H UniCredit Bank ανακοίνωσε την απόκτηση μεριδίου 9% στη γερμανική τράπεζα Commerzbank, εκ των οποίων το 4,49% αγοράστηκε στο πλαίσιο ενός επιταχυνόμενου book building που δρομολόγησε η γερμανική κυβέρνηση, ενώ το υπόλοιπο μερίδιο αποκτήθηκε στην αγορά.

«Η αρχική μας άποψη για τη συμφωνία είναι θετική στο βαθμό που ανοίγει την πόρτα για την UCG να αξιοποιήσει το πλεονάζον κεφάλαιο σε μια γεωγραφική περιοχή που ήδη δραστηριοποιείται και με οικονομικά ελκυστικούς όρους, με την πρώτη ματιά. Έχουμε 45% περιθώριο ανόδου σε σχέση με την τιμή στόχο μας των 52 ευρώ και επαναλαμβάνεται η σύσταση αγοράς (buy)», εξηγεί η ελβετική τράπεζα UBS.

«Η Unicredit θα υποβάλει επίσης το αίτημα στη ρυθμιστική αρχή για να λάβει την άδεια να υπερβεί δυνητικά το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Commerzbank “εάν και εφόσον χρειαστεί” (με ποσοστό πάνω από 10% να αποτελεί σχετικό ποσοστό από ρυθμιστική άποψη και 30% το όριο που ενεργοποιεί την πλήρη εξαγορά). Η UCG καθοδηγεί για αρνητική επίπτωση 15 μ.β. στο κεφάλαιο από την απόκτηση του μεριδίου χωρίς αντίκτυπο στην τρέχουσα πολιτική διανομής, δεδομένων των άφθονων κεφαλαιακών αποθεμάτων (16,2% CET1 στο β’ τρίμηνο έναντι 13% του επιπέδου go-to)», υπογραμμίζει η UBS.

Μια πρώτη µατιά στο συνδυασµένο γερµανικό δίκτυο, οι γερµανικές δραστηριότητες των δύο τραπεζών θα συνδυάζονταν µε ένα ενεργητικό ύψους 550 δισ. ευρώ, ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 350 δισ. ευρώ και ένα χαρτοφυλάκιο καταθέσεων 400 δισ. ευρώ, µε µερίδια αγοράς γύρω στο 10% σύµφωνα µε τους υπολογισµούς της UBS.

Ποιοτικά, (i) η Commerzbank έχει σημαντικά μεγαλύτερο ισολογισμό (δάνεια 225 δισ. ευρώ έναντι 130 δισ. ευρώ), (ii) είναι καλύτερα ισορροπημένη μεταξύ λιανικής και εταιρικών τμημάτων (55-45% σε όρους δανείων έναντι 30-70% της UCG), αλλά (iii) είναι λιγότερο αποτελεσματική (δείκτης κόστους προς έσοδα κάτω από 60% έναντι χαμηλότερα από 45% για την UCG Γερμανίας). Σε ένα θεωρητικό σενάριο πλήρους προσφοράς, η βαρύτητα της Γερμανίας για την UCG θα αυξανόταν από το σημερινό 20-25% σε περίπου 40%.

«Για μια πλήρη εξαγορά, σε ένα πιθανό μελλοντικό σενάριο όπου η UCG κατέληγε στην εξαγορά της Commerzbank στο σύνολό της, υπό διάφορα σενάρια που υποδηλώνουν ότι η UCG (i) έχει περιθώριο να χρηματοδοτήσει τουλάχιστον μέρος μιας πιθανής συναλλαγής με μετρητά χωρίς να παραβιάσει το όριο του 13% CET1, και (ii) θα μπορούσε συνεπώς να δημιουργήσει σταθερή αύξηση των κερδών ανά μετοχή, η οποία θα επιδείνωνε την ελκυστική γωνία αποτίμησης της μετοχής. Οι παραδοχές συνέργειας,  το premium έναντι της τρέχουσας τιμής της μετοχής της Commerzbank και το μείγμα μετρητών/χαρτοφυλακίου θα ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία. Η αποτίμηση με 10% έκπτωση στο δείκτη P/E σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η UCG διαπραγματεύεται στις 6,4 φορές και 0,9 φορές τον δείκτη PTBV για 15% περίπου ROTE το 2025. Θα περιμέναμε κάποιο έλεγχο σχετικά με το σκεπτικό πίσω από (i) τη δημιουργία μεριδίου έναντι μιας μεγαλύτερης αρχικής επένδυσης και (ii) τους κινδύνους από την αξιοποίηση πρόσθετων κεφαλαίων στη Γερμανία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία του οικονομικού κύκλου», καταλήγει ο ελβετικός οίκος.

Διαβάστε ακόμη: