O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προχώρησε σε δήλωση λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, όπου ανακοινώθηκαν τα νέα αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «έχουμε γίνει δυστυχώς πρώτοι σε θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκων σε όλη την δυτική Ευρώπη», σημειώνοντας ότι «η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο. Ανήκει σε αυτόν που πριν από λίγο έκανε το 11ο διάγγελμα για να μας πει ότι φταίνε πολλά και διάφορα εκτός όμως από τον ίδιο. Από τον ίδιο που εδώ και δύο χρόνια διαχειρίζεται την πανδημία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευθύνη της αποτυχίας που σήμερα βιώνουμε».

Και πρόσθεσε «γιατί εδώ και δύο χρόνια αντιμετωπίζει την πανδημία, όχι με ουσιαστικές πράξεις αλλά με λόγια του αέρα – διαγγέλματα. Εδώ και δύο χρόνια δεν ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πρωτοβάθμια Υγεία. Γιατί ακόμη και οι ΜΕΘ που έφτιαξε είναι είτε πρόχειρες και ακατάλληλες είτε υποστελεχωμένες».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «δημιούργησε συνειδητά κλίμα ψευδούς επιτυχίας και χαλάρωσης. Όταν κάθε δύο μήνες πανηγύριζε πως νίκησε οριστικά την πανδημία. Κι όταν συνεχίζει ακόμα και σήμερα να μιλάει για πανδημία ανεμβολίαστων, λες και οι εμβολιασμένοι δεν νοσούν ή δεν μεταδίδουν».

«Κι έχει ακέραια και την ευθύνη για την αποτυχία στον εμβολιασμό. Γιατί ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να πείσει τους πολίτες με τις διάφορες ‘’λίστες Πέτσα’’, παρά μόνο να φτιάξει το δικό του καθεστώς. Γιατί όταν όλοι μας μετράμε θύματα, αυτός μετράει ψήφους και δεν τολμά να συγκρουστεί με το εκλογικό του ακροατήριο, στην Εκκλησία, στα σώματα ασφαλείας», υπογράμμισε.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «χρειάστηκε να θρηνήσουμε 1.137 νεκρούς μέσα στο Νοέμβρη και να υπάρξει αυτή η γενική κατακραυγή για να εξαγγείλει σήμερα αυτό που προτείναμε και καταθέσαμε μάλιστα ως τροπολογία στη Βουλή και καταψήφισε. Να γίνει δηλαδή υποχρεωτικό το τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων στις εκκλησίες», ενώ συμπλήρωσε ότι «ακόμη και σήμερα συνεχίζει να μιλά αυτάρεσκα και λέει ψέματα για δήθεν άρτια εκστρατεία εμβολιασμού, ενώ είμαστε ουραγός στην Ευρώπη». 

«Συνεχίζει τα μπρος – πίσω που προδίδουν πανικό. Δεν ξέρω τι θα ανακοίνωνε ότι σήμερα θα κάνω δήλωση αμέσως μετά το διάγγελμα του, γιατί μόλις προχθές μας είπε ότι δεν θα γίνουμε Αυστρία και σήμερα μας ανακοίνωσε lockdown για τους ανεμβολίαστους. Ένα διαρκές μπρος -πίσω και μέτρα που τις περισσότερες φορές δεν έχουν αντίκρισμα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πρόσθεσε «τον καλώ έστω και τώρα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, να αλλάξει στρατηγική. Χρειάζονται άμεσα και ουσιαστικά μέτρα και όχι διαγγέλματα αυτοθαυμασμού. Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων. Και να οργανώσουμε πανστρατιά για την πρώτη δόση, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες που αν νοσήσουν, κινδυνεύουν περισσότερο».

Τέλος, έθεσε ευθέως ζήτημα Πλεύρη, λέγοντας ότι ο νυν υπουργός Υγείας δεν μπορεί να εφαρμόσει τις πολιτικές που απαιτούνται, ενώ κάλεσε και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, αν δεν μπορεί να υλοποιήσει πολιτικές ενίσχυσης του ΕΣΥ, να αφήσει χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά «Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί. Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει, τότε ας αφήσει χώρο σε εμάς που και θέλουμε και μπορούμε».