Η Fed εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος. Βλέπουμε τις ενδείξεις από τη Fed ότι δεν θα ξεκινήσει μειώσεις επιτοκίων τον Μάρτιο και αναμένουμε την πρώτη μείωση τον Μάιο, αναφέρει σε έκθεσή της η UBS. Ο επικεφαλής της Fed της Μινεάπολης Νιλ Κασκαρι, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν περιμένει «καλύτερα» στοιχεία για τον πληθωρισμό, αλλά «πρόσθετα στοιχεία για τον πληθωρισμό» και ότι πιστεύει ότι πιθανότατα θα γίνουν δύο έως τρεις μειώσεις εντός του έτους.

Όπως επισημαίνει πάντως, σημαντικό είναι να μην μετατοπιστεί η προσοχή από τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή ότι ο συνεχιζόμενος αποπληθωρισμός θα πρέπει να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να να αρχίσει τη χαλάρωση φέτος. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στο επενδυτικό τοπίο, οπότε πιστεύουμε ότι είναι λιγότερο σημαντικό αν η Fed μειώσει τρεις, τέσσερις ή πέντε φορές φέτος, σημειώνει η ελβετική τράπεζα. Οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια θα είναι ένα θετικό μακροοικονομικό αποτέλεσμα για τα ομόλογα και η UBS εκτιμά ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου θα πέσει στο 3,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι κίνδυνοι της αγοράς παραμένουν εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας

Αν και γίνονται προσπάθειες για μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν αυξημένες. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει την τελευταία πρόταση της Χαμάς, και η Χαμάς προέτρεψε τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να συνεχίσουν να συνεχίσουν τον πόλεμο.

Οι ΗΠΑ συνέχισαν επίσης τα πλήγματα κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν ένοπλων ομάδων στην περιοχή σε αντίποινα για μια θανατηφόρα επίθεση εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων.

Στο βασικό σενάριο της UBS, οι συνεχείς επιθέσεις και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή τους αμέσως επόμενους μήνες μπορεί να έχουν μόνο μέτρια παγκόσμια πληθωριστική επίπτωση, αλλά αναμένονται και εξάρσεις της μεταβλητότητας της αγοράς. Η τράπεζα πάντως θεωρεί ότι τα ποιοτικά ομόλογα είναι καλά τοποθετημένα για να συμβάλουν στην προστασία από τους πτωτικούς κινδύνους. Η υπόθεση για τη σχέση απόδοσης-κινδύνου των ποιοτικών ομολόγων σταθερού εισοδήματος είναι ελκυστική.

Όπως σημειώνει η UBS, συνηθίζεται οι επενδυτές να μεταβαίνουν από τα μετρητά σε ποιοτικά ομόλογα πριν από την πρώτη μείωση των επιτοκίων, καθώς τα μετρητά συνήθως υποαποδίδουν σε μεταγενέστερα στάδια των κύκλων αύξησης των επιτοκίων και κατά τη διάρκεια των κύκλων μείωσης των επιτοκίων. Με ορατό τον κίνδυνο επανεπένδυσης της διακράτησης υπερβολικών μετρητών να γίνεται εμφανής καθώς οι μειώσεις των επιτοκίων
πλησιάζουν, βλέπουμε ιδιαίτερη αξία στα ποιοτικά ομόλογα, καθώς οι αποδόσεις εξακολουθούν να είναι θετικές ακόμη και σε ένα σενάριο Goldilocks, το οποίο είναι το λιγότερο ευνοϊκό για τα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. (σσ μια οικονομία Goldilocks έχει σταθερή οικονομική ανάπτυξη, αποτρέποντας την ύφεση, αλλά όχι τόσο μεγάλη ανάπτυξη ώστε να αυξάνεται υπερβολικά ο πληθωρισμός. Μια κατάσταση Goldilocks είναι επίσης ιδανική για επενδύσεις, διότι καθώς οι εταιρείες αναπτύσσονται και παράγουν θετική αύξηση των κερδών, οι μετοχές έχουν καλές αποδόσεις)

Έτσι, σημειώνει η UBS, διατηρούμε υψηλή διαβάθμιση για τα ποιοτικά ομόλογα στην παγκόσμια χαρτοφυλάκια μας, παρά την πιθανή μεταβλητότητα των αποδόσεων στο εγγύς μέλλον.