Με την πεποίθηση ότι «δεν χρειάζεται να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές» πέραν αυτών της απλής αναλογικής εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR, ενώ παράλληλα εκτίμησε πως θα συνεργαστούν μετεκλογικά οι προοδευτικές δυνάμεις, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έρθει πρώτο κόμμα, είτε με την συμμετοχή, είτε με την ανοχή κυβέρνηση συνεργασίας.

Ένστικτο αυτοσυντήρησης από Ανδρουλάκη

Υπό το πρίσμα ότι «ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, όπως και συναινέσεις και φέρνοντας το ευρωπαϊκό παράδειγμα κυβερνήσεων συνεργασίας, ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι αν έρθει πρώτος ο κ. Μητσοτάκης, τότε θα «σχηματιστεί κυβέρνηση με το κόμμα και την πολιτική του κ. Μητσοτάκη» εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα υπάρξει τελικά προοδευτική κυβέρνηση.

Απαντώντας αναφορικά με τη στάση των υπόλοιπων προοδευτικών κομμάτων μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, «προφανώς και θα πουν άλλα πράγματα προεκλογικά γιατί είναι ανταγωνιστική η διαδικασία της ψήφου» συμπέρανε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «πιστεύω ότι έχει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης ο κάθε κύριος Ανδρουλάκης». «Όλα αυτά τα έχω σκεφτεί. Όλα αυτά είναι λόγια του αέρα προεκλογικά» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θεωρώντας ταυτόχρονα πως «όλα όσα προεκλογικά λέγονται θα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που θα αποφασιστούν».

Αναφορικά με την πρόσκληση του ΜέΡΑ25 ή του ΚΚΕ σε ένα τέτοιο συμμαχικό σχήμα, «καταρχάς δεν γνωρίζω ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί της κάλπης» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν διάφορες εκδοχές, δηλαδή είτε η συμμετοχή, είτε η ανοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας προοδευτικής κατεύθυνσης.

«Όχι» σε κυβέρνηση ηττημένων

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στον σχηματισμό «κυβέρνησης ηττημένων», ενώ χαρακτήρισε τυχόν δεύτερες εκλογές ως δημοψήφισμα και μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο. «Είμαι κάθετος σε αυτό, κ. Ζαχαρέα εδώ δεν κάνουμε μπακαλική, είναι ζήτημα ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης» υποστήριξε αναφορικά με την κυβέρνηση ηττημένων, θέτοντας, ωστόσο, ως προϋπόθεση της πολιτικής αλλαγής την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Χορηγοί της ακροδεξιάς» στην κυβέρνηση

Ακόμη δήλωσε δικαιωμένος από τις εξελίξεις στην περίπτωση της τροπολογίας Κασιδιάρη, υπενθυμίζοντας ότι ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «προσχωρήσαμε στην άποψη του κ. Αλιβιζάτου, Σεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλιβιζάτος», εν αντιθέσει με τα κυβερνητικά στελέχη που «έχουν γίνει χορηγοί της ακροδεξιάς. Είναι η τρίτη τροπολογία που καταθέτουν για το θέμα Κασιδιάρη» είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως το θέμα θα είχε λυθεί με προσθήκη στον ισχύοντα νόμο ότι δηλαδή δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα αν στις λίστες τους μέλη καταδικασμένα για νεοναζιστικές ενέργειες.

«Δεύτερο λάθος» η τροπολογία

Για τη στάση του στην τροπολογία, «να κάνουμε δεύτερη φορά το ίδιο πράγμα; Θα επιμείνουμε στο σωστό. Δεν πιστεύουμε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι ένα δεύτερο λάθος είναι η λύση για να το διορθώσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ έκανε λόγο για «αισχρή χειραγώγηση, άθλια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Έτσι αποφασίζουνε, έτσι χειραγούνε για τις δικαστικές αποφάσεις;» ως προς τη συνάντηση των κυρίων Γεραπετρίτη και Τζανερίκο.

«Απεύχομαι να κατέβει» ο Κασιδιάρης

Επιπλέον, «δεν θα μας κάνει σε εμένα προσωπικά μαθήματα στάσης απέναντι στο φασισμό» σχολίασε με φόντο τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, προσθέτοντας πως πρέπει όλο το δημοκρατικό τόξο να προσχωρήσει σε μια θέση που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα. Ταυτόχρονα, «με το θεσμικό ερασιτεχνισμό της κυβέρνησης θα τρίβει τα χέρια του ο Κασιδιάρης είτε κατέβει, είτε δεν κατέβει» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας σε προσωπικό τόνο πως «εγώ απεύχομαι να κατέβει». Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση «να φέρουν αύριο στη Βουλή αυτήν την τροπολογία» που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «αλλιώς ας αναλάβει την ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης», προαναγγέλλοντας σε μια τέτοια περίπτωση πως το κόμμα του θα απέχει από τη διαδικασία.

Στο μέτωπο της ακρίβειας, «14% έχουμε πληθωρισμό στα τρόφιμα» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το θέμα δεν είναι αν αντιμαχόμαστε «κάποιο καλάθι», ούτε να «ειρωνευόμαστε τους πολίτες με αρνιά Porsche», αφού χαρακτήρισε «φωτιά» το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού. Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε απέναντι στο τρίπτυχο «Αύξηση μισθών, μείωση τιμών και ρύθμιση χρεών», προαναγγέλλοντας αύξηση μισθών . 880 ευρώ και τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς ετησίως, δέκα τοις εκατό αύξηση των μισθών στο δημόσιο και 13η σύνταξη και αναδρομικά για τους συνταξιούχους.

«Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί»

Ωστόσο, αναφερθείς στο πεδίο της μείωσης των τιμών, είπε πως «δεν υπάρχει ένα μαγικό ραβδί», μολονότι «η ακρίβεια είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνικότατο», όπως παρατήρησε και ανέφερε ότι στα προωθήσει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα πρώτης ανάγκης. Ακόμη «θα μειώσουμε τον ΕΦΚ στο κατώτερο δυνατό επίπεδο» δήλωσε και εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «δογματικά» αρνείται την μείωση των έμμεσων φόρων.

«Η μισή Ελλάδα χρωστά»

Για τη ρύθμιση χρεών, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι έχουμε 4.250.000 πολίτες που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Η μισή Ελλάδα χρωστά» διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ αναφέρθηκε σε υποθήκες ακινήτων άνω των 40 δις ευρώ. «Εμείς έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο», τόνισε με τη σφραγίδα της κ. Κατσέλη, κάνοντας λόγο για μια ρύθμιση που θα αφορά κυρίως την μεσαία τάξη, καθώς θα υπάρχει δυνατότητα βραχυχρόνιας ρύθμισης με διαγραφή οφειλής 40- 60%.

Στο ερώτημα αν θα εγκριθεί από τις Βρυξέλες στο σχέδιο, «απολύτως» απάντησε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως τότε ήμασταν στα μνημόνια και τα δάνεια, ενώ σταχυολόγησε ως «καλό νέο» είναι ότι φύγανε από τις τράπεζες, αλλά τα έχουν ιδιωτικές εταιρίες, με τις οποίες οφείλουμε να έρθουμε σε συνεννόηση είπε ο κ. Τσίπρας.

«Λαίλαπα πλειστηριασμών ή αδιέξοδο»

«Θα έχουν κάποιο κέρδος δε ένα εύλογο χρονικό διάστημα τα funds», όπως ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως υπάρχει και η δεύτερη εναλλακτική, της μακράς διάρκειας ρύθμισης στα 35 έτη, όπου εκεί θα πληρώσει το σύνολο της αντικειμενικής αξίας. «Αυτή η πρόταση είναι win win και για τους καταναλωτές και για τους πιστωτές» συμπλήρωσε, αφού «αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα ή λαίλαπα πλειστηριασμών ή αδιέξοδο».

«Ναι» στο ντιμπέιτ

Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε θετικός σε ντιμπέιτ, σχολιάζοντας για τον κ. Μητσοτάκη πως «αρνείται σαν το διάβολο το λιβάνι τον να καθίσουμε σε ένα τραπέζι οι δυο μας». « Και όλοι μαζί και οι δυο μας» συνέχισε, αναφέροντας πως «να κάτσουμε όλοι μαζί να κάτσουμε οι έξι. Γιατί θέλει άλλους τέσσερις μαζί μας αφού θέλει σύγκριση;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, αν και «με τους 6, τους 7 ή τους 5 και λίγο σούπα και την κάνουμε τη συζήτηση στη Βουλή συνεχώς», όπως είπε.

«Έχω συγκρατημένη αισιοδοξία»

Για το εκλογικό αποτέλεσμα εκτίμησε πως αν και «προβληματιζόμαστε για όλα», εντούτοις «έχω μια συγκρατημένη αισιοδοξία όμως, βλέπω το κλίμα που επικρατεί. Και πιστεύω ότι όσο έρχεται η ώρα, η ψήφος προοπτική αλλαγής ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει πρώτος», όπως σημείωσε. Κληθείς να σχολιάσει το προσωπικό πολιτικό του μέλλον, «δεν έχω τέτοια θέματα γιατί εγώ δεν πιστεύω ότι μου χρωστάει κάτι η ευκαιρία» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και παρατήρησε πως «ζητώ μια ευκαιρία να κυβερνήσω για να εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα χωρίς την τρόικα πάνω από το κεφάλια μας». Για το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την πολιτική, «θα έρθεικάποια στιγμή αυτή η ευλογημένη για μένα ώρα. Αυτές τις αποφάσεις θα τις πάρουμε συλλογικά» περιέγραψε, σχολιάζοντας πως «δεν θα είναι αυτή η ώρα σύντομα».

«Δεν λες συγνώμη, παραιτείσαι»

«Η χώρα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να κυβερνηθεί από ένα ευρύτατο φάσμα προοδευτικών δυνάμεων. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία με την απλή αναλογική να συγκυβερνήσουν αυτές οι δυνάμεις» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας, ενώ ερωτηθείς για λάθη του, «το μόνο λάθος που δεν έχω κάνει είναι να θεωρήσω τον εαυτό μου αλάνθαστο. Όποτε εγώ παραδέχτηκα λάθος και ζήτησα συγνώμη, ανέλαβα την ευθύνη» ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ «οι περιπτώσεις για τις οποίες έχει ζητήσει συγνώμη ο κ. Μητσοτάκης είναι περιπτώσεις που σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν λες συγνώμη, παραιτείσαι», κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα