Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκβιάζει το ΝΑΤΟ με αφορμή τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Σουηδία και Φινλανδία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απείλησε λίγο – πολύ ότι είτε Σουηδία και Φινλανδία θα μπουν στο ΝΑΤΟ με τους όρους της Άγκυρας, ή δεν θα μπουν, ακόμα και αν υπάρχει κίνδυνος να τους επιτεθεί η Ρωσία!

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ας πούμε ότι, αν ξέρατε ότι η Ρωσία επρόκειτο να επιτεθεί στη Σουηδία ή στη Φινλανδία τις επόμενες εβδομάδες, και ήσασταν ο μόνος που το ήξερε, θα τους δεχόσασταν στο ΝΑΤΟ;

Τσαβούσογλου: Οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή, ό,τι και αν είναι, η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Όσο εφαρμόζουν αυτή την τριμερή συμφωνία, η άποψή μας θα είναι θετική. Ωστόσο, χωρίς εφαρμογή αυτών, όποια και αν είναι η κατάσταση, η θέση μας είναι εξαιρετικά άκαμπτη. Όπως είπα στην αρχή, φυσικά, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανησυχίες μας για την ασφάλεια. Όχι μόνο (οι ανησυχίες) αυτών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε στην προκλητική στάση της Άγκυρας για τα νησιά. «Oπότε λοιπόν όταν η Ελλάδα π.χ. παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, αυτό είναι η ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Στέλνω επιστολή στον ΟΗΕ ότι είναι ξεκάθαρη παραβίαση των συνθηκών» ανέφερε εξάλλου, υπενθυμίζοντας την προκλητική τουρκική επιστολή του Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη: