Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή (19/06), αφορά «μονομαχία» του «μακρονικού» κέντρου με τη «μελανσονική» αριστερά, μετά τη χθεσινή οριακή διαφορά ψήφων.

Η αγωνία εντείνεται, μετά το ισχνό προβάδισμα της παράταξης του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το «στρατόπεδο» του Ζαν–Λυκ Μελανσόν καταγγέλλει χειραγώγηση του αποτελέσματος.

Υπολογίζει ότι, όχι μονάχα δεν μέτρησαν τα περιφερειακά κόμματα, αλλά και συμμετέχοντες που είχαν εξαρχής καταγραφεί ως υποψήφιοι της Συμμαχίας της Αριστεράς, παρουσιάσθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών ως «ανεξάρτητοι».

Οι τελευταίοι απέσπασαν 44.120 ψήφους, τις οποίες το Υπουργείο δεν προσμετρά υπέρ της Συμμαχίας της Αριστεράς. Δυνητικά, εκείνες οι ψήφοι θα της χάριζαν την πρώτη θέση στην εκλογική διαδικασία του πρώτου γύρου.

Στο επίσημο ανακοινωθέν, οι ιθύνοντες δεν αποσαφήνισαν εάν θα προσφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας για την υπόθεση των αποτελεσμάτων, ωστόσο, δεσμεύθηκαν πως σε περίπτωση τελικής νίκης, θα προχωρήσουν στη δημιουργία μίας ανεξάρτητης εκλογικής αρχής «που θα ξεφορτωθεί τις ανέντιμες πρακτικές του Υπουργού Ντερμανέν», όπως επισημάνθηκε.

Το δελτίο Τύπου της παράταξης της γαλλικής Αριστεράς για «χειραγώγηση αποτελεσμάτων».

Μακρόν και Μελανσόν διεκδικούν την πρώτη θέση, μειωμένη η συμμετοχή των Γάλλων ψηφοφόρων

Στον δεύτερο γύρο, εκλέγεται βουλευτής ο πρώτος σε ψήφους. Στην πράξη, όλα αυτά σημαίνουν ότι στην πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών θα «κονταροχτυπηθούν» ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Εμανουέλ Μακρόν και ένας του κόμματος του Ζαν–Λυκ Μελανσόν.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας, δεν υπάρχει στον δεύτερο γύρο σημαντικός αριθμός υποψηφίων από τον χώρο της δεξιάς.