Ο όμιλος UBS ανακοίνωσε ότι θα απορροφήσει πλήρως τις εγχώριες δραστηριότητες της Credit Suisse, προσθέτοντας ότι ενισχύει τις φιλοδοξίες του για εξοικονόμηση κόστους σε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ολόκληρο τον όμιλο.

Η UBS ανακοίνωσε κέρδη – ρεκόρ 29 δισ. δολ. στο β’ τρίμηνο του 2023, λόγω της έκτακτης εξαγοράς της Credit Suisse. Η UBS κατέγραψε καθαρές νέες εισροές χρήματος ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο, ενώ οι εκροές της Credit Suisse επιβραδύνθηκαν στα 39 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (44,4 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση σχετικά με την εγχώρια τράπεζα της Credit Suisse έγινε παράλληλα με την πρώτη έκθεση κερδών της UBS μετά την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της. Η απόφαση έρχεται παρά τις πιθανές αντιδράσεις στην Ελβετία, όπου θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η UBS θα μπορούσε να έχει αποσχίσει την επιχείρηση και να την εισάγει σε δημόσια εγγραφή, αλλά η εγχώρια τράπεζα ήταν ένας σταθερός κερδοσκόπος για την Credit Suisse και πέρυσι ήταν το μόνο τμήμα με θετικό πρόσημο.

“Η ανάλυσή μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η πλήρης ενσωμάτωση είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για τη UBS, τα ενδιαφερόμενα μέρη μας και την ελβετική οικονομία”, ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος Σέρτζιο Ερμότι.

“Οι δύο ελβετικές οντότητες θα λειτουργούν χωριστά μέχρι την προγραμματισμένη νομική ενοποίησή τους για το 2024, ενώ η σταδιακή μετάβαση των πελατών στα συστήματα της UBS αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025″, πρόσθεσε.

Η πρόβλεψη για εξοικονόμηση κόστους άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του 2026 συγκρίνεται με προηγούμενη εκτίμηση για 8 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027. Οι περισσότερες εξοικονομήσεις θα προέλθουν από τη μείωση του προσωπικού.

Η διατήρηση των υφιστάμενων πελατών της Credit Suisse θεωρείται το κλειδί για να επιτύχει η UBS την ηράκλεια συμφωνία.

Η Credit Suisse ανακοίνωσε καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων ύψους 39 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (44,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) το δεύτερο τρίμηνο, υπογραμμίζοντας ότι η διάσωση απέτυχε να ανακόψει την απώλεια εμπιστοσύνης στο franchise της.

Διαβάστε ακόμη: