«Είναι επιτακτική ανάγκη οι εκλογές για τον ελληνικό λαό. Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε σε όλα τα διαδοχικά κύματα της πανδημίας ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για βελτιώσει την κατάσταση. Σε αντίθεση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, η κατάσταση στην Ελλάδα διαρκώς χειροτερεύει. Με πάνω από 20.000 νεκρούς έχουμε χάσει μια ολόκληρη πόλη από την πανδημία. Και αυτό φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Τα παραπάνω διεμήνυσε στον ρ/στ της Θεσσαλονίκης Rthess ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ως «πολιτικά και ηθικά έκπτωτο» σε συνέχεια του ψέματος του για τη μελέτη των κκ Τσιόδρα-Λύτρα.

«Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και εγκληματική. Πρέπει να φύγει τώρα για να μπορέσουμε να γλιτώσουμε ανθρώπινο πόνο. Ζητάμε εκλογές αυτή τη στιγμή ακριβώς για να μπορέσουμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και όχι το αντίθετο. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι που αδιαφορεί για τις ανθρώπινες ζωές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι επικίνδυνος», υπογράμμισε και εξήγησε: «Το 1ο και το 2ο κύμα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ ήταν ιδιαιτέρως φονικά γιατί δεν υπήρξαν θεραπευτικά πρωτόκολλα και ήταν μια μάχη με το άγνωστο. Στο 3ο και το 4ο κύμα ωστόσο υπήρξε ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας και συγκεκριμένες στρατηγικές για τους εμβολιασμούς. Στην Ελλάδα συνέβη ακριβώς το αντίθετο, παρά τις επιστημονικές προόδους, τα εμβόλια και τις αντιδράσεις του ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε: «Έχουμε καταλήξει να έχουμε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων εντός ΜΕΘ σε όλη την ΕΕ, στα περιφερειακά νοσοκομεία το ποσοστό προσεγγίζει ακόμη και το 100% όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 30-35%». Κι αυτό γιατί «ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να ενισχύσει το ΕΣΥ, τα δημόσια νοσοκομεία, αρνήθηκε να προσλάβει προσωπικό στην υγεία». «Και παρά τις εκατόμβες του 3ου και του 4ου κύματος, δεν αλλάζει μυαλά ενόψει ούτε του 5ου κύματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Σκυλακάκης παραδέχθηκε στη βουλή ότι το 2022 δεν λογίζεται ως πανδημικό έτος από την κυβέρνηση και ότι ο προϋπολογισμός ‘δεν είναι πανδημικός’, επομένως κόβουν 820 εκατ. ευρώ από την υγεία», συνέχισε ο Δημ. Τζανακόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσε τα εξής: «Τα ποσοστά των  δημοσκοπήσεων είναι το τελευταίο επιχείρημα που έχει μείνει στη ΝΔ για να υποστηρίζει τη θέση της. Όμως η φθορά της δεν μπορεί να κρυφτεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα υποτιμάται στις δημοσκοπήσεις και αυτό έχει φανεί σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Την τελική απάντηση τη δίνει μόνο ο λαός.Όσο για το ΚΙΝΑΛ, η δημοσκοπική ενίσχυσή του δεν είναι παρά ένα πολιτικό deja-vu. Είναι σαν να έχουμε ξαναζήσει όλες αυτές τις στιγμές αρκετές φορές στο παρελθόν, όπως το 2012-2013 που το σύστημα αναζητούσε απάντηση στο φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ που ανέβαινε. Τότε ανακαλύφθηκε το Ποτάμι. Αργότερα η Ελιά κ.ο.κ. Και το 2017 το ζήσαμε μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Το φαγητό της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού έχει… ξαναζεσταθεί από συγκεκριμένα συστημικά κέντρα πολλές φορές».

Και συνέχισε: «Το ζήτημα των πολιτικών συσχετισμών αφορά τα κοινωνικά συμφέροντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκφράζει τις δυνάμεις της εργασίας, των μισθωτών, και την κοινωνική ανάγκη της πλειοψηφίας για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αύξηση των μισθών, επαναρρύθμισης της αγοράς εργασίας. Αυτό ακριβώς συγκροτεί τον πυρήνα της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Επικοινωνιακά παιχνίδια, συστημικές προσεγγίσεις και σχέδια επί χάρτου που θα γίνουν από πολλαπλά κέντρα δεν μας αφορούν. Πλέον πρέπει να αποφασίσει ο λαός και όχι οι δημοσκόποι».

Ο Δημ. Τζανακόπουλος κατέληξε επισημαίνοντας πως «υπάρχουν άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, αλλά και μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα προστατέψουν την ελληνική κοινωνία από την πανδημία του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις της».

Συγκεκριμένα σταχυολόγησε: «Απαιτείται άμεσα να προετοιμάσουμε το ΕΣΥ για το 5ο κύμα. Και αυτό δε σημαίνει απλώς ενίσχυση των ΜΕΘ, αλλά συνολική ενίσχυση των νοσοκομείων στη χώρα. Αναμένεται τεράστια πίεση στα νοσοκομειακά συστήματα. Χιλιάδες συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε πολύ κακές έως άθλιες συνθήκες ακόμη και σε απλές κλίνες. Χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές. Χρειάζονται άμεσες προσλήψεις, μισθολογική ενίσχυση αυτών των ανθρώπων, και φυσικά αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία.

Το δεύτερο που χρειάζεται είναι η μείωση της πυκνότητας των μαθητικών τμημάτων. Ενάμιση χρόνο τώρα το ζητάμε. Κι όμως παραμένουμε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη με περισσότερους μαθητές ανά τάξη το 2020 και το 2021.

Το τρίτο που απαιτείται είναι η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Και από εκεί και πέρα επιπλέον μέτρα, όπως η υποχρεωτικότητα της μάσκας, οι αυστηροί υγειονομικοί έλεγχοι σε μεγάλους χώρους εργασίας, αύξηση της τηλεργασίας, δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ στο γενικό πληθυσμό,  όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, που μέχρι και μοριακά τεστ χορηγούνται δωρεάν. Για την ελληνική κοινωνία που σαρώνεται από το κύμα της ακρίβειας τα τεστ είναι μεγάλη επιβάρυνση».

«Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει ούτε μπορεί να κάνει τίποτα από τα παραπάνω. Επομένως ορθώς ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παίρνει την πολιτική πρωτοβουλία να ζητήσει τις εκλογές», δήλωσε τέλος.