Μπορεί του Αγίου Βαλεντίνου να γιορτάζουν οι ερωτευμένοι …υπάρχει όμως και η γιορτή των κρεατοφάγων και δεν είναι άλλη από την Τσικνοπέμπτη. Τα μαχαίρια είναι ακονισμένα τα κρέατα μαριναρισμένα και εμείς δεν έχουμε παρά να σας δώσουμε τις συμβουλές του καλού ψήστη για να φουντώσετε την ψησταριά στο μπαλκόνι σας
Οι σχάρες θα πάρουν φωτιά και το νέφος τσίκνας που κάθεται πάνω από γειτονιές, πόλεις και χωριά μας τραβάει ξεδιάντροπα από τη μύτη. Επιτέλους έφτασε Τσικνοπέμπτη, στο μπαλκόνι μας με καλή παρέα και έντονη γεύση!
Τσικνοπέμπτη : Συμβουλές για επαγγελματικό ψήσιμο
Ας παραδεχτούμε την ωμή αλήθεια. Η Τσικνοπέμπτη έχει περάσει στη συνείδησή και το DNA μας ως η γιορτή του κρέατος η οποία απροκάλυπτα βγάζει στην επιφάνεια όλα τα σαρκοβόρα ένστικτά μας. Και αφού οικογενειακά θα μαζευτούμε για να ψήσουμε και να κατασπαράξουμε ό,τι κινείται, βελάζει και σκούζει, ας μάθουμε τα 10 μικρά μυστικά που θα κάνουν το μπάρμπεκιου της Τσικνοπέμπτης να μας μείνει αξέχαστο.
Επαγγελματικό ψήσιμο
1) Ποικιλία: Για να είναι επιτυχημένο ένα μπάρμπεκιου (και ουχί μόνο της Τσικνοπέμπτης) πρέπει να διαθέτει ποικιλία. Από κρεατικά χρειαζόμαστε τουλάχιστον 5-6 διαφορετικά είδη όπως χοιρινά σουβλάκια, μοσχαρίσιες μπριζόλες, αρνίσια παϊδάκια, λουκάνικα, μπιφτέκια και κοτόπουλο. Δεν ξεχνάμε τα συνοδευτικά δηλαδή σαλάτες, πατάτες τηγανητές, τζατζίκι και διάφορες sauce που όχι μόνο μας αρέσουν αλλά πετυχαίνουν να μετριάσουν την… κρεατίλα.
2) Το κρέας: Εδώ πρέπει να διαλέξετε το σωστό κρέας από το χασάπη. Το καλύτερο μέρος του ζώου είναι οι σπαλομπριζόλες, οι κόντρα μπριζόλες, το T bone και το Ribeye.
3) Θερμοκρασία του κρέατος: Πριν ψήσουμε το κρέας πρέπει να το έχουμε βγάλει από το ψυγείο τουλάχιστον δυο ώρες νωρίτερα για να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και να είναι μαλακό. Αν προηγουμένως το είχαμε στην κατάψυξη πρέπει να το έχουμε βγάλει από το προηγούμενο βράδυ και να το έχουμε βάλει στη συντήρηση. Αν μάλιστα έχουμε χρόνο, μπορούμε να το μαρινάρουμε και να το αφήσουμε να δέσει για περίπου δυο ώρες στο ψυγείο και μετά να το βάλουμε στην ψησταριά.
4) Η σχάρα της ψησταριάς: Θα πρέπει να είναι πάντα καθαρή πριν την χρησιμοποιήσουμε. Έτσι λοιπόν την ξύνουμε με σύρμα και μετά την απολυμαίνουμε με ξίδι ή λεμόνι και τέλος όταν κάψει καλά, πριν βάλουμε το κρέας πάνω την αλείφουμε με λίγο λάδι.
Προσοχή στο ψήσιμο
5) Ψήσιμο: Περιποιούμαστε το κρέας και το αλείφουμε ελαφρώς με λάδι, είναι ή δεν είναι μαριναρισμένο. Για να είναι ζουμερά τα κρεατικά και τα πουλερικά πρέπει να είναι κομμένα σε σχετικά λεπτές φέτες. Το κρέας πρέπει να ψηθεί σε υψηλή θερμοκρασία έτσι ώστε να δημιουργηθεί κρούστα και να διατηρήσει τους χυμούς του. Ιδανικά πρέπει να τρώγεται ψημένο μέτρια καθώς έτσι δεν χάνει τα υγρά του. Όση ώρα ψήνεται το κρέας μας, δεν το τρυπάμε ποτέ γιατί έτσι χάνει τους χυμούς του! Ειδικά τα λουκάνικα.
6) Γύρισμα: Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γυρνάμε το κρέας για να ψήνεται ομοιόμορφα. Περίπου κάθε 3- 4 λεπτά. Ανάλογα με το είδος του κρέατος πρέπει να προσέχουμε και την ώρα που το αφήνουμε στην ψησταριά. Για παράδειγμα, είναι λογικό τα σουβλάκια να χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να ετοιμαστούν από ό,τι οι μπριζόλες.
7) Μετά το ψήσιμο: Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Στο κοτόπουλο ρίχνουμε και λίγη πάπρικα ή λίγο κόκκινο καυτερό πιπέρι.
8) Ξεκούραση: Του κρέατος, όχι του ψήστη! Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να διατηρήσει τη θερμότητα και τα υγρά του. Μην το παρακάνετε βέβαια γιατί τότε θα έχει σκληρύνει αρκετά. Μάλιστα, λίγο πριν το σερβίρισμα είναι καλό όσα κομμάτια βγήκαν πρώτα και έχουν κάπως κρυώσει να τα ξαναβάζουμε για λίγο στην ψησταριά.
9) Τεμάχισμα: Είναι σημαντικό να γίνεται κάθετα προς τις ίνες.
10) Σερβίρισμα: Λεμόνι και μυρωδικά της αρεσκείας σας θα απογειώσουν τη γεύση.
Διαβάστε ακόμη: