Στην υπογραφή και ανταλλαγή 16 επιχειρηματικών συμφωνιών και Μνημονίων Συνεργασιάς προχώρησαν εκπρόσωποι ελληνικών και σαουδαραβικών ιδιωτικών ομίλων στην υψηλού επιπέδου επιχειρηματική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Πρίγκιπα-Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα.

Οι συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας αφορούν τους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Ειδικότερα, από ελληνικής πλευράς, συμφωνίες υπέγραψαν οι εταιρίες/όμιλοι Aegean, Mytilineos S.A., Dynacom Tankers Management Ltd, Sea Traders S.A.,  Hellenic Environmental Center S.A., Τheon Sensors S.A, RAYCAP, Greek Energy & Infrastructure Investment Corporation (GrEC Fund), Holroyd Holdings Ltd, Southpoint Maritime S.A. , Chr. Stamatiou & Sons S.A., Highway Special Construction Systems S.A., Corinth Pipeworks Pipe Industry S.A.

Μεταξύ των συμφωνιών είναι η ίδρυση κοινής επιχείρησης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (3,75 δισεκατομμύρια SAR) για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, το λεγόμενο East to Med data Corridor (έργο EMC).

Το έργο θα εδραιώσει τη θέση της Ελλάδας ως τηλεπικοινωνιακής πύλης προς την Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να οικοδομήσει την ψηφιακή της οικονομία. Μια άλλη πολύ σημαντική συμφωνία, ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (10 δισεκατομμύρια SAR), αφορά τον κλάδο της ενέργειας και καλύπτει τόσο τις συμβατικές όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συμφωνία θα συσχετίσει την τεχνογνωσία της Σαουδικής Αραβίας στον ενεργειακό τομέα με το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή.

H συμφωνία για το East to Med data Corridor

Υπενθυμίζεται ότι χθες κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα διάδοχο υπεγράφη η συμφωνία για την κοινοπραξία που θα αναπτύξει το καλώδιο οπτικών ινών μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία.

Το «MENA Hub», ο βραχίονας διεθνούς συνδεσιμότητας και Κέντρων Δεδομένων της STC της Σαουδικής Αραβίας, θα κατασκευάσει την καλωδιακή υποδομή σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA. Στο έργο, το οποίο εκτιμάται ότιθα κοστίσει πάνω από 850 εκατ. δολάρια, συμμετέχουν και η ΔΕΗ καθώς και η κυπριακή CYTA.

Το Έργο EMC δίνει τη δυνατότητα στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, στην Ελλάδα και την Κύπρο να αξιοποιήσουν τη γεωγραφική τους θέση, δημιουργώντας τον τόσο απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία νέο διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, τοποθετώντας τις χώρες στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία, μέσω της δημιουργίας μια υποδομή ψηφιακής συνδεσιμότητας ανάμεσα στις χώρες, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εποχής του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Απ’ τις ανωτέρω ξεχωρίζει το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Όμιλος Μυτιληναίου με την Ajlan & Bros. Holding Group με στόχο μία στρατηγική συνεργασία για την κοινή ανάπτυξη πρότζεκτς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Σ. Αραβία στον χώρο της Ενέργειας, των ΑΠΕ και του Υδρογόνου, και των κατασκευών.

Επίσης το αντίστοιχο μεταξύ της Dynacom Tankers Management Ltd και της National Shipping company of Saudi Arabia (Bahri)

Οι συμφωνίες και τα μνημόνια είναι τα εξής:

  1. Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding -MoU) στη Ναυτιλία μεταξύ των Dynacom Tankers Management Ltd και National Shipping company of Saudi Arabia (Bahri)
  2. Μνημόνιο Κατανόησης στις θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ των Sea Traders S.A. και National Shipping company of Saudi Arabia (Bahri)
  3. Μνημόνιο Κατανόησης στην Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο, τις ΑΠΕ και τα έργα Υποδομών μεταξύ των Mytilineos S.A. και Ajlan & Bros. Holding Group (Abilitii)
  4. Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία στη διερεύνηση πιθανών ευκαιριών στους τομείς της ενέργειας, του φυσικού αερίου, των εξορύξεων, των ΑΠΕ, της αποθήκευσης ενέργειας και της διαχείρισης αποβλήτων μεταξύ των Mytilineos S.A. and Albawani
  5. Μνημόνιο Κατανόησης για τη δημιουργία εταιρείας προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος μεταξύ των Ελληνικής Περιβαλλοντικής Α.Ε. και Advanced Systems Group international for Trading.
  6. Συμφωνία συνεργασίας για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών τομέων στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μεταξύ των Theon Sensors S.A και National Company for Mechanical Systems.
  7. Μνημόνιο Κατανόησης για την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, με πιθανή προμήθεια φ/β κυψελών από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα μεταξύ των Mytilineos S.A. και Desert TECHNOLOGIES INDUSTRIES FACTORY.
  8. Μνημόνιο Κατανόησης  για την ανάπτυξη κοινών προϊόντων και την πώληση και διανομή προϊόντων στη Σαουδική Αραβία, στον Περσικό Κόλπο και στην ελληνική αγορά μεταξύ των RAYCAP και Desert TECHNOLOGIES INDUSTRIES FACTORY.
  9. Μη δεσμευτική επιστολή ενδιαφέροντος μεταξύ των GrEC Fund και FAS Energy Company, βάσει της οποίας η τελευταία επιβεβαιώνει την πρόθεσή της συμμετέχη ως επενδυτής και εταίρος (LP) του GrEC Fund στις βάση των καλύτερων προσπαθειών.
  10. Μνημόνιο Κατανόησης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα των κτιρίων και των κατασκευών μεταξύ των Holroyd Holdings Ltd και SHIBH AL JAZIRA GENERAL CONTRACTING (SAJCO).
  11. Μνημόνιο κατανόησης για ναυτιλιακή και ναυπηγική συνεργασία μεταξύ των Southpoint Maritime S.A. και SHIBH AL JAZIRA GENERAL CONTRACTING (SAJCO).
  12. Μνημόνιο Συνεννόησης για την από κοινού ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας στη Σαουδική Αραβία και ενίσχυση των υπηρεσιών υποστήριξης για τομείς υδατοκαλλιέργειας μεταξύ των CHR.STAMATIOU & SONS S.A. και Tharawat Seas Company.
  13. Συμφωνία Αντιπροσωπείας Πωλήσεων μεταξύ των Aegean και Elaf Aviation Group. Η συνεργασία αναμένεται να αυξήσει τα ταξίδια, τον τουρισμό και τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο κρατών.
  14. Μνημόνιο για την ίδρυση εργοστασίου στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, μεταξύ των Highway Special Construction Systems S.A. και Mshari Al Shathri Company
  15. Συμφωνία για το έργο Collahuasi Chile μεταξύ των CORINTH PIPEWORKS PIPE INDUSTRY S.A. και AL-QAHTANI PIPE COATING INDUSTRIES.
  16. Μνημόνια Συνεργασίας στον τομέα των εισαγωγών και εξαγωγών μεταξύ της Al-Batha και των εταιρειών Waqar, Sparta Spirit Co, Agricultural Products of Thassos SA, Marmeliza Handmade Delicacies and Avgi Ltd.