Κορυφώνεται η αγωνία για τον αυριανό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να δίνει αγώνα επιβίωσης στη δεύτερη θητεία του, διεκδικώντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία την ώρα που καραδοκεί ο μεγαλύτερος αντίπαλός του και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος νιώθει στο πλευρό του τον βετεράνο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν και όλα πλέον είναι ανοικτά σχετικά με την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο γαλλικός Τύπος.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι επιστρέφουν αύριο στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που πρόκειται να κρίνει την πρωθυπουργία και το νέο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών της 12ης Ιουνίου ήταν μια πύρρειος νίκη για τον συνασπισμό του Μακρόν που προηγήθηκε με ποσοστό 25,75% έναντι 25,66% του μπλοκ υπό τον Μελανσόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των εδρών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι 577. Ο Μακρόν θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει 289 έδρες. Σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο «France 2», 48,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι δικαιούνται αύριο να προσέλθουν στην κάλπη. Όμως, ο παράγοντας – κλειδί που θα καθορίσει το αποτέλεσμα είναι το ποσοστό αποχής.

Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, το ποσοστό αποχής ανήλθε στο 52,8%.

Εκλογικές κόντρες

Δύο είναι τα κόμματα κοντράρονται σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, ο συνασπισμός «Ensemble! (Μαζί!) υπό τον Μακρόν και η αριστερή συμμαχία «NUPES» υπό τον Μελανσόν. Το μπλοκ Μελανσόν περιλαμβάνει τα κόμματα «Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας, τους Οικολόγους – Πράσινους και τους Σοσιαλιστές».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο συνασπισμός υπό τον Μακρόν προβλέπεται να λάβει 255 με 300 έδρες και αυτός υπό τον Μελανσόν 150 με 210 έδρες. Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται πως θα αποσπάσει από 20 έως και 45 έδρες, από οχτώ που είχε το 2017.

Το κεντροδεξιό μπλοκ «UDC», όπου έχουν το «πάνω χέρι» οι Ρεπουμπλικάνοι, αναμένεται να λάβει από 40 έως 75 έδρες. Ο Μακρόν ανησυχεί ιδιαίτερα για το αυριανό αποτέλεσμα της κάλπης καθώς ο συνασπισμός του «Ensemble» έλαβε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών μόλις 21.359 περισσότερες ψήφους από το μπλοκ του Μελανσόν.

Προβάδισμα για τον Μακρόν στη δυτική Γαλλία

Η παράταξη Μακρόν προηγείται στη δυτική Γαλλία με ποσοστό κοντά στο 40%, η αριστερή συμμαχία στις κεντρικές περιοχές και σε 12 από τα 16 διαμερίσματα του Παρισιού. Είναι ενδεικτικό ότι, στην περιοχή του Παρισιού ( Île-de-France), η αριστερή συμμαχία «Nupes» προηγείται του συνασπισμού «Ensemble» με 32,9% των ψήφων έναντι 28,61%. Όσο για την Ακροδεξιά, τα καλύτερα ποσοστά της έχει στη νότια και στη βόρεια Γαλλία.

Στον αυριανό δεύτερο γύρο θα μετάσχουν 406 υποψήφιοι της παράταξης του Μακρόν, ενώ προηγούνται σε 203 εκλογικές περιφέρειες. Η αριστερή συμμαχία «Nupes» θα έχει 366 υποψήφιους στο δεύτερο γύρο και από αυτούς το προβάδισμα απέκτησαν 194 στον πρώτο γύρο. Ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λε Πεν θα έχει υποψήφιους σε 208 εκλογικές περιφέρειες ενόψει του δεύτερου γύρου και πρωτιά σε 110.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που εκπροσωπούν την παραδοσιακή κεντροδεξιά έχουν υποψήφιους σε 81 εκλογικές περιφέρειες και προηγούνται σε 42. Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι, σε 276 εκλογικές περιφέρειες θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο υποψήφιοι του Μακρόν και του Μελανσόν και σε 59 υποψήφιοι της «Nupes» και της Λε Πεν.

Τι σημαίνει μία κοινοβουλευτική ήττα του Εμανουέλ Μακρόν;

Μια εκλογική ήττα του Μακρόν θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στον Γάλλο πρόεδρο, καθώς θα έπρεπε να κερδίσει ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές και μέλη της αντιπολίτευσης για κάθε νομοσχέδιο που ενδεχομένως να ήθελε να περάσει από τη Βουλή.

Με βάση το γαλλικό Σύνταγμα, ο Γάλλος πρόεδρος έχει τον απόλυτο έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας της Γαλλίας, ωστόσο χρειάζεται την πλειοψηφία της Βουλής για να περάσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο αφορά στα εσωτερικά της χώρας.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, εκ μέρους του Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο ηγέτης της «NUPES», Μελανσόν έκαναν έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις αυριανές κάλπες.

Η Μπορν κάλεσε επίσης όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους τους καθώς, όπως είπε, «αύριο διακυβεύονται οι αξίες της Γαλλίας, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους».