Με απόλυτη νηφαλιότητα αλλά και θεσμική αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση τη νέα πρόκληση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, η οποία, με Ρηματική Διακοίνωση προς τα Ηνωμένα Έθνη στις 20 Ιουνίου 2025, επιχειρεί να αμφισβητήσει την εθνική στρατηγική της Ελλάδας στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Διπλωματικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η Διακοίνωση δεν εισφέρει τίποτα νέο πέραν της ήδη απορριφθείσας επιχειρηματολογίας της λιβυκής πλευράς, η οποία βασίζεται σε νομικά και πολιτικά ανυπόστατα ερείσματα.

Πάγια θέση: Το Δίκαιο της Θάλασσας οδηγός των ενεργειών μας

Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα πρόκειται να αποστείλει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ, στο πλαίσιο της θεσμικής διαδικασίας και της διεθνούς διπλωματικής πρακτικής. Η Αθήνα απορρίπτει ρητά και κατηγορηματικά κάθε ενέργεια ή διεκδίκηση που πατά πάνω στο άκυρο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, υπογεγραμμένο το 2019 χωρίς καμία νομιμοποίηση και χωρίς γεωγραφική συνοχή.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η χώρα θα συνεχίσει να ασκεί με υπευθυνότητα και αξιοπιστία τα κυριαρχικά της δικαιώματα, προχωρώντας στην προκήρυξη θαλάσσιων οικοπέδων για έρευνες υδρογονανθράκων και άλλες δραστηριότητες όπου το επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Η Ελλάδα δείχνει διάλογο, όχι υποχώρηση

Σε ό,τι αφορά την εκκρεμότητα οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη Λιβύη, η Αθήνα δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου – αρκεί αυτός να βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς έννομης τάξης. Όπως υπενθυμίζεται, η Ελλάδα έχει επαναλαμβανόμενα εκφράσει την πρόθεσή της να συζητήσει με τη λιβυκή πλευρά τη βάση του Δικαίου της Θάλασσας, όταν οι πολιτικές και θεσμικές συνθήκες στη γειτονική χώρα το επιτρέψουν.

Εν ολίγοις, η Αθήνα δεν σύρεται σε τετελεσμένα, αλλά ούτε παγιδεύεται σε διμερείς μεθοδεύσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής: ανοικτοί στον διάλογο, αμετακίνητοι στην κυριαρχία.

Το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση

Η ελληνική απάντηση έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου η γεωπολιτική ένταση στη Μεσόγειο δοκιμάζει τις αντοχές της διεθνούς νομιμότητας. Γι’ αυτό και η στάση της Αθήνας αναγνωρίζεται από διεθνείς εταίρους ως σταθερή και υπεύθυνη – απέναντι σε έναν απρόβλεπτο και συχνά εργαλειοποιημένο λιβυκό παράγοντα, που επιχειρεί να πατήσει στις εσωτερικές του αδυναμίες για να δημιουργήσει τεχνητή ένταση.

Το μήνυμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρο: Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται, δεν υπαναχωρεί και δεν παρασύρεται από διπλωματικά τεχνάσματα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές κεκτημένο.

Διαβάστε ακόμη: