Οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από την μελλοντική πορεία της Attica Bank, ουσιαστικά είχαν προαναγγελθεί από την προ μηνός περίπου στάση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η οποία, εμμέσως πλην σαφώς, στήριζε μεν το σχέδιο των μετόχων και την μεταξύ τους “θολή” συμφωνία της αύξησης κεφαλαίου, κατά βάθος όμως είχε πειστεί ότι η Ellington δεν θα έβαζε βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα προτιμούσε μία λύση, στην οποία θα μετείχε με ένα μικρό σχετικό ποσό, αλλά θα διατηρούσε την λίαν επωφελή για την ίδια διαχείριση των κόκκινων δανείων της τράπεζας. Ακριβώς αυτό ήταν το επίμαχο σημείο, σχετικά με την κατανομή των 300 εκατ. ευρώ από το σύνολο της αύξησης και το αν το ποσό αυτό θα έφτανε να καλύψει τα “κρυφά” ανοίγματα όλων (!) των τιτλοποιήσεων. Η Ellington θα ήταν υποχρεωμένη να καλύψει όποια ποσά και να προέκυπταν στο μέλλον, τα οποία φυσικά μόνο η ίδια και κάποια στελέχη της τράπεζας είναι σε θέση να γνωρίζουν, σχεδόν με ακρίβεια.
Η ΤτΕ εξάντλησε όλη την ανοχή της απέναντι στα μόνιμα προβλήματα (και τα μπρος – πίσω) που προέβαλε η Ellington που εξέθετε τον Επόπτη!
*** Η Τράπεζα της Ελλάδος και προσωπικά ο Γιάννης Στουρνάρας εξάντλησαν κάθε περιθώριο ανοχής, έναντι των μόνιμων προβλημάτων και εμποδίων που προέβαλλε η Ellington, η οποία με τα εμπρός-πίσω εξέθετε και τον Επόπτη, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας. Επειδή, λοιπόν, “το πολύ το κύριε ελέησον, το βαριέται κι ο θεός”, η μακρά περίοδος ανοχής του “μόσχου του σιτευτού”, έλαβε τέλος μετά τα μέσα Δεκεμβρίου και ειδικότερα μετά την αναβολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης για τις 30 Δεκεμβρίου, όπου και πάλι δεν υπήρξε καθαρό τοπίο για το μέλλον της τράπεζας.
Ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με Εξάρχου- Μπάκο- Καϋμενάκη! Η ανοιχτή πληγή της Ellington, «η έξωση» του Μ. Σάλλα και η είσοδος της Thrivest που είχε δρομολογηθεί από τον Νοέμβριο!
*** Κάπου εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να ειπωθούν ορισμένα πράγματα. Ο διοικητής της ΤτΕ, όπως βεβαιώνουν πηγές με άριστη γνώση των εξελίξεων και των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, “έχοντας ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους Μπάκο-Καϋμενάκη-Εξάρχου, ειδικά μετά την επιτυχή έξωση από την Παγκρήτια του Μιχάλη Σάλλα, είχε ως ανοιχτή πληγή την υπόθεση Attica Bank – Ellington, η οποία ακύρωνε τις προσπάθειές του να υπάρξει εξυγίανση και των μικρών τραπεζών”. -Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, “η είσοδος της Thrinvest στην Attica Bank, ουσιαστικά είχε δρομολογηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, απλώς είχε επιλεγεί η μέθοδος της αργής, πλην οφθαλμοφανούς αποκάλυψης της απροθυμίας και της αδυναμίας του ξένου Fund να ακολουθήσει τις – και ψηφισμένες από γενικές συνελεύσεις ή επικυρωμένες από Δ. Σ. – διαδικασίες εξυγίανσης της τράπεζας”.
Η στάση του ΤΜΕΔΕ, η δέσμευση Μακέδου και ο ιδιότυπος ρόλος του ΤΕΕ!
*** Υπήρχε, όμως, ένα σοβαρό πρόβλημα, για να μην πούμε δύο καλύτερα”, εξηγεί για πρώτη φορά με λεπτομέρειες η πηγή μου.
– “Το πρώτο και κυριότερο ήταν η στάση του ΤΜΕΔΕ, του οποίου ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της τράπεζας, Κωνσταντίνος Μακέδος είχε δεσμευτεί έναντι της Ellington και μάλιστα με επιθυμία του Μαξίμου. Πως να σπάσει τη συμφωνία χωρίς αντιπρόταση για άλλον εταίρο; Παρενέβη προς αυτή την κατεύθυνση η ηγεσία του ΤΕΕ, δίνοντας κάλυψη στον κ. Μακέδο και από την πλευρά του Μαξίμου, αν συναινούσε έστω και σιωπηρά σε άλλη λύση”.
– Δείτε τώρα ποιο ήταν το δεύτερο πρόβλημα, που είχε δύο σκέλη. Σύμφωνα πάντα με τον συνομιλητή μας, “το θέμα ήταν ότι αφενός δεν υπήρχε σοβαρή αντιπρόταση και αυτή που κόμιζε μέσω τρίτων ένας διαχειριστής κεφαλαίων, δεν είχε κανένα εχέγγυο επιτυχίας. Συνεπώς, οι ελπίδες όλες είχαν ως εκφραστή τον Γιάννη Στουρνάρα, έστω και αν κάποιοι στο Μαξίμου δεν ήθελαν με τίποτα να πιστωθεί και αυτή την επιτυχία”. Μάλιστα, ενώ δηλαδή η τράπεζα ψυχοραγούσε, ορισμένοι ανεγκέφαλοι προτιμούσαν αυτή τη χαώδη κατάσταση, παρά να καρπωθεί την όποια επιτυχία ο διοικητής της ΤτΕ.
Η τελική λύση, με την πιθανή μελλοντική συγχώνευση Attica – Παγκρήτιας που θα σπάσει το μονοπώλιο των 4 συστημικών τραπεζών!
*** Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι δύο κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν άριστη σχέση με τους τρείς επιχειρηματίες που πήραν την Παγκρήτια, τους ενθάρρυναν να δεχτούν την πρόταση Στουρνάρα και να έρθουν σε επαφή και με την Ellington, ώστε να βρεθεί λύση κοινή συναινέσει και να μην υπάρξουν περαιτέρω εμπλοκές. Επιπλέον, έχει ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί ότι αυτή η εξέλιξη, εφόσον πραγματοποιηθεί, οδηγεί κοντά στο σχεδιασμό της κεντρικής τράπεζας για τη δημιουργία ισχυρής πέμπτης τράπεζας, με τη συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτιας, η οποία “θα σπάσει το μονοπώλιο των τεσσάρων συστημικών”, με τις ηγεσίες των οποίων άλλωστε είναι γνωστό ότι ο κ. Στουρνάρας δεν είχε πάντα τις καλύτερες δυνατές σχέσεις.
Αναμένεται η αντίδραση Ellington, ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ
*** Σε κάθε περίπτωση “ο κύβος ερρίφθη”, ο σχεδιασμός είναι έτοιμος και απομένει η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου (ο οποίος είχε το τελευταίο δίμηνο τουλάχιστον τέσσερις συναντήσεις και με τη διευθύνουσα σύμβουλο της τράπεζας, Ελένη Βρεττού) ώστε να δρομολογηθούν οι επόμενες εξελίξεις. Αρχής γενομένης από την αντίδραση της Ellington, που δεν θα παραιτηθεί εύκολα των προθέσεών της, καθώς και του ΤΧΣ και του ΤΜΕΔΕ κυρίως. Βέβαια, μένουν άλυτα πολλά προβλήματα, ειδικά στην περίπτωση που διαπιστωθεί από τους εν λόγω επιχειρηματίες ότι το πραγματικό άνοιγμα, η τρύπα, είναι πολύ μεγαλύτερη της μέχρι τώρα παραδεκτής – και ο νοών νοείτω. Ίδωμεν…
Ο ΟΔΔΗΧ πρόλαβε καταστάσεις με το 10ετες ομόλογο – Χτίζει ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα
*** Μπορεί η στήλη πολλές φορές να είναι επικριτική ενεργειών ή αποφάσεων οικονομικού ή επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, αλλά και των κοινωνικών συνεπειών που αυτές παράγουν, θα πρέπει όμως να δώσουμε τα εύσημα στον ΟΔΔΗΧ για την έγκαιρη απόφασή του να βγεί τώρα στις αγορές και να συγκεντρώσει 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4.4%. Η προηγούμενη έκδοση δεκαετών ομολόγων ήταν ένα χρόνο πριν στις 19/01/2022, με επιτόκιο 1,836%, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προσφορές είχαν ξεπεράσει τότε τα 15 δισ. ευρώ. Οι συνθήκες βέβαια στην αγορά ομολόγων έχουν αλλάξει δραματικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν, οπότε δεν μπορεί να υπάρξει καμία σύγκριση, πλην του γεγονότος ότι πληρώνουμε πολύ ακριβότερα τον δανεισμό μας, όπως και σχεδόν όλες οι οικονομίες πλέον.
*** Οι υπεύθυνοι του ΟΔΔΗΧ και του υπουργείου Οικονομικών, έσπευσαν να βγουν τώρα στις αγορές, γιατί έρχονται γεγονότα που δεν θα είναι ευνοϊκά και για τη χώρα μας και γενικότερα, πέραν της συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Ο κυριότερος λόγος είναι το γεγονός ότι η γειτονική μας Ιταλία μέσα στο τρέχον έτος, αρχής γενομένης πολύ σύντομα, θα τραβήξει από τις αγορές πάνω από 400 δισ. ευρώ για να εξυπηρετήσει το χρέος της. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων με στόχο, πέραν όλων των άλλων, να ενισχύσει το ευρώ έναντι του δολαρίου, ώστε να μειώσει τις συνέπειες από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, εξυπακούεται ότι θα επιδεινώσει το κόστος δανεισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης, φυσικά και της Ελλάδας. Αλλά και η επικείμενη εκλογική διαδικασία, διπλή κατά τα φαινόμενα, καθιστά δύσκολη όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής της την ομαλή προσφυγή στις αγορές, ειδικά αν υπάρξει δυσκολία στο σχηματισμό κυβέρνησης στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου.
ΤΧΣ: Δεν σταματάνε να χτυπούν τα τηλέφωνα/Πήραν φωτιά και τα e mails
*** Κάτι πρέπει να γίνει εκεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς όλα τα μέσα επικοινωνίας – τηλέφωνα, emails, SMS – έχουν πάρει φωτιά από κάθε λογής και διαμετρήματος ενδιαφερόμενο για τα τραπεζικά πακέτα που πρόκειται να εκποιήσει το Ταμείο. Όπως μαθαίνω, κυριολεκτικά δεν προλαβαίνουν να απαντάνε όσα στελέχη έχουν την ευθύνη, καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν θέλουν μόνο από τους συμβούλους “ενημέρωση”, αλλά και από το ίδιο το ΤΧΣ. Τα αιτήματα δε για ραντεβού είναι πάρα πολλά από εκπροσώπους ξένων funds, χρηματοπιστωτικών οργανισμών ή διαφόρων επενδυτών. Μέχρι που έπεσε η ιδέα να γίνονται ενημερώσεις τμηματικά ή ενημερώσεις με…διαβαθμισμένο χαρακτήρα. Καλή η ιδέα, αλλά απαιτεί διακριτικότητα, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Το έργο θα γίνει ευκολότερο για όλους, όταν οριστικοποιηθούν οι σύμβουλοι και για τις άλλες τρεις τράπεζες, πέραν της Εθνικής.
***Όσο για το ποια τράπεζα θα σύρει το χορό, μη βάζετε στοιχήματα – υπάρχουν αθέατες διεργασίες.
Οι εκθέσεις ξένων οίκων για τις μετοχές των τραπεζών, η χαρά του ΤΧΣ!
***Απανωτές οι θετικές εκθέσεις ξένων οίκων για τις μετοχές των τραπεζών, που ανεβάζουν σε νέα, πολύ υψηλότερα επίπεδα τις τιμές-στόχους. Κάτι που φυσικά χαροποιεί ιδιαίτερα το ΤΧΣ, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ανεβάζει τις προσδοκίες τους για τα τιμήματα πώλησης των πακέτων που κατέχει το Δημόσιο. Από την άλλη, όμως, όπως σωστά επισημαίνει χρηματιστηριακός παράγων, το γεγονός των αυξημένων, υψηλών τιμών που δίνουν οι εκθέσεις των ξένων, αυξάνει και την ευθύνη Ταμείου και κυβέρνησης, προκειμένου να καρπωθεί του μεγαλύτερου δυνατού τιμήματος, όταν επιχειρήσει τις αποεπενδύσεις σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.
*** Η Goldman Sachs, στη χθεσινή της έκθεση, δίνει τιμές για τις τραπεζικές μετοχές τέτοιες που δεν δίνει ούτε ο πιο αισιόδοξος επενδυτής, δημιουργώντας ένα κλίμα ευφορίας, συνέχεια αυτού που δημιούργησαν οι τιμές – στόχοι που έδωσαν άλλες εκθέσεις. Προτείνει σύσταση αγορά για Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank και κρατά ουδέτερη στάση για τη Eurobank, δίνοντας ένα μέσο περιθώριο ανόδου 32% και για τις 4 συστημικές μας τράπεζες. Θυμίζω επί τροχάδην:
– Εθνική Τράπεζα, τιμή-στόχος 5,2 ευρώ, από 4,2 ευρώ προηγουμένως
– Eurobank, τιμή-στόχος 1,4 ευρώ, από 1,04 ευρώ
– Alpha Bank, τιμή-στόχος 1,6 ευρώ, από 1,19 ευρώ
– Πειραιώς, η τιμή-στόχος 2,2 ευρώ, από 1 ευρώ (!) και με τη σύσταση να αλλάζει από «ουδέτερη» σε «αγορά».
ΚΟΥΙΖ 1
Ποιο θα είναι το επόμενο χτύπημα του Πάνου Γερμανού; Για τις συζητήσεις με το Πλαίσιο, μέσω συνεργασίας με αλλοδαπό Fund, σας τα έχω πει εγκαίρως, τώρα μάλλον “πάει (και) για άλλα”…
ΚΟΥΙΖ 2
Αλήθεια, γνωρίζουν Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κυρίως η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, πόσες και ποιες πλατφόρμες είναι νόμιμες, πόσες παράνομες και κατά πόσο επηρεάζουν καθοριστικά τη διακύμανση μιάς μετοχής, συνολικότερα την πορεία επιμέρους δεικτών και Γενικού Δείκτη, δημιουργώντας θετικό ή αρνητικό κλίμα στην αγορά; Οι…αλγόριθμοι θριαμβεύουν!
Μοιράζουν τώρα τα ιμάτια της “Παλαιολόγος”, αφού την απογύμνωσαν…
Μία ανθηρή κάποτε και με λαμπρές προοπτικές εταιρεία, η “Αλέξανδρος Παλαιολόγος-Εκκοκιστήρια Βάμβακος-Σπορελαιουργεία”, με έδρα την Καρδίτσα, έχει υπαχθεί στην έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης και καλεί τους πιστωτές της μέχρι την 9η Φεβρουαρίου να καταθέσουν τις αναγγελίες των απαιτήσεών τους. Ο ιδρυτής της, τον οποίο και είχα γνωρίσει πριν χρόνια, δυστυχώς απεβίωσε και το δημιούργημά του δεν μπόρεσε να σταθεί, με υπαιτιότητα και των τραπεζών, πρωτίστως της Εθνικής. Διδακτικές ιστορίες βιομηχανικής απαξίωσης, ιδίως από περιφερειακά στελέχη τραπεζών, που δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να επισκεφθούν από κοντά μία μονάδα, να πιάσουν έστω ένα κατσαβίδι και να συναισθανθούν τον κόπο κάποιων ανθρώπων, που αφιερώνουν ή δίνουν και τη ζωή τους ακόμα, για να τους τυλίγουν κάποιοι σε μιά κόλλα άψυχου χαρτιού και να τους καταστρέφουν
*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Φύσηξε αεράκι, δυνατό στις θάλασσες, ματαιώνοντας κάποια δρομολόγια. Ευχές σε Αθανάσιους και Αθανασίες. Την καλημέρα μου!