Η κομψότητα και η χάρη ήταν το σήμα κατατεθέν της. Λυγερή κορμοστασιά, λεπτά χαρακτηριστικά πίσω από τα chich μαύρα γυαλιά ηλίου, γοητευτικό αλλά ταυτόχρονα αινιγματικό χαμόγελο, αέρας κομψότας και δυναμισμού …Όλα παραπέμπουν στην πιο “Ευρωπαία” Πρώτη Κυρία που πέρασε στο κατώφλι του Λευκού Οίκου. Την Τζάκι Κένεντι- Ωνάση.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Eίναι η γυναίκα που στέφθηκε “βασίλισσα” στα μάτια των ανθρώπων σε μια χώρα που δεν έχει βασιλεία. Εκείνη που αντιπροσώπευσε ιδανικά την εποχή της, ανέλαβε με άνεση τα καθήκοντά της πυροδοτώντας στην Ουάσινγκτον το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό. Αποτέλεσε, ίσως, το πρώτο αληθινό παράδειγμα του είδους που σήμερα αποκαλούν celebrity και κατάφερε -όσο καμία άλλη στον κόσμο – να γίνει συνώνυμο της λέξης chic.

Σε όλη την πολυτάραχη ζωή της, έως το θάνατό της, παρέμεινε ένας άνθρωπος γοητευτικός και ανεξιχνίαστος.

Γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1929 από γονείς που ανήκαν στην υψηλή νεουορκέζικη κοινωνία- γνωστοί για την κομψότητά τους. Σε ηλικία μόλις δύο ετών, το κοριτσάκι με το αγγελικό πρόσωπο, είναι ήδη το επίκεντρο της προσοχής, καθώς η φιγούρα της βρισκόταν στα κοσμικά εφημερίδων της εποχής.

Σπόυδασε στο Κολέγιο Βάσαρ και συνέχισε καριέρα ως δημοσιογράφος και φωτογράφος στους Washington Times Herald το 1952. Η Τζάκι επιθυμεί πολύ να εργαστεί εκεί, “δεν ήξερε όμως ούτε να δακτυλογραφεί καλά, ούτε είχε γνώσεις για το επάγγελμα του δημοσιογράφου” λέει ο συνιδιοκτήτης της εφημερίδας, Φρανκ Γουόλντροπ, πως του εξομολογείται η Τζάκι. Εκείνος όμως πιστεύει σε εκείνη.

Η Μέρι ντε Λιμούρ Γουέινμαν είναι ο άνθρωπος που τη φέρνει σε επαφή με τον Τζον Κένεντι. “Με την Τζάκι δεν είμαστε ποτέ ιδιαίτερα κοντά. Εξάλλου δεν έκανε καθόλου φίλους εύκολα. Παρ’όλα αυτά, ήμουν όσο κοντά της έπρεπε. Μίλησα στον Χιούστεντ για την Τζάκι και ένα Σαββατοκύριακο, στα τέλη του 1951, ήρθε από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσινγκτον για να παρευρεθεί στο πάρτυ κάποιου κοινού γνωστού. Η Τζάκι ήταν κι εκείνη καλεσμένη κι έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να τους γνωρίσω. Ο Τζον ήταν ψηλός με καλογυμνασμένο σώμα, όμορφος κι ευγενικός. Η Τζάκι ήταν πολύ γοητευτική και διέθετε δικό της αέρα. Με άλλα λόγια ήταν μοναδική. Διαισθανόμουν ότι κάτι θα συνέβαινε μεταξύ τους, αλλά δεν φανταζόμουν ποτέ κάτι τέτοιο. Ο Τζον την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Γυρίσαμε μαζί στη Νέα Υόρκη και σε όλη τη διαδρομή μού μιλούσε για εκείνη ασταμάτητα. Το επόμενο πράγμα που άκουσα γι’αυτούς ήταν ότι αρραβωνιάστηκαν.” εξηγεί χρόνια αργότερα.