«Οι τιμές του αργού brent αυξήθηκαν για λίγο ξανά πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, αντανακλώντας τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις προμήθειες από τη Ρωσία.

Το πετρέλαιο υποχώρησε τη Δευτέρα (28/3), με το lockdown που σχετίζεται με την πανδημία COVID-19 στη Σαγκάη να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη ζήτηση πετρελαίου από το μεγαλύτερο εισαγωγέα του κόσμου, αλλά η τιμή του αργού παραμένει αυξημένη κατά σχεδόν 50% μέχρι στιγμής για το 2022», εξηγεί ο Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS.

«Αν και η Ρωσία επικαλέστηκε ζημιές από καταιγίδα ως αιτία για το κλείσιμο ενός ρωσικού πετρελαιαγωγού μέσω του Καζακστάν, η απόφαση της αύξησε τους φόβους ότι η Ρωσία μπορεί να είναι πρόθυμη να ανταποδώσει τις κυρώσεις περιορίζοντας τις ενεργειακές της εξαγωγές. Οι φόβοι εντάθηκαν επίσης από τις ρωσικές απαιτήσεις να πληρώσουν τα «εχθρικά έθνη» για τις παραδόσεις σε φυσικό αέριο με ρούβλια, αντί για δολάρια ή ευρώ», επισημαίνει η ελβετική τράπεζα.

Βλέπει κατάπαυση του πυρός

Το κεντρικό σενάριο της UBS παραμένει η κατάπαυση του πυρός και μια χαλάρωση της εχθρικής ρητορικής μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ μέχρι το καλοκαίρι, αν και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι πιθανό να παραμείνουν σε ισχύ για κάποιο χρονικό διάστημα. Με τη ζήτηση για πετρέλαιο επίσης να αυξάνεται, καθώς αίρονται οι περιορισμοί της COVID-19, η ελβετική τράπεζα βλέπει το πετρέλαιο να υποστηρίζεται καλά στο βασικό της σενάριο.

Η UBS εκτιμά ότι τα εμπορεύματα και οι σχετιζόμενες με την ενέργεια μετοχές παραμένουν αποτελεσματικές αντισταθμίσεις χαρτοφυλακίου σε περίπτωση μιας πιο παρατεταμένης σύγκρουσης ή μιας ξαφνικής διακοπής των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών.

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων – που αντανακλούν τον εξέχοντα ρόλο τόσο της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις γεωργικές αγορές – αυξάνουν τα κίνητρα για εγχώριες παραγωγές.

Η ανοδική πορεία για τις μετοχές που συνδέονται με τη «διατροφική επανάσταση», συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως η κάθετη γεωργία, η επιστήμη των σπόρων και η αποδοτική χρήση του νερού, έχουν περιθώρια ανόδου.

«Τέλος, αναμένουμε τώρα ότι οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια αφού το μεταψυχροπολεμικό κλίμα ειρήνης έχει αντιστραφεί», καταλήγει η UBS.

Οι απειλές για την ασφάλεια

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αναφέρει η UBNS, βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα, αφού χάκερς παραβίασαν πάροχο υπηρεσιών σύνδεσης, την Okta. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες των κρίσιμων υποδομών να «κλειδώσουν τις ψηφιακές τους πόρτες», με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να υποδηλώνουν ότι η Ρωσία διερευνούσε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε αντίποινα για τις κυρώσεις.

Οι φόβοι ότι ο φυσικός πόλεμος στην Ουκρανία θα συνοδεύεται όλο και περισσότερο από ένα ψηφιακό πόλεμο φαίνεται ότι θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις δαπάνες για την ασφάλεια από εταιρείες, κυβερνήσεις και ιδιώτες. Η πρόβλεψη για 10% ετήσια αύξηση των δαπανών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έως το 2025 από την εταιρεία συμβούλων Gartner αρχίζει να φαίνεται συντηρητική, κατά την άποψή της UBS.

«Οι ψηφιακές δαπάνες είναι μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης εστίασης στην ασφάλεια. Σε μια ατμόσφαιρα δυσπιστίας, αναμένουμε ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες θα δώσουν μεγαλύτερη αξία στην ασφάλεια και τη σταθερότητα έναντι της αποτελεσματικότητας και της τιμής σε διάφορους τομείς.

Οι ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες ρωσικής ενέργειας φαίνεται ότι θα αυξήσουν την εστίαση σε ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – και τα δύο μειώνουν την εξάρτηση από τις εξωτερικές πηγές, που συμβαδίζει και με το στόχο της μετάβασης σε μια καθαρή οικονομία με μηδενικές εκπομπές άνθρακα», επισημαίνει η ελβετική τράπεζα.