυτόχρονα, συντελούνται και άλλα πάρα πολύ σημαντικά γεγονότα στον κόσμο, με κυριότερο αυτό της επίσκεψης του κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, από όπου διακήρυξε μαζί με τον Πούτιν ένα νέο διεθνές στάτους, με αλληλοσεβασμό των μεγάλων δυνάμεων και με εγκατάλειψη των πολιτικών έντασης ανά την υφήλιο. Και με σχέδιο ειρήνευσης στον πόλεμο της Ουκρανίας, που μακάρι να επιτύχει. Περιττό βέβαιο να θυμίσω ότι τέτοιες κορυφαίες πολιτικές εξελίξεις, έχουν και άμεσο οικονομικό και επιχειρηματικό αντίκτυπο.

Attica Bank: Συμβιβαστική λύση στο παρά πέντε! Μπαίνει με 60 εκατ. η Thrinvest και με σαφή συμφωνία συγχώνευσης με την Παγκρήτια. Αποφεύχθηκε η διάσπαση σε good bank και bad bank! Προς δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου! Τα πρόσωπα – κλειδιά της ιστορικής συμφωνίας!

*** Ένα μόλις βήμα πριν ναυαγήσει οριστικά η είσοδος της Thrinvest των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου στην Attica Bank, τελικά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη κατέληξαν χθες μετά τις 8 το βράδυ σε οριστική συμφωνία, δίνοντας αίσιο τέλος στη ρήξη που πήγε να δημιουργηθεί και να αφήσει στα κρύα του λουτρού και πάλι την πολύπαθη τράπεζα. Προηγήθηκε έκτακτη και καταλυτική σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τη συμμετοχή από την πλευρά της του ίδιου του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, του Επόπτη Σπύρου Παντελιά και της υποδιοικητού Χριστίνας Παπακωνσταντίνου, από την τράπεζα ήταν η CEO Ελένη Βρεττού, από το ΤΧΣ ο CEO Ηλίας Ξηρουχάκης, από το ΤΜΕΔΕ ο Κωνσταντίνος Μακέδος και από την Thrinvest ο Αλέξανδρος Εξάρχου.

*** Εκεί, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ετέθησαν όλα τα μέρη προ των σοβαρών ευθυνών τους και με ξεκάθαρες κουβέντες από την Τράπεζα Της Ελλάδος, ότι “ή εδώ συμφωνούμε ή η τράπεζα θα σπάσει στα δύο”. Ταυτόχρονα αναλύθηκε όλο το σκεπτικό για την επόμενη ημέρα της τράπεζας, με το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων της και εν συνεχεία με την εκ νέου ενίσχυσή της, εφόσον χρειαστεί, πράγμα που θεωρείται από τώρα σχεδόν βέβαιο. Και με τελικό στόχο, την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου, με την συνένωση της Attica Bank με την Παγκρήτια.

***Η αποφασιστική στάση της Κεντρικής τράπεζας, συνεπικουρούμενης από το ΤΧΣ – τον μεγαλύτερο αιμοδότη – το ακριβές σχέδιο της κ. Βρεττού για ανάπτυξη και κόκκινα δάνεια, το όραμα του κ. Εξάρχου για τη δημιουργία μίας ισχυρής τράπεζας, η συγκαταβατική στάση του ΤΜΕΔΕ να βρεθεί λύση για το “παιδί του” και φυσικά η έλλειψη οποιαδήποτε άλλης εναλλακτικής, έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα και την τελική συμφωνία. Με βάση όσα έγιναν γνωστά, η Trinvest θα μετάσχει με κεφάλαια 60 εκατ. ευρώ στην επικείμενη αύξηση, περίπου 40 θα βάλει το ΤΜΕΔΕ και 330 περίπου το ΤΧΣ, τα περισσότερα από τα οποία τα έχει εισφέρει-δεσμεύσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Επιτέλους, λοιπόν, η Attica Bank μπαίνει στις ράγες της εξυγίανσης και όχι του εκτροχιασμού, δίνοντας τέλος σε μία πολυετή και οδυνηρή κρίση, που κόστισε δεκάδες και εκατοντάδες δισ. ευρώ σε τρία ταμεία και στο δημόσιο.

