Σε δύσκολη φάση βρίσκονται τα χρηματιστήρια, προειδοποιεί η UBS, καθώς εκτιμά ότι ο παγκόσμιος δείκτης MSCI AC World θα ενισχυθεί μόλις κατά 3% στο υπόλοιπο του 2024. Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος βλέπει πιθανότητες 35% για μια άνοδο 15% στα χρηματιστήρια, όμως τονίζει ότι αυτό το σενάριο εξαρτάται δυσανάλογα από παράγοντες που είναι πιο αβέβαιοι και ριψοκίνδυνοι.

Σύμφωνα με την UBS, αυτοί είναι οι λόγοι που στηρίζουν την άποψή της ότι αυτή η φάση θα είναι δύσκολη για τις αγορές:

1)      Τα εταιρικά αποτελέσματα αναμένεται να απογοητεύσουν. Οι αναθεωρήσεις στις προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη είναι τώρα αρνητικές και αυτό συνήθως συνδέεται με μια μέτρια πτώση των αγορών, σημειώνουν οι αναλυτές. Η UBS περιμένει ότι η αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή για το 2024 θα είναι κατά 5% χαμηλότερη από το consensus (στο +6% σε ετήσια βάση) στις ΗΠΑ και 8% χαμηλότερη από το consensus (-3% σε ετήσια βάση) στην Ευρώπη.

2)      Τα χρηματιστήρια προεξοφλούν μια απότομη επιβράδυνση στην αύξηση του ΑΕΠ, αλλά τα ομόλογα όχι. Η UBS δηλώνει επιφυλακτική απέναντι στις κυκλικές μετοχές, καθώς στο 80% των περιπτώσεων, αυτή η κατάσταση συνδέεται με πτώση των χρηματιστηρίων.

3)      Οι αποτιμήσεις δεν αφήνουν περιθώρια για απογοητεύσεις από τα εταιρικά κέρδη, καθώς το risk premium των αμερικανικών μετοχών είναι 4,1%, έναντι μέσου όρου στο 5,5%.

4)      Η πλεονάζουσα ρευστότητα συρρικνώνεται με γρήγορο ρυθμό.

5)      Τα τελευταία 35 χρόνια, οι μειώσεις επιτοκίων συνδέονταν με πτώση των αγορών, εάν τα επιτόκια μειώνονταν πάνω από 75 μονάδες βάσης. Οι αγορές προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων 140 μονάδων βάσης για φέτος. Εάν τα επιτόκια μειωθούν σε περίοδο που υπάρχει είτε ύφεση ή ξεκάθαρες ενδείξεις υπερτιμημένων μετοχών, τότε τα χρηματιστήρια πέφτουν, τονίζει η UBS.

6)      Ο ρυθμός των χρεοκοπιών αναμένεται να αυξηθεί από το 1,3% στο 3,5% έως τα τέλη της χρονιάς και τα spreads των ομολόγων υψηλών αποδόσεων αυξάνονται προς το 5%. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα εταιρικά ομόλογα και οι μετοχές συνδέονται άμεσα.

7)      Η πιστωτική επέκταση, η προσφορά πραγματικού χρήματος, η καμπύλη των αποδόσεων και οι έρευνες των υπευθύνων δανείων δείχνουν πολύ απότομη επιβράδυνση στο ΑΕΠ των ΗΠΑ. Η UBS φοβάται ότι η πολιτική της Fed είναι ελαφρώς πιο καθυστερημένη από ό,τι συνήθως, καθώς κατά μέσο όρο, η κεντρική τράπεζα μειώνει τα επιτόκια  επτά μήνες πριν από μια ύφεση.

Σχεδόν όλοι οι παράγοντες που έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη το 2023 (δημοσιονομική επέκταση στις ΗΠΑ, πλεονάζουσες αποταμιεύσεις των Αμερικανών, χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, μείωση των τιμών της βενζίνης), έχουν εξασθενίσει αισθητά ή έχουν αντιστραφεί το 2024. Η UBS περιμένει μια ύφεση το δεύτερο με τρίτο τρίμηνο και τονίζει ότι ιστορικά, οι αγορές αγγίζουν νέα χαμηλά μετά από την έναρξη της ύφεσης και κορυφώνουν έξι μήνες πριν από αυτήν.

Διαβάστε ακόμη: