Διέψευσε τις προσδοκίες για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου ο οίκος Moody’s την Παρασκευή, καθώς τελικά δεν εξέδωσε έκθεση όπως ήταν προγραμματισμένο.

Τις προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας είχε ενισχύσει έκθεση της Morgan Stanley στις αρχές της εβδομάδας, η οποία έκανε λόγο για αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από το Ba3 στο Ba2, επικαλούμενη την ευθυγράμμιση των αξιολογήσεων με τους υπόλοιπους οίκους.

Επιπλέον, η ίδια η Moody’s σε έκθεσή της πριν δύο μέρες για τις πιστωτικές προοπτικές των χωρών της Ευρωζώνης το 2022, είχε εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη 4,3% το 2022, ενώ το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες για να διαμορφωθεί στο 191% του ΑΕΠ, με τη μείωση να είναι η μεγαλύτερη από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα στο «BB» με σταθερό outlook, όπως και η Standard & Poor’s. Η DBRS αξιολογεί την Ελλάδα με «ΒΒ» και θετικό outlook. Η Moody’s είναι ο οίκος που δίνει τη χαμηλότερη αξιολόγηση στη χώρα μας.

Η τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch και τη Standard & Poor’s την κατατάσσει δύο διαβαθμίσεις μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Όσον αφορά τη Moody’s, η σημερινή απουσία αξιολόγησης διατηρεί την απόσταση των τριών διαβαθμίσεων από την επενδυτική βαθμίδα.