Για μια «τεράστια καταστροφή στη χώρα» κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, από την Εύβοια, όπου περιόδευσε στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

«Η χώρα βιώνει μια τεράστια καταστροφή. Και οικολογική καταστροφή, αλλά για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που απειλείται η περιουσία τους, βιώνουν ένα δράμα και πρέπει να είμαστε δίπλα τους με κάθε τρόπο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σε δήλωση του, μετά από αυτοψία στις Ροβιές, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, άμεση εξαγγελία αποζημιώσεων για όσους έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέες, ώστε, όπως είπε, να μην δούμε εκεί που υπήρχαν δάση να ξεφυτρώνουν σύντομα επενδύσεις real estate.

«Να μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια»

«Ο μόνος τρόπος για να κόψουμε την όρεξη ορισμένων που εποφθαλμιούν τα δάση μας είναι να είναι απόλυτη και σαφής η Πολιτεία σε ό,τι αφορά την ταχύτατη νομοθετική της παρέμβαση», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε «από αυτούς οι οποίοι στο παρελθόν είχαν επιλέξει την τυμβωρυχία πάνω στην καμένη γη, τουλάχιστον σήμερα να μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια».

Τόνισε ότι «είναι προτιμότερο να λες την αλήθεια όσο πικρή κι αν αυτή είναι, να δίνεις στους πολίτες να κατανοήσουν ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης που ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να κλιμακωθεί, παρά να προσπαθείς να δώσεις μια ψεύτικη εικόνα όταν η καταστροφή είναι γύρω σου».

«Δεν υπάρχει δικαιολογία αιφνιδιασμού»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι πρέπει να ειπωθεί τούτη την ώρα «η αλήθεια», ότι «δεν είμαστε μπροστά απλά στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, είμαστε μπροστά στο φαινόμενο μιας ραγδαίας κλιματικής κρίσης. Και αν πριν από τρία χρόνια αιφνιδιαστήκαμε, σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία αιφνιδιασμού».

Σημείωσε ότι δεν πρέπει να ωραιοποιείται η κατάσταση, «να μην προσπαθούμε να φτιασιδώσουμε την εικόνα», η οποία «είναι πάρα πολύ αρνητική και η κρατική μηχανή δεν λειτούργησε υποδειγματικά, όπως δεν λειτούργησε υποδειγματικά και παλαιότερα, διότι οφείλουμε να ανασχεδιάσουμε τον τρόπο λειτουργίας της για να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς, από εδώ και στο εξής θα είναι σύνηθες».

Μίλησε για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που από εδώ και στο εξής, κατά τους ειδικούς όπως επισήμανε, θα επικρατούν, σχολιάζοντας ότι «με σχεδόν άπνοια είχαμε πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα».

Μάλιστα, αναρωτήθηκε «με τρόμο» τι θα γινόταν εάν φύσαγαν άνεμοι έως 8 μποφόρ. «Αντιλαμβάνομαι πλήρως και υιοθετώ την προτεραιότητα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Ως εκ τούτου κατανοώ τον λόγο για τον οποίο υπάρχει η έγνοια να εκκενωθούν οι οικισμοί πρωτίστως», είπε.

Και προσέθεσε ότι «δεν μπορεί να είναι η μόνη έγνοια αυτή». «Ναι, σωστό είναι να είναι έγνοια μας η εκκένωση των οικισμών, η προστασία της ανθρώπινης ζωής πάνω απ’ όλα, αλλά δεν μπορεί από εκεί και πέρα να αφήνεται η φωτιά να κάψει ό,τι βρει στο πέρασμα της μέχρι να σβήσει στη θάλασσα», ανέφερε.