Στο 5,5%, δηλαδή σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς, θέτει η UBS τον στόχο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος.

Οι αναλυτές του ελβετικού επενδυτικού οίκου δηλώνουν εποικοδομητικοί απέναντι στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος λόγω:

1) Του ισχυρού στατιστικού carry over (περίπου 1,6 ποσοστιαίες μονάδες).

2) Την τουριστικής σεζόν που αρχίζει νωρίτερα.

3) Της προκαταρκτικής έγκρισης από την Κομισιόν για την δόση των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα συνολικά κονδύλια που θα εισρεύσουν φέτος να υπολογίζονται στα 16 δισ. ευρώ.

4) Τις αυξανόμενες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών (οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν στο διάστημα 2020-2021 κατά 19 δισ. ευρώ ή περίπου 10%).

Την ίδια στιγμή, η UBS διαπιστώνει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2022 ξεκίνησε με το δεξί. Συγκεκριμένα, συνεχίζει να υπερβαίνει τους στόχους, με το πρωτογενές πλεόνασμα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου να φτάνει στα 847 εκατ. ευρώ ή περίπου 1,1 δισ. ευρώ καλύτερα από τον στόχο.

Η UBS, άλλωστε, αναφέρεται και στην πρόωρη αποπληρωμή των τελευταίων από τα δάνεια του ΔΝΤ (1,9 δισ. ευρώ) έως τα τέλη του μήνα.

Για το 2023, η UBS περιμένει ανάπτυξη 4,7%, που επίσης είναι κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από το consensus.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι προβλέψεις του οίκου μιλούν για 3,5% φέτος και 1,3% το 2023.