Αισιόδοξο κλίμα διαπιστώνει η UBS στις αγορές, με τα αμερικανικά χρηματιστήρια να παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και με τους S&P 500 και Nasdaq να σημειώνουν κέρδη 3,3% από τις αρχές της χρονιάς. Όμως όπως τονίζει ο οίκος, οι κίνδυνοι είναι αρκετοί και αυτοί υπαγορεύουν στρατηγικές για τη μείωση των απειλών προς τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Οι αγορές περιμένουν σημαντική αύξηση στα εταιρικά κέρδη των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών που ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα καθώς και περαιτέρω ενδείξεις ότι η Federal Reserve οδεύει προς μείωση των επιτοκίων.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης VIX, που μετρά τον φόβο ανάμεσα στους επενδυτές της Wall Street, κινείται γύρω στο 13,3, δηλαδή πολύ μακριά από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 20.

Το θετικό αυτό κλίμα «κρύβει» τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αγορές, τονίζει η UBS.

–          Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία μπορούν να προκαλέσουν κύματα μεταβλητότητας. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η επίθεση drone που σκότωσε 3 Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία αποτελεί μια σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.  Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει τις πιο επικίνδυνες συνθήκες εδώ και 50 χρόνια, καθώς η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε να απαντήσει με τρόπο «πολυεπίπεδο, σε στάδια και με διάρκεια». Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει να τελειώνει, ενώ υπάρχουν συνεχιζόμενες ανησυχίες ότι οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο.

–          Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας αναμένεται να παραμείνουν στο προσκήνιο εν όψει των αμερικανικών εκλογών. Με τις εκλογές να γίνονται στις αρχές του Νοεμβρίου και τον Donald Trump να προηγείται για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσαν να προκαλέσουν διακυμάνσεις στις αγορές. Τις τελευταίες ημέρες, αμερικανικό νομοσχέδιο που επιδιώκει να μπλοκάρει κάποιες κινεζικές εταιρείες βιοτεχνολογίας, με το σκεπτικό ότι έχουν δεσμούς με τον στρατό, έχει επηρεάσει τα χρηματιστήρια στην Κίνα. Επιπλέον, ο Trump φέρεται να έχει συζητήσει την πιθανότητα επιβολής δασμών 10–60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, εάν επανεκλεγεί.

–          Η πιο αυστηρή από ό,τι αναμένεται ρητορική από τη Fed θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διόρθωση των προσδοκιών για τα επιτόκια, σημειώνει η UBS. Ο οίκος περιμένει ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα ανοίξει την πόρτα στις μειώσεις επιτοκίων σήμερα, αφήνοντας το κόστος δανεισμού αμετάβλητο αυτό τον μήνα. Όμως, τα τελευταία ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η Fed δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια στον ρυθμό που περιμένουν οι αγορές. Οι 140 μονάδες βάσης τις οποίες προεξοφλεί η αγορά για το 2024 χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές του οίκου υπερβολικές, με τις δικές τους εκτιμήσεις να μιλούν για μειώσεις επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, που πιθανότατα θα ξεκινήσουν τον Μάιο. Τα όποια αυστηρά σχόλια από τον Jerome Powell θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναδίπλωση των προσδοκιών της αγοράς για τις μειώσεις επιτοκίων και σε πλήγμα στη διάθεση για ρίσκο. Τα στοιχεία της Παρασκευής από την αμερικανική αγορά εργασίας θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τη μεταβλητότητα.

Κατόπιν τούτων, η UBS αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει κάποια επενδυτική στρατηγική που να προστατεύει από όλους αυτούς τους κινδύνους. Βλέπει όμως μια σειρά από κινήσεις που μπορούν να περιορίσουν τη μεταβλητότητα ή την πτώση ενός χαρτοφυλακίου, όπως η στροφή στην ποιότητα σε μετοχές και ομόλογα, οι αμυντικές δομημένες στρατηγικές, οι εναλλακτικές επενδύσεις και οι τοποθετήσεις σε πετρέλαιο και χρυσό.

Διαβάστε ακόμη: