Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας UBS δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί να αξιοποιήσει την κρατική εγγύηση των 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων ($10,27 δισ.) της κυβέρνησης που συμφωνήθηκε ως μέρος της κρατικής χρηματοδότησης εξαγοράς της Credit Suisse.

Η UBS τελειώνει εθελοντικά την συμφωνία προστασίας ζημιών από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας που υποστηρίζεται από ομοσπονδιακή εγγύηση. «Αυτά τα μέτρα, που δημιουργήθηκαν βάσει νόμου έκτακτης ανάγκης για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, θα πάψουν να υφίστανται και η Συνομοσπονδία και οι φορολογούμενοι δεν θα φέρουν πλέον κανέναν κίνδυνο που προκύπτει από αυτές τις εγγυήσεις», δήλωσε η ελβετική κυβέρνηση.

Η συμφωνία

Η συμφωνία, η οποία δημιούργησε έναν ελβετικό τραπεζικό κολοσσό και τη διαχείριση περιουσίας με ισολογισμό 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν το μεγαλύτερο τραπεζικό deal από την οικονομική κρίση του 2008. Η UBS συμφώνησε στις 19 Μαρτίου να αποκτήσει την Credit Suisse έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων και έως και 5 δισεκατομμυρίων φράγκων σε υποτιθέμενες απώλειες σε μια διάσωση που έγινε υπό το “άγρυπνο βλέμμα” των ελβετικών αρχών με τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η Credit Suisse και η UBS δανείστηκαν επίσης 168 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας σε διάφορα προγράμματα ρευστότητας έκτακτης ανάγκης για να διευκολύνουν την εξαγορά. Η UBS ανακοίνωσε σήμερα ότι η Credit Suisse έχει αποπληρώσει το δάνειο Emergency Liquidity Assistance Plus (ELA+) ύψους 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων προς την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.

Διαβάστε ακόμη: