Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή «δελτίου» στο φυσικό αέριο έκανε πλέον η Ευρώπη, σημειώνει η UBS, καθώς Γερμανία και Αυστρία ενεργοποίησαν νόμο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων στα καύσιμα, με φόντο τις απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να διακόψει τις προμήθειες προς τις χώρες που θα αρνηθούν να πληρώνουν σε ρούβλια. Και ενώ οι εξελίξεις αυτές στρέφουν όλη την προσοχή στο κρίσιμο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών, η UBS θεωρεί ότι μπαίνουμε σε μία ευρύτερη εποχή απειλών για την ασφάλεια, οι οποίες δεν σταματούν στον τομέα της ενέργειας.

1. Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τονίζουν την μακροπρόθεσμη ανάγκη για μεγαλύτερη αγροτική αποδοτικότητα. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεγάλοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, καθώς είναι στην πρώτη και στην πέμπτη θέση αντίστοιχα στη λίστα με τους εξαγωγείς σιταριού. Η διατάραξη του εμπορίου και των διαδρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων οδηγεί τις τιμές τους ακόμα και σε επίπεδα-ρεκόρ, με τον FAO Food Price Index να αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών τον Φεβρουάριο, έχοντας αυξηθεί κατά 24% τον τελευταίο χρόνο.

Κατόπιν τούτων, η UBS εκτιμά ότι οι φόβοι για διατάραξη της προσφοράς θα δώσουν κίνητρο για επενδύσεις στην τοπική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της αποδοτικότητας της γεωργίας αλλά και σε τομείς όπως η κάθετη γεωργία, η επιστήμη των σπόρων και η αποδοτική χρήση του νερού.

2. Το μέρισμα της ειρήνης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, λόγω των χαμηλότερων αμυντικών δαπανών, πλέον θα αντιστραφεί, με τους αμυντικούς προϋπολογισμούς να αυξάνονται. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Δύσης μειώθηκαν κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ τα 30 χρόνια που ακολούθησαν μετά το 1990. Αυτή η εξέλιξη έχει αρχίσει να αντιστρέφεται έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Γερμανία έχει ήδη δεσμευτεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες από το 1,5% στο 2% του ΑΕΠ και η UBS εκτιμά ότι οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ακολουθήσουν. Ασφαλώς, το 2% του ΑΕΠ παραμένει χαμηλό εάν το συγκρίνει κανείς με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, επομένως μπορεί να κινηθεί και ακόμα ψηλότερα. Οι αμυντικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν και στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.

3. Ο πόλεμος με τα όπλα στην Ουκρανία συνοδεύεται από ανησυχίες για έναν ψηφιακό πόλεμο, που σύμφωνα με τη UBS, θα δώσει ακόμα μεγαλύτερο έναυσμα για δαπάνες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Η συμβουλευτική εταιρεία Gartner περιμένει ετήσια αύξηση 10% στις δαπάνες του cybersecurity από το 2021 έως το 2025. Και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η UBS σημειώνει ότι αυτές οι εκτιμήσεις αρχίζουν να μοιάζουν συντηρητικές.

Στο νέο περιβάλλον της διεθνούς δυσπιστίας, ο οίκος εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα δίνουν γενικά μεγαλύτερη αξία στην ασφάλεια και τη σταθερότητα έναντι της αποδοτικότητας και της τιμής.