Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε παρέμβαση στη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα επιδόματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, απαντώντας παράλληλα σε όσα ανάφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

Αρχικά, ο κ. Τσίπρας δήλωσε «θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες της βουλής, όταν δώσετε εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε κατά την ομιλία του ότι κινούνται εντός του θεσμικού πλαισίου και κανόνων και η δική τους «λευκή απεργία» δεν είναι κάτι καινούργιο εντός της βουλής, καθώς και άλλα κόμματα έχουν προχωρήσει στην ίδια κίνηση.

«Σήμερα η κυβέρνηση σε χρόνο προεκλογικό φέρνει μια εξαγγελία που έκανε τον Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ η οποία αφορά αποσπασματικά ένα μέρος των ΕΔ και καθυστέρησε να έρθει επί 7 μήνες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Η Εθνική ασφάλεια αν την θεωρούμε κρίσιμη απαιτεί ενότητα σε όσους την επιβουλεύονται. Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή ότι για θέματα εθνικής ασφάλειας δεν χωρούν μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται ένα ζήτημα των ΕΔ με σκοπό να εξαπολύσει επίθεση στους πολιτικούς αντιπάλους και να εμπλέξει τις ΕΔ στα προεκλογικά του σχέδια», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «αναρωτιέμαι ως πότε θα βάζετε τις ΕΔ και τα εθνικά μας θέματα στην αρένα τις πολιτικής εκμετάλλευσης. Ως πότε θα επιχειρείτε να παριστάνετε τον μοναδικό πατριώτη και προστάτη της Εθνικής Άμυνας και να κουνάτε το δάχτυλο στους άλλους. Αυτά ήταν επιχειρήματα εμφυλιακής δεξιάς. Ετσι θα πορευτείτε; Αλήθεια για την πολύ προστασία είχατε καλωδιωμένους τους αρχηγούς των ΕΔ; Για να τους προστατεύσετε;».

«Αφήστε λοιπόν τις μεγάλες κορώνες και μεγάλη υποκρισία για το πόσο πατριώτης είστε εσείς και πόσο μειοδότες εμείς.

Είπατε ότι δεν είμαστε εχθροί αλλά αντίπαλοι αλλά τι είναι όταν μας λέτε μειοδότες. Τα ίδια κάνατε και πριν από 5 χρόνια. Ήσασταν χέρι χέρι με όσους θέλετε σήμερα να αποκλείσετε αλλά τότε μας λέγατε στις πλατείες εθνικούς μειοδότες. Όχι! Εμείς θεωρούμε εσχάτη καπηλεία να βάζουμε αυτά τα θέματα σε αντιπαράθεσης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Καφχάζετε για τις εξοπλιστικές δαπάνες λες και τα βγάζατε από την τσέπη σας. Και όταν σας λέμε ότι δεν εξασφαλίσατε ούτε βίδα για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία μας λέτε εθνική εξαίρεση. Όμως την ίδια ώρα δεν έχετε δώσει ούτε ευρώ για την μέριμνα των στελεχών των ΕΔ. Σήμερα φέρνετε ένα επίδομα που αφορά μόνο ένα κλάδο. Οι ΕΔ δεν είναι μόνο τα όπλα είναι οι άνδρες και γυναίκες που χειρίζονται τα όπλα. Το 2018 όταν το ερευνητικό ‘’Μπαρμπαρός’’ παραβίαζε την ΑΟΖ στην φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς έκαναν το καθήκον τους εμποδίζοντας τις έρευνες», υπογράμμισε.

«Δεν είπε η πολιτική ηγεσία τότε ότι το παρέσυρε η θάλασσα και κύματα Αιγαίου. Δεν είπε ότι έκανε θόρυβο και δεν υπήρχε παραβίαση. Οι άνδρες και γυναίκες που είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους για πατρίδα αυτοί είναι η δύναμη των ΕΔ και τι έχετε κάνει 4 χρόνια γι αυτούς; Ένα νομοσχέδιο που δεν λύνει κανένα ζήτημα. Αντιμετωπίζει μόνο ένα από τα αιτήματα ενός κλάδου; Με τους άλλους κλάδους τι γίνεται; Δικαίως έχουν εξεγερθεί.

Τα επιδόματα πρέπει να τα δίνεις με δικαιοσύνη σε όλους τους κλάδους. Μόνο το επίδομα στόλου και τις υποσχέσεις για το μισθολόγιο που αφορά το 2024. Μεταξύ του 2023 και 2024 μεσολαβούν οι εκλογές. Μην δίνεται τέτοιες υποσχέσεις γιατί γνωρίζετε ότι δεν θα είστε στην θέση του πρωθυπουργού το 2024», ανάφερε.

«Μας κουνάτε το δάχτυλο όταν ήμασταν κυβέρνηση μετράγαμε και το τελευταίο ευρώ. Εσείς δεν κάνετε το ίδιο. Από το 2010 μέχρι και το 2018 μετρούσαμε και το τελευταίο ευρώ γιατί ήμασταν σε επιτροπεία όλες οι κυβερνήσεις. Ποιος μας έβαλε στα μνημόνια; Μεταξύ άλλων γιατί μπήκαμε σε μνημόνια; Γιατί είχατε κάνει τα εξοπλιστικά προγράμματα όχημα για σπατάλες και μίζες. Γι αυτό μεταξύ άλλων μπήκαμε σε μνημόνια. Όταν ήρθαμε εμείς κάναμε ότι περνούσε απ το χέρι μας προκειμένου να κρατήσουμε ψηλά το ηθικό ανδρών και γυναικών.

Τα ΠΑΠΑ3 ήταν απόφαση της ΝΔ που ήρθε να υλοποιήσει η δική μας κυβέρνηση.

Όταν πήγατε στην ΕΑΒ τι επιθεωρήσατε μήπως τα αναβαθμισμένα F16 που εμείς πήραμε αυτή τη συμφωνία; Γνωρίζετε αν εκείνη η συμφωνία έχει παραγωγή στην Ελλάδα; Όλα εδώ κατασκευάζονται», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε ακόμη: