Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Ξεκινάω με ένα κουίζ για πολύ μυημένους, για να καταλάβετε ότι τα «κενά» είναι για να καλύπτονται και ότι οι απουσίες- αποχωρήσεις δημιουργούν πρόσφορο έδαφος προκειμένου κάποιοι τρίτοι – που βρίσκονταν στις παρυφές και όχι στο κεντρικό σύστημα εξουσίας- να επωφεληθούν!

Ποιος «παράγοντας» του συστήματος, που βρισκόταν στις παρυφές και κινείται πέριξ της κεντρικής εξουσίας, βρήκε την ευκαιρία να επωφεληθεί από το γνωστό «κενό» που έχει δημιουργηθεί και ξεκίνησε να παριστάνει τον «νταραβεριτζή» του Μαξίμου «πουλώντας προστασία» σε Επιχειρηματίες και Εκκλησία με τηλεφωνήματα του τύπου: «Μην ανησυχείς! Δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα!

Για σένα δεν αλλάζει κάτι! Εγώ είμαι εδώ»!!!

Τώρα έρχονται τα κρύα και οι…κρυάδες/Μέχρι και +50% τα τιμολόγια των παρόχων τον Ιανουάριο!

*** Μέχρι τώρα και ειδικά τον μήνα Δεκέμβριο που φεύγει, είχαν μειωθεί οι λογαριασμοί ρεύματος για κατοικίες και επιχειρήσεις, με τη βοήθεια και των επιδοτήσεων, γεγονός που μείωσε και τις αντιδράσεις, βοηθούντων βεβαίως και των ήπιων καιρικών συνθηκών, αλλά και της πτώσης τιμών του φυσικού αερίου. Όχι ότι επανήλθε φυσικά η πρότερη κατάσταση, αλλά υπήρξε μία ανάσα για όλους, απαραίτητη, καθώς μπαίνουμε πλέον στους σκληρούς χειμωνιάτικους μήνες και τα πράγματα στην αγορά ενέργειας δεν πάνε (καθόλου) καλά. Τα χειρότερα έρχονται. Και έχουν την εξήγησή τους.

*** Σήμερα, οι πάροχοι και προμηθευτές εν γένει ηλεκτρικού ρεύματος ανακοινώνουν τα τιμολόγιά τους για τον ερχόμενο μήνα Ιανουάριο, οι οποίες, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και τις μέχρι τώρα ενδείξεις, θα είναι αυξημένες μέχρι και 50%! Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα πρόκειται για μία τεράστια αύξηση, που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες καταναλωτές, αλλά και σε επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές και μικρομεσαίες. Ουσιαστικά, πάμε για μία επανάληψη της κατάστασης εκτροχιασμού που είχαμε στο διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, που θα δημιουργήσει νέες κοινωνικές πληγές, εντάσεις και αντιδράσεις, οξύνοντας εκ νέου το πρόβλημα της δυνατότητας πληρωμής λογαριασμών και αυξάνοντας τους ανεξόφλητους λογαριασμούς.

*** Παραμένει ερωτηματικό ποια θα είναι τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση της νέας αυτής κατάστασης, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα συνεχιστεί και μάλλον θα κορυφωθεί κατά του. Ήδη, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον ΔΕΔΔΗΕ υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 30.000 αιτήσεις διακοπής παροχής ρεύματος, που αφορούν σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Σκεφτείτε τώρα τι θα γίνει προσεχώς, με τα νέα αυξημένα τιμολόγια και με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια να μειώνει διαρκώς το όποιο διαθέσιμο εισόδημα.

Η ενεργειακή κρίση, η κρίση πληθωρισμού-ακρίβειας και η αύξηση επιτοκίων οδηγούν την Ε.Ε. σε πολυετή κρίση

*** Παρά τα όσα καθησυχαστικά εκστομίζονται από διάφορες, πολιτικού χαρακτήρα και προέλευσης, πλευρές, μόνο παροδική δεν είναι η κρίση και της ενέργειας και του πληθωρισμού και η περίοδος των υψηλών επιτοκίων. Οι προϋπολογισμοί που ψηφίζουν τα εθνικά κοινοβούλια, όπως συνέβη και πέρυσι, δεν πρόκειται να φανούν επαρκείς για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν και κατά τη διάρκεια του νέου έτους.

*** Ήδη, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, η Ευρώπη έχει δαπανήσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο, για να απαλύνει τις πληγές της πολυεπίπεδης κρίσης, η οποία δυστυχώς, όχι μόνο δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, αλλά όλα συνηγορούν ότι και το 2023 θα είναι εδώ και πιθανόν σε πιο άγριες μορφές κατά διαστήματα. Οι περισσότεροι αναλυτές, αλλά και κεντρικοί τραπεζίτες προειδοποιούν μάλιστα ότι η κρίση στο σύνολό της θα επεκταθεί μέχρι και το 2025, καθιστώντας το σημερινό πρόβλημα ακόμα οξύτερο, με δεδομένο ότι τα διαθέσιμα όπλα δεν είναι ατέλειωτα και σε εθνικό επίπεδο και σε κοινοτικό. Αν και το τελευταίο, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε, όπως όλα δείχνουν και όπως πολιτεύεται η Γερμανία, στηρίζοντας μονομερώς τη δική της οικονομία καιεξωβελίζοντας κάθε έννοια αλληλεγγύης και συνοχής του οικοδομήματος της Ε.Ε.

*** Ένα επιπλέον πρόβλημα, οι συνέπειες του οποίου μόλις έχουν αρχίσει να επιδρούν δραστικά στις οικονομίες, είναι η ταχύτατη σε ρυθμό αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τις άλλες κεντρικές τράπεζες, γεγονός που αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης χρέους των χωρών, ειδικά αυτών με υψηλό δημόσιο (αλλά και ιδιωτικό, μεν το ξεχνάμε και μην το υποτιμούμε καθόλου, ειδικά στη χώρα μας) χρέος. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες αύξησαν τα δικά τους επιτόκια προς ιδιώτες δανειολήπτες και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται άμεσα ο κίνδυνος δημιουργίας νέων προβληματικών δανείων. Η κάλυψη, άλλωστε, του 50% της αύξησης των δόσεων προς τους ενήμερους μόνο δανειολήπτες, ήτοι περί τις 30.000 περιπτώσεις, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό που έρχεται. Και αυτό το γνωρίζουν καλά και οι ίδιες οι τράπεζες και η κυβέρνηση και η Τράπεζα Ελλάδος και ο SSM.

Τράπεζες: Με γεμάτα ταμεία, πενιχρές αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων και αστείες μειώσεις προμηθειών

*** Δεν είμαι θιασώτης κινήσεων αστυνομικού χαρακτήρα, αλλά εκείνη η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν έχει ακούσει τίποτα για τα συμβαίνοντα για μεγάλο χρονικό διάστημα στο θέμα των προμηθειών των τραπεζών και του μηδενισμού των επιτοκίων καταθέσεων; Ακόμα και αν δεν μπορούσε να αποδειχθεί ποτέ η “εναρμονισμένη πρακτική” τους, δεν είχε λόγο μέχρι τώρα στα συμβαίνοντα, ή επαναπαύθηκε στις δάφνες της κάποτε αιφνίδιας επίσκεψης στα κεντρικά των τραπεζών, τα αποτελέσματα της οποίας ακόμα να μάθουμε με λεπτομέρειες;

*** Δεν ξέρω ποια συμπεράσματα βγάζετε εσείς από τις ανακοινώσεις των τραπεζών για αύξηση επιτοκίων ανά κατηγορίες και για τη μείωση των προμηθειών, αλλά το… σταγονόμετρο έχει την τιμητική του, για να μην χρησιμοποιήσω άλλες εκφράσεις. Και φυσικά, το ανάλογο αλατοπίπερο δε μπορούσε να μην υπάρξει, με πολλά δημοσιεύματα για το πόσο θα κοστίσει στις τράπεζες η…θηριώδης αύξηση επιτοκίων τους! Αλλά, είπαμε, ζούμε στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας και του “σε στηρίζω, με στηρίζεις”. Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να μην πάρει ο καταθέτης έστω μία πενιχρή αύξηση, όταν η τράπεζα έχει στα ταμεία της και αξιοποιεί κατά το δοκούν τα κεφάλαιά του; Εκτός και αν (παρα)δέχονται ότι δεν μπορούν να παράξουν κέρδη οι καταθέσεις των περίπου 170 δισ. ευρώ, που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά τους, εκ των οποίων ένα ποσοστό άνω του 68% βρίσκεται σε καταθέσεις ταμιευτηρίου και μόνο ένα 16% περίπου σε προθεσμιακές.

*** Ακόμα και ο κεντρικός μας τραπεζίτης, ο Γιάννης Στουρνάρας, αναγκάστηκε να δηλώσει σε συνέντευξή του ότι ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό κλάδο είναι “εξαιρετικά ασθενής” (sic), εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης του συστήματος στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ευτυχώς, δηλαδή, που δεν έγιναν δύο ή…δυόμιση, που έλεγαν και εύχονταν κάποιοι αποδημήσαντες μεγαλοτραπεζίτες. Μόνη ελπίδα κάποιας αύξησης του τραπεζικού ανταγωνισμού, η νέα Παγκρήτια τράπεζα των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη και Εξάρχου και η Optima της οικογένειας Βαρδινογιάννη, με μεγάλο ερωτηματικό την εξέλιξη-κατάληξη της πολύπαθης Attica Bank.

Η σεισμικότητα, τα αλλάζει (σχεδόν) όλα στο Καστέλι

*** Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν ακόμα φανούν τα πρώτα δειλά δημοσιεύματα, σας είχα προϊδεάσει για τις εξελίξεις στο υπό κατασκευή νέο αεροδρόμιο της Κρήτης, στο Καστέλι του νομού Ηρακλείου. Αποδείχθηκε στην πορεία και μετά την ανάληψη του έργου από την κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR Airports, με διακριτικό τίτλο «ARIADNE AIRPORT GROUP» στις 9-3-2017. ότι ειδικότερα η συγκεκριμένη τοποθεσία και γενικότερα η ευρύτερη περιοχή έχει σοβαρό πρόβλημα και ιστορικό με σεισμούς, το οποίο είχε υποτιμηθεί προφανώς από τις προηγηθείσες μελέτες. Αυτός ήταν και ένας από τους κύριους λόγους καθυστέρησης στην εκκίνηση των δρομολογημένων εργασιών.

*** Και τώρα; Τώρα, μετά από επισταμένες μελέτες, γίνονται στοχευμένες αλλαγές σε κύρια σημεία της πρώτης σύμβασης και (αναγκαστική) επέκταση της έκτασης του νέου αεροδρομίου, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι όποιοι κίνδυνοι αφενός, αλλά και για να καλυφθούν οι μελλοντικές ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες, όπως εκ των υστέρων προέκυψαν από τις ίδιες τις εξελίξεις στην τουριστική κίνηση της Κρήτης, η οποία σε λίγα χρόνια θα διαθέτει έναν σύγχρονο οδικό άξονα κατά μήκος όλου του βόρειου ημισφαιρίου της, που θα συνδέει και τους τέσσερις νομούς της. Αλλαγές, φυσικά, θα υπάρξουν και στο οικονομικό σκέλος, για τις οποίες ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη εκτίμηση.

Αργούν οι αλλαγές στη Golden Visa-Φεύγουν για Τουρκία πολλοί ενδιαφερόμενοι

*** Έχει στοιχειώσει αυτή η υπόθεση με την παροχή “Χρυσής κάρτας” σε αλλοδαπούς που θέλουν να επενδύσουν και να μείνουν στη χώρα μας. Και δεν είναι μόνο οι διαφωνίες που έχουνπροκύψει για τον διπλασιασμό του αναγκαίου ποσού, που από 250.000, μάλλον θα διπλασιαστεί. Και λέω, μάλλον, γιατί υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις για κάποιο ενδιάμεσο ποσό. Το θέμα δεν είναι καθόλου απλό στην εφαρμογή του, αλλά και στην περαιτέρω πορεία ελέγχου του, καθώς ήδη έχουν υπάρξει διάφορα παρατράγουδα, ακοόμα καικατασκοπευτικού χαρακτήρα.

*** Από μεγάλο δικηγορικό γραφείο, πάντως, που ειδικεύεται σε τέτοια θέματα, διατυπώνεται έντονος προβληματισμός και εκνευρισμός μαζί, γιατί, όπως μου μεταφέρουν, πολλοί πελάτες τους, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στη ρύθμιση του νέου τοπίου, αλλά και λόγω του διπλασιασμού του αρχικού ποσού, ήδη κατευθύνονται προς τη γειτονική Τουρκία, όπου οι όροι είναι πιο συμφέροντες και οικονομικά και από άποψη ταχείας διεκπεραίωσης των σχετικών διαδικασιών. Αφείστε που στο παιχνίδι μπήκε εσχάτως δυναμικά και η Βουλγαρία, ενώ ετοιμάζεται για κάτι ανάλογο και η Ρουμανία.

Intracom Defense: Οι ισχυροί των εξοπλισμών θέλουν το διαμάντι του Ομίλου Κόκκαλη

*** Η αφρόκρεμα των μεγαλύτερων εξοπλιστικών εταιρειών του κόσμου, ενδιαφέρεται για την εξαγορά του τελευταίου ασημικού του ομίλου Κόκκαλη, την εξειδικευμένη και δοκιμασμένη διεθνώς για τις ικανότητές της Intracom Defence. Μέχρι στιγμής αρχικό ενδιαφέρον έχουν επιδείξει εταιρείες κολοσσοί της παγκόσμιας βιομηχανίας εξοπλισμών. Ονόματα, όπως αυτά των Lockheed Martin, Raytheon, General Dynamics, Airbus, Thales, Dassault Aviation Group βρίσκονται σε ανοιχτές συζητήσεις με την ιδιοκτησία της εταιρείας, αλλά και με ξένο σύμβουλο που έχει αναλάβει τις σχετικές διαβουλεύσεις, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επισήμως το όνομά του.

*** Ο πρόεδρος Σωκράτης, μετρ του είδους, δεν φαίνεται να βιάζεται, ξέρει ότι έχει μία περιζήτητη, εξειδικευμένη και πρωτοπόρα σε τεχνολογίες αιχμής εταιρεία, έχει άμεση γνώση του ενδιαφέροντος ξένων ομίλων, με πολλούς άλλωστε εκ των οποίων έχει συνεργαστεί επιτυχώς σε επίπεδο παραγγελιών κατά καιρούς. Δεν θα πρέπει επίσης, να διαφεύγει της προσοχής, ότι η Intracom Defence έχει συνεργαστεί κατ΄επανάληψη με τις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ, εξασφαλίζοντας στη συμμαχία συστήματα υπερσύγχρονης τεχνολογίας, γεγονός που θα παίξει το ρόλο του και στην τελική επιλογή του αγοραστή.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Σας εύχομαι καλό χειμώνα, μέχρι…μεθαύριο, αν έχει δίκιο η ΕΜΥ. Την καλημέρα μου!