Πρώην υπάλληλος της διάσημης διαδικτυακής πλατφόρμας κρίθηκε ένοχος χθες (10/08) για κατασκοπεία εις βάρος χρηστών προς συμφέρον της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ήθελε να μάθει την ταυτότητα και άλλα στοιχεία για πρόσωπα που επέκριναν το βασίλειο ή τη βασιλική οικογένεια.

Σώμα ενόρκων δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο απεφάνθη ότι ο Άχμαντ Αμπουάμο πράγματι πούλησε προσωπικά δεδομένα (θεωρητικά) ανώνυμων χρηστών της πλατφόρμας στο Ριάντ, έναντι αμοιβής δεκάδων χιλιάδων δολαρίων.

Διατρέχει κίνδυνο να τού επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 ετών, διότι ενήργησε για λογαριασμό ξένης κυβέρνησης και επίσης για «ξέπλυμα» χρήματος, απάτη και παραχάραξη εγγράφων.

Η ποινή του θα ανακοινωθεί μεταγενέστερα.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία έδειξαν ότι, έναντι χρημάτων και ενώ νόμιζε πως ήταν προστατευμένος από αδιάκριτα βλέμματα, ο κατηγορούμενος πούλησε τη θέση του (σ.σ.: του υπαλλήλου της Twitter) σε πρόσωπο προσκείμενο» στη σαουδαραβική βασιλική οικογένεια, ανέφερε πρόσφατα ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας, Κόλιν Σάμσον, απευθυνόμενος στο σώμα των ενόρκων, στο «κλείσιμο» της ακροαματικής διαδικασίας που διήρκεσε δύο εβδομάδες.

Η ετυμηγορία απαγγέλθηκε εν μέσω των επικρίσεων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον του Τζο Μπάιντεν και του Εμανουέλ Μακρόν για την προσέγγισή τους με τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα – Διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που είχε τεθεί για καιρό στο περιθώριο σε διεθνές επίπεδο μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, το 2018.

Αρκετές ΜΚΟ κατηγορούν τον Πρίγκιπα, γνωστό και ως «MbS» και το καθεστώς του για συστηματική κατασκοπεία, απαγωγές και βασανισμούς αντιφρονούντων. Το Ριάντ διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ο Άχμαντ Αμπουάμο συνελήφθη στο Σιάτλ, τον Νοέμβριο του 2019. Η εισαγγελία τού πρόσαπτε, όπως και σε άλλον έναν πρώην υπάλληλο της Twitter, τον Αλί Αλζαμπάρα, πως αφού προσεγγίστηκαν από το Ριάντ στα τέλη του 2014 και τις αρχές του 2015, άρχισαν να στέλνουν στη Σαουδική Αραβία δεδομένα χρηστών, προσβάσιμα μόνο από τα συστήματα της εταιρείας (διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνων, ημερομηνίες γέννησης κ.ά.).

Ο κ. Αμπουάμο εγκατέλειψε την εταιρεία το 2015, ενώ ο Σαουδάραβας Αλί Αλζαμπάρα, αποχώρησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η Άντζελα Τσουάνγκ, συνήγορος υπεράσπισης του Άχμαντ Αμπουάμο, αναγνώρισε ότι πιθανόν διεξήχθη σαουδαραβική επιχείρηση πριν από επτά έτη, με σκοπό την εξασφάλιση πληροφοριών για αντιπάλους του καθεστώτος, στην οποία ενέχονταν υπάλληλοι της εταιρείας.

Όμως, σύμφωνα με την ίδια, ο εντολέας της δικάζεται στη θέση του κ. Αλζαμπάρα. «Είναι προφανές ότι ο κατηγορούμενος που αναζητούσε η κυβέρνηση δεν είναι εδώ», επεσήμανε.

Η Twitter, ερωτηθείσα από το AFP, δε θέλησε να σχολιάσει τη δικαστική απόφαση.

Η πλατφόρμα κατηγορεί τον πρώην υπάλληλό της ότι παραβίασε τους κανόνες της εταιρείας, διότι δεν ενημέρωσε την ιεραρχία ότι έλαβε 100.000$ και ένα ρολόι αξίας 40.000$ και πλέον, από πρόσωπο προσκείμενο στη σαουδαραβική μοναρχία.

Αυτά ήταν απλώς «ψιλά» για τους Σαουδάραβες, που είναι συνηθισμένοι στη χλιδή, αντέτεινε η κυρία Τσουάνγκ.