Νέα δεδομένα δημιουργούνται στην υπόθεση του Προμηθέα Πάτρας, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της Stoiximan GBL, μετά τη δικαστική εξέλιξη που αφορά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού να μη χορηγήσει πιστοποιητικό συμμετοχής στην πατρινή ΚΑΕ.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει ο Προμηθέας και διέταξε την αναστολή εκτέλεσης της σχετικής απόφασης της ΕΕΑ. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για την ομάδα της Πάτρας, χωρίς ωστόσο να σημαίνει αυτομάτως ότι έχει ήδη εκδοθεί το απαιτούμενο πιστοποιητικό συμμετοχής.

Τι υποστηρίζει ο Προμηθέας

Μετά τη δικαστική εξέλιξη, η ΚΑΕ Προμηθέας ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτηση ανάκλησης της πρόσφατης απόφασης της ΕΕΑ, ζητώντας να της χορηγηθεί κανονικά το πιστοποιητικό για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Η πατρινή ΚΑΕ εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα εναρμονιστεί με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου και θα προχωρήσει στην έκδοση του πιστοποιητικού. Η αναστολή, παράλληλα, απομακρύνει επί του παρόντος τον κίνδυνο κυρώσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν από την απόφαση της ΕΕΑ.

Η κρίσιμη διαφορά με το πιστοποιητικό

Ωστόσο, υπάρχει μία σημαντική παράμετρος: η δικαστική αναστολή της απόφασης της ΕΕΑ δεν ταυτίζεται από μόνη της με τη χορήγηση πιστοποιητικού.

Το δικαστήριο λοιπόν, ανέστειλε την εκτέλεση της απόφασης που είχε λάβει η Επιτροπή, όμως το επόμενο θεσμικό βήμα πρέπει να γίνει από την ίδια την ΕΕΑ. Αυτό ακριβώς είναι το σημείο που δημιουργεί το μεγάλο ερωτηματικό ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος, καθώς μένει να αποσαφηνιστεί πλήρως το καθεστώς με το οποίο θα συμμετάσχει ο Προμηθέας.

Η υπόθεση που ξεκίνησε από το καλοκαίρι

Η διαμάχη έχει τις ρίζες της στην απόφαση της ΕΕΑ τον περασμένο Ιούλιο. Η Επιτροπή είχε ανακαλέσει το πιστοποιητικό του Προμηθέα για την αγωνιστική περίοδο 2025-26, ενώ είχε προχωρήσει και στην ανάκληση αποφάσεων του 2020 που αφορούσαν άδειες απόκτησης μετοχικών ποσοστών της ΚΑΕ. Παράλληλα, είχε επιβληθεί πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Στον νέο έλεγχο για τη σεζόν 2026-27, η ΕΕΑ δεν χορήγησε πιστοποιητικό στον Προμηθέα, με την ΚΑΕ να αντιδρά από την πρώτη στιγμή υποστηρίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής της στη GBL.

Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου αποτελεί επομένως σημαντική δικαστική εξέλιξη υπέρ του Προμηθέα, όχι όμως και το οριστικό τέλος της υπόθεσης.

Διαβάστε ακόμη: