Τα οφέλη που θα αποκομίσουν UniCredit και Alpha Bank από τη στρατηγική τους συμφωνία, «διαβάζουν» οι αναλυτές της ελβετικής UBS και της αμερικανικής JP Morgan. Οι δύο επενδυτικές αναφέρονται στις θετικές συνέπειες του deal τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Ρουμανία καθώς προβλέπεται η συγχώνευση των θυγατρικών τους στη χώρα.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της UBS, «oι συμφωνίες της UniCredit Bank με την Alpha Bank σε Ελλάδα και Ρουμανία αφορούν σε τρεις βασικούς πυλώνες. Πρώτο, δεσμευτική προσφορά για τη συγχώνευση της ρουμανικής θυγατρικής της UniCredit Bank με την Alpha Bank Romania (μέσω συμφωνίας σε μετρητά για τίμημα 300 εκατ. ευρώ),η οποία θα οδηγήσει την UniCredit Bank να κατέχει το 90,1% της συνδυασμένης οντότητας, ενώ η Alpha Bank θα κατέχει το υπόλοιπο 9,9%. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ο τρίτος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στη χώρα, με μερίδιο αγοράς 12% βάσει του συνολικού ενεργητικού, και με το κλείσιμο να αναμένεται το 2024.
Δεύτερο, η σύναψη στην Ελλάδα συμφωνίας διανομής Bancassurance unit-linked και σε αμοιβαία κεφάλαια με τη δυνατότητα επέκτασης σε εταιρικά και άλλα προϊόντα πληρωμών με την πάροδο του χρόνου, με την αγορά από την UniCredit Bank του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Life Insurance, θυγατρικής της Alpha Bank.
Επιπλέον, η UniCredit Bank προσφέρθηκε να αγοράσει το 9% του μεριδίου που κατέχει στην Alpha Bank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – ΤΧΣ, με αμελητέα επίπτωση στο δείκτη CET1 της UniCredit Bank. Σε περίπτωση που η διαδικασία του ΤΧΣ δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, η UCG δεσμεύεται να αγοράσει στην αγορά μερίδιο μετοχών σε ποσοστό χαμηλότερο του5%», επισημαίνει η τράπεζα UBS.
«Οι οικονομικές συνέπειες στην UniCredit Bank θα είναι μέτριες, αύξηση κερδών 1,5% και μείωση στο δείκτη κεφαλαίων CET 1 κατά 0,15%. Από πλευράς κερδών, η καθοδήγηση για ετήσια προσαύξηση κερδών ύψους 100 εκατ. ευρώ (περίπου 1,5% του ομίλου) μπορεί να προκύψει από την ετήσια αναγωγή των ρουμανικών κερδών της Alpha στο α’ εξάμηνο και την προσθήκη στις συνέργειες κόστους και σε μικρότερο βαθμό από τα οφέλη από την κοινοπραξία, με ανοδική τάση από τυχόν μερίσματα που προέρχονται από την άμεση συμμετοχή της UniCredit Bank στην Alpha», εκτιμά η UBS.
«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η UniCredit Bank θα υποστεί μια μείωση στο δείκτη CET1 με την ενοποίηση των RWA ύψους 3,5 δισ. ευρώ και αντισταθμίζοντας μέρος αυτού του ποσού μέσω των επισφαλειών που προκύπτουν από τις δύο συμφωνίες. Η Ρουμανία ευθυγραμμίζεται με την προσέγγιση των εξαγορών και συγχωνεύσεων, αντίθετα όμως η συμμετοχή της Alpha μπορεί να προκαλέσει ερωτήματα των επενδυτών. Οι επενδυτές θα εφαρμόσουν διαφορετικές προσεγγίσεις στα δύο μέρη της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις της UniCredit Bank σχετικά με τις συμφωνίες, αναμένουμε ελάχιστες αντιδράσεις σχετικά με (i) τη ρουμανική συγχώνευση, η οποία επιτρέπει στην τράπεζα να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της σε μια κερδοφόρα χώρα της αγοράς μέσω της αύξησης κατά 30-40% των δανείων/καταθέσεων και (ii) την ελληνική συμφωνία bancassurance, που ευθυγραμμίζεται με την προθυμία της UniCredit Bank να ενισχύσει τα μη επιτοκιακά έσοδα. Αντίθετα, θα αναμέναμε περισσότερες επενδυτικές ερωτήσεις των επενδυτών σχετικά με το σκεπτικό της αύξησης του μεριδίου στην Alpha, δεδομένου ότι η UniCredit Bank δεν είναι επί του παρόντος παρούσα στην Ελλάδα», ολοκληρώνει τις πρώτες σκέψεις της η UBS.
Η JPM
Η JP Morgan βλέπει θετικά τις οικονομικές συνέπειες για την Alpha Bank και τη UniCredit από τις συμφωνίες σε Ελλάδα και Ρουμανία.
Η UniCredit συμφώνησε να αποκτήσει τα ρουμανικά περιουσιακά στοιχεία της Alpha Bank με την τελευταία να διατηρεί το 9,9% της συνδυασμένης ρουμανικής οντότητας έναντι συνολικού τιμήματος 300 εκατ. ευρώ και β) προσφέρθηκε να αποκτήσει το 9% της Alpha Bank από το ελληνικό δημόσιο (ΤΧΣ) για αμελητέα επίπτωση στα κεφάλαια της CET1 και η αύξηση των κερδών αναμένεται να είναι πάνω από 100 εκατ. ευρώ ή 1,6% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών του 2025. Για την Alpha Bank, η συναλλαγή βελτιώνει τον δείκτη CET1 πάνω από 100 μ.β. και τον δείκτη ROTE κατά 50 μ.β., ενώ παράλληλα προσφέρει μια σαφή πορεία προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση μέσω μιας στρατηγικής επένδυσης από μια κορυφαία ευρωπαϊκή τραπεζική εταιρεία.
Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η συναλλαγή αναμένεται να βελτιώσει τον δείκτη κεφαλαίων CET1 της Alpha Bank πάνω από 100 μ.β. και τον δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων RοTE κατά 50 μ.β. (καθοδήγηση της εταιρείας) κυρίως μέσω της αποενοποίησης των ρουμανικών περιουσιακών στοιχείων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, με περαιτέρω ανοδικό κίνδυνο για τα κέρδη ανά μετοχή από την εμπορική συνεργασία στην Ελλάδα με την UniCredit.
Στη συγχώνευση στη Ρουμανία, η UniCredit και η Alpha Bank συμφώνησαν σε βασικούς οικονομικούς όρους για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους στη Ρουμανία για τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα με μερίδιο αγοράς 12%. Ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης, η UCG αναμένεται να κατέχει το 90,1% της συνδυασμένης οντότητας με το μερίδιο της Alpha Bank να ανέρχεται στο 9,9%. Η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί ο δέουσας επιμέλειας έλεγχος, οι εταιρικές εγκρίσεις για τη συγχώνευση και τις εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών.
Στη στρατηγική συνεργασία στην Ελλάδα, η UCG προσφέρεται να αγοράσει το μερίδιο του ελληνικού δημοσίου στην Alpha Bank ίσο με 9%. Εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία με το ΤΧΣ, η UniCredit έχει δεσμευτεί να αγοράσει στην αγορά μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου ίσο ή χαμηλότερο από το 5% ή ένα διαφορετικό ποσοστό μετοχών, με τη UniCredit να επενδύει ένα συνολικό προσυμφωνημένο ποσό για μια περίοδο 24 μηνών. Η UCG και η Alpha Bank έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο εμπορικής συνεργασίας στην Ελλάδα για διανομή των bancassurance, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και άλλων τραπεζικών προϊόντων της UCG.
Αναφορικά με τη UniCredit, η ιταλική τράπεζα αποκτά τα ρουμανικά περιουσιακά στοιχεία της Alpha και πουλώντας το 9,9% του μεριδίου της συνδυασμένης οντότητας στην ελληνική τράπεζα, με αντίτιμο ύψους 300 εκατ. ευρώ ή 15 μ.β. επίδραση στα κεφάλαια CET1. Για το μερίδιο 9% της Alpha, η UniCredit υπέβαλε προσφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και ο όμιλος αναμένει ότι η επίπτωση θα είναι αμελητέα. Η συνολική προσαύξηση των κερδών αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ κυρίως από τα ρουμανικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά περιλαμβάνοντας επίσης κάποια μικρή επίδραση από την εμπορική σύμπραξη στον τομέα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ασφάλισης στη Ρουμανία και την Ελλάδα.
Ειδικότερα, οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει στην αγορά από την UCG του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Life Insurance, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στην Alpha Bank, και τη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων της ιταλικής τράπεζας μέσω του δικτύου της Alpha Bank που εξυπηρετεί πάνω από 3,5 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα.