Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», εκτίμησε ότι οι κάλπες της απλής αναλογικής μπορούν να δώσουν κυβέρνηση με συμμετοχή του πρώτου και του τρίτου κόμματος, εφόσον πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για την πρωινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ψαρεύει» ψήφους από το κόμμα Κασιδιάρη,  αλλά και για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε υπόμνημα για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη στον Άρειο Πάγο, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Οι νεοναζί πρέπει να είναι στη φυλακή» και συνέχισε λέγοντας ότι «η συζήτηση εδώ και τέσσερις μήνες για τον Κασιδιάρη φουσκώνει την ακροδεξιά, ενώ εδώ και τρία χρόνια ο Κασιδιάρης κάνει προεκλογική εκστρατεία από τη φυλακή».

Ακόμη, αναφέρθηκε στην παρατήρηση ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν υπομνήματα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει: «Ας βγει ο Μητσοτάκης να παριστάνει τον πολέμιο της ακροδεξιάς, ενώ έχει στο κόμμα του Βορίδη και Γεωργιάδη. Στην πολυκατοικία της Δεξιάς υπάρχει μεγάλος αναβρασμός, ασκούνται περίεργες δικαστικές πιέσεις και στο κόμμα Βελόπουλου, είναι εκτός το κόμμα Εμφιετζόγλου και της κυρίας Λατινοπούλου. Υπάρχει μια κινητικότητα που θεωρώ ότι δεν είναι φυσιολογική. Υπήρξε επίσημη καταγγελία Βελόπουλου για σχέδιο αποστασίας τριών βουλευτών. Λέω ότι ο κ.Μητσοτάκης και η ΝΔ βρίσκονται σε μεγάλη πίεση, θέλουν να εξαφανίσουν οτιδήποτε υπάρχει στα δεξιά τους. Πιστεύω ότι όποιος έχει αποφασίσει να μην ψηφίσει τη ΝΔ».

«Είπα με σαφήνεια όχι, δεν πρέπει να είναι υποψήφιο το κόμμα Κασιδιάρη, ούτε να του είχε επιτραπεί να κάνει προεκλογική εκστρατεία από τη φυλακή», πρόσθεσε.

Παράλληλα, διέψευσε δημοσίευμα που έκανε λόγο για συνάντηση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να εξηγήσω τον έρωτα Μητσοτάκη- Βαρουφάκη, σε πρώτη φάση είναι μονόπλευρος, αλλά και ο κ.Βαρουφάκης έχει εμμονές, μιλάει το 2023 για σχέδια Δήμητρα. Δεν κάνω συναντήσεις στα κρυφά».

«Η απλή αναλογική κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλει κυβέρνηση»

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «η απλή αναλογική κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλει κυβέρνηση», ενώ αναφερόμενος στις συνεργασίες και πώς μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή είπε χαρακτηριστικά: «Το 1ο με το 3ο κόμμα κατά πάσα βεβαιότητα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα μπορεί, αν είναι η ΝΔ, δεν ξέρω. Εγώ δεν παρακολουθούσα τον κ.Ανδρουλάκη, τον παρακολουθούσε ο κ.Μητσοτάκης. Το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, θα το λύσει ο ελληνικός λαός. Με ενδιαφέρει να βάζει το κάρο πίσω από το άλογο. Θα καταθέσω αύριο αυτό που ονομάζουμε συμβόλαιο αλλαγής, τις 11 βασικές δεσμεύσεις για την ερχόμενη τετραετία».

Σχετικά με το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανάφερε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης θα πει τις απόψεις του και θα το ξανασυζητήσουμε την επομένη των εκλογών. Την επόμενη μέρα των εκλογών θα έχουμε ευθύνη να φτιάξουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας».

Για το συμβόλαιο αλλαγής, είπε: «Τι να κάνουμε, πρέπει να έχουμε και το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα. Την αλλαγή τη θέλει ο λαός. Τι κρίσιμο είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στην πράξη».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι αναγκαίος και ο Βαρουφάκης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τώρα θα βάλει στη συζήτηση τα περί νομίσματος; Χώρισαν οι δρόμοι μας με αυτό το θέμα».

«Οι εκλογές δεν είναι χαλαρές, βγάζουν κυβέρνηση. Αν κερδίσει η ΝΔ, δεν θα έχουμε αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά καινούργια πρόσωπα. Να σας πω ότι θα εκπλαγείτε από τη σύνθεση της προοδευτικής κυβέρνησης. κεντρικό θέμα την προηγούμενη περίοδο ήταν η πανδημία. Εχουμε ανθρώπους όπως τον Όθωνα Ηλιόπουλο στο Επικρατείας, την κυρία Λινού, τον κ.Γεροτζιάφα, τον κ.Τσακρή; Έλεγαν ότι είναι με τους άριστους. Πού είναι;», τόνισε.

Στην ερώτηση αν σκέφτεται την αποχώρηση αν χάσει, απάντησε ότι έχει απαντήσει πολλές φορές και ζήτησε να γίνει η αντίστοιχη ερώτηση και στον κ. Μητσοτάκη. «Όλοι κρινόμαστε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαδικασίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από πολύ μακριά και πάει μακριά, και θα έρθει η ώρα να δούμε και πως είναι η «σκορδαλιά χωρίς σκόρδο», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε περισσότερα