Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή ότι «Όσοι παρακολούθησαν ομιλία Μητσοτάκη μάλλον αισθάνθηκαν ότι απευθύνετε σε άλλη χώρα και άλλο λαό. Επιεικής η έκφραση. Δεν έχει κατανοήσει τι συμβαίνει στην χώρα και τον ελληνικό λαό. Θα ήθελα να τοποθετηθώ συνολικά στην κατάσταση που βιώνει το μέσο νοικοκυριό και επιχείρηση».

«Θα μου επιτρέψετε πριν μιλήσω αναλυτικά να κάνω απολογισμό γι αυτό που παρουσιάζει η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης. Με την σημερινή του τοποθέτηση εν μέσω σαρωτικού κύματος ακρίβειας δείχνει την αδυναμία να ανταποκριθεί στην υπαρξιακή αγωνία της πλειοψηφίας συμπολιτών. Δείχνει έλλειμμα κατανόησης, προχειρότητα, εμμονή σε αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές και έναν εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. 

Και πρόσθεσε ότι «Είναι τετράπτυχο που σκιαγραφεί την στάση και συμπεριφορά κυβέρνησης. Μας παρουσίασε μια κατάσταση παραδεισένια αλλά δεν έλαβε υπόψη τους κοινωνικούς δείκτες. Δεν κατανοεί ο κ. Μητσοτάκης τι έρχεται. Μας λέει ότι η κρίση θα είναι παροδική ενώ θα είναι δομική».

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «Ο κ. Μητσοτάκης κάθε 25 ημέρες ανακοινώνει μέτρα πανηγυρίζοντας ότι λύνει το πρόβλημα αλλά είναι τόσο ανεπαρκή τα μέτρα που κρατάνε 3 ημέρες. Δεν φτάνει η προχειρότητα αλλά έχετε και την κατασκευασμένη προπαγάνδα να σας αποθεώνει ότι λύσατε τα προβλήματα».

«Μας ακούει σήμερα ο μέσος πολίτης και νομίζει ότι βρίσκεται αλλού. Ιδίως όταν του έρχεται ο λογαριασμός στο ρεύμα και πάει στο σουπερ μάρκετ. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους. Στην 3η βδομάδα του μήνα στερεύει το εισόδημα. Προσπαθήσατε να δημιουργήσετε πλασματική εικόνα με δημιουργική λογιστική», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συμπλήρωσε ότι «Είναι εύκολο να παίρνεις πραγματικά στοιχεία για να δημιουργήσεις πλασματική εικόνα. Με ψέματα και δημιουργική λογιστική ξέρετε να πορεύεστε. Επαναλαμβάνετε δήθεν μέτρα και τρέχετε πίσω από τις εξελίξεις. Το έχουμε μάθει το τροπάριο με τις παγκόσμιες κρίσεις. Παγκόσμια κρίση η πανδημία αλλά εδώ έχουμε τους περισσότερους θανάτους. Παγκόσμια κρίση η κλιματική αλλά εδώ κάηκαν τα περισσότερα στρέμματα δάσους. Παγκόσμια κρίση η ενεργειακή αλλά εδώ έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Για σταθείτε μια στιγμή. Δεν γίνεται να μην υπάρχει ευθύνη στην κυβέρνηση».

«Είναι η ιδεοληπτική σας τακτική να αφήνετε αρρύθμιστη και ανέλεγκτη την αγορά. Τι κάνει η ΡΑΕ, η επιτροπή ανταγωνισμού; Και μη μου απαντήσετε ότι είναι ανεξάρτητες αρχές γιατί μια χαρά παρεμβήκατε και αλλάξατε την διοίκηση. Εχετε ευθύνη για τα πεπραγμένα της σημερινής ηγεσίας. Μαθαίνω ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Ανταγωνισμού σας ζήτησε να προσαρμόσετε θεσμικό πλαίσιο για έλεγχο καρτέλ στις τηλεπικοινωνίες. Είμαστε πρωταθλητές και στις χρεώσεις τηλεπικοινωνιών. Σας ζήτησε να αναμορφώσετε το θεσμικό πλαίσιο. Μαθαίνω επίσης ότι ζητά να ενισχυθούν αρμοδιότητες επιτροπής για περισσότερους ελέγχους και αρνείστε. Κοιτάξτε εγώ δεν τον ξέρω τον άνθρωπο. Αυτό το κρυφτούλι ευθυνών δεν θα το ανεχθούμε. Αν δεν σας κάνει πείτε το . Διότι είτε δεν θέλει αυτός να κάνει ελέγχους είτε θέλει αλλά το σύστημα Μαξίμου δεν τον αφήνουν το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τα καρτέλ είναι ανεξέλεγκτα», προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας.