Πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε το Ιράν, αυξάνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να ενταθεί και να μετατραπεί σε πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με νέα ανάλυση της UBSη κατάσταση στη Μέση Ανατολή συμβάλλει σε περιόδους μεταβλητότητας στις αγορές, καθώς ένας ενδεχόμενος πόλεμος στην περιοχή θα μπορούσε να «φρενάρει» τον εφοδιασμό του πετρελαίου.

Στο βασικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας τονίζεται ότι η σύγκρουση δεν θα καταλήξει σε ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων συμμάχων τους.

Αναφερόμενη στις πρόσθετες επενδυτικές επιπτώσεις, η UBS προβλέπει επίσης ότι οι ενεργειακές ροές από τη Μέση Ανατολή θα συνεχιστούν χωρίς διακοπές. Εν τω μεταξύ, εκτιμά ότι το outlook για τις μετοχές θα υποστηριχθεί από μία ήπια οικονομική «προσγείωση» (soft landing) στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed, τα ισχυρά κέρδη και την αισιοδοξία για την εμπορευματοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Παράλληλα, πιστεύει ότι οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν στρατηγικές για να μειώσουν τον αντίκτυπο των διακυμάνσεων της αγοράς στα χαρτοφυλάκιά τους. Ο χρυσός εξακολουθεί να λειτουργεί ως «αντίβαρο» έναντι των γεωπολιτικών κινδύνων και των αλλαγών στις ΗΠΑ που ενδεχομένως να προκύψουν από τις προεδρικές εκλογές. Το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τις περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων της Fed, την ισχυρή ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες και την αυξανόμενη «όρεξη» των επενδυτών μέσω των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ειδικότερα, η UBS αναμένει ότι ο χρυσός θα φθάσει τα 2.750 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και τα 2.900 δολάρια μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2025, από 2.670 – 2.680 δολάρια που κυμαίνεται σήμερα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι τοποθετήσεις των επενδυτών στο πετρέλαιο μπορούν να χρησιμεύσουν ως αντιστάθμιση των χαρτοφυλακίων της στην επιδείνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη (fundamentals) της αγοράς είναι επίσης θετικά, σύμφωνα με την άποψη του ελβετικού οίκου.

Τα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας και η έναρξη του κύκλου χαλάρωσης από τη Fed αναμένεται να στηρίξουν τη ζήτηση για ενέργεια. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία έχει επιβραδυνθεί, όπως και η παραγωγή από τη Λιβύη.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο βασικό σενάριο της UBS σημειώνεται ότι το Brent θα διαπραγματεύεται κοντά στα 87 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2024, από τα 74,18 δολάρια που είναι σήμερα.

Το ιστορικό ανάκαμψης στις γεωπολιτικές κρίσεις

Σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο ενός πολυμέτωπου πολέμου, οι τιμές του πετρελαίου θα αποτελούσαν βασικό μηχανισμό μετάδοσης της σύγκρουσης στις παγκόσμιες αγορές. Παρόλο που συμφέρει το Ιράν να διατηρήσει ανεμπόδιστες τις ενεργειακές ροές στην περιοχή, δεδομένης της δικής του εξάρτησης από τις εξαγωγές πετρελαίου, κάθε εμπόδιο στις ιρανικές ροές μπορεί να αλλάξει τους υπολογισμούς και να οδηγήσει σε διαταραχές.

Προβλήματα σε σημαντικές διόδους εφοδιασμού πετρελαίου, όπως τα Στενά του Ορμούζ, ή ζημιές σε κρίσιμες πετρελαϊκές υποδομές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν το αργό τύπου Brent σε τιμές άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι για αρκετές εβδομάδες.

Αν και η UBS αναμένει περαιτέρω μεταβλητότητα τους επόμενους μήνες, εν μέσω αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και ενόψει των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου, πιστεύει ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να προβούν σε ρευστοποιήσεις ως απάντηση σε σημαντικές προσαρμογές των χαρτοφυλακίων τους.

Ιστορικά, τονίζει η τράπεζα, οι επιπτώσεις των διεθνών συγκρούσεων στις αγορές συνήθως εξασθενούν γρήγορα. Από το 1941, η UBS εξηγεί ότι ο S&P 500 κινήθηκε υψηλότερα σε «βάθος» 12μήνου, στα δύο τρίτα των περιπτώσεων μετά την έναρξη μιας γεωπολιτικής κρίσης, ενώ τις μισές φορές οι αγορές χρειάστηκαν μόλις ένα μήνα για να ανακάμψουν.

Τι θα μπορούσε να ακολουθήσει;

Η έκταση των risk-off κινήσεων (μείωσης του κινδύνου) στις αγορές θα εξαρτηθεί από το εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ρευστή και το ενδεχόμενο χειροτέρευσης έχει αυξηθεί. Κρίσιμες θεωρούνται οι μελλοντικές ενέργειες του Ισραήλ και του Ιράν, καθώς ενδέχεται να πυροδοτήσουν έναν ευρύτερο πόλεμο. Επιπλέον, άλλα μέλη του «Άξονα της Αντίστασης», μιας ομάδας Ιρανών συμμάχων με εχθρικές διαθέσεις προς το Ισραήλ, μπορούν να συμβάλουν στην κλιμάκωση με τις ενέργειές τους.

Αλλά στο βασικό σενάριο της UBS εξακολουθεί να μην περιλαμβάνεται ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. Υπάρχουν ορισμένα σημάδια ότι η επίθεση του Ιράν είχε ως στόχο την ανάδειξη της αποφασιστικότητάς του, χωρίς να προκαλέσει πιο δυναμικά αντίποινα από το Ισραήλ.

Υπήρχαν επίσης ενδείξεις ότι το Ιράν επιθυμεί την αποκλιμάκωση, με αντάλλαγμα την ανακούφιση από τις οικονομικές κυρώσεις. Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να συνεργαστεί με όσους συμμετέχουν στην πυρηνική συμφωνία του 2015». Το Ιράν αντιμετωπίζει τις δικές του εσωτερικές προκλήσεις, όπως έδειξαν οι μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις το 2022 μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Το Ιράν μπορεί να μην ενδιαφέρεται να εισέλθει σε ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ, καθώς τα μέλη του «Άξονα της Αντίστασης» έχουν αποδυναμωθεί και οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: