Μολονότι η αγορά έκλεισε σε εβδομαδιαίο επίπεδο θετικά, ωστόσο η …τελευταία εικόνα είναι αυτή που μένει!

Και υπό την έννοια τούτη, το γεγονός είναι πως στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο ενθουσιασμός των πρώτων συνεδριάσεων της εβδομάδας, κυρίως λόγω ΔΕΗ, Εθνικής, τραπεζών και «καλών χαρτιών», μετατράπηκε τουλάχιστον σε προβληματισμό με πολλά ερωτηματικά για την έκβαση των πραγμάτων!

Το λοκνταουν στην Αυστρία καθώς και ορισμένα γερμανικά κρατίδια, σε συνδυασμό με την δραματική εξέλιξη της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη και τα περιοριστικά μέτρα που αναγκάζονται να λάβουν οι κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, προκαλούν μια αναστάτωση για νέο εγκλωβισμό της οικονομίας και των επιχειρήσεων!

Ξαφνικά υπάρχει ο κίνδυνος αναβίωσης μιας «θανάσιμης» απειλής, που θέτει σε κίνδυνο οικονομία, ρυθμούς ανάπτυξης, επενδύσεις, επιχειρηματικά projects, τουρισμό, ιδιωτικοποιήσεις!

Την ίδια στιγμή η σιωπή της Moody’s, που δεν προέβη τελικά στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, εντείνει τον προβληματισμό, καθώς εκτός των άλλων βρίσκεται σε αντιστοιχία με την επίσης ακυρωθείσα αξιολόγηση της Standard and Poors!

Με την απειλή των λοκντάουν να πλανάται πάνω από την Ευρώπη, με τις οικονομίες να δοκιμάζουν τις αντοχές τους και τους διεθνείς οίκους ξαφνικά να ακολουθούν το δρόμο της σιωπής, δημοσιοποιώντας μόνον «τραπεζικούς χρησμούς», ευλόγως η αγορά κρατάει στάση αναμονής, ενόψει νέων στοιχείων για την έκβαση της πανδημίας, πιθανόν νέων μέτρων αλλά και των αποφάσεων της Λαγκάρντ και της Φρανκφούρτης γενικότερα.

Υπό το πρίσμα αυτό, την ώρα τούτη όλα τα συστατικά στοιχεία που συγκροτούν το success story στο ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκονται σε φάση αναμονής ενόψει των νέων δεδομένων!

Και σε κάθε περίπτωση το βέβαιον είναι, πως ανεξαρτήτως της έκβασης με την πανδημία, τα μεγάλα projects ούτε αναιρούνται, ούτε ακυρώνονται!

Η ΔΕΗ, για παράδειγμα, είτε έτσι, είτε αλλιώς θα ακολουθήσει τον δικό της αυτόνομο δρόμο, μόλις δέσουν, κατοχυρωθούν τα επίπεδα τιμών και φύγουν οι …γρήγοροι της αύξησης κεφαλαίου!

Το ίδιο ισχύει και για την Εθνική που αργά ή γρήγορα θα περάσει σε ιδιώτες, πρώτα με το placement του 20% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ και στη συνέχεια με αύξηση μαμούθ μετοχικού κεφαλαίου!

Και το στόρι της Εθνικής έχει ήδη αφυπνίσει χρηματιστηριακά και τις υπόλοιπες τράπεζες!

Την ίδια ώρα τρέχουν μεγάλα έργα, οδικοί άξονες, παραχωρήσεις, αποκρατικοποιήσεις, επενδυτικά πλάνα πχ Ελληνικό, τουριστικά projects, κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης!

Υπό την οπτική γωνία αυτή, το Χρηματιστήριο με αφορμή πιθανά λοκντάουν, ακρίβεια, πληθωρισμό, ράλλυ στην αγορά ομολόγων, αφομοιώνει επίπεδα τιμών, κρατάει στάση αναμονής και παρακολουθεί εκτός των διεθνών εξελίξεων και την κυβέρνηση, προκειμένου να διαπιστώσει αποφασιστικότητα, σχεδιασμό, τόλμη, καθαρή σκέψη και ικανότητα διαχείρισης μιας ευαίσθητης και λεπτής συγκυρίας…