Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το μεγάλο στοίχημα της ΛΑΡΚΟ, μετά την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής
*** Ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη, αποδεικνύει ότι κινείται εδώ και χρόνια με μέθοδο σε όλα τα ενδιαφερόμενα επιχειρηματικά πεδία, από τα έργα υποδομών και τις κατασκευές, τις παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ, αλλά και την Ενέργεια, μέχρι και το μεγάλο εγχείρημα-στοίχημα της βαριάς βιομηχανίας, της ΛΑΡΚΟ. Έχοντας σε πλήρη εξέλιξη την διαδικασία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής σε δύο μεγάλα ξένα funds ταυτοχρόνως, κίνηση από την οποία θα αποκομίσει πολύ μεγάλα έσοδα, έχει ήδη έτοιμο το επόμενο μεγάλο εγχείρημα, την πλήρη αξιοποίηση της πολύτιμης βιομηχανίας που βρέθηκε ένα βήμα κυριολεκτικά από το κλείσιμο και τον αφανισμό, λόγω τραγικών λαθών και επιλογών δεκαετιών.
*** Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η διοίκησή της, καθώς και η εταίρος της AD Holdings, δεν ξύπνησαν ξαφνικά ένα πρωί και είπαν, “ας πάρουμε και τη ΛΑΡΚΟ και βλέπουμε”, ή, “ας βγάλουμε την κυβέρνηση από το αδιέξοδο αυτό”, για ευνόητους λόγους. Προηγήθηκε επισταμένη μελέτη μηνών των δυνατοτήτων και των προοπτικών της εγκαταλελειμμένης βιομηχανίας από γνώστες της αγοράς μετάλλων και δη των πολύτιμων και σπάνιων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως του νικελίου, του σιδηρονικελίου και του κοβαλτίου.
*** Με δεδομένο ότι η ηλεκτροκίνηση και η τεχνολογία μπαταριών εισέρχονται δυναμικά στο χώρο της ενέργειας και των μεταφορών, τα παραγόμενα μέταλλα από τη ΛΑΡΚΟ, βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση διεθνώς. Την ίδια στιγμή οι βασικές ανταγωνιστικές εταιρείες της ΛΑΡΚΟ, οι οποίες εδρεύουν στη Ρωσία, αντιμετωπίζουν το εμπάργκο της Δύσης, στοιχείο που αποτελεί έναν ακόμα σοβαρό λόγο που η ελληνική επιχείρηση καθίσταται κυριολεκτικά πολύτιμος θησαυρός και για τον νέο ιδιοκτήτη της και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.
Οι αιτιάσεις για το «μικρό» τίμημα, τα έτοιμα αποθέματα των 500 εκατ. και το αδιαμφισβήτητο επενδυτικό ρίσκο!
***Μπορεί να υπάρχουν αιτιάσεις και μάλιστα σοβαρές για το συνολικό μικρό τίμημα που καταβάλλει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την απόκτηση της βιομηχανίας, καθώς και για το γεγονός αναλαμβάνει μεταλλεία και εργοστάσιο στη Λάρυμνα χωρίς εργαζόμενους και χωρίς καμία υποχρέωση προς τρίτους. Αλλά, αν δεν υπήρχε αυτή η ευνοϊκή ρύθμιση, είναι πολύ αμφίβολο αν θα παρουσιαζόταν κάποιος ενδιαφερόμενος που μπορεί να αναστήσει την ετοιμοθάνατη επιχείρηση. Ο αντίλογος εδώ είναι ότι παραλαμβάνει έτοιμα αποθέματα, αξίας περί τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποθέματα σε νικέλιο και κοβάλτιο υπερβαίνουν και τα 20 έτη για επεξεργασία. Βέβαια, η απάντηση εδώ είναι ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις δεκάδων και εκατοντάδων εκατομμυρίων, που κατά τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις θα υπερβούν τα 300 εκατ. ευρώ.
*** Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί και το οποίο ενέχει την έννοια του ρίσκου και του επιχειρηματικού στοιχήματος, είναι το γεγονός ότι η αγορά μεταλλευμάτων είναι ευμετάβλητη σε μεγάλο βαθμό και η τιμή του νικελίου έχει βρεθεί αρκετές φορές κάτω του κόστους παραγωγής. Αλλά μέχρι τώρα όλα δείχνουν ότι οι τιμές μάλλον θα ακολουθούν ανοδική πορεία παρά το αντίθετο. Εξάλλου, ένας όμιλος που έχει στοιχειώδη γνώση και ευελιξία, μπορεί να αντισταθμίσει παροδικές εξάρσεις τιμών στο LME, στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου, ακολουθώντας τις δοκιμασμένες πρακτικές του hedging ή και των προπωλήσεων με συμβόλαια μακράς διάρκειας. Ιδού, λοιπόν, το νέο μεγάλο στοίχημα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και των συνεταίρων της της AD Holdings.
ΑΚΤΩΡ: Η Ρουμανία, οι μετροπόντικες, το δάνειο των 60 εκατ. και οι καθημερινές οχλήσεις πιστωτών
*** Το ότι ο όμιλος Ελλάκτωρ θέλει να απαλλαγεί από τις δραστηριότητες και τις υποχρεώσεις του Άκτωρα και να επικεντρωθεί σε άλλες δραστηριότητες, θεωρείται πλέον δεδομένο, ιδίως μετά την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας. Επειδή, λοιπόν, το ρεπορτάζ και οι εξελίξεις συνεχίζονται, η στήλη σας έχει νεότερα, όπως πάντα. Η Wada Adams και ο Κούτρας, πέραν των άλλων σχεδίων τους, έχουν ως πρώτη προτεραιότητα, εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί η συμφωνία με Χόλτερμαν-όμιλο Βαρδινογιάννη, το έργο του Άκτωρα στη Ρουμανία, από το οποίο πιστεύουν ότι μπορεί να προέλθουν μεγάλα έσοδα, φυσικά και κέρδη. Ήδη, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο Ακτωρ αγόρασε πρόσφατα δύο μετροπόντικες για το έργο στη Ρουμανία, αξίας 60 εκατ. ευρώ, συνάπτοντας σχετικό δάνειο με την Alpha Bank.
*** Ενώ, όμως, φαίνεται ότι όλα πάνε καλά στη Ρουμανία, εγχωρίως υπάρχουν προβλήματα, σοβαρά και καθημερινά για την κατασκευαστική θυγατρική του Ελλάκτωρα. Οι οχλήσεις προμηθευτών και πιστωτών ΄είναι και καθημερινές και λίαν ενοχλητικές για τον Ολλανδό επιχειρηματία, που δεν έχει συνηθίσει σε παρόμοιες καταστάσεις και σκηνές έξω από τα γραφεία της θυγατρικής του. Το οποίο – και αυτό είναι το σημαντικότερο ίσως αυτή τη στιγμή – επηρεάζει και το επικείμενο deal, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές προτείνουν την καταβολή του τιμήματος των 140 εκατ. ευρώ περίπου, σε δόσεις και αφού θα έχει γίνει η οριστική εκκαθάριση των υποχρεώσεων του Άκτωρα, φοβούμενοι ότι θα βρεθούν προ παρόμοιων φαινομένων.
Η Aegean, οι νέες στολές προσωπικού, ο διαγωνισμός και η ανάθεση μετά τις εκλογές
*** Από πολύ έγκαιρη πηγή μαθαίνω ότι η Aegean, αποφάσισε να αλλάξει όλες τις στολές των εργαζομένων της με νέες, από το επίγειο προσωπικό, τις (και τους) αεροσυνοδούς και τους πιλότους της, με στόχο να ανανεώσει το ίματζ της και ενδυματολογικά. Θα μου πείτε και δικαίως και γιατί να έχει κάποιο ενδιαφέρον αυτή η κίνηση, από τη στιγμή που κρίθηκε επιβεβλημένη από τη διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας. Μία τέτοια απόφαση, όμως, φαντάζεστε ότι αφενός απαιτεί ένα πολύ μεγάλο κόστος για την εταιρεία, αλλά συγχρόνως αποτελεί και μία πρώτης τάξεως παραγγελία από έναν μεγάλο αερομεταφορέα, για όποια εταιρεία προκριθεί
*** Και λέω προκριθεί, γιατί, έγινε όπως μου λένε και ένας (άτυπος;) διαγωνισμός, που αν με πληροφορούν σωστά, ουσιαστικά έχει αναδείξει την τυχερή εταιρεία. Αλλά, το αποτέλεσμα και η επιλογή, δεν θα γίνει τώρα, αλλά μετά τις εκλογές. Το γιατί, το γνωρίζει πολύ καλά η διοίκηση της Aegean, προφανώς και η επιλεγείσα εταιρεία. Μήπως, όμως, λέω μήπως, η τακτική αυτή φέρει μπελάδες μετεκλογικά στην εισηγμένη επιχείρηση και ζητηθούν εξηγήσεις; Αμαρτίαν ουκ έχω…
Τι ανέφερε ο Fitch για τις ελληνικές τράπεζες
*** Η αναβάθμιση κατά μία σκάλα από τον Fitch της ελληνικής οικονομίας αποτελεί γεγονός θετικό για τη χώρα, έστω και αν μας έχει μία ακόμα πριν την επενδυτική βαθμίδα. Τις γενικότερες αναφορές τις είδατε φαντάζομαι οι περισσότεροι. Θα επιμείνω στις αναφορές της για τις ελληνικές τράπεζες, κατά το μεγαλύτερό τους μέρος θετικές. Κατά τον οίκο αξιολόγησης λοιπον, σημειώνεται σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον εγχώριο δείκτη NPL να υποχωρεί στο 9,7% το τρίτο τρίμηνο του 2022, κάτω από 10% για πρώτη φορά από το 2009, κυρίως λόγω των τιτλοποιήσεων και της ευρείας οικονομικής ανάκαμψης. Ο Fitch αναμένει βελτίωση στο ενεργητικό του κλάδου, εξαιτίας περιορισμένων νέων κόκκινων δανείων, με τις τράπεζες να ολοκληρώνουν τις εκκρεμότητές τους.
*** Τώρα, για τους δείκτες NPL σε μη συστημικές τράπεζες αναφέρει ότι θα παραμείνουν “πρόκληση”, αλλά επειδή δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 5% του κλάδου, οι όποιοι κίνδυνοι (συμπεριλαμβανομένων αυτών για τον δημόσιο τομέα) είναι πολύ μειωμένοι και για τον τραπεζικό κλάδο και για το Δημόσιο.
*** Τέλος, σε σχέση με τα δάνεια, επισημαίνει ότι η ζήτηση για πιστώσεις από τα νοικοκυριά παραμένει ασθενής, αλλά η συνολική πίστωση προς τον ιδιωτικό τομέα επιταχύνθηκε το β’ εξάμηνο του 2022, λόγω των επιχειρήσεων. Εκτιμά δε ο οίκος αξιολόγησης ότι οι μειωμένοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, η ανθεκτικότητα στην αγορά εργασίας, τα μέτρα κρατικής στήριξης και η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των ακινήτων (που θα φέρουν επιπλέον έσοδα) αναμένεται να μετριάσουν την πίεση προς τους δανειολήπτες.
Ε.Ε.-Αγορές: Εβδομάδα αποφάσεων για επιτόκια, στοιχεία πληθωρισμού και Ταμείο Στήριξης
*** Κρίσιμη η εβδομάδα που μπαίνει για τις οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης και όχι μόνο βέβαια. Η ΕΚΤ, η Fed και η BoE (Βρετανία), θα γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους για τις επόμενες κινήσεις τους στο θέμα των επιτοκίων. Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% και αυτό παρά τη σημαντική υποχώρηση τους τελευταίους μήνες του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και παρά τη σφοδρή αντίδραση ιδίως της Ιταλίας και ηπιότερης άλλων χωρών του Νότου. Σημειωτέων ότι κατά την εφετινή χρονιά, υπάρχει ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι λήγει το ήμισυ και πλέον του δανεισμού των επιχειρήσεων, μέσω εταιρικών ομολόγων. Πως θα προσφύγουν πάλι σε δανεισμό, με τέτοια υψηλά επιτόκια όσες επιχειρήσεις δεν έχουν δυνατότητα αποπληρωμής;
*** Αλλά και η Fed, μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινώσει τη νέα πολιτική της σε σχέση με τα επιτόκια και την χαλάρωση ή όχι της νομισματικής σύσφιξης, που έχει επιβάλλει μέχρι τώρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Θα πρέπει βέβαια να λάβει υπόψη της το πολύ σοβαρό γεγονός της αδυναμίας αναχρηματοδότησης ελλείμματος και χρέους, λόγω του ορίου δανεισμού που έχει ψηφιστεί από το Κογκρέσο και το οποίο έχει εξαντληθεί από τις 19 Ιανουαρίου. Τα ίδια σχεδόν ισχύουν και για την BoE, η οποία εν μέσω νέας κυβερνητικής κρίσης και αστάθειας, θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει την νομισματική σύσφιξη ή θα υποχρεωθεί σε αναδίπλωση.
*** Έχουμε όμως και μία ακόμα εξέλιξη αυτή την εβδομάδα στην Ε.Ε., καθώς θα αλλάξει η στάθμιση στο καλάθι του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που λαμβάνει υπόψη της η Eurostat, για να υπολογίζει τον πληθωρισμό, τόσο συνολικά στην Ε.Ε. όσο και στις χώρες μέλη. Φυσικά, θα πρέπει και οι χώρες – μέλη να αναπροσαρμόσουν τον τρόπο υπολογισμού του πληθωρισμού τους. Προφανώς και θα υπάρξουν διορθώσεις, μένει να δούμε κατά πόσο ήταν ο πληθωρισμός αυτός που μας κοινοποιούσε το κοινοτικό όργανο ή ήταν διαφορετικός και θα πρέπει πολλά να αλλάξουν, ως άμεση συνέπεια των όποιων αποκλίσεων.
*** Και τέλος, η Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει δραστικές αποφάσεις, σχετικά με τα μέτρα που θα αποκρούσουν το παχυλό πακέτο Μπάιντεν, με το οποίο πριμοδοτούνται οι αμερικανικές επιχειρήσεις και όσες ευρωπαϊκές μεταναστεύσουν εκεί και ταυτοχρόνως δημιουργείται και ένα ευνοϊκό κλίμα προσέλκυσης ευρωπαϊκών επενδυτικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ . Θα συνεχίσει την πολιτική των επιδοτήσεων η Ε.Ε. ή θα πάει στη δημιουργία ενός Ταμείου Στήριξης, παρά τις αντιδράσεις αρκετών- οκτώ, μέχρι τώρα – κυβερνήσεων.
Attica Bank: Οι εξελίξεις με Thrivest-αύξηση, θα τρέξουν γρήγορα/Σενάριο μικρής συμμετοχής και της Ellington;
*** Όπως σας είχα προαναγγείλει, η εκπρόσωπος της Ellington στο Δ.Σ. της τράπεζας, η Ειρήνη Μαραγκουδάκη, ουσιαστικά έχει τεθεί εκτός οργάνου. Κατά την τελευταία συνεδρίαση δε του οργάνου, δεν παρέστη καν, παρά την κρισιμότητα των περιστάσεων και φυσικά τα συζητούμενα θέματα. Σύμφωνα με πηγές που συνήθως έχουν καλή πληροφόρηση, το Δ.Σ. της τράπεζας είναι αποφασισμένο να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου, έχοντας πλέον έναν ενδιαφερόμενο μέτοχο, την Thrivest, των Μπάκου-Καϋμενάκη- Εξάρχου, που έχει δεσμευτεί για την καταβολή 100 εκατ. ευρώ – τουλάχιστον, λέω εγώ.
*** Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν, λόγω και του Σαββατοκύριακου, η Thrivest και η Ellington μπορεί και να “συγκατοικήσουν” στο νέο μετοχικό σχήμα της Attica Bank, αλλά με την τελευταία να βάζει ένα μικρό ποσό τελικά, ιδίως στην περίπτωση που δεν υπάρξει λύσει για τα “κόκκινα” δάνεια, πριν ολοκληρωθεί η αύξηση των 487 εκατ. ευρώ. όλα είναι πιθανά… Σημειώστε, επίσης, μία φράση στην ανακοίνωση της τράπεζας για την έναρξη συζητήσεων με την Thrivest, που ίσως αποδειχθεί κλειδί στο μέλλον, ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση ή απόφαση για συγχώνευση με άλλη τράπεζα (βλέπε Παγκρήτια) “μέχρι σήμερα”… Ορθάνοιχτες οι πόρτες ή κάνω λάθος;…
*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Βροχερή η προηγούμενη εβδομάδα, βροχερή και τρέχουσα κατά τους μετεωρολόγους, καλές όμως οι θερμοκρασίες στη μισή τουλάχιστον χώρα, καθώς από Θεσσαλία και πάνω είναι μάλλον… “άλλος θεός”. Την καλημέρα μου!