«Θα απαντήσω σε όσα εύλογα απασχολούν τους πολίτες. Όταν μιλάμε για ακρίβεια πρέπει να είμαστε ακριβείς», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ακρίβεια που προκάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Στο μέτωπο της ακρίβειας θα προσθέσω σήμερα ακόμα κι έχοντας μια καλύτερη εικόνα για το πως θα κλείσει ταμειακά ο χρόνος, τρεις ακόμα πρωτοβουλίες στήριξης συμπολιτών μας. 

Πρώτον, όπως συνέβη το 2020, και όπως έχω επανειλημμένως  δεσμευθεί δημόσια, 100.000 ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομείο, στο ΕΚΑΒ και στα κέντρα υγείας θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού.

Ένα μέσο ποσό ύψους περίπου 900 ευρώ, το οποίο θα τους αποδοθεί αμέσως μέσα στον Δεκέμβριο. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε σήμερα από τα πολλά που τους οφείλουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

-Πρόσθετη ενίσχυση σε 800.000 συνταξιούχους

-Πρόσθετο βοήθημα σε 173.000 άτομα με αναπηρία

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα αποδοθούν 250 ευρώ σε κάθε χαμηλοσυνταξιούχο και 250 ευρώ πρόσθετο βοήθημα σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «Η πορεία της εθνικής οικονομίας και η καθημερινότητα των νοικοκυριών δεν προσφέρεται για ανέξοδες εντυπώσεις ούτε για φτηνούς λαϊκισμούς».

Παράλληλα, περιέγραψε την κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο και τόνισε ότι η αυξημένη ζήτηση αύξησε τις τιμές και αυτές αλυσιδωτά τον πληθωρισμό. «Γι’ αυτούς τους λόγους ακρίβυνε και η ενέργεια και στην χώρα μας», σημείωσε.

Και πρόσθεσε ότι «υπάρχει συζήτηση ανάμεσα στους ειδικούς για το φαινόμενο αυτό» και τόνισε ότι συμφωνούν οι περισσότεροι ότι θα είναι πρόσκαιρο.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είπε ότι «Η ΕΚΤ είναι διστακτική να αυξήσει τα επιτόκια γιατί αυτό θα οδηγούσε σε ανάσχεση της αναπτυξιακής δυναμικής που παρατηρείται στην Ευρώπη και τασσόμαστε κι εμείς με αυτή την άποψη».

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ζούμε κάτι τέτοιο. Είχε συμβεί και το 2011 και υπήρχαν δυσοίωνες προβλέψεις αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι το φαινόμενο είναι παροδικό, εκτιμώντας ότι θα υποχωρήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Για την χώρα μας, ο πρωθυπουργός είπε ότι το ζήτημα πουλάει και τηλεοπτικά αλλά η εικόνα στην αγορά είναι άλλη.

«Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι η Ελλάδα τον μήνα Οκτώβριο έχει την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 4,1% και την Ελλάδα στο 2,8%», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για τα τρόφιμα η αύξηση σε μηνιαία βάση είναι 0,1% και σε άλλες χώρες είναι πάνω από την μονάδα.

«Δεν μας τα λένε καλά οι νεόκοποι φίλοι σας σοσιαλιστές ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Πού οφείλεται η αύξηση στο ρεύμα

Αναφερόμενος στην αιτία της αύξησης στις τιμές του ρεύματος, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι «Είναι αποτέλεσμα μιας στρέβλωσης στην αγορά του φυσικού αερίου και έχει γεωπολιτικές αιτίες και είναι ένα φαινόμενο που επηρέασε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Και πρόσθεσε ότι η παραμικρή αύξηση των τιμών δυσκολεύει την ζωή των πολιτών και εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας. «Θέλω να μιλάμε με πραγματικά στοιχεία και όχι με ψέμματα και εντυπώσεις της στιγμής», είπε.

Ακόμη, επισήμανε πως πιστεύει ότι η χώρα μας απαντά αποτελεσματικά και αυτή η άμυνα στο κύμα των ανατιμήσεων, δεν έτυχε, αλλά πέτυχε. Και πως με την εκδήλωση των πρώτων τάσεων αυξήσεων η κυβέρνηση προχώρησε στην λήψη μέτρων. Επίσης, σημείωσε ότι το εισόδημα των νοικοκυριών είχε θωρακιστεί επί δυο χρόνια. «Πρώτη η Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος την οποία αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε γιατί οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο ήταν μεγαλύτερες από αυτές που περιμέναμε».

«Το συνολικό ποσό για την στήριξη αγγίζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης και αν το δει κανείς αναλογικά ποσοστιαία είναι η μεγαλύτερη από αυτές που έχουν δοθεί στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι το επίδομα θέρμανσης φέτος θα είναι διπλάσιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ΔΕΗ και τόνισε ότι η ισχυρή ΔΕΗ αποτελεί σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια και είναι ισχυρή γιατί μας την παραδώσατε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και έκανε αύξηση κεφαλαίου. Μια ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να απορροφήσει μέρος των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και να συμπαρασύρει τους ανταγωνιστές της σε μια αντίστοιχη πολιτική. «Δεν είναι μόνο το ύψος του λογαριασμού αλλά και οι διευκολύνσεις που μπορούν να γίνουν», είπε ακόμα.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε το πρόγραμμα ως συνεκτικό και τολμηρό που αφορά όλους. Πρόσθεσε ότι με παράλληλες παρεμβάσεις λειτουργούν ανακουφιστικά στην άνοδο των τιμών γιατί αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

«Ενδεικτικά 6% ΦΠΑ στις ζωοτροφές, μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ (ΜΜΜ, καφές κ.α.) και μαζί με αυτές τις παρεμβάσεις δρομολογήθηκαν ειδικές παρεμβάσεις για νέους όπως κατάργηση τέλους κινητής τηλεφωνίας, κατάργηση εισφορών για εργασία και το πρόγραμμα «Πρώτο ένσημο» [που χρηματοδοτεί με 600 ευρώ τους νέους εργαζόμενους στην αρχή της καριέρας τους. Και βέβαια την αύξηση κατώτατου μισθού. Προανήγγειλα ότι εκτός από την προαποφασισμένη αύξηση που θα ξεκινήσει 2022 θα υπάρξει εντός έτους μια ακόμα αύξηση για τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας. Συμμετοχή στην ανάπτυξη πρέπει να έχουν όλοι και κυρίως οι πιο αδύναμοι», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε δε ότι «Υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης εντείνονται και οι έλεγχοι στην αγορά ώστε η πρόσκαιρη αναστάτωση να μην μετατραπεί σε μόνιμη κερδοσκοπία. Σε κοινοτικό επίπεδο η χώρα πρωτοστατεί στην δημιουργία νέας ενεργειακής πολιτικής στο πλαίσιο ενεργειακής αυτονομίας της ΕΕ. Έχουμε υποβάλλει μια σειρά από προτάσεις που ενισχύουν θέση Ευρώπης στην αγορά φυσικού αερίου και να ενισχυθεί η θέση κρατών ως προς την αποθήκευση ενέργειας».

«Αυτές οι αλήθειες συμπληρώνονται από μια ακόμα που θεωρώ πιο σημαντική. Είναι η αύξηση μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 7,4% μέσα στα προηγούμενα 2 χρόνια όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν 3,5%. Και μην ξεχνάμε την φροντίδα στους αδύναμους με την φροντίδα εντός Δεκεμβρίου να χορηγηθεί στους διπλάσιο εισόδημα αλληλεγγύης, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «Είμαστε σε θέση σήμερα να μιλάμε για στήριξη του εισοδήματος γιατί υλοποιήσαμε με συνέπεια όπως δεσμευτήκαμε μια ευρύτερη πολιτική φοροελαφρύνσεων και ανάπτυξης για όλους. Σήμερα οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο εισοδήματος ΕΝΦΙΑ, εισφορές, όλοι οι συντελεστές έχουν υποχωρήσει, Η εισφορά αλληλεγγύης έχει καταργηθεί στον ιδιωτικό τομέα γι αυτό και τα νοικοκυριά έχουν σήμερα καλύτερο εισόδημα από ότι επί των δικών σας ημερών».

«Πρόκειται ευτυχώς για τους Έλληνες, δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την αντιστροφή της φοροεπέλασης που εσείς εφαρμόσατε επί 4,5 χρόνια. Η ζωή αποδεικνύει ότι η λελογισμένη μείωση φόρων και εισφορών μεγεθύνει  το εισόδημα και πυροδοτεί την απασχόληση και την ανάπτυξη δημιουργώντας πολλές μόνιμες δουλειές που φέρνουν πίσω πολλούς νέους από το εξωτερικό», επισήμανε.