Στην επαναγορά χρέους αξίας 2,75 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,96 δισ. δολ.) που πούλησε πριν από λίγες ημέρες, προχωρά η UBS,  επιδιώκοντας να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών που ταράχτηκαν από τη διάσωση της ανταγωνίστριας Credit Suisse με 3 δισεκατομμύρια δολάρια το Σαββατοκύριακο.

Τα εν λόγω ομόλογα είναι senior unsecured bail-in notes που πωλήθηκαν στις 9 Μαρτίου: ένα ομόλογο σταθερού επιτοκίου 1,5 δισ. ευρώ 4,625% με λήξη τον Μάρτιο του 2028 και ένα ομόλογο σταθερού επιτοκίου 1,25 δισ. ευρώ 4,750% με λήξη τον Μάρτιο του 2032, ανέφερε η UBS σε ανακοίνωσή της.

Άλλαξε τα δεδομένα η διάσωση της Credit Suisse

Μετά τη διάσωση της Credit Suisse με κυβερνητική στήριξη το Σαββατοκύριακο, η UBS είδε την αξία των μετοχών και των ομολόγων της να αυξάνεται ραγδαία. Οι μετοχές της UBS υποχώρησαν έως και 17% μετά το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, για να κλείσουν 35% υψηλότερα από αυτά τα χαμηλά την επόμενη ημέρα, σήμερα.

Η απόδοση του ομολόγου της 7% σε δολάρια πρόσθετης βαθμίδας (AT1) εκτοξεύθηκε σε ένα σημείο ρεκόρ 29,8% την Τρίτη, από κάτω από 10% μόλις πριν από μία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb. Την Τετάρτη βρισκόταν γύρω στο 18%.

Τα AT1 είναι μια διαφορετική μορφή χρέους διάσωσης που προκάλεσε σοκ στις αγορές αυτή την εβδομάδα, όταν τα AT1 της Credit Suisse μηδενίστηκαν στο πλαίσιο της διάσωσής της, πράγμα που σημαίνει ότι οι εν λόγω ομολογιούχοι δεν πήραν τίποτα, ενώ οι κάτοχοι μετοχών πήραν τουλάχιστον την αξία της προσφοράς μετοχών. Οι τιμές των ομολόγων που επαναγοράζει η UBS την Τετάρτη είχαν επίσης κατρακυλήσει.

“Ο εκδότης αποφάσισε να ξεκινήσει αυτή την άσκηση ως αποτέλεσμα μιας συνετής αξιολόγησης αυτών των πρόσφατων εξελίξεων και της μακροπρόθεσμης δέσμευσης του εκδότη προς τους πιστωτικούς του επενδυτές”, ανέφερε η UBS στην ανακοίνωση της επαναγοράς.

Η UBS αγοράζει τα ομόλογα στην τιμή στην οποία πωλήθηκαν και όχι σε τιμές αγοράς, γεγονός που αποζημιώνει τους επενδυτές μετά το sell-off νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

“Θα έλεγα ότι αυτό είναι σχεδόν αστείο, καθώς (τα ομόλογα) εκδόθηκαν τόσο πρόσφατα, αλλά σε γενικές γραμμές είναι λογικό”, δήλωσε ο Jerome Legras, επικεφαλής έρευνας στην Axiom Alternative Investments.

Διαβάστε περισσότερα