Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να μην επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων «τώρα» στην Ουκρανία, η οποία θα ενέχει τον κίνδυνο παράτασης της «παγκόσμιας αστάθειας.

Κατά την διάρκεια συνάντησής τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι η στιγμή είναι κρίσιμη για την εξέλιξη του πολέμου και ότι υπάρχει η δυνατότητα ανατροπή της πορείας της σύρραξης», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης διευκρινίζοντας ότι συμφώνησαν να ενισχύσουν την στρατιωτική τους βοήθεια προς το Κίεβο.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε απόπειρα διευθέτησης της σύρραξης τώρα δεν θα είχε άλλο αποτέλεσμα από την πρόκληση μόνιμης αστάθειας, ενώ θα έδινε στον Πούτιν το δικαίωμα να χειραγωγεί κυρίαρχα κράτη και τις διεθνείς αγορές στο διηνεκές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Αρνείται κάθε διάλογο με τον Πούτιν

Αντίθετα με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Μπόρις Τζόνσον αρνείται οποιονδήποτε διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει δικτάτορα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

«Αυτά τα σχόλια δεν απευθύνονταν φυσικά στον Μακρόν ειδικά», τόνισε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.

«Ανησυχεί ότι ορισμένα σχόλια κινούνται προς την κατεύθυνση ότι θα ήταν σωστό για την Ουκρανία να επιδιώξει να διαπραγματευθεί τώρα και να απεμπολήσει την κυριαρχία της σε ορισμένα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας με αντάλλαγμα την ειρήνη. Αυτό δεν θα ήταν καλό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Με την προώθηση του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία και τον αποκλεισμό της Οδησσού, «η Ουκρανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση (…) και ένας συμβιβασμός από τέτοια θέση δεν θα ευνοούσε την Ουκρανία», επέμεινε ο εκπρόσωπος διαβεβαιώνοντας ότι οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας «συμφωνούν ως προς την ανάγκη μακροπρόθεσμης υποστήριξης της Ουκρανίας».

Σε συνέντευξή του στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι Δυτικοί θα έπρεπε κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7, που θα συνοδευθεί από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, να έχουν πραγματικές και ειλικρινείς συνομιλίες για το θέμα των επιπτώσεων του πολέμου και των κυρώσεων στο ζήτημα του πληθωρισμού, ώστε να προστατευθεί η ενότητα που υπάρχει σήμερα.

«Θα υπάρξει, κατά ρεαλιστικό τρόπο, κάποια κούραση στους πληθυσμούς και τις πολιτικές τάξεις», είπε παραδεχόμενος ότι ανησυχεί για το θέμα αυτό.