Μήνυμα κατά της… στροφής στα μετρητά στέλνει η UBS, η οποία αποφαίνεται ότι πρόκειται για μια λάθος επενδυτική κίνηση, παρότι οι αγορές χαρακτηρίζονται από έντονη μεταβλητότητα και οι φόβοι περί ύφεσης κυριαρχούν.

Τo πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου, για παράδειγμα, παρατηρήθηκαν οι υψηλότερες εκροές κεφαλαίων (ρευστοποιήσεις και επιστροφή σε μετρητά) από το ξέσπασμα της πανδημίας, δηλαδή τον Απρίλιο του 2020. Κι αυτό αφορούσε τόσο τις μετοχές, όσο και τα ομόλογα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση των επενδυτών να… καθίσουν στο περιθώριο και να θέσουν εαυτόν προσωρινά εκτός αγοράς συνδέεται με το περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας. Όμως, για την ελβετική τράπεζα, αυτή η στρατηγική είναι λαθεμένη.

«Συνεχίζουμε να τασσόμαστε εναντίον της ”υποχώρησης στο περιθώριο”, ιδίως δεδομένων των μειονεκτημάτων της διακράτησης μετρητών που σχετίζονται με τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και τον κίνδυνο απώλειας κάποιου rebound στα χρηματιστήρια» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σχετικό report.

Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι ο S&P 500 στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας έκανε ένα εντυπωσιακό διήμερο ράλι της τάξης του 5,6%, σβήνοντας ένα μέρος της «χασούρας» από το μεγαλύτερο αρνητικό τριμηνιαίο σερί των τελευταίων 14 ετών (από το 2008).

Τα ιστορικά στοιχεία, λέει η UBS, υποδεικνύουν ότι το «αναμένω» είναι πιο ριψοκίνδυνο από το «επενδύω». Για του λόγου το αληθές:

  • Από το 1960 έως σήμερα, μια στρατηγική αναμονής έως ότου επέλθει «διόρθωση» 10%, προτού κάποιος αγοράσει και στη συνέχεια πουλήσει σε νέα ιστορικά υψηλά, θα είχε υπο-αποδόσει κατά 80 φορές σε σχέση με μια στρατηγική buy-and-hold (δηλαδή αγόρασε και κράτα).  
  • Ταυτόχρονα, κατά την ίδια χρονική περίοδο, μια στρατηγική άμεσης επένδυσης κατόπιν μιας πτώσης 20% θα είχε ως αποτέλεσμα μια μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 15%.  

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η UBS καλεί τους επενδυτές να μην ρευστοποιούν τις τοποθετήσεις τους και αντ’ αυτού προτείνει μια μεταβολή της διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου, με πιο μακροπρόθεσμη και επιλεκτική προσέγγιση: 

  • Επιλέξτε τμήματα της αγοράς, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομίας. Οι μετοχές του κλάδου υγείας, τα υψηλής ποιότητας ομόλογα, το ελβετικό φράγκο και το αμερικανικό δολάριο αποτελούν μερικές ενδεδειγμένες επιλογές.  
  • Αναζητήστε ετερόκλιτες πηγές κερδών για μεγαλύτερη διαφοροποίηση και ανθεκτικότητα του χαρτοφυλακίου. 
  • Αξιοποιήστε την εποχή της βιωσιμότητας. Η παγκόσμια μετάβαση προς τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα θα συνεχίσει να παρέχει ελκυστικές μακροπρόθεσμες ευκαιρίες σε κλάδους, όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα, το περιβάλλον και η τεχνολογία.  

Διαβάστε ακόμη: