Την επενδυτική πολιτική για το επόμενο διάστημα με “φόντο” και την ραγδαία πτώση που σημείωσαν οι παγκόσμιες αγορές στις προηγούμενες συνεδριάσεις αναλύει σε πρόσφατο report της η UBS.

Οπως λέει χαρακτηριστικά ο Mark Haefele, Chief Investment Officer στην UBS Global Wealth Management: «Η πτώση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες έχει τη δυνατότητα να μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με τον ρυθμό σύσφιξης της Fed. Οι αγορές έχουν ήδη κινηθεί γρήγορα τιμολογόντας με ταχείς ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων της Fed, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να υποδηλώνουν επί του παρόντος περίπου 270 μονάδες βάσης συνολικής σύσφιξης εφέτος».

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της UBS στην έκθεση με τίτλο Equity sell-off continues” «παρά την προσδοκία μας για πτώση του πληθωρισμού και διατηρήσιμη ανάπτυξη, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για περαιτέρω αστάθεια των μετοχών εν μέσω σημαντικών κινήσεων σε βασικές οικονομικές μεταβλητές και στις αγορές ομολόγων».

Συνεχίζουμε να προτιμούμε κλάδους της αγοράς που θα πρέπει να υπεραποδώσουν σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.

Οι επόμενες κινήσεις

Επενδύσεις στην αξία: Οι μετοχές με σχετικά χαμηλή αξία τείνουν να επωφελούνται από την αύξηση των πραγματικών επιτοκίων. Σημειώνεται ότι από το 1975, η αξία ξεπέρασε την ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου σε περιόδους που ο πληθωρισμός είναι 3% ή περισσότερο. «Συμβουλεύουμε τους επενδυτές που έχουν υποκατανείμει την αξία, μετά μια μακρά περίοδο υποαπόδοσης, να προσθέσουν σε μακροπρόθεσμες θέσεις σε μετοχές αξίας ή σε τομείς και αγορές με προσανατολισμό στην αξία, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας ενέργειας και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Δημιουργία αντιστάθμισης χαρτοφυλακίου: Τα βασικά εμπορεύματα έχουν ιστορικά καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια καθεστώτων πληθωρισμού και πρέπει να αντιπροσωπεύουν ένα αποτελεσματικό γεωπολιτικό αντιστάθμισμα, δεδομένου του κινδύνου διαταραχών του εφοδιασμού. Τα εμπορεύματα (και οι μετοχές του κλάδου ενέργειας) ήταν από τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που είχαν θετικές επιδόσεις μέχρι στιγμής το 2022. «Πιστεύουμε επίσης ότι το αμερικανικό δολάριο μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως καλός αντιστάθμισης χαρτοφυλακίου βραχυπρόθεσμα. Είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται από τις ασφαλείς ροές, την αύξηση των πραγματικών επιτοκίων και τη θέση των ΗΠΑ ως καθαρού εξαγωγέα ενέργειας» λέει η UBS και συμπληρώνει «η προσθήκη έκθεσης σε αμυντικούς μετοχικούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της συνολικής αστάθειας του χαρτοφυλακίου. Ο κλάδος των φαρμάκων είναι παραδοσιακά σχετικά ανθεκτικός κατά τη διάρκεια κινήσεων αποφυγής κινδύνου και οι αποτιμήσεις φαίνονται επί του παρόντος μη απαιτητικές».

Διαχειριστείτε τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια: Στο «σταθερό εισόδημα» (δηλαδή επενδυτικούς τίτλους που καταβάλλουν στους επενδυτές σταθερούς τόκους ή πληρωμές μερισμάτων μέχρι την ημερομηνία λήξης τους) οι τομείς αξίας έχουν αναδειχθεί μετά την άνοδο των αποδόσεων τις τελευταίες εβδομάδες. «Βλέπουμε μια ευκαιρία σε ομόλογα υψηλής απόδοσης για περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβέρνηση (ESG). Διατηρούμε μια προτίμηση σε τομείς ιδιωτικής πίστωσης, όπως δάνεια πρώτης δέσμευσης σε εταιρείες μεσαίας αγοράς» τονίζουν οι αναλυτές.