Η S&P Global Ratings επιχειρεί να κατευνάσει τους φόβους για την κατάσταση της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς

*** Η Credit Suisse είναι μια ακραία περίπτωση μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, αναφέρει η S&P Global Ratings σε έκθεσή της και θεωρεί την ελβετική τράπεζα «ειδική περίπτωση», επισημαίνοντας ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει μετάσταση στις ευρωτράπεζες. Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες των αγορών, ο οίκος καταγράφει την κατάσταση και τα επιχειρήματα που στοιχειοθετούν το ότι η περίπτωση της ελβετικής τράπεζας δεν αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών και ότι δεν θα προκληθεί μετάδοση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

*** Η S&P αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες επωφελούνται από το περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων και ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που αξιολογεί η ίδια, δεν παρουσιάζουν συνδυασμό μεγάλων “απραγματοποίητων ζημιών” στα χαρτοφυλάκια. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα ενισχύσει επαρκώς την κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών μακροπρόθεσμα. Το κόστος των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών έχει επίσης αυξηθεί και πολλές εμπορικές τράπεζες μπορεί να δυσκολευτούν να δημιουργήσουν βιώσιμα διψήφιες αποδόσεις που ικανοποιούν τους μετόχους τους. Προειδοποιεί, όμως, ότι η παρούσα κρίση θα αλλάξει το παιχνίδι για τμήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα και ότι η αναταραχή της αγοράς θα χρειαστεί χρόνο για να υποχωρήσει, καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον φέρνει αλλαγές, αλλά όχι τρομερές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, και ότι ο τραπεζικός τομέας παραμένει σταθερός.

*** Για την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων ο οίκος αναφέρει ότι “οι διπλοί στόχοι της επίτευξης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας οδηγούν σε μια δύσκολη ισορροπία τις ευρωπαϊκές νομισματικές αρχές, ιδίως όταν, όπως αναμένουν οι οικονομολόγοι της S&P, οι αρχές φαίνεται πιθανό να συνεχίσουν τις προγραμματισμένες αυξήσεις των επιτοκίων τους για να δαμάσουν τον πληθωρισμό”. Περιμένει δε ότι η ΕΚΤ θα διαχειριστεί προσεκτικά αυτή τη διαδικασία και θα αντιμετωπίσει πραγματιστικά ζητήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε περίπτωση που προκύψουν. Η αγορά χρηματοδότησης των τραπεζών μπορεί να παραμείνει ασταθής για λίγο. Η S&P δεν θεωρεί ότι η απόφαση της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής να διαγράψει τα ομόλογα Tier 1 (AT1) του Ομίλου Credit Suisse είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι διαπιστώσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις τράπεζες/ Στοιχεία 2021

***Δόθηκε στη δημοσιότητα, με καθυστέρηση, η Ετήσια Έκθεση Ευρημάτων, Πορισμάτων και Συστάσεων οικονομικού έτους 2021 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία περιλαμβάνονται τα ευρήματα και πορίσματα από την άσκηση του ελεγκτικού και δικαιοδοτικού έργου του
και ενσωματώνονται τα συμπεράσματα των θεματικών ελέγχων του. Περιέχονται επίσης οι παρατηρήσεις και συστάσεις των ελέγχων του επί της οικονομικής διαχείρισης του Κράτους. Περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο (13) για τις τράπεζες, με τίτλο “Χρηματοδότηση από τις τράπεζες της πραγματικής οικονομίας: Συνέβαλε η δημοσιονομική παρέμβαση του Κράτους στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής κανονικότητας;” Ο έλεγχος διεξήχθη κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

*** Ιδού τώρα τα πορίσματα στα οποία κατέληξε ο έλεγχος και τα οποία έχουν φυσικά την αξία τους και σήμερα:
1. Παρά τη σοβαρή δημοσιονομική εμπλοκή του Κράτους υπέρ των τραπεζών,εξακολουθούν να υφίστανται χαρακτηριστικές αποκλίσεις από τη χρηματοπιστωτική κανονικότητα. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί κατ’ αρχήν την περαιτέρω επέμβαση του Κράτους ως φορέας δημόσιας εξουσίας που επιδιώκει τον σκοπό δημοσίου συμφέροντος της πλήρους αποκατάστασης της χρηματοπιστωτικής κανονικότητας.

2. Υφίστανται τουλάχιστον τρία εξαιρετικού χαρακτήρα αίτια που εξηγούν τη μειωμένη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες: (i) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, (ii) η λεγόμενη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, και (iii) η ηθική χαλάρωση λόγω καθυστερήσεων στη ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων των κόκκινων δανείων. Τα αίτια αυτά στοιχειοθετούν επιτακτική ανάγκη ικανή να δικαιολογήσει την επέμβαση του Κράτους προς άρση τους.

3. Η Πολιτεία έχει θεσπίσει μέτρα για την πλήρη αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Σε αυτά συγκαταλέγονται: (i) η παράταση του χρόνου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, (ii) η θέσπιση και η εν συνεχεία επέκταση του προγράμματος Ηρακλής προς στήριξη των τραπεζών προκειμένου να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια που βαρύνουν τους ισολογισμούς τους, (iii) η καταπολέμηση της ηθικής χαλάρωσης με τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την προστασία των ευάλωτων οφειλετών τραπεζών και (iv) η διευθέτηση της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, ήτοι η υπόσχεση του Κράτους προς τις τράπεζες να καλύψει σε βάθος χρόνου και μέχρι 25 δις. ευρώ τις ζημίες τους από το PSI95 μέσω συμψηφισμού φόρων επί των κερδών ή κάλυψης ζημίας με συμμετοχή στο κεφάλαιο, ώστε να μην προκαλεί στρέβλωση στη συμπεριφορά των τραπεζών.

4. Αναλύοντας τα ληφθέντα μέτρα υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας, διαπιστώνεται ότι (i) το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχει τις δέουσες αρμοδιότητες προς αντιμετώπιση των εντοπισθέντων προβλημάτων, (ii) το πρόγραμμα Ηρακλής παρά την
προσφορότητα του για την αποαναγνώριση των κόκκινων δανείων από τον ισολογισμό των τραπεζών χρήζει κατά την εφαρμογή του διαρκούς παρακολούθησης ώστε να αποδώσει τα αναμενόμενα χωρίς επέλευση δημοσιονομικής θυσίας και (iii) επιβάλλονται παρεμβάσεις ώστε να θεραπευθεί η ηθική χαλάρωση και εν γένει να αρθούν τα εμπόδια που οδηγούν τις τράπεζες σε επιφυλακτικές πολιτικές δανειοδότησης.

Πέρασε, έστω και με καθυστέρηση, στον όμιλο Grimaldi το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

*** Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ανακήρυξη του νικητή του σχετικού διαγωνισμού, χθες πέρασε και επίσημα στον ιταλικό όμιλο Grimaldi το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ), έναντι συνολικού τιμήματος 84,17 εκατ. ευρώ και θα ακολουθήσει η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΗΓ από τη Βουλή. Ο πρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος της Grimaldi Euromed, Emanuele Grimaldi, δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μια νέα σελίδα στην ιστορία του λιμανιού, με στόχο το λιμάνι να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές του προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών, από τους ναυτιλιακούς, μεταφορικούς και τουριστικούς φορείς έως την τοπική κοινωνία. Αρκεί βέβαια να τα δούμε όλα αυτά, γιατί όλοι υπόσχονται πολλά και στο τέλος όχι μόνο δεν τα πραγματοποιούν, αλλά απολαμβάνουν και άλλων χαριστικών ρυθμίσεων και ωφελημάτων. Εδώ υπάρχει και ένα…περίεργο στην όλη υπόθεση, καθώς το περιεχόμενο της συναλλαγής ΤΑΙΠΕΔ με τους νέους ιδιοκτήτες δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, λόγω άρνησης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Ίσως στη Βουλή να ειπωθούν περισσότερα, γιατί θυμίζω ότι εδώ μιλάμε για υποδομές στρατηγικού χαρακτήρα για τη χώρα και όχι για μία οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.

Το επενδυτικό όραμα και το επενδυτικό προσκλητήριο του Αλβανού πρωθυπουργού

*** Ωραία ζωγραφίζει, στην πολιτική και στον καμβά, ο Εντι Ράμα, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας. Απηύθυνε πρόσκληση σε Έλληνες επενδυτές από το βήμα του Greek-Albanian Forum και αναφέρθηκε στον σχεδιασμό πρωτοβουλίας για ιδιαίτερη μεταχείριση και επενδυτικά προνόμια σε ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Αλβανία. Δείτε τι είπε και πείτε μου αν διαφωνείται ότι ο άνθρωπος βλέπει μακριά: “Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια ειδική πρωτοβουλία για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σκεφτόμαστε να κάνουμε κάτι πολύ ριζοσπαστικό και να προσκαλέσουμε τις εταιρείες σας να έρθουν και να έχουν μια πολύ ειδική μεταχείριση εκεί για ορισμένα χρόνια – σε περιοχές, στις οποίες έχουμε πρόβλημα, γιατί οι άνθρωποι φεύγουν, αλλά όπου υπάρχουν πολλές δυνατότητες ακόμα”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας.

*** Ο Ράμα επισήμανε ακόμα κάτι πολύ σημαντικό, ότι οι επενδύσεις δεν αφορούν πλέον μόνο την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία ή ούτω καθεξής στη γειτονιά, αλλά πως πρόκειται για μια ευρύτερη αγορά που διαμορφώνεται μέσω της συνεργασίας της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονία και των άλλων χωρών που συμμετέχουν στη Διαδικασία του Βερολίνου και υπογράφουν συμφωνίες για το άνοιγμα της αγοράς. “Οδεύουμε προς μια ενιαία αγορά στην περιοχή. Και είναι μια σοβαρή αγορά. Διαφορετικά, ξεχωριστά, είμαστε μικρές αγορές”, ανέφερε. Έχει όραμα ο Ράμα και πολύ καλά κάνει για τη χώρα του. Αλλά, πρέπει να δουλέψει πολύ το θέμα της ασφάλειας των όποιων επενδύσεων (και επενδυτών) στραφούν προς την Αλβανία.

ΚΟΥΙΖ 1

Έχετε μήπως παρατηρήσει και εσείς ότι οι Ιταλοί, πολύ μας αγαπάνε και πολλά ασημικά που βγάζει η χώρα μας (και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ) προς πώληση καταλήγουν σε ιταλικά χέρια; Από την εποχή της ΑΓΕΤ Ηρακλής, τον ΔΕΣΦΑ και μέχρι τα τρένα (με το τραγικό δυστύχημα και τους 57 νεκρούς στα Τέμπη) και πολλά ακόμα, μέχρι την…Καϊλή; Πολλά ακούω, για κάποιο περίεργο “κέντρο”, αλλά προέχει η διασταύρωση τους.

ΚΟΥΙΖ 2

Θα βγουν “πολλά άπλυτα στη φόρα”, μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα Λάρισας, για την υπόθεση του εργοστασίου της Σέλμαν (τη θυμάστε;) στην Κομοτηνή; Η υπόθεση φτάνει πολύ πίσω και αγγίζει πρώην διοικήσεις της τράπεζας Πειραιώς. Προς το παρόν, μένω εδώ και ας γνωρίζω πρόσωπα και καταστάσεις, αναμένοντας τις ενέργειες της Δικαιοσύνης.

Ενδιαφέρουν

*** Ποια χώρα έχει τη μεγαλύτερη έκθεση των τραπεζών της σε ελβετικές τράπεζες; Η Ιταλία και ακολουθούν Γερμανία και Γαλλία. Περισσότερα συντόμως, για να κατανοήσουμε όλο το παζλ της λειτουργίας των σκοτεινών τραπεζικών διαδρόμων, που συνήθως γεννούν στην πορεία τους τις κρίσεις.

*** Ένα ακόμα “ασημικό” ακμάζουσας κάποτε επιχειρηματικής οικογένειας βγαίνει σήμερα, για μία ακόμα φορά, στο σφυρί. Πρόκειται για το 4οροφο διατηρητέο της οικογένειας Γ. Μαμιδάκη στην Κυψέλη, που βαρύνει την κόρη του Μαρία-Ελένη.

*** Ανακοινώνει το Υπερταμείο τη νέα σύνθεση του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ (όπου συνέβαιναν και συμβαίνουν ακόμα… ωραία πράγματα), αλλά κουβέντα για τα ονόματα αυτών που έφυγαν, αποχώρησαν, καρατομήθηκαν κλπ. Φαίνεται ότι ακόμα και η απλή αναφορά, κάποιους ενοχλούσε…

Κρατήστε τα ονόματα, να τα θυμάστε, ποιος ξέρει
• Ντ. Μπεναρδούτ, Πρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος
• Γ. Σκλήκας, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό μέλος
• P.Corpi, Μη Εκτελεστικό Μέλος
• Η. Αθανασίου, Μη εκτελεστικό Μέλος
• Β. Ανδρέου, Μη Εκτελεστικό Μέλος – Εκπρόσωπος Εργαζομένων
• Ι. Δούνια, Μη Εκτελεστικό Μέλος – Εκπρόσωπος Υπερταμείου
• Χ. Μπριλάκης, Μη Εκτελεστικό Μέλος, και Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου
• Ι. Μώρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος – Εκπρόσωπος Εργαζομένων

*** Οι περισσότερες εισηγμένες, όταν προχωρούν σε αγορές ιδίων μετοχών, αναφέρουν μετά από κάθε νέα αγορά και το μέχρι τότε ποσοστό που έχουν συγκεντρώσει. Πολύ σωστά πράττουν. Οι λίγες άλλες, γιατί δεν κάνουν το ίδιο άραγε;

*** Η διοίκηση μεγάλης τράπεζας προβληματίζεται από την (μη) απόδοση κρίσιμης διεύθυνσης της. Υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις για αλλαγές προσώπων, αλλά τα τωρινά πρόσωπα είναι της δικής της επιλογής. Ιδού η Ρόδος, αλλιώς μία από τα ίδια και προσεχώς…

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Καταλυτική για την τραπεζική αγορά και το Χρηματιστήριο χθες, η αποκάλυψη του Radar.gr, για τους δύο ξένους κολοσσούς που μπαίνουν στην Τράπεζα Πειραιώς, τα δύο ‘F’, όπως τα ονομάσαμε, ήτοι την Fidelity και την (καναδικών συμφερόντων) Fiera Capital. Την καλημέρα μου!